Môžme žiadať o rodičovský na Slovensku, keď bol v Anglicku zamietnutý?
Ahojte, prosim vas tie co ste nieco podobne zazili alebo sa vyznate.
Ak bol zene zamietnuty rodicovsky prispevok v UK, takisto aj materska, cize nema narok na nic,
je mozne aby si poziadala o rodicovsky prispevok na Slovensku? Trvale bydlisko ma na Slovensku, ale rodit bude v UK.. nemoze zostat bez penazi,
dakujem
@fidorka7 otec dietata je slovak, pracujeme v UK, teda on pracuje, ja teraz nie...
@rainyafternoon praveze planujem zit na slovensku s dietatom, ked bude mat cca 2 mesiace, aj s muzom...vybavime vsetky potrebne doklady. Mam toho odrobene dost v UK ved od 20tky len robim, ale podmienky su take ze ich nesplanam, kedze nemozes mat prestavku v praci do 26 tyzdna tehotenstva a minimalne 6 mesiacov pracovat do porodu...
@angela5 No a kto ti teraz plati zdravotne? Na SK zdravotne nemas, a v UK teraz nepracujes a ak som to pochopila spravne tak tam ani nie si zahlasena na urade prace, cize, tam v podstate len zijes, nic statu neodvadzas, takze ako to tam mas so zdravotnym?
Co sa tyka Slovenska, ze sa prestahujes naspat ked dieta bude mat 2 mesiace a od toho 2.mesiaca by si teda chcela poberat rodicovsky na Slovensku - tu opat nevidim to ako by si ho mohla dostat, pretoze okrem toho, ze si Slovenka a ze mas trvaly pobyt na Slovensku, mas dieta narodene v inej krajine a pracovnu historiu v inej krajine - teda aky mas narok na poberanie slovenskeho rodicovskeho?
Mam kamaratku, ktorej sa dieta narodilo v UK, pracovala tam aj pocas tehotenstva a ked po porode prisla na Slovensko a chcela s malym ist k doktorovi, tak ho chcela prihlasit do poistovne a ze mu bude platit, no a ani to jej nejak nevyslo nechceli ho prihlasit.
@rainyafternoon ak by mala trvalý pobyt na svk, platila si zdravotné poistenie na svk a popritom by pracovala v zahraničí a chcela by sa s dieťaťom narodeným v zahraničí vrátiť, po vybavení potrebných vecí (ako slovensky rodný list pre dieťa, trvalý pobyt, poistenie, detský lekár), mala by na rodičovský nárok, aj keď nepracovala na svk... problém je, že si zdravotné poistenie neplatila... v takom prípade myslím, že nemá nárok...
@kristy1508 Nie je mozne mat zdravotne poistenie v 2 krajinach. Na Slovensku by ju za to pokutovali. Ak legalne pracovala v UK, tak odvadzala dane a zdravotne, cize musela mat zdravotne v UK - tym padom nemohla platit zdravotne na Slovensku.
Mam podobný problem. Ja som pracovala v UK 13 mesiacov. Potom som otehotnela, vratila sa na SK a tu mam štatút denného študenta. Na materskú samozrejme narok nemam, tak som sa bola informovať o rodicaku a to mi povedali na UPSVR, ze nemam ani na rodicak narok, kedže otec dieťaťa stale pracuje v UK a mam si tam pýtať. Lenže ani tam mi nevychádzajú žiadne príspevky, nakoľko ja som na SK a počas tehotenstva som tam nic neodrobila ani sa tam fyzicky nenachádzala.
@katusustakova tak co teraz, budes uplne bez penazi? Ved to je chore... na slovensku staci ist na PN a presediet doma a rodicak dostanes, takisto ked si v zivote nepracovala dostanes... Ja napriklad drem uz od 20tky, 11 rokov pracujem a prave ked sa stane nieco taketo nemam na nic narok.. je mi zle z toho
@angela5 ver mi, ze aj mne je z toho zle. Ja som cely cas počas strednej školy aj výšky brigádovala, z čoho som platila odvody, síce len minimálne ale platila. A teraz si ja mozem ist akurát trhnúť.
Neda sa porovnavat Slovensko a Anglicko @angela5 tam staci sediet doma a vsetko mas tu dres a nic nemas.....tak to nefunguje. Poznam tu baby z sk zijuce v uk co spekulovali len aby dostali co najviac, s tym sa nezahrava, nikdy nevies kedy ti na to pridu. Jedna zila v domacnosti s partnerom ale kedze nemali narok na prispevky do papierov zadala ze zije sama, dostala vsetko mozne a bum, prisli im na to ze klamali a vsetko museli vratit + mali velke problemy z toho. Tiez sa neda porovnavat ze niekto v Taliansku dostal a ty v Uk nie, ine krajiny ine pravidla. Zo sk nemas narok na nic kedze zijes tu, ako pisali vyssie, nestaci len trvaly pobyt na sk. Niesi zaregistrovana na jobcenter? Tam by ti povedali co robit alebo si usudila ze nemas narok lebo si to niekde precitala. Mne v praci tiez nechceli dat materniny lebo ze nemam narok, moj manazer kontaktoval "vyssich" a zrazu som mala narok .... ze sa pomylili v papieroch
@katusustakova a keby si uviedla ze otec dietata neznamy? A nechapem preco do toho vzdy pletu otca dietata ked podla jeho zarobku sa aj tak nic nepocita a neberie do uvahy...
