icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

ingrid56
25. nov 2014

@zalka 6 rokov som v tom istom podniku

zalka
25. nov 2014

@ingrid56 MD sa ti bude počítať z príjmu roku 2014

ingrid56
25. nov 2014

@zalka a to za cely rok? Bude sa ratat do toho aj rodicovsky prispevok?

zalka
25. nov 2014

@ingrid56 nie len za obdobie kedy si robila ... a RP nie je zdaniteľný príjem, z RP sa neplatili odvody, preto z RP n ie je nárok na MD logicky.

ingrid56
25. nov 2014

Dakujem pekne 😉

boled
26. nov 2014

Ahojte baby aj ja potrebujem radu. Sedem rokov som bola zamestnaná v administratíve. Firma koncom augusta ukončila svoje pôsobenie v SR, preto som k 31.08.2014 dostala výpoveď. V septembri som otehotnela a termín pôrodu mam stanovený na 03.06.2015 a podla toho nástup na matersku by mal byt 22.04.2015.
Neviem, ci sa mi podari najst si zamestnanie na TPP, kedze uz pomaly zacinam 4 mesiac tehotenstva, ale od 01.03.2015 (a az po nastup na matersku) sa mi črtá práca na dohodu s priblizným zárobkom 300EUR.
Budem mať nárok na materské? Ak áno, v akej výške? Z coho sa mi bude materská rátať? Z prijmu z práce na dohodu (aj ked odpracujem menej ako 90 dni) alebo z príjmu posledneho zamestnania? Dakujem za vase rady 🙂

zalka
27. nov 2014

@boled radšej sa zamestnaj niekde na 7 dní ... a ukonč PP ... a bude sa ti rátať MD z predošlého zamestnania,
pri práci na dohodu sa môže stať, že ti budú rátať MD z dohody aj ked odpracuješ menej ako 90 dní

boled
27. nov 2014

dakujem 🙂 Vcera som sa na to bola pytat na sociálke a pani mi povedala, ze pokial budem mat dohodu s pravidelným prijmom a budem si odvadzat odvody a budem robit menej ako 90 dni, tak sa mi to rata z predosleho platu. Na nete som nasla celkom pekný clanok, kde to je pekne vysvetlene http://ekonomika.sme.sk/c/6621817/pracou-na-doh...

zalka
27. nov 2014

@boled napíš si radšej cez kontaktný formulár cez stránku SP ... na pobočkách dosť zavádzajú a klamú ...

boled
27. nov 2014

ano pisala som aj tam a tam mi odpisali toto :" Ak u aktuálneho zamestnávateľa (dohoda s pravidelným príjmom) nesplníte podmienku platenia poistného na nemocenské poistenie aspoň 90 kalendárnych dní, materské sa vypočíta z vymeriavacích základov z predchádzajúceho pracovného pomeru v roku 2014 (musí byť splnená podmienka platenia poistného na nemocenské poistenie aspoň 90 kalendárnych dní)"..... cize ak to dobre chapem, napisali mi to, co mi povedali na pobocke.

zalka
27. nov 2014

@boled tak potom oki ... a dáš sa vyradiť z UP? lebo pri 300e príjme ťa vyradia z UP

boled
27. nov 2014

no mne to vychadza vlastne tak, ze v marci mi bude vyplatena posledná podpora v nezamestnanosti (za mesiac február) a zamestnat by som sa mala k 01.03.2015, cize po 6 mesiacoch....

zalka
27. nov 2014

@boled aha ...dobre prešpekulované ... ale ak ti dajú dohodu nech ti dajú PP so skúšobnou dobou 3m .. a kedyľvvek v skúšobnej dobe ťa môžu prepustiť ... aj ked si tehu ... bola by väčšia istota.

