icon

Môžem si zvýšiť materskú dobrovoľným poistením?

16. sep 2025

Dobrý deň, kde začať…pred rokom som skončila pracovať a začala som študovať na VŠ počas toho roka som aj otehotnela. Vychádza mi to, tak že 6 mesiacov z tých povinných 270 dni za posledne 2 roky už mám zaplatených od zamestnávateľa, zostávajú mi však ešte cca 3-4 mesiace, ktoré by som si musela zaplatiť sama. Zamestnávateľ mi pred tým platil 50€ na nemocenské poistenie, môžem si ja teraz zaplatiť 280€? Aby som si tým zvýšila materskú? Ak robím niekde v mojich výpočtoch chybu, prosím opravte ma.

andrea_82
Autor odpoveď zmazal
mullerova46
16. sep 2025

@anonym_autor pri platení nemocenského by ste si museli platiť aj dobrovoľne dôchodkové sporenie a to je veľká suma. Najlepšie je si nájsť zamestnávateľa ktorý zaplatí nižšie odvody ako by si platila dobrovoľne sama za seba.

klara1205
17. sep 2025

Ja som bola na socialke odniest papier jeden a akurat tam bola jedna slecna co sa na toto pytala a povedala ze aj ked si bude platit teraz dobrovolne sama poistenie nezdvihne jej to matersku davku...Oni beru do ohladu predosly rok cize ak nastupis teraz na matersku tak za rok 2024, to iste plati ak nastupis na matersku v januari alebo iny mesiac buduci rok budu vychadzat z roku 2025 a ked tam budes mat par mesiacov nic na tom nemeni..Uz to nefunguje tak ze si zamestnana nejaky cas potom skoncis a budes si dalej platit sama a z toho urobia vymer...Slecna tam sice prisla s tym ze je zamestnana ale chce si aj sama platit dobrovolne nemocenske a na to jej pani povedala ze sucasne sa neda...Bud bude 270 nezamestnana a platit si nemocenske sama ako dobrovolne alebo sa musi zamestnat a nechat si dvihnut odvody od zamestnavatela

mullerova46
Autor odpoveď zmazal