icon

Môže otec na materskej robiť na plný úväzok?

lenusska87
12. sep 2017

Prosim surne o radu...manzel je na materskej dovolenke od jula, zamestnanie mu trva, ale nasiel si uz inu pracu, v tej, z ktorej cerpa matersku chce dat vypoved. Dnes mu ale v novej praci povedali, ze jednoducho ak je na materskej, nemoze pracovat na plny uvazok, lebo ma dieta v 100% starostlivosti, tak vraj moze iba na dohodu... Boli sme v tom, ze ak je aj na materskej, moze dalej pracovat, ale na iny pomer, ako na ten, z ktoreho cerpa matersku, a je jedno ci je to dohoda alebo pracovna zmluva... Viete mi to niekto objasnit, ako to teda je?

mijo53
14. sep 2017

@sisaka toto ani nepíš, u nás napríklad s 500 -700 EUR platom si môže niekto dovoliť, dovolenky, lyžovačky, reštaurácie, hokej, rodinné dovolenky za 3 000 atď, u nás si to dovolí verchuška
Tie údaje som zobrala z internetu, ja som v Kanade nebola

mijo53
14. sep 2017

@ckatka súhlasím s tebou až na to, že píšeš, že matky, ktoré sedia doma, nevedia nič robiť, to sa mýliš, niektoré sú doma, lebo chcú byť doma

sisaka
14. sep 2017

@mijo53 a ty si myslíš, že si to ľudia, čo v Kanade zarábajú $ 3000 môžu dovoliť? Ja predsa nikde nepíšem, že toľko s mužom zarábame, samozrejme zarábame oveľa viac, však si zrátaj všetko čo som napísala, to je ďaleko cez 6 000. Keď len všeobecne zrátam naklady 4 člennej rodiny 2 500 hypo (čo si asi nebudú môcť dovoliť z priemerného platu) + 1500 strava, 2x školská družina + 1600 , + 300 el.vodaplyn si na 5 900 ešte nemáš zaplatenú dopravu, deti žiaden krúžok, žiaden telefón, či internet, na výlet môžeš zabudnúť a to ani nepíšem o ľuďoch čo ten priemer nemajú... už vidíš lepšie tie čísla $ 6000 na rodinu je nic.
V prepočte na Eura je to čosi cez 4 000, nepodme ani vypratávať, či by si si mohla za tie peniaze dovoliť na Slovensku...Toľko k raju na zemi, kde sú veľké zárobky a nízke náklady na život zvaný Kanada

najk
17. sep 2017

@maciatkolulu Matky takisto predsa nemusia iba sediet doma a starat sa, ale mozu sa popri materskej zamestnat. Pokial toto je ok, tak preco je problem, ked sa popri materskej zamestna muz? Ci chlap pokial nie je denne od 8 do 15 s dietatom, tak sa nestara? Nezabezpecuje mu byvanie, stravu, oblecenie? Ci to nie je starostlivost? Ma mat presne urcene hodiny od kolkej do kolkej musi byt s dietatom, aby sme mohli povedat, ze sa stara? Preco taketo hodiny nema teda vymedzene aj matka a moze sa pracovat kolko len chce (a poznam vela takych, co popri materskej normalne pracuju. A nikto ich nepovazuje za nemoralne)
Namiesto toho, aby sme ocenili, ze dal stat aj muzom sancu viac sa podielat na niecom tak peknom ako je vychova dietata, nadavame na nich. Smutne..
Mimochodom ja sa na zivot na Slovensku nestazujem (a s materskou to nema ziaden suvis. Predsa len je to pomerne kratke obdobie na to, aby clovek na zaklade toho chcel, alebo nechcel zit v nejakej krajine)

maciatkolulu
18. sep 2017

@najk vsstko pravda,az na to,ze maloktory muz tu sancu na podielanie sa o starostlivost o dieta vyuziju,teda vyuzije iba financie a znova pisem,kebyze to je koser,tak si muz nemusi hladat novu pracu,resp.novu zmluvu,ale v pohodicke maka na starom fleku. Nehovlrime tu o privirobeni si,brigadach,ale o normalnom odnotnom 8h.zamestani...takze to ta starostlivost o dietatko znacne "pokrikvkava" a pritom matka je doma a stat za nu uhradza co to,vsakze a matka sa realne stara,tak to celkom s "kostolnym poriadkom" nebude,nejaka dierocka tam asi je😉ale vsak v pohodicke,nech kazdy vycuija co sa da a kde sa da a idealne,ked sa vyberie vyse roka materska na oboch rodicov,urcite branych a posudzovanych ako samozivitelov😀a po prekonani smutneho obdobia na 200eur a troch rokoch,to treba svihnut na retazovku a opat matersku anked sa aj toto skonci,tak sa snad zadari nejaky ten. "Nepriaznivy zdravotny stav"...../
Nuz ved stat to ponuka a ked niekto vie ako a kde odrbat,suchnut nejku tu 👏cokiku,tak preco nie,vsakze,ale.je to fakt dojime aki su ti dnesni tatkovia starostlivi,je to vidiet ajntu na konikovi,obetavi,svoju karieru nechaju tak,len kvoli dietku a smutne je kolko deticiek je zrazu tazko chorych a mali by teda sediet pre svoj nepriaznivy zdravotny stav doma na ritulke aj s maminkou,pripadne obetovym oteckov,ci pardon to je uz len za 200,to uz tata nebude doma sa dojimavo starat a pritom.brigadovat.... No dobre nechjme to tak,vsetci predsa vieme ako to je...

