Materská v roku 2015
Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂
@mojong
@zalka tak fajn. Ale teda neodpovedali na to, ak by trval prac.pomer len na 2mesiace (čo som písala, že neviem, ako by to bolo) a rada by som to vedela (či z pravdepodobného či z minima). Skús sa ich ešte spýtať, no uved, že budeš mať mesačnú mzdu xxx. (uved číslo vyššie ako minimum, t j. napr. tých 600eur) to bude už dlhšie asi trvať.
Lebo odvody za tých 90dní sú dosť vysoké, takto by sa dalo možno lacnejšie, ale teda treba to mať overené priamo od nich, príp. by som možno sa plus ešte spýtala aj tej pani, čo ta bude mať na starosti v pobočke vašej.
Baby, vy sa tu super vyznate, mam taku blbu otazku 🙂 Da sa doplacat nieco na DNP aby mi vyskla materska? Povedia mi presne kolko si musim doplatit, ak mi budu chybat cca 3 tyzdne, alebo je nejake minimum co musim platit? A kedy to treba zaplatit? Hned ako mi skonci zmluva?
@ponozkazt vidieť, že sa v tom nevyznáš. Ak máš mzdu nižšiu ako minimum, tak po ukončení prac.omeru sa ti dnp oplatí, lebo dávky budú z minima (ak máš 270dní nem.poistenia v posledných 2och rokoch pred pn/očr/pôrodom splnených!!), ak trvá dnp menej ako 26týž. pred pn/md/očr. Ak máš mzdu vyššiu ako minimum412eur, tak krátkodobé dnp ti môže len znížiť dávku. Ale vždy je to o konkrétnom probléme.
@ponozkazt Mzda sa myslí hrubá mzda. Ak máš HM 550 euro (priemerne počas celého rozhodujúceho obdobia), tak materské bude cca 354 euro mesačne. Ak budeš mať 250 dní z povinného poistenia a následne 20 dní z dobrovoľného, tak sa ti materské bude rátať len z minima, čiže materské cca 256 mesačne. Lepšie pre teba by bolo byť tých 20 dní (čo ti chýbajú do 270 dní) poistená opäť povinne, t.j. niekde sa zamestnať. V takom prípade sa ti bude materské rátať z tohto aktuálneho platu (z 550 €), pretože nový plat sa nebude brať do úvahy, keďže bude trvať kratšie ako 90 dní.
@havana_frost DAkujem 🙂 A ak budem z tych 250 dni nem. poist. este 60 dni PN, tak materska bude tiez nizsia? Chcem len vediet moznosti, kedze o dieta sa snazime 4 roky, pre par E to nechcem natahovat .. Ale je dobre vediet, na co mam narok a ako si pomoct 🙂
@zuzkagu z každého nem.poistenia musíš mať splnenú podmienku aspon 270dní nem.poistenia v období 2roky pred skutočným dnom pôrodu. Ku dnom trvajúceho nem.poistenia (v den nástupu na md, alebo ak si v ochrannej lehote po ukončení poistenia) možno prirátať dni akéhokolvek ukončeného nem.poistenia. Neviem, či aj dni ukončenej rodič.dovolenky sa berú ako ukončené nem.poistenie. Asi by som si napísala na poradnu soc.poistovne, uviedla by som pp odkedy, odkedy dokedy Rodič.dovolenka, odkedy druhý prac.pomer/či dohoda s nem.poistením, kedy pôrod a či budeš mať nárok z oboch poistení, vdaka ukončenej RD. By som bola aj zvedavá, čo ti odpíšu.
@ponozkazt poberanie nemocnského nevadí. Nedá sa dohodnúť so zamestnávatelom, že by ti predlžil pp o tých 20dní (dobre si to zrátaj, aby ti ani den nechýbal), ak by si bola na pn, lebo od 11dna aj tak platí nemocenské soc.poistovna, len teda dovolenka v závislosti od konkrétnych dátumov môže vyjsť vyššia. Vysvetliť mu situáciu a rozumne sa dohodnúť, napr. ukončiť pp dohodou... Ale to čo píše havana, je rozumné, ak by sa nedalo dohodnúť. Ale treba, aby si mala v predchádzajúci kalendárny rok platené nem.poistenie zamestnanca aspon 90kalend. dní u iného zamestnávatela ako toho krátkodobého, inak by to bolo minimum, či ešte menej, ak by ten krátkodobý bol na ešte menej ako minimum.
Ahojte, chccela by so sa spytat, v maji mi konci doba urcita a vtedy niekedy pojdem na matersku. Moja priama nadriadena sa vyjadrila ze mi chce predlzit zmluvu ale musi to este prebrat s jej nadriadenym. Ak by mi aj nepredlzili a ostala by som "nezamestnana", budem normalne poberat matersku podla platu aky som mala? Od maja 2014 som tam zamestnana a pred tym som bola mesiac a pol na urade prace a predtym normalne zamestnana. Bojim sa ci s tym nebudu problemy. Dakujem
@zalka Prosim Ta, ak som zistila teraz ze som tehotna,a termin mam 6.9.2015 ,tak vypocet materskej sa bude ratat za rok 2014? v tedy som mala minimalnu mzdu na papieri. Neda sa to uz neako zvysit aby mi vysla vyssia materska? zamestnavatel by mi aj zvysil teraz od januara 2015 mzdu na papieri alebo by ma prijal na inu firmu a dal vyssi prijem a vyratala by sa mi materska z novej prace? alebo sa to tak neda? dakujem
Ahojte.mozno trosku od temy ale mam taku otazku ze ked som odisla na MD od 1.6.2014 tak som vybrala dovolenku za ten prvy polrok,zamestnavatel mi povedal ze za ten druhy polrok som nemozem vybrat dovolenku dopredu takze ked mi skonci MD a predtym ako budem nastupovat na RD tak vtedy mi vyplati dovolenku a potom mozem nastupit na RD.Moze to byt takto alebo ako?volala som aj uctovnicke hovorila ze ma teraz toho vela ale ze ucite ze sa ozve ze ako to bude lebo tiez to nevie teraz povedat z hlavy lebo vzdy menia tie zakony.Lenze nechcem to nechat na naposlednu chvilu preto potrebujem niaku radu.Dakujem.
@janka855 tak PN i MD sa ti budú rátať z platu z roku 2014
@moncsi1987 môžeš aj po skončení MD si čerpať dovolenku, ale môže ťa kludne prepustiť lebo oficiálne nebudeš na RD ... a môžeš až po RD vyčerpať zvyšok dovolenky,
@zalka Prepustit?no super dufam ze to nespravi.
Ale da sa to ze po MD si vyberem tych par dni(neviem kolko tam zostalo)a potom nastupim na RD?
@moncsi1987 áno presne tak .. dá sa to tak, a ked ti MD skončí napr. 31.1.2015 tak ešte za 1/2015 budeš mať nárok na dovolenku
@zalka
Ok dakujem krasne
@moncsi1987 rado sa stalo

@mojong na max. MD by si musela mať výplatu v hrubom 1236e mesačne.