Materská v roku 2015
Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂
Ahojte, potrebovala by som poradit. Som nem poistena od 1.7.2014, niekedy v druhej polovici aprila nastupujem na MD. Chcela som ist od 1.3. na pn, ale do 28.2. mam teda nemocenske poistenie len 243 dni. Ked som na PN, tak tie dni sa nepocitaju? Mam si napr vycerpad dovolenku alebo nieco, aby som tych 270 dni mala?
Dakujem
@lucki Ak ti pracovný pomer bude trvať aj počas PN, tak aj tieto dni sa počítajú do 270 dní nemocenského poistenia. Keď som dobre počítala, tak podmienku 270 dní nem. poistenia splniš 27.3.2015 (za predpokladu, že ti bude k tomuto dátumu trvať PP). Môžeš byť aj na PN, ale PP musí trvať....
Ok, super baby @zalka, @puffu a @dena. Bola som szco ale od 1.12. Som zamestnana (zivnost pozastavena). Od 1.7. mam nemocenske poistenie vkuse. Cize do nadtupu na md mi tie dni vyjdu aj s rezervou. Len to som este chcela pre istotu zistit, ci sa dni pn budu picitat kedze vtedy uz nebudu platene odvody. Pp bude trvat nadalej. Lebo keby kvoli tym 27 dnom by som nemala narok na materske, to by som este vedela vykryt (vycerpanim dovolenky napr.).
@lucki si zamestnancom, si zamestnancom na PN... dni na PN sa rátajú do 270 dnovej podmienky
nie si zamestnancom , si na PN .. dni na PN sa nerátajú do 270 dnovej podmienky...
spomínaš dovolenku tak si asi zamestnancom takže kludne môžeš ísť na PN aj teraz ... dni sa ti budú rátať do 270 dní
ale počkaj od 1.7. si si platila dobrovolné poistenie?
Ahojte, chcela by som si utvrdit svoje informacie 🙂 RD mi konci 12/2015, zamestnanie mi stale trva, ale kedze pravdepodobne nestihnem otehotniet a porodit do decembra, je to tak, ze ked by som nenastupila do zamestnania, nebudem mat narok na PN, ci? A ako by to bolo s pripadnou materskou v roku 2016, ak by som do zamestnania nenastupila? Ci zacat cerpat dovolenku a nasledne ist na PN, da sa to takto? Poradte mi prosim, ako by to bolo naj 🙂 Dakujem krasne
@matilda1 na to, aby si mala narok na platenu PN, tak musis aspon na 1 den nastupit (cerpat dovolenku), aby sa ti obnovilo nemocenske poistenie
narok na materske by si mala, ak by PP stale trval, resp. ak by si otehotnela v case jeho trvania, vztahovala by sa na teba ochranna doba
@gapa
@zalka
ahojte žienky poradili ste mi dobre roku 2012 pri dobrovoľnom nemocenskom poistení kedže som si zákony naštudovala ale niektoré veci mi neboli aj tak jasné a teraz som v podobnej situácii...naštudované to mám aj si myslím že som všetko pochopila správne aj som sa bola informovať na sociálnej poisťovni ale tam som dostala totálne yhýbavé odpovede lebo mi je jasné, že mi nebudú radiť tom ako prísť k vyššej materskej 😉...ide o to, že som od roku 2003 nepretržite zamestaná u toho istého zamestnávateľa na dpbu neurčitú môj pracovný pomer stále trvá...... roku 2009 som porodila prvé dieťa a v roku 2012 druhé dieťatko, teraz čakám tretie dieťatko pričom na rodičovskej dovolenke s dcérkou som do novembra 2015, termín tretieho pôrodu mám 18.8.2015 takže nejakého 7. jula 2015 nastupujem na materskú......je mi jasné že materské mi bude vypočítané z predpokladaného príjmu od môjho zamestnávateľa čo bude cca 400€. Naskytla sa mi však možnosť založiť si nový pracovný pomer u ďalšieho zamestnávateľa a to od 1.4.2015 do 30.7.2015 takže na dobu určitú ......môj prvý zamestnávatel s tým problém nemá že by som si založila další pracovvný pomer kedže môj návrat do práce na 4 mesiace pre nich z organizačných a iných vecí nie je moc vhodný /prpeustenie a opätovné prijatie niekoho na moje zastupovanie,oboznamovanie sa s agendou atd/......zaujíma ma že pokial by mi vzniklo týmto spôsobom nové nemocenské poistenie či som to správne pochopila že by som mala materské aj od predchádzajúceho zamestnávatela kde pracovný pomer trvá a aj z nového zamestnania kedže by som si splnila podmienku že odpracujem do nástupu na MD minimálne 90 dní bez pn očr a pod, taktiež by môj pracovný pomer trval v čase nástupu na MD ...samozrjeme je mi jasné že by som mohla dosiahnuť len určitú výšku materského spolu z oboch zamestnaní ...pani na sociálnej poistovni mlale stále niečo o 270 dní nemocenského poistenia za dva roky ale ved to splnam u terajšieho zamestnávatela a u nového by som splnala tiež kedže sa do tohoto obdobia ráta aj obdobie kedy som na rodičovskej dovolenke............. dakujem vopred za odpoved............
@ronja môžeš to vyskúšať ...
ale 270 dní treba z každého poistenia ... a to isté obdobie by sa nemalo zarátať 2x .. ale čítala som, že priznali MD aj v takom prípade čo ma osobne prekvapilo...
myslím, že najlepšiu odpoved ti dajú ak napíšeš cez kontaktný formulár priamo na SP centrálu.

@dena1973 nie, od cca polky decembra som uz zamestnana riadne na zmluvu.