icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

annanatalia
5. jún 2013

@zalka Ahoj prosila by som o radu. od augusta 2012 som bola na pnke, v oktobri 2012 my koncilo dnp, tak som presla na ten novy balik z maxima, stale som pnkovala az do nastupu na matersku co bolo 25 januar 2013. DNP chcem zrusit , ked my bude koncit materska t.j. 19 septembra2013. Chcem vediet ci tam bude ta 7 dnova OL, ci mozem ist na pnku,? caka ma operacia a akby som este mala narok na pn tak by som sa to snazila nejako naplanovat 🙂 Dakujem

zalka
5. jún 2013

@annanatalia máš stále aktívne DNP ... ak plánuješ operáciu tak si to DNP nechaj .. pár dní zaplatíš ( za den cca 14e ) a chod na PN ... a až po tej PN zruš DNP ...

annanatalia
5. jún 2013

PRECO MUSIM ZAPLATIT PAR DNI ? TAM SA UZ NEVSTAHUJE OCHRANNA LEHOTA?

zalka
5. jún 2013

@annanatalia vzťahuje .. pôjdeš hned po skončení MD na PN? môžeš tak urobiť ...
ak by si šla na PN o dva dni neskôr tak tie dva dni musíš zaplatiť .. tak som to myslela ...
a ak plánuješ hned skoro po MD ísť na PN ... tak je škoda rušiť DNP ked ho môžeš zrušiť až po PN ... pár dní stojí za to zaplatiť.

annanatalia
5. jún 2013

KED MI MATERSKA KONCI 19.SEPT, TAK SA OD 20 SEPT MOZEM VYPISAT NA PN BEZ TOHO ABY SOM PLATILA, ALEBO NAPR OD 23SEPT, STYM ZE SI UZ ZAPLATIM TIE 3DNI? a naco mi este budu dobre tie dni pocas pnky , keby somtoteda zaplatila tych par dni? 🙂

zalka
5. jún 2013

@annanatalia áno môžeš ísť na PN 20teho ...
a nič platiť nebudeš ...

a tie dni ak by si šla na PN napr. 23.9. .. a PN by bola dlhodobá ... do roku 2014 a potom by si zase otehu ... tak by si mohla toto DNP tých pár dní využiť práve na to aby ti mali z čoho vypočítať MD v roku 2014 ...
dni poistenia sa stále zídu ... ale urob ako myslíš ...

r1000
5. jún 2013

dakujem za info

r1000
5. jún 2013

este sa chcem opitat oni rataju dva roky od dna ked ma vypise na matersku alebo uz od pn ked budem od septembra na pn do januara kym neotehotnieme .teda mi budu ratat rok 2011-2013 alebo az potom ked budem na materskej 2014-2012?dik

anett20
5. jún 2013

@zalka a umožnia mi založiť si to DNP v sociálnej poisťovni, nebudú mi robiť s tým problémy, keď im tam vyhodí že som PN?No a pokiaľ by som sa neprihlásila znova len by mi lekár vypísal dve materské dostávala by som matersku aj z DNP?Alebo sa musím prihlásiť?

zalka
5. jún 2013

@anett20 no ja ti neviem ... ale ja som sa počas PN prihlasovala na DNP a nič mi nepovedali ...

mirellka
6. jún 2013

@zalka ahoj môžem ťa poprosiť o radu ale kto vie nech mi prosím poradí...
takže od 2009 som platila DNP ktoré mi zaniklo zo zákona zaniklo min. rok tuším v oktobri no a v novembri som konečne otehotnela T. P . mám na 16 . 8.
2.1.2013 som založila nové DNP balík z maxima od
3.1. 2013 som na rizikovom PN
pani na socialke mi povedala že ak chcem matersku z balíka tak na materskú môžem nastúpiť najskôr 3.7.2013
chcem sa spýtať či je to podľa údajov ktoré som uviedla naozaj tak a čo v prípade že mi dá nástup na MD 5.7 ?
musím nastúpiť presne tretieho alebo môžem aj hocikedy po 3tiom a bude mi MD vyplatená z balíka ?
ďakujem vopred za odpoved...

