icon

Môžem získať maximálnu podporu v nezamestnanosti?

bruneta880
9. sep 2018

Ahojte, prosím vás o radu, pretože sa v tom nevyznám.
Takže... som zamestnaná na dobu neurčitú, a to od 1.1.2013 predtým som v tejto firme ešte pracovala na dohodu od 15.9. do 31.12. 2012 .Počas rodičovskej ani materskej dovolenky som nemala iný zdaniteľný príjem.
Firma prevádzku v mojom meste však zrušila, takže sa nemám kam vrátiť.Zostatok dovolenky mám 19 dní a zarábala som minimálnu mzdu. Rodičovská dovolenka mi končí 21.9. 2018 vtedy má dieťa 3 roky.Tento deň však vychádza na piatok a ja neviem s istotou povedať či má firma (mala) nepretržitú prevádzku.Môžem teda dovolenku potiahnuť do 24.9.?To bude pondelok alebo pre istotu do 25.9.?Vyjde mi to potom, keď vyčerpám tri alebo tie štyri dni a ostatnú, tých šestnásť alebo pätnásť dní čo mi preplatia?Ďakujem pekne

bruneta880
autor
10. sep 2018

@evittam a ešte prosím ťa mám otázku, keď budem mať za september v hrubom 600e
Čerpaná dovolenka 1 deň suma 27,60e
Preplatená dovolenka 19 dní suma 524e
A bude sa mi to deliť vlastne tromi dňami, sobotou, nedeľou a pondelkom-(čerpaná dovolenka)
Ako si to vyrátam?Či mi to vyjde prosím, ja sa v tom vôbec nevyznám.

bruneta880
autor
10. sep 2018

@evittam ďakujem

evittam
10. sep 2018

@bruneta880 Ty cerpes dovolenku aj cez vikend? Ak ano tak 551,60/3

bruneta880
autor
10. sep 2018

@evittam nie vraj mi ju nemôže dať lebo nieje zapísaná ako nepretržitá prevádzka.Takže budem čerpať v pondelok, jeden deň a vtedy aj ukončíme pp.Ako to prosím teraz vypočítam, alebo sa ťa rovno spýtam vyjde mi to na max. podporu?

evittam
10. sep 2018

@bruneta880 Jednoducha matematika 551,60/1.

bruneta880
autor
10. sep 2018

@evittam na sp mi pani tvrdila, že delené 3 lebo oni do delenia rátajú kalendárne dni.No ďalej mi už nebola ochotná poradiť 😣 či mi bude stačiť tých 600e v hrubom.Prosím povedz mi ty 🙇‍♀️

bruneta880
autor
10. sep 2018

@evittam a aký musí byť prosím ťa výsledok na max. podporu?

bruneta880
autor
10. sep 2018

@evittam veľmi si vážim tvoju pomoc, naozaj, nemám sa inak na koho obrátiť. Naozaj ti strašne ďakujem, že máš na toľké odpovede ešte nervy.

evittam
10. sep 2018

@bruneta880 Co ti tvrdila pani na SP mna nezaujima. Ak budes cerpat jeden den dovolenky tak budes mat vykazany jeden den vo vykaze pre SP t.j.mozu delit len jednym dnom. btw.neviem ako zdatna si v matematike (prepac) ale aj pri 3dnoch:
551,60/3=183,86. Max.VZ pre podporu je 62,7288

jana005
10. sep 2018

@bruneta880 neboj,keď to urobíš tak,ako píšeš,budeš mať max.podporu. Myslím,že stačí mať v hrubom okolo 60eur za jeden deň,keď sa to ešte nezmenilo.
A ty máš ďaleko viac,takže buď kľudná 🙂

bruneta880
autor
10. sep 2018

@evittam
@jana005 ďakujem za odpoveď takže v poriadku 600e v hrubom mesačný plat, teda 551,60e ďakujem krásne dievčence veľmi veľmi ste mi pomohli, mala som obavy ale už ste ma ukľudnili 😙 ešte raz veľmi ďakujem.

zalka
10. sep 2018

@bruneta880 neboj sa bude ti stačí 600 e ma tri dni .. to je cca 200e na den priemer, a na max. podporu ti treba 63e na den ... neboj bude to v pohode ...

katikabb
10. sep 2018

@bruneta880 dakujem za info.

bruneta880
autor
10. sep 2018

@zalka ďakujem, zlatá si, vlastne všetky ste, keby ste tu pri mne normálne by som ťa vystískala 😊 aj ostatné baby 😊...
ďakujem moc 💐 ak budeš ty alebo baby v Nitre kľudne sa ozvyte, rada spoznám osobne také zlaté ženy.
@evittam
@jana005
a nejde mi označiť ešte jednu zlatú ženu, ktorá mi poradila, ale ďakujem všetkým ❤❤❤

bruneta880
autor
10. sep 2018

@katikabb nemáš zač 😊 len ak by ti robil problém zamestnávateľ, napr. že by ti nechcel umožniť čerpať dovolenku, aby ti vyšla max. podpora( lebo všeličo sa v ich hlavách odohráva).Tak vyhodiť ťa musí potom on, a vo výpovedi musí byť uvedený paragraf 63 aby si neprišla o odstupné.
Samozrejme len za predpokladu, že by ti robil problém s čerpaním dňa dovolenky alebo jedným dňom nástupu do práce.To by bolo pre teba výhodnejšie, tak ako pre mňa, ale tak nie vždy sa dá dohodnúť...ja som ich k tomu tiež dohnala len tak, že som im "odpustila" vyplatenie odstupného, čo bolo v konečnom dôsledku výhodné pre obe strany 😄
Veľa šťastia ❤

