icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

janka855
26. jan 2015

@zalka ale v komentari vysie som pisala ze sefka by ma dala na inu firmu vyssi plat a aby som bola tych 90dni a potom by sa mi pocitata PN aj Md uz z novej firmy?no dufam ze nam to tak vyjde

zalka
26. jan 2015

@janka855 áno ved som ti to písala už vyššie, že v takom prípade ak by si odrobila 90 dní bez PN a OCR by sa ti rátala MD a PN z novej zmluvy

moncsi1987
26. jan 2015

Vidim ze sa v tom dobre vyznas,mozno pomozes aj v tomto:
Keby zostal muz po mojom skonceni MD a chcel by nastupit on na MD,on popri MD by pracovat nemohol?Robi na MVSR.A keby on siel na MD ja musim nastupit do prace,alebo?

chorucka
26. jan 2015

@zalka Ahoj mám ešte jednu otázku Čítala som v novinách len neviem či som to dobre pochopila Po skončení mojej materskej 34t by mohol nastúpiť manžel na materskú na 28t to by počítali manželovi materskú z jeho platu a ja by som sa musela zamestnať? a po skončení manželovej materskej on by sa vrátil do práce a aj by som nastúpila na RD? Čiže materská na jedno dieťa by trvala 62t ?

zalka
26. jan 2015

@chorucka áno je to tak ... on na MD, ty v práci, .. a áno tak dlho môže byť MD dokopy

erivara
26. jan 2015

@moncsi1987 Radšej si tu dovolenku nechaj v zálohe, keby ťa chcel po RD prepustiť, a chod rovno na RD.

niki212
26. jan 2015

Ahojte, potrebujem poradit, som z tych vsetkych zmien zakonov uz jelen a firemna ekonomka ocividne tiez....od decembra 2012 pracujem v jednej firmne, ale len na dohodu. Popri tom som aj externe studovala, ale predcasne som to ukoncila. Teraz od decembra 2014 som zamestnana na zmluvu a v aprili mam termin porodu. Momentalne som od minuleho tyzdna PN. Mam podla Vas narok na matersku? Ekonomka mi tvrdi, ze ano, ale.mne sa to nejak nezda.... Dakujem za odpovede.

dena1973
26. jan 2015

@niki212 dohoda pokracuje az doteraz?

booklover
27. jan 2015

@vlockasnehu
@zalka
@gapa žienky prosím o radu. Na socpoist som nepochodila, lebo mi tam len zákony odcitovali a môj konkrétny prípad si ani na druhú prosbu nepozreli.
pracovala som 9/2013-6/2014 na dobu určitú. 5.7.2014 sa nám narodila dcéra, MD mi vyšla z platu a teraz prechádzam na rodičák. Z tých odvodov z platu by mi vyšla znova materská, ak by som mala termín pôrodu do 6/2016? som z toho jeleň. Ď A K U J E M !

gapa
27. jan 2015

@booklover nie. Základné podmienky na nárok na materské:
- trvanie nem.poistenia alebo byť v tzv. ochrannej lehote po ukočení nem.poistenia v den nástupu na md (ten je 6-8týž. pred termínom, ak netrvá nem.poistenie, tak presne 6týž.pred termínom). Ochranná lehota je obvykle 7dní, ak si ale tehotná v poslendý den trvania nem.poistenia (pozor, napr. počas RD netrvá nem.poistenie, len počas MD, nástupom na RD sa preruší-akoby zanikne), tak je ochranná lehota 8mesiacov.- ty nebudeš v OL
- musíš mať aspon 270kalend.dní nem.poistenia v období dva roky pred skutočným dnom pôrodu, a to vychádza, ak je medzera bez nem.poistenia najviac 460dní (tuším cca 15mesiacov), potom treba nové nem.poistenie, inak musíš nanovo mať 270dní.
- ešte ako dnp alebo povinne poistená szčo zjednodušene nemať nedoplatok, resp. zaplatiť v splatnosti posledné poistenie...

booklover
27. jan 2015

@gapa Ďakujem! Konečne so mnou niekto hovorí po slovensky!!! Čiže chápem správne, že keď sa mi MD skončila 21.1.2015, robila som 9/2013-6/2014 a dajme tomu otehotniem o mesiac, tak mi ešte MD vyjde?

zalka
27. jan 2015

@booklover nie nevýjde lebo bez poistenia môžeš byť najviac 15 mesiacov od skončenia PP tj. do 30.9.2015 .. ak do toho termínu sa zamestnáš , tak ti MD výjde alebo ak sa poistíš na DNP tak MD výjde ináč nie.

booklover
27. jan 2015

@zalka Ďakujem! A koľko mesiacov by som musela platiť DNP (teda to už neexistuje, iba ten komplexný balík, či ako sa to volá, min. 140€ mesačne?), aby som dostala MD dajme tomu v októbri?
@gapa

zalka
27. jan 2015

@booklover počas PN neplatíš ... počas MD tiež nie ...
ak by si sa prihlásila 25.9.15 na DNP .. a šla n MD v 10/2015 tak by si zaplatila len za tie dni od prihlásenia do nástupu na MD.

