icon

Mladí študenti v UK čakajú dieťatko, na čo máme nárok?

bylmalinka
17. okt 2019

Ahojte. Nastupila som v UK v septembri na VS spolu s priatelom (na studentsku pozicku). Po tyzdni sme zistili, ze som tehotna. Teraz som v 9t. Planujem dokoncit rocnik, termin mi vychadza na koniec maja, skusky mi prelozia. Mam 19, ale rodit budem urcite ako 20rocna. Byvame na intraku, 82lb za tyzden kazdy - spolocna garsonka. Planujem rodit aj ostat v UK kym dostudujeme. Po tomto sk. roku si dam dva roky odklad, budem s dietatkom, kym priatel dostuduje. Potom sa vymenime a dostudujem zase ja. Mame 3 rocne studium obaja. Takze tu pobudneme spolu 5 rokov. Priatel si hlada pracu, chce pracovat najviac co sa da. U mna este nevieme, predbezne skuor nie, lebo mam dost nizky tlak a stale sa mi kruti hlava, aj ked by som velmi rada pomohla nasmu rozpoctu. Prve stretko s midwife mam buduci tyzden, uvidime co mi povie. Chcem sa spytat na co vsetko mam ako buduca matka narok. Chceli by sme sa prestahovat do podnajmu este pred porodom - mame narok na nejake vyhody, prip. byt od socialky? Mam narok na prispevok na dieta? Prip. poporodny prispevok? Zo Slovenska nemam narok na matersku lebo som doma dokopy nic nepracovala, len letne mesacne brigady v zahranici. Pracovat pocas dvoch rokov po porode nejako intenzivne neplanujem, chcem sa hlavne venovat dietatku, mozno cez vikendy, ked bude priatel doma. O jasliach ani opatrovatelke neuvazujeme. Kedze mam europsky zdravotny preukaz, mam narok na tehotensku a poporodnu starostlivost zadarmo? Obcianstvo bude mat dieta teda slovenske, papiere pojdeme vybavit na ambasadu, ako som sa docitala v inych diskusiach. Chceme dieta vychovavat doma, ale asi ho dame na chvilu aj do skuolky (v 3), kvoli socializacii s ostatnymi, nechceme ho nejako izolovat. Ked skoncime skoly - bude mat 4, chceme sa vratit na Slovensko. Rodicia nas budu financne podporovat, ale radsej by sme to z vacsej casti chceli zvladnut sami. Da sa to, ked len jeden pracuje? Sme spolu uz od 13, takze vztah mame vyborny, obaja sa velmi tesime z malickeho, aj ked nas to zaskocilo a chceli sme az neskuor. Urcite si ho vsak nechame, za co boli radi aj v skole, kedze sme taki mladi. Nuz, nedavali sme si pozor, antikoncepciu som nikdy nebrala, milujeme sa od 17. Velmi rada by som bola, keby sa tu nasla nejaka dobra dusa, co by vedela poradit, alebo lepsie aj mala skusenost. 🙏🏼😪❤️ Dakujem krasne uz vopred.

Strana
z2
galioska
17. okt 2019

@jarmila2010 Áno na začiatok ok, ale mladá píše, že chodí do školy ale tak zas no všetkému veriť na nete netreba hej ze

Strana
z2