Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
viete mi poradiť-od decembra som na materskej od júla idem na rodičovskú a práve vtedy mi končí pracovná zmluva, čiže nezamestnaná,,, či sa mám aj nahlasiť na urad, jedná sa mi o to, kto bude za mňa platiť do zdravoznej? a ešte po 3rokoch ked nenájdem prácu, predlžim si rodičovskú-to asi kolko dávajú eur vtedy? dakujem
ahoj zalka,tak uz som zrusila tu dohodu,a od 24 idem na pn s chrbticou chodim raz za tri mesiace na masaze a rozne vysetrenia. dufam ze mi dnp nezrusia.pekny vecer .sme ta poriadne domotali
Neviem co mwam robit teraz ci sa odhlasit a prihlasit nanovo do 30.6. alebo rriskovat.
@cattthhy hm... z DNP sa nebude dať po 270 dnoch alebo po 26t využiť ani ochranná lehota ... proste zanikne poistenie ... a hotovo ... fakt neviem čo by trebalo urobiť ...
A POZOR všetkým ...
zanikne poistenie v nezamestnanosti , a nemocenské poistenie ... dôchodkové bude stále takže asi to bude treba utekať do SP zrušiť aby to človek nemusel platiť ....
zalka tak mne to dnp uz nezrusia nemam uz dohodu,som len na rodicaku a nerobim nikde, a pojdem na pn. alebo mam zrusit dnp a odznova sa nahlasit?uz som aj ja s toho domotana uz aby vyslo cosi o tom.
@ zalka ak je pravda, co tu hovori p.Mihal, tak dnp sa nerusi ludom, ktori este nemaju splnených 270 dni do 1.7. 2014 http://mzdy.tv/?p=937 teda ja pevne verim, ze to tak aj bude 😉
Ahojte vie mi niekto pradit. Som na MD od 16.1.2014 , matersku poberam z DNPO aj z povinneho nem. poistenia. DNPO mi trva dlhsie ako 270 dni tzn., ze podla noveho zakona mi od 1.7. automaticky zanikne.Chcela by som vediet ci mi zanikne tym padom aj narok na matersku z DNPO? A zostane len z povinneho poistenia. A este by som potrebovala vediet ci by som sa mohla teraz pocas poberania materskej odlhasit a znova prihlasit na DNPO?(napr.25.6 odhlaska a od 26.6 prihlaska aby mi plynulo dalsich 270 dni ) Neprisla by som o narok na matersku? Dakujem velmi pekne
@zalka
zrusili aj ochrannu lehotu 8 mesiacov aj v pripade ze poistenkyna je v case zaniku tehotna?
@jankarojko neviem ja som to tak pochopila, ale každý hovorí ináč .. dúfam že sa mýlim
@zalka
tak to aj ja dufam...bola som tam v stredu osobne a pani mi sama povedala, ze maju zakaz o tom informovat, ze este nemaju na to metodicky pokyn. Na infolinke - mi to viac menej potvrdila, ze ano ano plati OL, ale ze si mam este zavolat koncom mesiaca, ked mi to potvrdi alebo vyvrati. Dam vediet potom.
@jankarojko daj vedieť určite ... lebo je v tom poriadny zmätok
Prosim vie mi niekto odpovedat -poradit . dakujem
@zalka
takze odpisali z linky na otazky na socpoist.sk : OL by podla toho mala platit klasicky 8 mesiacov..
Vážená pani
Dobrovoľné nemocenské poistenie Vám bude trvať aj po 30. júni 2014, najdlhšie do dňa, v ktorom získate najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia a najmenej 26 týždňov nepretržitého dobrovoľného nemocenského poistenia. Ak by ste v čase zániku dobrovoľného nemocenského poistenia boli už tehotná, začne Vám plynúť osemmesačná ochranná lehota. Nárok na materské Vám vznikne zo zamestnania a aj z dobrovoľného poistenia (OL).
S pozdravom
Soňa Feketeová
Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie
Ul. 29. augusta 8-10
813 63 Bratislava
Tel.č.: 0906 171 989
www.socpoist.sk
On Fri Jun 20 13:22:47 CEST 2014,
Dobry den, chcem sa opytat ohladne subehu povinneho a dobrovolenho nemocenskeho poistenia a zmien tykajucich sa od 1.7.2014. Ak som uz prihlasena na DNP ( a som aj zamestanana) a tych 270 dni poistenia DNP mi dobehne cca v 1/2015 - vztahuje sa na mna este ochrana lehota osem mesiacov, ak by som v case zaniku positenia bola uz tehotna - t.j. materska by bola vyplatena aj z VZ zo zamestnania aj z DNP? Ohladom tejto informacie mi nevedeli poradit ani priamo na pobocke v KE ani na Vasej infolinke. Vzhladom na to, ze tato odpoved je pre mna dost zasadna, prosim teda o odpoved Vas. Dakujem
@jankarojko zaujímavá správa .. a pozitívna.
@zalka
@jankarojko mne odpísali rovnako....
Nárok na materské je podmienený trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Z uvedeného vyplýva, že podmienka 270 dní sa sleduje ku dňu pôrodu a nie ku dňu nástupu na materskú. Ak ku dňu nástupu na materskú nesplníte podmienku 270 dní trvania nemocenského poistenia, Sociálna poisťovňa posunie výplatu materskej dávky. Materská v takomto prípade bude vyplatená dodatočne v najbližšom výplatnom termíne, od doručenia fotokópie rodného listu dieťaťa. Preto je nevyhnutné ihneď po narodení dieťaťa zaslať neoverenú fotokópiu rodného listu do pobočky Sociálnej poisťovne, z ktorej Vám bude materská vyplácaná. V predmetnej veci Vám odporúčame kontaktovať pracovníčku Sociálnej poisťovne, ktorá Vám bude materské vyplácať vo veci možnosti oznámiť rodné číslo dieťaťa telefonicky.
Ak Vám dobrovoľne poistenie zanikne v čase keď ste tehotná, ochranná lehota je stále osem mesiacov.
S pozdravom
Jana Černá
Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie
Ul. 29. augusta 8-10
813 63 Bratislava
Tel.č.: 0906 171 989
www.socpoist.sk
@michaela138 tak to je super
dobry den vie mi niekto pradit pre moju sesternicu, nepracuje iba si platila dnp,a teraz mala uraz uz dva tyzden pn,ci jej k 1.7 zrusia dnp?ma uz 270dni davno dnp. povinne poistenie teraz nema,nieje nikde zamestnana. velmi ju to zaujima lebo ma zlomenu nohu a ak sa jej zrusi je stratena nebude mat ziaden prijem.dakujem

@zalka aha však pravda , a dalo by sa to aj dnp nejak urobit, že by sa poistila a potom to zrušila či z dnp sa to nedá skombinovat díky