Materská v roku 2015
Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂
@havana_frost
@gapa dakujem 🙂
Ahoj chcem sa spytat ci neviete nieco o zvyseni materskeho ma sa zvysit na 70percent z platu ci sa to bude tykat aj mna kedze zacinam matersku uz teraz 13.8.2015.
@melissa185 ak to bude schvalene, je tam navrh aj prepocitavanie uz poskytnutych
@melissa185 To su zatial len sluby nasho premiera. 😉 A teba sa to tykat urcite nebude,nakolko nastupujes na MD uz tento rok.
No dik za odpoved opytam sa aj v poistovni🙂
ahojte, mozem sa opytat?
ak od 1.1.2016 zvysia maximalnu matersku - narok na tu zvysenu matersku budem mat, ak nastupim na MD po 1.1.2016? ak nastupim napr. 27.12.2015 budem mat celych 8 mesiacov tu nizsiu max sumu co je na rok 2015? dakujem
@cicamica1980 pockaj si na schvalenie zvysenia, tam sa uvidi aj pre koho je to platne
@majusqa77 aha tak, oki
@dena1973 este sa spytam ak mozem 7.5 som zacala na novu pracovnu zmluvu. Kedy mi vychadza prosim 90 dni? Pocitaju sa aj vikendy a sviatky? Dakujem
@mirabellka8 Do 90 kal.dni sa pocitaju vikendy aj sviatky (t.j. vsetky kal.dni okrem kal.dni kedy by si bola v tom case PN a OCR).
Aby bol narok na materske musis splnit podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2r. pred porodom.
@dena1973 som od 1.12015 zamestnana
TP 4.12.2015. Oddnes mi dal doktor PN.
@mirabellka8 270 dni NP budes mat.
Ale tej novej zmluve velmi nerozumiem ako to mas?
Od 1.1.2015 mas zac. PP a od 7.5.2015 mas novu zmluvu u toho isteho zamestnavatela resp. u ineho? Resp. mas iba predlzenu prac. zmluvu? Alebo predtym si bola na dohodu a teraz mas riadny prac.pomer u toho isteho zamest.?
Ahojte prosim vas narok na matersku 37 tyzdnov ma aka zena?Nesmie byt vydata alebo ako to je prosim,
@nikolabulkova Slobodna a sama sa starajuca o dieta.
Pozdravujem vás. Chcela by som sa opýtať na MD. Termín mám 25.2.2016. Pracovala som na dohodu DPC od 1.9.2014 do 15.4.2015 v jednej firme. Od 19.4.2015 do 21.8.2015 na dohodu DPC , ale len cca 100 eur /mesiac, ale odvody platené sú. Od 24.8.2015 mám TPP neurčitá doba a hrubá mzda 800 € . Budem mať nárok na materské a z platu 800 €? Mala by byť splnená podmienky 270 dní, alebo sa mýlim? Ďakujem Všetkým za pomoc.
Ďakujem za opdoveď, Ešte jedná otázka. Je to problém, že všetky dohody a TPP mám u jedného zamestnavateľa?
Mohla by som sa poradiť ohľadom príbuznej, prosím. Mám 2 rocne dieťa. Poberám RP, zároveň praujem na TPP od1.9.2014. Momentálne som tehotná, termín 10.11.2015.
1. Budem mať nárok na MD
2. RP musím ísť pred materskou zrušiť?
Ďakujem za dpoveď.
Ďakujem veľmi pekne za odppoveĎ.
@darfi To, ze si mala dohody aj TPP mas u toho isteho zamestnavatela nevadi.... Tym, ze ti vzniklo nove nemoc.poistenie (TPP), tak sa bude vychadzat z tohto noveho poistenia. Akurat od 24.8.2015 do nastupu na materske musis mat odpracovanych 90 kal. dni bez PN a OCR.
Podmienku 270 dni splnenu mas.
ahojte damy :D mna by zaujimalo, pracovala som nepretrzite v jednej firme viac ako 3 roky , ALE - minuly rok som presla zo statusu agenturneho zamestnanca za kmenoveho......cize stale som v tej istej firme len u ineho zamestnavatela 1/2014 - polovica 9/2014agentura a druha polovica 9/2014 - 31.12.2014 a nadalej uz firma ako kmenovy zamestanec....cize rata sa mi materska iba za pol9/2014-12/2014 alebo celkovo cely rok....a ak cely rok potrebujem teda potvrdenie potvrdit oboma zamestnavatelmi predpokladam...ci?
@zalka lebo keď sa všade píše že za predchadzajuci rok...lebo vlastne od tej polovice 9/2014 som do 8.5.2015 bola riadne zamestnana a od 9.5.2015 som na rizikovom tehotenstve tam sa obdobie on myslim nerata ci? Cize ked mam fixný mes.plat v hrubom 800 a od 16.9.2014-8.5.2015 by som si to ako vedela vyratat
Krásny nový trend nového tisícročia. Matka na dvojtýždňovej materskej. Takto biznismanky robia vzor všetkým ostatným pracujúcim maminám a potom sa to bude očakávať od každého.
http://followin.sk/sefka-yahoo-oznamila-tehoten...
čo vy na to baby?

@loli3 Rozdiel je v tom, ze ak ti uz prac. pomer netrva, tak uz nemozes si uplatnovat dalsie materske. V takomto pripade musis znova nastupit do PP, splnit podmienku 270 dni nem. poistenia v poslednych 2r. pred porodom....a az potom vznikne narok na dalsie materske.