emilia25
18. sep 2017

Muzov majster muzovi hovori pride jeden z dlhodobej pn a bude robit vymeny sice len papierovo platovo mal kompenzaciu ale aj tak sa stalo ze nejake dni nemal zaplatene a ten chlapik ako prisiel z pn tak sup na matersku.tak sme boli chvilu nasrany ale aj tak to majster urobil ze ho akoze zaskakuje pocas md.hlavne uz nemusime prepocitavat dni ci vsetko sedi.

ckatka
18. sep 2017

@trdelnik234 nie, dieta mame adoptovane a uz ma 9m, od novorodenca by som neodisla 🙂 na tohto manzel bude poberat matersku od cca jeho 10 mesiacov do 16 mesiacov. A potom standardne rodicak.

Reagovala som preto, pretoze su rozne zivotne situacie a pani sa na to pozera len cierno alebo bielo. Zrejme este nema dostatocny prehlad a skusenosti, co vsetko sa v zivote moze udiat a ze rodicia sa rozhoduju na zaklade X veci a vacsinou je to s myslienkou, ako sa najlepsie postarat o svoje dieta. Tak by som nekamenovala nikoho, lebo verim tomu, ze robi to, co povazuje pre dieta za najlepsie, a ked mu tych par eur navyse zabezpeci, ze dieta bude mat kvalitnu stravu a nie rozky s maslom - nech ich ma.

ckatka
18. sep 2017

@mijo53
to bol priklad konkretnych skupin, ktore bez pracovnych navykov ostali na materskej a nemaju ziadnu prax - a nikto ich ani nikam nechce vziat, max tak tovar dokladat niekam :(

najk
19. sep 2017

@maciatkolulu Prepac, ale z Teba ide naozaj obrovska zatrpknutost, ked este matkam vycitas, ze sa pocas troch rokov, co su doma rozhodnu mat dalsie dieta a mat retazovu matersku. To uz je naozaj smutne.. Ked uz v tomto vidis odrb, tak to naozaj nemam slov.
Ja nie som ekonom, takze presne neviem, preco musi byt uzatvorena nova zmluva. Ale som v tom, ze kedze sa z odvodov na tuto original zmluvu pocitala davka nemocenskeho poistenia (teda materska), tak proste je nelogicke, aby naraz na jednu zmluvu bral aj nemocensku davku, aj dalej zarabal. Pre zeny platia tie iste podmienky. Aj v tomto pripade je to odrb? Aj zena musi mat novu zmluvu ak chce pracovat popri materskej. Znova tie iste pravidla, je to tak proste nastavene. Nehladajme v tom obchadzanie systemu. System je tak nastaveny. Je to uplne ok. Nechapem, preco hadzes tych, co naozaj chcu so systemom vydrbavat s tymi, ktori sa naozaj staraju a snazia a odvadzaju obrovske prachy a proste iba vyuziju (bez toho, aby akokolvek klamali system, alebo davali niekomu uplatky, aby im nieco podpisal) to, co im zakon ponuka.. Naozaj smutne, ze mas vsetkych zaskatulkovanych rovnako.. Ja osobne teda nepoznam napriklad ziadnu matku, ktora by si nechala doma dieta do 6 rokov. Kazda normalna ponahla do prace, aby zasa mala vyssi prijem. Prave naopak v mojom okoli nastupuju skor, len aby zarabali a nemali len 200 eur. Neviem v akom prostredi sa pohybujes, ked vsade vidis tolko odrbov, ale skus ho zmenit. Naozaj ziju aj normalni ludia. Nie vsetci su hajzli.