zalka
6. jún 2013

@mirellka no dobre ti povedala ... lebo 3.7. je presne 26t čo máš poistenie .. takže po tom termíne môžeš nastúpiť na MD a bude rátaná z maxima ... ak by si nastúpila skôr ... tak bude MD z minima ...

mirellka
6. jún 2013

@zalka a keby mi dr povie že 3.7 mi dá nástup tak už môžem aj v ten deň či je lepšie po tretiom nastúpiť ? takže správne chapem keď nastúpim po 3tom hocikedy a bude MD z maxima... ďakuejem veľmi pekne za odpoveĎ

zalka
6. jún 2013

@mirellka áno správne chápeš ... po treťom kedykoľvek ... radšej by som 4.7. šla aby nerobili problémy

mirellka
6. jún 2013

@zalka Ďakujem velmi pekne 🙂 🙂

ivetteb
9. jún 2013

prosím Vás ako to vlastne je s DNP? splnam podmienku 270 dni z poslednych dvoch rokov z TPP, ma zmysel sa dopoistit DNP aby vznikol súbezný nárok na MD a ak ano tak kolko dni pred nastupom na MD to musi byt?

zalka
9. jún 2013

@ivetteb normálne ako to bolo aj predtým je to z DNP akurát viac sa platí .
270 dní poistenia treba splnať z každého poistenia z ktorého človek chce žiadať dávky.
nie nemá zmysel založiť DNP ak predtým nejaké DNP nebolo alebo iný pracovný pomer ... pár dní pred nástupom na MD by malo byť 270 dní .

kima2
10. jún 2013

Dievcata, prosim vas, bola som poistena dnp 2 roky do oktobra 2012. otehotnela som az teraz, som v 7tt, platila som dnp z maxima. je tu nejaka moznost ako ziskat narok na najvyssiu matersku? dakujem

zalka
10. jún 2013

@kima2 prihlásiť sa hned na DNP balík z maxima poplatiť pár dní a ísť na PN ... prihlásenie na DNP z maxima je možné do 8 týždna tehu ... takže moc času ti neostáva .

zuzicka204
12. jún 2013

Zdravim vsetky, ktore sa tomu aspon trochu rozumeju a niektore ako @zalka velmi a obdivujem 🙂 moja situacia je taka, ze som dostudovala, som na UP, poberala som davku v hmotnej nudzi, ktoru mi vzali, ked som sa vydala.. a stale som nezamestana, nikde som nerobila, neplatila si nic.. ved som studovala 🙂 no a chcem nastupit do prace, uz sa aj nieco rysuje ( na TPP a dobu urcitu), ale aj chceme babo. Este nie som tehu, lebo chceme aj financne zabezpecit bobo.. no a teda by som chcela aj maximum potom MD. Prosim o radu, ako postupovat, je mi jasne, ze treba odrobit 270 dni.. a ze som v OL 8 mesiacov aj po ukonceni PP. Ale ak by som chcela aj DNP .. oplati sa mi to vobec pripacat do toho maxima? a platit ten balik si musim tiez 270 dni, aby som z neho mohla mat potom MD? resp si tym balikom iba navysim MD z platu? dakujem velmi pekne 🙂 a pekny den

zalka
12. jún 2013

@zuzicka204 i z DNP potrebuješ 270 dní ... i zo zamestnania aby bol nárok na MD ...
a odvody sa platia 33,15% ˇresp. 35,15% z VZ
VZ môže byť hocijaká suma z rozpätia 393e až 1179 eur.

zuzicka204
13. jún 2013

@zalka dakujem krasne, len ak mam nejaku hrubu mzdu, z kotrej platim odvody, tak mam narok na MD- z toho mi pride MD ako cca 65% hrubej mzdy (u mna by to malo byt cca 900e-hruba mzda) a ina MD mi pride z DNP? Lebo ja som myslela, ze to funguje tak, ze ak si na DNP doplatim rozdiel do maxima (1179-900) tak ze mi potom pride jedna MD z maxima... ale to tak asi nefunguje.. lebo ja ak aj z minima dam DNP tak mi vychadza viac ako VZ 1179e.. ako to teda je s tymi balikmi? alebo to pri takej mzde asi ani nemam riesit, co? vdaka krasne...

