Môže otec na materskej robiť na plný úväzok?
Prosim surne o radu...manzel je na materskej dovolenke od jula, zamestnanie mu trva, ale nasiel si uz inu pracu, v tej, z ktorej cerpa matersku chce dat vypoved. Dnes mu ale v novej praci povedali, ze jednoducho ak je na materskej, nemoze pracovat na plny uvazok, lebo ma dieta v 100% starostlivosti, tak vraj moze iba na dohodu... Boli sme v tom, ze ak je aj na materskej, moze dalej pracovat, ale na iny pomer, ako na ten, z ktoreho cerpa matersku, a je jedno ci je to dohoda alebo pracovna zmluva... Viete mi to niekto objasnit, ako to teda je?
@alexandra523 verim ze ti nebude vadit ze sa na tvoju uroven neznizim😉 pekny den
@alexandra523 ja sa absolutne na nic nestazujem akurat tak vyzieracov systemu.... Predlzene rodicaky pre zdrave deti,lebo sa vie kde a ako vypytat spravne potvrdenie,"slobodne mamicky"podpisujuce cestnenvyhlasenie,ze ziju bez partnerov a pod.... Ale nakoniec mi to moze byt jedno. Pochopi tonclovek vtedy,ked sa realne ocitne napriklad ako samozivotel a stat mu nijako nepomoze,realne zacn mat dieta zdravotne problemy a vtedy sa tiez moze clovek zbadat,ze logopedicke problemy asi nie su az taka ptekazka a pod. Premna nech sa na materskej vystrieda aj cela rodina so susedmi,ale ako som pisala,uz sa plataju "diery"
@alexandra523 presne,to prave slovenske cihat kde,co a kto da a fnukat stale dokola po xy rokoch doma,ze stat malo prispieva a po 9.rokoch sa dokonca aj zamestnat je tazke a samozrejme dokola,ze diskriminacia. Necudujem sa absolutne zamestnavatelom,staci sintu precitat prar tem a presla bybma chut zamestnant mladu zenu..... Moj nazor.
@dai To vazne porovnavas to, ked niekto pobera rodicak do 6 rokov napriek tomu, ze nema chore dieta a to, ked si matky odvedu par mesiacov vyssie odvody, aby dostali maximalnu matersku s niekym, kto si poctivo dlhe roky plati odvody, neokrada stat na daniach, nehlada klucky ako platit sytemu menej? WAW. Moj manzel nejakych 12 rokov odvadza ako programator fakt slusne peniaze do systemu. Nikdy od statu nic neziadal. Aj ked bol niekedy nezamestnany, nesiel ziadat o davku v nezamestnanosti (a to by dostal urcite maximalnu vysku), ale radsej sa rychlo zamestnal. A teraz ked chudak ide prvykrat v zivote po tych desiatkach tisicov, co do statu odviedol, ziadat o nieco, na co ma zo zakona narok, je hned nemoralny. Tak toto mi hlava neberie...
@maciatkolulu áno, v tomto máš pravdu, že je veľa "pozieracov", ktorý naozaj stat cucaju kde sa dá. To už je na zamyslenie. Ale toto je niečo iné. V tomto prípade neokradas štát a ani zamestnávateľa. Už tu bolo spomenuté, že pracovať môžeš u toho istého zamestnávateľa, len na novú zmluvu. Teda stále si prínos pre zamestnávateľa.
@maciatkolulu Ty asi rada privadzas veci do extremov, co? Cela rodina so susedmi na materskej. Bavime sa predsa o otcovi dietata, ktory je rovnocennym rodicom ako matka. Preco by nemal mat rovnake pravo na davky od statu ako matka?
Ja som napriklad proti zvysovaniu rodicovskeho prispevku. Lebo nie je zasluhovy. Ale materska je plne zasluhova. Kolko odvedies, podla toho vypocitame kolko dostanes. Preco muzom zobrat pravo na matersku ked odvadzaju do systemu vacsinou viac ako matky?
@najk tak, tak...miešajú hrušky s jablkami.
@najk 😀...super napísané 👍
Pokial viem materska je na to, aby zena a ako čítam aj muž mohli ostať doma starať sa o dieťa a pritom neprišli úplne o príjem. Tak som si istá, to bolo povodne asi aj myslene, keďže nie je možné pracovať na pracovnú zmluvu, z ktorej beží materská. Uzavretie novej zmluvy je len obyčajná kľučka, ktorú umožňuje tento nedokonalý zákon. Samozrejme takých zakonov je na Slovensku more, ľudia to zneužívajú a ešte si navzájom potľapkávajú chrbty ako ten štát odrbali.
U nás v Kanade venujú tvorbe zákonov asi väčšiu pozornosť alebo jednoducho rátajú aj s takýmito ľudmi a jednoducho každý dolár zarobený počas materskej pekne stiahnu z dávky, lebo buď sa niekto stará o dieťa a tým pádom pracovať nemôže, alebo pracuje a tým pádom tuto dávku (náhradu mzdy) nepotrebuje.