maciatkolulu
20. sep 2017

@najk mozem ta v klude upozornit,ze nie som absolutne zatrpknuta,lebo nemam byt preco,v mojom okoli,to mas pravdu,matky sa ponahlaju do prace,ale dietatko ma oficialne "zdravotne nepriaznivy stav" takze poberaju veselo nadalejnrodicak,dietko v statnej skolke a maminka v pohodicke v praci,podotykam,ze ani jedno dieta,ktore poznam nema realne vazne zdravotne problemy a este si dotycne matky tukaju nancelo,ze preco to nedam na socialnu fobiu a nepoberam "vreckove" ked som doma.... Takze napriklad tieto odrby mam okolo seba,chvalabohu mam.zdrave dieta a nie som.odkazana na vreckove...takze ziadna zatrpknutost. Len ziram a potom mam.okolo.seba koooopec ubohych "slobodnych" matiek,nuz a je toho vela. A samozrejme vsetci a vkuse vyplakavaju ako malo dostavaju a stale dokola. Materskandovolenka znamena,ze sa staras o male dieta doma,jasne,ze mozes si privyrabat,brigadovat,ale teda pracovat na plny uvazok,hmmmm,znova pisem,kebyze je to oo,moze robit na "starom" poste.... A opakujem,co je take inak smiesne tu na koniku,ze nie som zatrpknuta,len pisem skusenosti zo svojho okolia a aj posttehy a som naozaj ako ta srnka v lese ako sa dokola odrbava system a ako sa vyplakava a ako kazdy nadava na ciernych a pritom.bieli su este,aj ked elegantnejsie,vychcanejsi. Myslim,ze som to napisala dost zrozumitelne a nie je potrebne dalej o tomto dikutovat. Ty mas iny nazor a ja iny.... Len pre istotu,mam tri deti,nie som bezdetna zatrpknuta zenska,momentalne som doma so zdravym,4.rocnym dietatom a nestazujem sa na nic,lebo mi vlastne nic nevadi😉

najk
21. sep 2017

@maciatkolulu Je pravda, ze aj ja okolo seba vidim hromadu odrbavacov, ale ako som pisala, otcovia poctivo platiaci dane, ktori vyuziju tak jedno promile toho, co do systemu vrazili, mi ako odrbavaci rozhodne nepridu (a stale opakujem, ze transparentne v ramci zakona, bez ziadnych uplatkov za nejake podpisy).. Ked vidim ako utekaju miliony a miliardy uplne inym smerom, tak mi cela tato debata pride uplne absurdna.

Nemam v okoli matku, ktora by do 6 rokov poberala rodicak kvoli zdravotnemu stavu (aspon o ziadnej neviem), ale je pravda, ze mam okolo seba hromadu slobodnych matiek. Ale nie kvoli peniazom. Proste sa na svadbu necitia. Da sa im to vycitat? Nechcu sa vydavat. V dnesnej dobe plnej rozvodov sa im ani necudujem.
Zivnostnici osieraju stat, ale zasa stat sa po nich najviac vozi a kazdeho maleho podnikatela bude dusit, zatial co obrovske firmy mozu vsetko a stat sa len prizera a este ich dotuje. Takze keby si vsetci poctivo platili dane (presne ako ti otcovia, ktori si potom mozu zaziadat o matersku) a neutekali by prachy zo statu uplne inym smerom, mohla by sa vyplatit materska uplne vsetkym pracujucim otcom a furt by bolo dost penazi, ale to je len rozpravka. Preto sa mozno kazdy snazi vyuzit, co sa da. Lebo vie, ze ked bude naozaj zle, tak sa stat na neho vykasle :(

rudkocam
22. sep 2017

Vie mi prosím niekto povedať, ako dlho sa čaká za schválením odo dňa podania žiadosti? Oficiálne je to tuším 60dní, ale aká doba je v bežnej praxi? A ďalej...kým príde rozhodnutie, do tej doby rodič chodí do práce ďalej a na rozhodnutí bude dátum, od kedy je možný najskorší dátum, či ako? 🙂

majusqa77
22. sep 2017

@rudkocam na ziadosti mas datum nastupu.
Na rozhodnutie maju 60 dni, ale standardne ak maju podklady posielaju rozhodnutia skor. Ziadosti spraxovavaju priebezne

rudkocam
23. sep 2017

Takže v prípade otca, on si tam dá dátum podľa svojho želania, že povedzme od 1 novembra má záujem čerpať otcovskú?

mijo53
23. sep 2017

i@maciatkolulu to isté platí u matky, po 6 týždňoch po pôrode môže nastúpiť do práce, ale práca musí byť u iného zamestnávateľa alebo na inú zmluvu a môže poberať aj materskú z pôvodného zamestnania , z ktorého išla na materskú

majusqa77
23. sep 2017

@rudkocam on si tam da datum, kesdy ostava doma a prebera dieta do svojej starostlivosti ;)

rudkocam
23. okt 2017

ahojte. zistovala som si info na socialnej poistovni ako co a tak....na upsvar mi to nik neberie. moja otazka znie, ak viete: moze zamestnavatel branit svojmu zamestnancovi nastupit na otcovsku dovolenku?