k_a_t_u_s_k_a
12. sep 2018

@evittam
@zalka mozem sa spytat baby kedze ste asi najzbehlejsie? Takisto koncim RD s tym ze chcem nezamestnanecku. Na tu maximalnu je jedno ci budem cerpat den dovolenky ci cely mesiac? Lebo zamestnavatel chce aby som si vycerpala celu dovolenku a az potom skoncenie PP..neovplyvni mi to davku? Myslim ze zo 30dni budem mat dovolenky..
A este..manzel chce ist od 17.9.na MD..ja si rusim rodicak (dieta ma 2roky) ale do prace (na tu dovolenku) nastupujem az 1.10..co so mnou za tie 2 t? Budem si musiet daco doplacat na socialke/zdravotke? Neovplyvni mi to davku? Dakujem za radu:*

zalka
12. sep 2018

@k_a_t_u_s_k_a funguje to takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 63 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

takže popremýšlaj čo je pre teba lepšie

k_a_t_u_s_k_a
12. sep 2018

@zalka no "parada" toto som nechcela pocut:( s nimi je to cele komplikovane..po skonceni dovolenky mi chcu vyplatit odmenu (akoze odstupne) vo vyske 2000e..takze keby som nesuhlasila tak mi ju nevyplatia a neviem co je pre mna teraz vyhodnejsie:(

zalka
12. sep 2018

@k_a_t_u_s_k_a no treba prerátať ...

k_a_t_u_s_k_a
12. sep 2018

@zalka pockam kolko dovolenky mi vycislia😣

k_a_t_u_s_k_a
12. sep 2018

@zalka a nahodou s tym manzelom nevies ako to je? Mozem mat 2t prazdne obdobie? Bez RD a nastupu do prace? Dakujem

majusqa77
12. sep 2018

@k_a_t_u_s_k_a mozes. v najhorsom si zaplatis zdravotku

k_a_t_u_s_k_a
12. sep 2018

@majusqa77 aspon ze to;) dakujem

jana005
12. sep 2018

@majusqa77
@zalka dievčatá,ja sa v tom tak nevyznám ako vy,len čo to kde zachytím.
Ale
@k_a_t_u_s_k_a píše,že jej chcú vyplatiť 2000eur (teda,keď tam nemá omylom viac jednu nulu),a to sa ráta tiež ako príjem a platia sa odvody,čiže by jek mala vyjsť max.podpora aj keď vyčerpe všetky dni dovolenky. Či sa mýlim?

k_a_t_u_s_k_a
12. sep 2018

@jana005 akurat sme to teraz vecer s muzom rozoberali..ze ked sa rata aj preplatena dovolenka,tak aj odmena by sa mala ratat. To by ste ma potesili..tych nul je tam akurat;)

jana005
12. sep 2018

@k_a_t_u_s_k_a počkáme čo povedia dievčatá,oni sa fakt veľmi vyznajú.
Ale držím prsty,aby to tak bolo 🙂

zalka
12. sep 2018

@k_a_t_u_s_k_a @jana005 ráta sa aj preplatená dovolenka, aj odstupné ak je VZ tj. dovolenka je čerpaná alebo odpracovaná,
netuším aká je hrubá mzda .. napr. ak je 1000e ... tak prvý mesiac dostaneš mzdu 1000e druhý mesiac dostaneš mzdu 1000+2000 = spolu 3000e
spolu 4000e deleno 60 kalendárnych dní za dva mesiace = 66,67e DVZ .. čo stačí na max. podporu i takto,
ak je ale plat napr. 500e
tak jeden mesiac 500 druhý 2500 spolu 3000e deleno 60 dní = 50e DVZ a to na max. podporu nestačí ...

k_a_t_u_s_k_a
13. sep 2018

@zalka tak to fajn.som si vydychla. Mam cez 1000 tak som rada ze mi to vyjde.aspon daco,lebo uz 3mesiac rokujeme ako ten moj PP ukoncime,uz som z toho na prasky,tak aspon toto je pozitivum;) dakujem dievcata

katikabb
15. sep 2018

Dievcata, chcem sa opytat, co ked som listom upovedomila zamestnavatela menej ako mesiac pred nastupom do prace? Mozu sa odvolat na zakon a nedat mi odstupne(rusila sa prevadzka)?? Telefonicky sme to riesili skor, no listom len nedavno a 7.10.by som mala nastupit spat.

shelly1
17. sep 2018

Presne takuto diskusiu som hladala. Pomozete aj mne prosim ? Som z toho uplny jelen. 23.1.2019 moja mala dovrsi 3roky. Ako to mam teda urobit? Nevzali mi ju do skolky, takže by sa mi ta podpora na pol roka fakt hodila :( mám tpp na dobu neurčitú. Kedy sa mám začať,,odhadovať,, so zamestnávateľom a ako mám ukončiť pracovný pomer? Ďakujem 😙