@sisaka tak,tak,super napisane,super pochopene,ale na to,aby clovek pochopil,musi asi byvat "vonku".....
@alexandra523 preco by som mala miesat,hrusky s jablkami?
@najk pretoze potom by malinsediet doma a starat sa rovnako ako matky a nie si podpisovat novu zmluvu,kebyze to je " koser" asi by mohli nadalejbpracovat na svojej pozicii,vsakze😉 ale ten kto nechce nepochopi.
Inak by ma uprimne zaujimalo v ktorom state ma moznost mat platenu matersku skoronvyse roka👏 ved u nas je radost zit,naco sa to vlastne dievcata vkuse stazujete?😲
@sisaka ubytovane - mesačne cca 300-400 CAD
jedlo - mesačne cca 200- 300 CAD pokiaľ si varíte sami
doprava - mesačná električenka po meste cca 100 CAD
telefón - miestne hovory mesačne cca 30 CAD
lístok do kina - 13 CAD
fľaša vody - 1.5 CAD
ovocie a zelenina 2-4 CAD
Priemerný plat v Canade 3 000 CAD
dá sa porovnávať, u nás priemerný plat cez 900 EUR, náklady v EUR také isté, keby u nás ľudia zarábali priemerne 3 000 EUR, neviem či by sa im chcelo toľko špekulovať, situácia ich núti, mňa tie kľúčky okolo materskej, rodičovskej sa netýkajú, ale nezazlievam, ak to ľudia využijú a je to v rámci zákona
@mijo53 kde su pripoistenia,skolky,oblecenie a ine naklady,lebo aknje to takto,balim kufre a ficiiiiim,zase ruzovy pohlad.
@maciatkolulu V Kanade sa p
latí školné, ktoré sa pohybuje
v závislosti od zvoleného programu spravidla od 5 500 CAD
do 15 000 CAD ročne na vysokých školách/colleges a od
8 000 CAD do 26 000 CAD na univerzitách.
Ak je priemerný plat 3000 CAD tak to nie je až tak veľa, u nás tiež štúdium nie je zdarma, urob si mesačný priemer, oblečenie je tiež výdavok, ale ten treba riadiť rozumom a mať dar rozumu a rozhodovania - potrebujem to? niečo áno, niečo kupujeme len preto, že sa nám páči, alebo niektoré podľa mňa trpia nákupnou horúčkou, zľavami ap.
@maciatkolulu a ináč, Canada je vraj veľmi až veľmi benevolentná hlavne k cudzincom, tak baľ kufre a utekaj
@mijo53 - tak som si pozrela zo srandy porovnanie Ottawa vs Bratislava😉
You would need around 3,291.48€ (4,799.02C$) in Ottawa to maintain the same standard of life that you can have with 2,300.00€ in Bratislava (assuming you rent in both cities). This calculation uses our Cost of Living Plus Rent Index to compare cost of living. This assumes net earnings (after income tax). You can change the amount in this calculation.
Indices Difference Info
Consumer Prices in Ottawa are 40.22% higher than in Bratislava
Consumer Prices Including Rent in Ottawa are 43.11% higher than in Bratislava
Rent Prices in Ottawa are 50.51% higher than in Bratislava
Restaurant Prices in Ottawa are 75.62% higher than in Bratislava
Groceries Prices in Ottawa are 53.74% higher than in Bratislava
Local Purchasing Power in Ottawa is 74.34% higher than in Bratislava
pre mna je este dolezita kupa nehnutelnosti kedze vieme ze v SR sa kupuje a nerentuje:
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 2,472.64 €
(3,605.14 C$) 3,427.76 €
(4,997.72 C$) +38.63 % v prospech BA... z toho jasne ze vyplyva aj hypo splatka ktora dost ovplyvnuje rodinny rozpocet...
tak neviem - mne to zas az tak na tie holuby do huby nepride - jasne ze priemerny mesacny plat je v Kanade o dost vyssi ako u nas - na druhej strane vycestovat tam, uchytit sa , najst podobnu pracu ako mas doma, ubytovanie etc. ...
@dai vieš, nie každý na to má žalúdok, nie každý má tam nejaké zázemie, nevie jazyk, jasné, že to nie je pre každého, pre mužov sú na Slovensku krajšie ženy a tie , ktoré sú tam pekné, tak majú rodičov europanov /ha ha/ , pre niekoho je dôležitejšia rodina - rodičia, súrodenci atď
@mijo53 tak ano - to vsetko opustit patri medzi tie obete co ludia co sa rozhodnu pre lepsi zivot prinasaju🙂 len potom to treba brat komplexne - lebo rodina je dolezita asi pre kazdeho, zazemie tam asi nema dokopy nikto, jazyk sa naucit musi kazdy etc.🙂 to ideme zase do tej filozofickej roviny co je kto ochotny obetovat, kolko do toho vlozit - a ci potom ten zvysok ma pravo sa stazovat ked on to ochotny spravit nie je...
osobne verim ze pre 90% odidencov je to rozhodnutie velmi tazke a o zaciatkoch v cudzich krajinach radsej ani nehovorim, preto mi pride divne to s akou lahkostou sa nasledne Slovaci o danych ludoch vyjadruju - ako to oni maju tam v zahranici super🙂
@dai
- co je prosim ta amoralne na tom, ked je lekar s dietatom na materskej a chodi vecer pracovat do ambulancie, osetrovat zamestnanych ludi, ktorym sa cez den k lekarovi neda ist???