boled
27. nov 2014

To ano, je to väčšia istota.... to už je asi vec dohody medzi mnou a buducim zamestnavatelom. Mne momentalne islo o to, aby som si zachranila matersku a som celkom rada, ze sa mi aspon zatial podarilo najst tu dohodu, za ucelom toho, aby som splnila tu podmienku, ze ku dnu vzniku naroku na materske som nemocensky poistena.... Buduci zamestnavatel bude hlavne pozerat na seba, co je pre neho vyhodnejsie ci dohoda, alebo TPP...mne ide teraz hlavne o tu matersku....zial nie som v pozícii, aby som si urcovala ja podmienky :-/

zalka
27. nov 2014

@boled to je pravda ale ak by sa zamestnávateľ bál, že by ťa nemohol prepustiť tak by si mohla argumentovať aj tým čo som ti napísala....

boled
27. nov 2014

kazdopadne to skusim, dakujem za radu 🙂

zalka
27. nov 2014

@boled držím palec.

boled
27. nov 2014

🙂 dakujem

petronela1985
27. nov 2014

@gapa
@zalka
@vlockasnehu
Ahojte, mohli by ste mi prosím poradiť? Pracujem od 1.5.2012 na dobu neurčitú. 4x ročne mám vyplácané štvrťročné prémie. Neuvádzajú sa však vo výplatnej páske do hrubej mzdy, iba sa počítajú ako + štvrťročné odmeny k hrubej mzde.Riadne sú priznané, odvádzajú sa z nich odvody a dane v plnej výške. Materské sa mi bude počítať aj tak iba z hrubej mzdy? Ďakujem pekne vopred.

gapa
27. nov 2014

@petronela1985 🙂 raz píšeš, že sa neuvázdzajú do hrubej mzdy a raz, že pripočítajú k hrubej mzde. Overit to môžeš podla výšky odvodov do nemocenského poistenia. Pozri výšku odvodu, čo tebe zrazili zo mzdy na nem.poistenie a to vydel 0,014 (lebo zamestnanec platí 1,4%) a vyjde ti cca tvoj vymeriavací základ, cca kvôli zaokrúhlovaniu. Podla výsledku iste zistíš, či aj z odmeny rátajú odvody na nem.poistenie, z ktorého sa ráta materské.

petronela1985
27. nov 2014

@gapa Pardon, asi som sa nesprávne vyjadrila. Na výplatnej páske mám uvedené hrubá mzda a v nasledujúcom riadku prémia štvrťročná. Ďakujem za radu 🙂

zalka
27. nov 2014

@petronela1985 materské sa počíta z priemeru VZ ... ( ale málokto chápe čo je VZ tak sa často slengovo používa hrubá mzda ) ... takže porátaj si VZ .. to máš tie výplaty + prémie lebo aj z nich sú platené odvody a z toho ti vypočítajú MD ...

jannnkka
29. nov 2014

Ahojte. Prosím Vás, ako získam potvrdenie, že som pracovala od januára do marca v Rakúsku? Potrebujem to pre sociálnu poisťovňu, aby mi pripočítali odrobené dni. V januári totiž nastupujem na MD a chýba mi zopár dní,aby mi vyšlo materské? Aké tlačivo potrebujem a kde ho získam? Vopred veľká vďaka za každú info.

petronela1985
30. nov 2014

@zalka Ďakujem pekne za vysvetlenie 🙂

bobkuuu
11. dec 2014

ahojte som sama a s priateľom čakáme bábo pracujem 3r. na dobu neurčitú hrubého mám 700€
koľko budem dostávať materskú okrem tých 200€ rodičovský príspevok ďakujem

aicha15
11. dec 2014

prvý polrok je materská vyrátaná z príjmu myslím 65% po ubehnutí polroka dostávaš už len 200 + tych 20 eur ci kolko - to uz je rodicovska dovolenka
@bobkuuu

bobkuuu
11. dec 2014

http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-mate...

tu mi vyšlo 15€/deň to je akosi veľa nie?

zalka
11. dec 2014

@bobkuuu nie dobre vyšlo ...

bobkuuu
11. dec 2014

+ tých 200? 650x6 mesiacov?

zalka
11. dec 2014

@bobkuuu hallo ... MD dostávaš 34 týždnov ... tj. 450 mesačne , ked ti prestane MD vyplácať SP, tak nastúpi UP, a od 34 týždna 1 dna budeš dostávať 200e RP ...
nebudeš dostávať MD +RP ... kde si o takom počula