Materské pre otca
Manžel nastupuje s našim dieťaťom na rodičovskú dovolenku, bude poberať materské. Už máme stanovený presný dátum začiatku odkedy nastúpi, zamestnávateľ ho teraz neformálne požiadal, či by mohol ešte jeden týždeň zaskočiť, lebo je treba niečo dorobiť (vyplatené by mu to bolo v odmenách). Manžel si nechce pohnevať zamestnávateľa a chce mu vyhovieť. Ja ale rozmýšľam či to nie je priveľké riziko. Ak by to Socialna poisťovňa zistila, zrejme by mu úplne odňali materskú? A zamestnávateľ by z toho mal tiež problém alebo oni by z toho nemali nič? Bolo by to brané ako práca na čierno, platili by pokutu?
@nieco22 my už tiež nebudeme odsúvať dátum nástupu, práve kvôli tomu že sme to nastavili tak aby v poslednom mesiaci ešte za posledný deň v mesiaci vznikol nárok na rodičovský príspevok. Áno on si zrejme ten papier pôjde tiež odniesť na SP sám, s tým dátumom ktorý sme si zvolili, len proste z práce každomesačne posielajú výkazy za zamestnancov do SP, kvôli poisteniu atd (to robí každý zamestnávateľ) a bojím sa aby tam nedali iný dátum alebo čo.. už ma aj napadlo či mu nechcú naschval spraviť zle, ale tak hádam by neboli až takíto.
Verím, že nie... bolo by to veľmi neseriózne... Je pravda, že stále nie je každý zamestnávateľ naklonený otcovskej dovolenke, ale na druhej strane má na to zo zákona právo, o to viac, že nie je to len papierová MD. Ak je ochotný ostať v práci nad rámec, určite sa to jeho zamestnávateľovi bude rátať 👍 a vyjde mi v ústrety 🙂.
Ako, ja poznam kopu chlapov, co robia načierno popri "materskej" 🤷♀️ nepaci sa mi to, ale robi sa to tak. Najvacsia sranda je, ked je otecko sice doma na MD, ale s dietatom odmieta pomahat, resp.sa tvari, ze robi zene laskabost. Uplne na hlavu postavene
@basska_b tak my budeme mať dve deti pod 2r, tak sme sa s manželom dohodli, že toho prvého pol roka budeme na ne dvaja doma 😀 čiže on bude reálne doma, jedná sa len o ten jeden týždeň naviac, tak snáď sa nám to nevypomstí a snáď nemá zamestnávateľ žiadne “čierne” úmysly ako nám poškodiť.
@autorka pokial mu to bude vyplatene v podobe odmeny, nie je problém. Vsak bezne sa odmeny vyplácajú kvartálne, polročné, rocne a pod. "Papierovo" bude na MD, cize žiadny pol uvazok/,dohoda. Toto je uplne v pohode. Pokial by však šiel do prace, tak pozor na nejaké klasické zapísanie sa (ze je v praci), či pipnutie kartičky.

Áno, prislo mi to rovnaké ako vy, akurát s tým rozdielom, že manžel si bol žiadosť o materské odovzdať na sociálku sám a zamestnávateľovi len mesiac dopredu oznámil, že ku piatemu septembru nastupuje na materskú teda rodičovskú dovolenku. Na rozhodnutie sme čakali dlho, tuším aj materská došla skôr ako vyrozumenie zo sociálky. V práci potiahol pár dní len na ústnu dohodu (s prísľubom odmeny) 🤷, lebo chcel byť lojálny voči zamestnávateľovi. Tiež sme už nechceli odsúvať dátum začiatku MD. Možno sa skúsiť informovať na sociálke, či už im došla žiadosť o materské od zamestnávateľa. Myslela som, že to stále robí zamestnanec sám za seba, vo vašom prípade by to bolo takto istejšie, to máte pravdu.