icon

Môže mi dať výpoveď?

pumperlik
14. aug 2017

Mám taku otazocku som tehota ale ešte len krátko a môj zamestnávateľ sa správa tak že ma možno aj vyhodí chcem mu dať te papier o tom že som tehotná ale budem ho\mať až 30.08 je možné sa nejako chranit?

pumperlik
autor
14. aug 2017

a podporu dostanem keď nemám ani 2 roky odrobene??

tamarka9
14. aug 2017

@pumperlik kľudne aj zajtra napíš oficiálne oznámenie že si tehotná a že v prípade potreby doložiť lekárske potvrdenie. Kým sa k tomu dostaneš,bude aj 30.8 a keď budú chcieť hneď,doktorka to kľudne dá. A hlavne si jednu kópiu daj podpísať pre istotu.

pumperlik
autor
14. aug 2017

@alexandraalexandrova a to dostanem podporu aj keď nemám ani 2 roky odrobene ??

tamarka9
14. aug 2017

@pumperlik nekomplikuj si to podporou, normálne oznam tehu. Vieš keď ti bude bezat zmluva a tebe by sa opäť podarilo otehotnieť,máš opäť nárok na materské. Ako nezamestnana nebudeš mať nárok.

mamicka28
14. aug 2017

Ahoj ja som v práci oznámila že som tehotná a k mesiacu xy mi dali výpoveď bol to začiatok tehotenstva, tak som šla na gyndu či čo a ako ...dr mi hneď vystavila papiere s tým že som v 60dnovej ochrannej lehote a s takto potvrdeným papierom som šla k zamestnávateľovi on mi opečiatkoval a to som odovzdala v sociálnej poisťovni a dostávala som tzv., PN ku až do materskej ...
To bolo v roku 2014 cil netuším ako je. 🙂

katarinamarkova
14. aug 2017

@mamicka28 to bola dohoda o ukončení prac. pomeru? alebo ti dali klasickú výpoveď s výpovednou lehotou? mala si zmluvu na dobu neurčitú? alebo určitú?

pumperlik
autor
14. aug 2017

teraz som toto nepochopila ,keď sa mi zase podarí otehotnieť ? to by som musela mať potom hneď už druhé keď porodim teraz

tamarka9
14. aug 2017

@pumperlik no že sa ti narodí bábo a trebárs keď bude mať dva roky ty otehotnies znova. Keď budeš prechádzať z materskej na materskú.

pumperlik
autor
14. aug 2017

jaaaj ahaa 😉

mamicka28
14. aug 2017

@katarinamarkova to bol PP vtedy na dobu 5r ...
A to bolo zistenie, šok, strach a ešte neviem čo dohromady... Nechcem okolností písať verejné :( mám na to dvovody. Ten najhlavnejši je som teraz slobodna maminka, a ako prvé kam som šla koly práci bol práve ex zamestnávateľ, a žiaľ nevzali má.. ani Lidl, ani billa...na 2smeny nemám šancu koly dochádzka takže fabriky som neriešila, a ostatné ako restiky a hotely a tak ma otočili tzv. medzi dcérka, nemám školu, nemám prax atď atď..s kým mi budú deti, a pod. A to už chodím 2 mesiace takto po Komárne ale žiaľ.

emilia25
14. aug 2017

ja som odpracovila cisty rok a po roku som sla na pn az do nastupu na md a normalne ma stale eviduju ako zamestnanca tiez praca na dobu neurcitu.a dokonca som toto iste urobila aj pri malej.ja som sice v cr zamestnana ale su tam podobne podmienky ako tu v sk.a tiez hned z rd som nastupila hned na pn az do nastupu na md.mne chodil este rd predlzeny na skk a v cr normalne k tomu pn.a pekne mi znovu aj md vypocitali a stale mi drzia miesto.no uz roky byvam tu v sk.myslim ze pocas pn ta vyhodit ani nemoze a obzvlast ked si tehotna.v cr nieco ako ochrana tehuliek nie je iba pn teda v mojej praci.

tslobik
14. aug 2017

Žienky, ja by som sa tiež rada spýtala....U posledného zamestnávateľa mi končí prac. zmluva 31.8. Pracujem tam od 1.9.2015, čiže 2 roky. Ale som od začiatku marca tohto roku na PN (nie tehotensvo), PN -ka mi skončí teraz, potom ešte čerpám dovolenku do toho 31.8. Potom budem pravdepodobne nejaký čas na úrade práce, kým si niečo nájdem. Ako by to bolo, ak by som chcela otehotnieť? Resp. koľko by som musela odpracovať zase, aby som mala nárok na materské? Resp. nemocenské dávky v prípade rizik. tehotensva? (pokročilý vek). Ďakujem za odpoveď.

evittam
15. aug 2017

@bonovka Pozor. Ano narok na MD vznika ak mas za posledne dva roky pred porodom 270dni NP, zaroven vsak musi byt pri nástupe na MD aktivne NP alebo musi byt v ochrannej lehote-co ona splna aj keby dostala vypoved. Ale ak by dostala vypoved a nebola by ešte tehotná a bola by nezamestnaná tak nevznikne nárok na MD.

