Materská v roku 2015
Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂
Ahojte chcela by som sa opitat chceme s priatelo babetko, ja onedlho skoncim v robote tak budem bez prace a chcem sa tym opitat ci mi je vyhodnejsie ist zo zamestnania na matersku alebo kedniesom ake su tam rozdieli v sumach dakujem
@palkolaska Ak si zamestnaná, tak sa prvých 34 týždňov poberá materské zo soc. poisťovne. To sa vypočítava zo mzdy, ktorú máš u zamestnávateľa.....musíš mať odpracovaných viac ako 90 kal. dní (bez PN a OČR).
No musíš splňať 2 podmienky:
a) musí ti trvať pracovný pomer
b) musíš ma za posledné 2 roky pred pôrodom 270 dní nemocenského poistenia.
Ak by si bola nezamestnaná, tak máš nárok na rodičovský príspevok z ÚPSVaR. Ten sa vypláca každý mesiac rovnako, lebo to je štátna dávka. Teraz je to vo výške 203,20 eur/mesiac.
a rataju saaj dnie ked prestupim do inej prace do inej firmy ci zase sato od znovu pocitaju dni
@palkolaska do 270 dní nemocenského poistenia sa počítajú všetky dni kedy si bola nemocensky poistená za posledné 2 roky pred pôrodom. t.j. aj dní od predchádzajúcich zamestnávateľov za pos. 2 r. pred pôrodom. Počíta sa všetko spolu od všetkých zamestnávateľov....
Ahojte, prosím vás mám takú otázku, s manzelom sa pokusame o babo, som zamestnana u toho isteho zamestnavatela 2roky. Ked v nasledujucich mesiacoch otehotniem mam v plane ist na PN (zle podmienky v praci) tak chcem vediet ci MD sa mi bude ratat za cely rok 2014 alebo od 1.1.2015 do terminu nastupu na PN, za tych par mesiacov? Samozrejme nastup na MD bude este tento rok 2015. Dakujem 🙂
@linuska77 Ak máš nástup na MD v 2015, tak sa ti bude rátať z roku 2014.
@havana_frost Súhlasím s havana_frost. Ak bude nástup na PN v roku 2015, tak príjem pre výpočet PN bude z r. 2014. Taktiež ak by ti nástup na materské vyšiel na r. 2015, tak príjem pre výpočet by bol r. 2014.
@dena1973
@havana_frost tak to ste ma potesili, lebo rok 2014 som mala dobre vyplaty tak uz len aby sa zadarilo ;)
Ahojte, viete aj mne poradit? 🙂 Som na rodicovskej dovolenke a cakam druhe babatko 🙂 Ako sa mi vypocita MD,ked som stale vedena ako zamestnana a u toho isteho zamestnavatela pracujem na dohodu? Bude to z dohody alebo z platu pred nastupom na MD? Dakujem...
@stalienka pracuješ na dohodu dlhšie ako 270 dní resp. ku dnu nástupu na MD odpracuješ na dohodu 270 dní?
ak áno tak požiadaš o MD 2 krát ...
1 krát bude MD z predpokladaného VZ zo zamestnania kde si teraz na RD
a druhá MD bude z platu z dohody ... vôbec nevadí že u toho istého zamestnávateľa ...
a ak nahodou zrusi firmu? Lebo sa chysta zrusit firmu a otvorit ju pod inym menom. Ale na dohodu by ma vzal spat... Na dohodu zatial pracujem od augusta... Dakujem 😎
@stalienka ved by ti vzniklo nové poistenie ... nová dohoda u nového zamestnávateľa a OL by padla,
možno by sa dalo tak, že ťa neprepustí ale príjme do novej firmy aj z tou zmluvou čo si na RD ... teraz ... tým pádom by sa ti rátalo z predošlého platu ... ako prvá MD ..
alebo ak ťa prepustí tak sa dohodni tak, že by si 1 den čerpala dovolenku z tej zmluvy čo si na RD ... no je to komplikované kedy chce zrušiť firmu ? hned? ...
ak ťa prevezme ako zamestnanca z jednej fy do druhej tak potom nemáš problém
Dakujem velmi pekne 🙂 Takze sa s nim dohodnem, aby ma prevzal z jednej do druhej fy 😉
@stalienka ked neodpracuješ ani den v starej firme pred zrušením firmy tak ti OL nepomôže bo žiadnu nebudeš mať .. a ked ti skončí PP v tej firme tak MD ak odpracuješ jeden den predtým aspon bude z minima ...
dohodu môžeš novú uzavrieť predtým ako sa ti zruší zmluva v starej firme ...
Ahojte, chcem sa opytat mam narok na matersku ak nemam odpracovany cely minuly rok? to znamena ze som robila od 17.2.2014 a na matersku by som mala ist 9. aprila 2015, bude to stacit na matersku? a este jedna otazka vie niekto ci mozem popri materskej pracovat na polovicny uvezok? Dakujem
@niki89 Ak si ešte zamestnaná, tak už k 31.12.2014 máš podmienku 270 dní nemocenského poistenia splnenú (už tu máš 318 dní). Počítať sa ti bude z r. 2014. Pracovať popri materskej môžeš, ale na inú pracovnú zmluvu, z ktorej nastúpiš na materské....Nesmie to byť z toho istého poistného pomeru, z ktorého budeš poberať materské...
ahojte, chcem sa spýtať, muž je na materskej, ale teraz mu končila zmluva tak mu nepredlzili, keby ho teda zoberú späť do tej istej roboty na to isté miesto , ale má novú pracovnú zmluvu, tak môže normálne aj robiť aj brať materskú však? dakujem
@greschnerka manžel poberá materské z SP, alebo rodičovský príspevok z ÚPSVaR...?
@timi1012 ahoj neviem ako ti to vyslo ja som bola pn cele tehu od marca, zmluvu som mala na urcito do juna (tp az v novembri) a predlzili mi ju na neurcito co som ani necakala 🙂 a kedze som bola pn a mala poisteny uver tak po 2mesiacoch mi ho este aj platili, a pokial mas tazku pracu urcite radsej ostan pn, ja teda ked som to pocitala tak pn bola len o 100€ menej ako vyplata a to ze za mna platili uver som bola natom potom este aj lepsie 🙂
@dena1973 poberá materskú zo SP
@greschnerka Keď bude pracovať na iný poistný pomer ako na ten, z ktorého nastúpil na materské, tak môže aj pracovať.

37 týždňov, lebo niesom vydatá