alenah31
23. okt 2017

@rudkocam nemôže mu brániť nastúpiť na materskú dovolenku, zamestnanec by mal ale nástup na MD oznámiť písomne aspoň mesiac pred jej nástupom.

majusqa77
23. okt 2017

presne tak. o md/rd treba poziadat, zamestnavatel je povinny suhlasit

rudkocam
23. okt 2017

@alenah31
@majusqa77
dakujem vam pekne 🙂 konecne sa mi podarilo dovolat na ministerstvo prace, kde mi povedali to iste 🙂 zamestnavatel nesmie nijakym sposobom zamestnancovi branit a zamestnanec ma povinnost min. 1mesiac vopred oznamit zamestnavatelovi 🙂 Informacie potesili 🙂

veaaa
27. okt 2017

Prosim vas,manzel nastupuje 3.11 na matersku,chcem vediet ci mne este za november daju rodicak a ako mam postupovat ja? Ist sa poodhlasovat,kde? A co je lepsie ostat doma ako dobrovolne nezamestnana alebo sa nahlasit na UP

@majusqa77 dakujem vopred

majusqa77
27. okt 2017

@veaaa daju, ak napisete odnatie k 2.11. a nie 31.10.
a na zdravotke sa len prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov

veaaa
27. okt 2017

@majusqa77 a odvody do zdravotky co sa tyka mna,budem si hradit sama? A este otec ma matersku kolko tyzdnov?

majusqa77
27. okt 2017

@veaaa nemusis a 28

mariamayi
27. okt 2017

@veaaa Minuly tyzden sme to vybavovali..Takze ides na Urad prace...tam ti daju papier o ukonceni poberania RP, uvedies dovod, ze manzel nastupuje na matersku. Potrebujes uviest datum , ze ukoncujes k 30.10., resp. 1.11..toto si presne nepamätam, ale isto ti poradia..myslim, ze to bude 30.10..skratka ku koncu mesiaca, lebo inak by manzelovi neuznali matersku..to mi povedala ta pani..Potom ked pride manzelovi rozhodnutie, ze mu schvalili matersku, zoberies to rozhodnutie a znovu pojdes na Urad prace ...a poziadas rodicovsky za obdobie 1.-2. 11...dostanes celu davku, cize tych 213,- eur. S papiermi - jeden pre teba a druhy pre manzela ides do Socialnej poistovne a odovzdas ich tam. Este musi manzel predtym dat papier zo socialky do prace potvrdit tusim....Potrebuje aj kopiu rodneho listu dietata k tomu. Ty mozes ist na Zdravotnu poistovnu prihlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, ostavas doma ak nic ine neplanujes a este do konca tohto roka neplatis ziadne zdravotne poistenie. Od januara asi dojde k zmene..stat bude platit len jednemu z rodicov, ak manzel je na materskej a ty doma, tak potom budes platis necelych 64,- eur na mesiac, ak samozrejme nemas nic ine, ci niesi nikde inde prihlasena alebo nepracujes...Pisane narychlo, tak dufam z toho vyjdes 🙂

veaaa
27. okt 2017

@majusqa77 velmi pekne ti dakujem :-*

marlenka222
27. okt 2017

@dai ty pises k moralnosti rovnake slova ku kazdej diskusii otec na materskej a vsade sa dockas odozvy ze ak clovek do statu peniaze dava, chce ich aj naspat a materska je zhruba jediny normalny sposob ako ich ziskat. Ci nedokazes preniest cez srdce ze si chcu tazko pracujuci slovaci prilepsit? Uz sa zmier ze ludia robia daleko amoralnejsie veci nez len ze poberaju matersku a chodia - CHODIA do zamestnania (nie su na PN, odvadzaju dalej statu peniaze).

veaaa
27. okt 2017

@mariamayi dakujem :-*

dai
27. okt 2017

@marlenka222 bud amoralnost ospravedlnujes alebo nie... ja nie - mne je osobne jedno ci je v malek alebo velkej miere, pretoze ja si myslim a zatial sa mi to zial vzdy potvrdilo ze kto je amoralny v malom je amoralny aj vo velkom ked ma prilezitost... je na tebe aky postoj zaujmes, ja som sa rozhodla pre tento a dufam ze mi dovolis ho aj prezentovat - ja len dufam ze ked budu moje deti velke tak moralka nebude kritizovana...
Pekny vecer

evittam
28. okt 2017

@mariamayi Kde si počula o tej zmene?
@majusqa77, @zalka -nieco mi uslo? 🤔😉