@pumperlik V prvom rade napis oznamenie o tehotenstve a kópiu si daj potvrdit o prevzati, hoci aj dnes a tym,ze kopiu tehuknizky dolozis ked pojdes k lekárovi a hotovo. Si chranena a vypoved ti dat nemoze. Narok na MD mas. Tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem za r.2017. Nepodpisuj nic-najma ziadnu dohodu o skončení PP a nedaj sa oklamat.

simca06022011
15. aug 2017

Vydrz a nevymyslaj s podporou.. takto ti bude bezat dovoleka, nahrady..ak buds potrebovat das sa na PNku atd..

pumperlik
autor
15. aug 2017

Dnes som poslal papier z oznámením ze som tehotná ale bez lekárskeho potvrdenia len že im to oznamujem a že keď bude potreba im ten papier dolozim tak dúfam že to prejde a poslala som to ako doporucenku tak dufam že dobre

evittam
15. aug 2017

@pumperlik Ak si to poslala s dorucenkou,kt.sa ti vráti tak super.

elly111
15. aug 2017

Nečítala som celú diskusiu, ale ...
Treba si dat papier o oznamení tehotenstva potvrdit kymkolvek vo firme, plus samozrejme ako dôkaz mať so sebou papier od gynekológa.
Davala som si všetko potvrdiť v 6tt inak by ma z práce vyhodili ak by to zistili a nemala som od nich potvrdené že o tom vedia.

evittam
15. aug 2017

@elly111 No kymkolvek urcite nie-musi to byt nadriadeny, zodpovedna osoba-mzdarka,ekonom,majitel. Keď robíš v reštike tak by ti moc nepomohlo dat podpísat oznámenie tvojej kolegyni kuchárke al.casnicke.😉

elly111
15. aug 2017

@evittam ok nevyjadrila som sa presne, iste som nemala na mysli kolegyňu alebo upratovačku, ale mzdárka - ekonómka u mňa stačila

evittam
15. aug 2017

@elly111 Tak ved ako som napísala.😉

alexandraalexandrova
15. aug 2017

@pumperlik ja som mala odrobene tri roky, cize nie som si ista ako to je v tvojom pripade, ale na urade prace sa mozes spytat...

olifcek
17. aug 2017

@pumperlik ak sa nic nezmenilo, narok na podporu mat nebudes... musis za posledne tri roky mat vkuse odrobene dva, ak sa nemylim.. skus kuk upsvar 🙂 iste tam maju o tomto info

evittam
17. aug 2017

@olifcek Určite to nemusí byt "vkuse" a odrobene. Ty musíš mat za posledne 3roky 730 dni PvN.

olifcek
17. aug 2017

@evittam aka, tak nie v kuse, ale teda dva roky pocas troch 🙂

pumperlik
autor
19. aug 2017

oko,,prispel mi spätné oznámenie o zasielke že adresát neza

pumperlik
autor
19. aug 2017

nezastihnuty adresat, ale pondelok som to poslala a včera sa mi to vrátilo tak jak to je možné? ? Ako im to mám teraz zaslať keď ani toto si prevezmú

candii
19. aug 2017

Normalne zbehni na gyndu nech ti vypise potvrdenie.. mne vypisal v 8tt a tiez som nemala teh. knizku este a posli to doporucene a je

evittam
19. aug 2017

@pumperlik Za by osobne....

pumperlik
autor
19. aug 2017

mám papier od gynekologa aj som to poslala ale to neprevzali ,,,osobné ťažko lebo ona chodí len zriedka ku mne na predajnu

katarinamarkova
19. aug 2017

@pumperlik 🙂 to fakt musí niekto prísť za tebou na predajňu, ak mu chceš niečo osobne odovzdať?
Veď snáď tvoj nadriadený, tvoja firma v kt. pracuješ, má niekde sídlo, niekde býva, odniekial úraduje. Zavolaj nadriadenému, že mu potrebuješ niečo odovzdať, dohodni termín, kedy príde, kedy a kam prídeš ty a odovzdaj.
Ako prosím ťa odovzdávaš napr. PN-ku? to tiež čakáš pokiaľ sa niekto láskavo dostaví do predajne?
Prepáč, ale nechápem.....skúsiš mi to vysvetliť?