zalka
13. jún 2013

@zuzicka204 no nemôžeš len doplatiť rozdiel do maxima ...
DNP musíš platiť z minima ak chceš ... a MD dôjde jedna ... ale vypočítaná ako súčet dvoch .. ak sú z oboch poistení splnené podmienky tj. 270 dní poistenia ...

axa77
25. júl 2013

Zdravím potrebovala by som poradiť. Od 1.1.2012 do 30.9.2012 som si platila DNP. Teraz mi vychádza, že by som mala ísť na materskú začiatkom januára 2014. Stačilo by mi keby som sa pár dní pred tým nástupom na materskú napr. 29.12.2013 prihlásila na platenie DNP z minima mala by som nárok na materskú z DNP aspoň z minima?
Poprípade ak by mi niekto poradil ako by sa dala ešte získať maximálna materská z DNP, len už som v 10 tt, takže som zmeškala možnosť pripoistiť sa z maxima do 8 tt tehotenstva.
Ďakujem za pomoc

zalka
25. júl 2013

@axa77 no áno môžeš to takto urobiť ako si napísala, a MD bude z minima. Akurát na tvojom mieste by som sa teraz prihlásila na 7 dní na DNP z minima, zaplatila cca 31 eur ... aby vznikla ochranná lehota ... pre prípad, že by si šla na PN počas tehotenstva. a potom sa ešte treba prihlásiť na DNP ale nie v decembri .. ale v januári ..
lebo v decembri bude VZ 393 eur v januári bude VZ 402,50 eur tj. bude málinko vyššia MD, ale sleduj zmeny či nezrušia DNP načisto .

axa77
25. júl 2013

@zalka Ďakujem Ti pekne za odpoveď Zalka, tzn., že ak sa teraz napr. od zajtra prihlásim na 7 dní na DNP z minima a išla by som počas tehotenstva na PN, mala by som nárok na DNP z minima? A po tých 7 dňoch by som mala DNP zrušiť ? a potom asi lepšie v januári pred materskou 1-2 dni znovu sa prihlásiť na DNP z minima?

zalka
25. júl 2013

@axa77 no áno prihlásiť sa na DNP potom ho zrušiť ... ale pozor nenapísala si presný dátum kedy by si mala nastúpiť na MD :.. lebo ak to bude v polovičke januára tak nebude stačiť sa prihlásiť na DNP tesne pred nástupom ...

ale zase ak by si teraz napr. v oktobri šla na PN z OL z DNP a videla by si že sa jedná o dlhodobú PN tak by som sa počas tej PN nahlásila na DNP .. nech by mi šli dni poistenia ... potom by som toto DNP zrušila toho 31.12.13 a na nové by som sa prihlásila pred MD .. deň pred.

axa77
25. júl 2013

@zalka Ďakujem zalka. Termín pôrodu mi vychádza na 17.2.2014 tak predpokladam, že na materskú by som mohla ísť od 13.1.2014 prípadne aj 1.1.2014. Čo by som prosím Ťa mala spraviť ak by som mala ten termín nástupu na materskú 13.1.2013, aby to stačilo na DNP z minima? A ak by som išla k 1.1.2014 tak potom by sa stačilo prihlásiť tesne pred napr. 30.12.2013? Nejak som z toho zmätená . Ďakujem

zalka
25. júl 2013

@axa77 no ak sa teraz prihlásiš na tých 7 dní ... tak v pohode ti bude stačiť prihlásiť sa okolo 4.1. na DNP ... z nového minimálneho VZ 402,50 eur ... ak sa na 7 dní teraz neprihlásiš tak sa musíš prihlásiť cca 28.12. ... a ako píšem ak by si náhodou šla na dlhodobú PN tak sa aj počas nej nahlás na DNP po skončení PN toto DNP zruš... budeš mať potom dosť dní aby si sa mohla nahlásiť tesne pred MD na DNP ...

axa77
26. júl 2013

@zalka Ďakujem Ti pekne za pomoc Zalka 🙂