icon

Maximálna materská, z čoho sa mi bude počítať?

ivana6688
6. okt 2018

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ako získať maximálnu materskú?momentálne nám v práci dali výpovede tam som zamestnaná od 11/2015 Mohla by som od decembra 2018 mať novú pracovnú zmluvu s maximálnou výškou mzdy 1824 e brutto chcela by som odpracovat najmenej 90 dní a potom ísť na pn čiže pomer by trval od 12/2018do 3/2019a potom by som išla pn. Viete mi poradiť z čoho sa mi bude pocitat materská? Z toho nového príjmu aj keď bol na prelome rokov alebo z predchádzajúceho roka? Ďakujem pekne

melisssssa
7. okt 2018

@majusqa77
@evittam asi sme sa nepochopili a kazda pise o inom..ja som nikde nenapisala,ze som mala v druhej firme max.VZ na uplatnenie max vysky materskej....iba som pisala,ze som mala narok uplatnit si matersku z obidvich zamestnani..a to prikl. .z jedneho zamestnania mi vyslo 15€/den z druheho 25€/den,ALE strop najvyssieho VZ na den bol napr.30€,tak samozrejme som mala len tych 30€ na den a nie 40€...iba som chcela autorke napisat,ze si moze uplatnit narok na matersku aj z terajsej prac.zmluvy a ak splni povinnost 90dni,tak aj z druhej...samozrejme strop nepusti..

jamika27
7. okt 2018

@evittam prosím ťa, tento rok nastupujem na druhú MD (na konci novembra) Malý bude mať v decembri 3 roky, čiže poberám stále rodičovský, ale od konca roka 2016 som aj pracovala u toho istého zamestnávateľa čo predtým. Síce len z domu mám pracovný pomer, ale je to na ,,normálny úväzok,, ale plat bol o čosi nižší. MD sa mi bude počítať z minulého roku 2017, alebo to bude ako reťazová materská? ďakujem

luliu
7. okt 2018

@melisssssa ale to si musela z oboch zamestnaní spĺňať 270 dní NP a to je zase rozdiel od autorky

melisssssa
7. okt 2018

@luliu z prveho ano,z druheho okolo 100 dni...

evittam
7. okt 2018

@melisssssa Práveže o to ide,ze ako si si mohla uplatniť z povodneho PP ak skoncil. O to mne ide. Ja som ta pochopila. Proste pokial viem tak to funguje tak,ze ak si raz malá minimálne 90dni bez PN a OCR z noveho PP tak VZ mohli počítať len z noveho nie z oboch. Aspon ja mam take vedomosti. Mozno nam to ozrejmi
@zalka 🤔😉

evittam
7. okt 2018

@luliu Práveže tvrdí,ze nie. O to mi ide.....

evittam
7. okt 2018

@jamika27 Fuuha, presne neviem. Alebo radšej nechcem podať zlu info. @zalka prosim.😉

zalka
7. okt 2018

@melisssssa bola si na rodičovskej dovolenke? ked sa ti menilo zamestnanie?

zalka
7. okt 2018

@jamika27 pracovala si na novú zmluvu či na pôvodnú?

evittam
7. okt 2018

@zalka Vidis to ma nenapadlo. Viac hláv, viac rozumu.😉

melisssssa
7. okt 2018

@zalka nie nebola som...

melisssssa
7. okt 2018

Chcela som vam poslat sem rozhodnutie zo socky,aby ste videli,ze si nevymyslam,ale nejde mi to sem pripnut...

zalka
7. okt 2018

@melisssssa nepracovala si v súbehu na dohodu? s prvou prácou?

evittam
7. okt 2018

@melisssssa Nikto netvrdí, že si vymyslas. Len tam proste bude este nieco ine ako len to čo pises....

melisssssa
7. okt 2018

@zalka anoooo😂😂

evittam
7. okt 2018

@melisssssa No a už sme sa dopatrali.😁😉

melisssssa
7. okt 2018

@evittam no prisli sme na to 😀 to ma veru nenapadlo...

jamika27
7. okt 2018

@zalka pôvodná zmluva len zmena dohoda o zmene pozície a platu

zalka
7. okt 2018

@jamika27 veľká škoda, lebo v podstate ty si nebola na rodičovskej dovolenke, ale si pracovala a poberala rodičovský príspevok, takže ti bude MD rátaná z platu z roku 2017. Hádam si nešla veľmi dole s platom, ty nemáš reťazový pôrod. Mohla si mať oveľa vyššiu MD ak by ťa na pôvodnej nechali na RD a spravili by ti novú zmluvu, mala by si z oboch. Takto dostaneš MD len z platu za rok 2017.

zalka
7. okt 2018

@melisssssa takže je jasné, že si mala 2x270 dní splnenú podmienku, a tá dohoda sa ti prirátala k tomu novému PP .. preto si dostala aj z nového aj zo starého MD.

jamika27
7. okt 2018

@zalka no tak to si ma nepotešila, ako som to mohla spraviť :( to ma ale vôbec nenapadlo ... ale ďakujem aj tak za info

zalka
7. okt 2018

@jamika27 no nikdy nevieš či nebudeš mať dalšie bábo, takže ak tak potom skús ak budeš pracovať si zriešiť novú zmluvu.

jamika27
7. okt 2018

@zalka písala som súkromnú správu 🙂

melisssssa
7. okt 2018

@zalka tak som z toho jelen..prvy PP je jasny,ze 270 dni bolo...v tom druhom som bola presne 99 dni a tolko isto som vlastne mala aj tu dohodu potom uz bol nastup na MD..aj tak to vychadza 270 dni?

zalka
7. okt 2018

@melisssssa no to nevychádza .. ešte tam čosi musíš mať ak ti vyrátali MD z oboch PP .

melisssssa
7. okt 2018

@zalka no bohvie...ved nechajme to tak...Inak teraz budem nad tym stale rozmyslat pokial na to nepridem 😂

miskacabalova
24. okt 2018

@melisssssa
@zalka
Baby prosím poraďte, som teraz z toho jeleň.....
Chcela by som najvyššiu materskú, ale v prvom zamestnaní skončiť nechcem, približne hrubú mám okolo 700 a som rozmýšľala aby ma zamestnal známy na tých 90 dní a len aby mi doratal do tej najvyššej sumy.....tak sa to neda? A ešte ma zaujíma akú najvyššiu mzdu musím mať, ak chcem najvyššiu materskú.... veľmi pekne vám vopred ďakujem !!!!

zalka
24. okt 2018

@miskacabalova dá sa to tak, ale nestačí 90 dní na MD z 2 PP ... musíš mať aj 180 dní nejaké iné ukončené poistenie ...
napr. prirava na tehu .. pred otehotnením sa zamestnám v súbehu na dohodu ... cca očkom bajočkom 180 dní ... potom ukončím dohodu ... a zamestnam sa na druhý PP v súbehu ... na tých 90 dní odporúčam neukončovať toto poistenie ... a MD bude z oboch zamestnaní ...

ak ale máš v jednom 270 dní a vdruhom 90 dní .. a nič iné .. tak potom MD dostaneš len z toho prvého zamestnania

ema5555
19. mar 2019

Ahojte, chcela by som radu, som studentka VS, tento rok koncim, svadbu mame v auguste, zatial som pracovala iba brigadne, a po svadbe by sme chceli babatko, no vzhladom na to ze nemam odpracovane potrebne dni potrebne na vypocet materskej, chcem sa preto opytat, Co je najvyhodnejsie riesenia, na ako Dlho sa zamestnat aby mi mi vznikol narok ked otehotniem, dakujem za odpovede

luliu
Autor odpoveď zmazal