gapa
27. jan 2015

@booklover ešte vidím, že neovládaš rozdiel medzi MD a poberaním materského (príp. RD a poberaním RP je to podobné). MD je ospravedlnené volno v "zamestnaní!. tj. MD môže čerpať len zamestnanec, nečerpá ho nezamestnaný ani szčo, len pokial ti trvá pp, tak si na MD. Ak už nie si zamestnanec (na pp možno na dohodu) netrvá, tak už nečerpáš MD, ale len poberáš materské v sociálnej poistovni. Ono sa to ale bežne medzi mamičkami tak hovorí, čo je ok, no na úradoch je lepšie sa vyjadrovať presne, tj. že len poberáš materské, lebo to môže spôsobiť nedorozumenie (aj ked s tým obvykle rátajú a sa pýtajú, ak treba). No kedže na to iný výraz neexistuje, tak napr. aj na žiadosti o materské sa píše, kedy je nástup na MD (nič iné), tj. aj živnostníčky či nezamestnané toto vypľnajú, čo je teda nie celkom OK, myslím.
RD tiež čerpá len zamestnanec a RP poberá z upsvar každá mamička.
Ak tvoje údaje sú: pp 9/2013-6/2014 s nem.poistením bez prerušenia, 5.7.2014 narodenie dcery (tj. skončil ti pp už počas md , tj.
-do od 1.7.2014 by ti vlastne netrvalo poistenie v soc.poistovni, ani nemocnské, ani dôchodkové poistenie zamestnanca ( až ked si podala prihlášku na dôchodkové do 45dní po pôrode, tak si od pôrodu dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.)
-tj. tých 15mesicov je do 9/2015 ak dobre rátam. Ale nestačí ti 270dní ale treba aj poistenie- zalka to vlastne píše.
Ak by bol nástup na druhú "md" v 10/2015, tak asi by bolo dobré to riešiť, ak sa dá, cez nový prac.pomer či dohodu s nem.poistením (u iného zamestnávatela ako v r.2014), ak si mala v r.2014 vyšší vym.základ ako minimum a platené bolo poistenie aspon 90kalend.dní. Ale to treba podla konkrétnych dátumov.

booklover
27. jan 2015

@zalka fíha a to by mi vyšlo? to neznie zle.

@gapa čiže potrebujem na 90 dní dohodu, inak materské nedostanem? alebo 90 dní platiť DNP?

zalka
27. jan 2015

@booklover no hej ak by si to tak spravila tak MD by bola minimálna 260 eur ..
na DNP potrebuješ 26t nepretržitého poistenia ( pozor nie platenia) .. aby ti bola MD rátaná z VZ zvoleného na DNP.

booklover
27. jan 2015

@zalka tá minimálna by ma dosť potešila, veď je to aj tak viac ako RP. Neviem, či to chápem správne, ale keby som už bola tehotná dajme tomu pred mesiacom, tak by mi vyšlo materské automaticky? to keby som vedela! 😝

zalka
27. jan 2015

@booklover nie nevyšlo by ti materské automaticky lebo nie si poistená ... musí ti vzniknúť poistenie až potom máš nárok na MD.

booklover
27. jan 2015

@zalka to poistenie sa ráta aj počas vyplácania materského? ďakujem!

dena1973
27. jan 2015

@booklover pocas vyplacania materskeho sa doba poistenia pocita iba ak si nemocenky poistena - poistenie trva (DNP, zamestnanie)...

gurmanka
27. jan 2015

Ahojte,
Pracujem 4 roky, zmluvu mam do konca maja 2015. Termin porodu august 2015.
Ak mi nepredlzia zmluvu (co je mozne vzhladom na odchod na MD v juli 2015), tak nemam narok na materske? Pochopila som to spravne? Resp. viem to "zachranit" DNP? Dakujem za pomoc, ak sa v tom niekto vyzna.

dena1973
27. jan 2015

@gurmanka Nárok na materské ti vznikne v ochrannej lehote, lebo ak si otehotnela ešte počas PP, tak ochrannú lehotu stihneš (OL - 8. mes. po ukončení PP). Taktiež ak si pracovala posledné 4 roky, tak podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom splnenú mať budeš. Nie je potrebné zakladať DNP.

booklover
27. jan 2015

@dena1973 fíha! 😉 vyzerá to super!

zalka
27. jan 2015

@gurmanka akú si mala hrubú mzdu v zamestnaní?

gurmanka
27. jan 2015

@dena1973
Dakujem! Nasla som OL 6 tyzdnov, tak som sa sama vystresovala. Ukludnila si ma, diky este raz a pekny den.

booklover
27. jan 2015

@gurmanka podľa mňa by to mohlo vyjsť.

gurmanka
27. jan 2015

@zalka
Cca 1200. Ma to na nieco vplyv?

dena1973
27. jan 2015

@gurmanka nie je začo.... 🙂

zalka
27. jan 2015

@gurmanka nie nie ... keby bolo kolo minimálnej mzdy tak by si si s DNP pomohla ale takto s DNP by si si ublížila .. nemusíš nič robiť ... nárok na MD máš ako písala dena1973