- druha moznost - co je amoralne na tom, kebyze poberam matersku, ale za tie peniaze zivim moju mamu, ktora mi je doobeda s dietatom kym som v praci, a ktora je nezamestnana (5r do dochodku a nikde ju zamestnat nechcu taku "staru")
Asi ti nerozumiem. Nikto nikoho nesidi ani nezneuziva. Za tie odvody, ktore platime, mame rovnaky narok na financnu podporu pre dieta, ako matky, ktore skoncia skolu, rok "robia" a idu na X rokov na matersku a sedia s detmi doma, lebo nic robit nevedia.
Ahoj, viem, ze tvoj prispevok nebol adresovany mne, ale zaujal ma.
Ty si lekarka? A fakt si isla este pocas MD, teda od dietata, ktore malo menej ako 6 mesiacov do prace ( do ambulancie)?
Inak ja som si myslela, ze stat prispieva mamickam na mzdu opatrovatelke, ktora sa stara o dieta, kym su v praci ( pocas MD a RD). Ale ako som uz spominala, nemam prehlad, preto sa pytam a priznam sa, ze sa mi to nechce hladat na nete.
@ckatka prosim nechajme uz tuto debatu - ty mas svoj nazor, ja svoj, kazda to citime inak viditelne... ja pisem ze zakon ma nejaky ciel - ten ciel nie je v pripadoch ktore ty popisujes naplneny - presne ako to maciatkolulu napisala - keby bol, tak sa nikde MP nelimituje TPP, ani by nikto nemusel vymyslat novu zmluvu, ci inu u toho isteho zamestnavatela - chapeme sa? proste ten prispevok je pre cloveka starajuceho sa o dieta - ak sa on nestara, tak ho nema co poberat...
chapem ze nastavaju rozne zivotne situacie, chapem ze kazdy si chce financne prilepsit - zaroven ale tento prispevok nie je urceny na riesenie danych problemov...
@dai
A hlavne ako som to tu vcera pisala, moze nastat aj taky extrem, ze manzelovi drbne, rozhodne sa, ze si necha aj MD aj plat na svojom ucte a mamicka zostane prijmu.
Ci take veci sa na SK nestavaju?
A hlavne 6 mesiacov ubehne ako voda, takze ide o kratkodobe riesenie.
@mijo53 Ako si prišla k tým sumám? Ubytovanie prenájom 2 spálňový byt minimum $1000 v biednejsej štvrti, normálne $ 1500, rodiny väčšinou majú hypotéky - stredne veľký dom stojí $ 500 000 hypotéka $2 500, náklady na bývanie (voda, plyn, elektrina) $ 300, kábel, internet, pevná linka $ 200, mobil jeden v priemere $ 100, nákupy pre 4 clennu rodinu vrátane drogerie, čistiacich prostriedkov a pod. min $ 1500 ovocie 2 doláre? No hej za 3 jablka a to ešte treba ku každému účtu prirátať GST a v mnohých provinciách PST, takze ak niekto pozrie ceny na kanadských stránkach sú uvedené bez DPH, ešte môžem pridávať poistky auta - samozrejme každý mame svoje, keďže hromadná doprava je tu o ničom, + manžel ma pracovne auto, benzín do všetkých aut, poistenie osôb, domu, dcéra univerzita $ 10 000 len školne, bez kníh a iných nákladov., syn hráva hokej okolo $ 10 000 ročne, ešte by som mohla zahŕňať oblečenie, reštaurácie, ľudia platia školské družiny, ktoré stoja $ 800, škôlky $ 1500, letné tábory minimum $1200 na mesiac, špecializované 800-1000 na týždeň, lyžovačka jeden deň? Jeden celodenný lístok cez $ 100 na osobu, dieťa $70, to je 340 + DPH, fastfood na svahu $60, večera reštaurácia $100, doprava, už sme na $500 na deň, rodinná dovolenka cez $3000, ešte tu kľudne môžem dať iné náklady, ak ma niekto pocit, že náklady na život v Kanade sú v porovnani k platom smiešne.
@sisaka nuz myslela som si...😉 inak by ste to tam mali plne pracovitych bielych slovakov😀
@maciatkolulu tak všetko tu išlo za tých 14 rokov čo som tu pekne hore a vysťahovanie do Kanady v dnešnej dobe odporúčam fakt len nejakým mladym frajerom v dobre platenom odbore, čo sa tu môžu vypracovať bez deti a potom už usadení založiť rodinu .. inak tu budú trieť biedu ...

veď to je logika- okrádaš štát tým, že poberáš plat za odpracovanú robotu...
@evittam