@angela5 Otec dietata neznamy a potom raz ked uz to nebude taka velka laska, tak sa tu bude dumat nad tym jak z neho vytrieskat alimenty....
Presne to som chcela napisat, ze za normalnych okolnosti nemozes byt zdrav.poistena v 2 statoch, dokonca je za to fin.postih ak sa na to pride.
@kristy1508 Preto nerozumiem tomu, ako si to mohla takto zrealizovat, ze si si platila zdrav.poistenie 2 krat. Koniec koncov, ako to bolo s povinnymi ockovaniami u dietata? Pretoze aj to je jedno z kriterii pri naroku na RP. Ak si ho davala na SK ockovat, Co na to Taliani ?
@charlie1980 mozno si platila dobrovolne zdrav,pripoistenie...
@angela5 Ani dobrovolne to mozne nie je.
@angela5 to tiez nie je riešenie, lebo potom naozaj hocikedy sa moze pan otec rozhodnúť a prestať platit výživné....
Tu si pozrite zákon: http://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-571
@charlie1980
@angela5 Myslim, ze v jej pripade to bolo mozne, ze si platila len zdravotne na SK pretoze pisala, ze bola v Taliansku ako zivnostnicka...
@rainyafternoon Neviem. Kazdopadne aj zivnostnici si platia dovody a zdrav.poistovnu v danom state.
len tak rychlo som nasla toto
(7) Výplata rodičovského príspevku sa obnoví, ak sa výplata zastavila podľa odseku 5 písm. b) a príslušná inštitúcia iného členského štátu rozhodla o neposkytnutí rodičovského príspevku alebo o poskytnutí rodičovského príspevku v nižšej sume, ako v sume podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods.
@katusustakova ja som prisla so 14mes na SK. Dovtedy sme boli poisteni v zahranici a matersku som poberala odtial. Kedze po skonceni materskej ziadny iny prispevok v tomto state neexistuje, narok na RP som mala ododna, ako sme sa vratili na SK. V den prichodu som nas zdravotne poistila, s tymito zmluvami a s ockovacim preukazom som isla k detskej lekarke, odtial pre potvrdenie, ze na SK mi nevznikol narok na matersku, 2 mesiace som caka na slov.rod List a s tymto vsetkym som isla na UPSVaR. Kym som to vsetko vybavila, trvalo to 3 mesiace kvoli slov.rodnemu listu, no vyplatili mi vsetko spatne ododna, kedy som podpisala zmluvu o zdrav.poisteni.
No a Preco tebe nevznika narok na SK ? Pretoze UK zrejme nejaky prispevok poskytuje, ak nie, treba urcite nejake potvrdenia, ze z UK nepoberas ziadne prispevky a prelozit do slovenciny. Pretoze ani verit sa mi nechce, ze takto by sa odvolavali na otca dietata, dieta pokial je v tvojej starostlivosti, tak narok musis mat, ked sa s nim zdrzujes na SK. Nebude to tym, ze dieta nie je zverene? Alebo ze Otec ma narok uplatnit si nejake prispevky a posielat Vam ich ?
@blankaj stat sa ma postarat o zenu, ktora sa stara o dieta - buduceho danoveho poplatnika. Rodicovsky prispevok je ako nahrada jej prijmu, neviem preco by mal tuto povinnost na seba prevziat len otec, zvlast ked je dnes vsetko take drahe,.. Za druhe, ked zena nema narok na rodicovsky prispevok napriklad v UK, kedze pravidla su prisne, oni neberu do uvahy otca, napriklad ona nepracuje a on ano a na zaklade toho jej priznaju rodicak, nie... ked ona nepracuje rodicak jej neodsuhlasia, a je jedno ci on pracuje alebo nie.. tak preco do toho pletu otca neviem.. Vsetko rataju len od prijmov zeny, ale ked ona prestane pracovat nic nedostane, ani ked jej partner pracuje? To je dost nespravodlive..

@angela5 Pochopila som to spravne, ze na Slovensku nezijes a ani neplanujes zit s dietatom, a v UK nemas nic moc odrobene a planujes tam rodit a s dietatom zit a pytas sa ci mozes dostat rodicovsky zo Slovenska kedze v UK ti ho zamietli?? Akoze babo rad 😕
Osobne si myslim, ze v takejto situacii by si nemala mat narok ani tam, ani tam, ale fakt by ma zaujimalo, co povedia ine baby, ci mozes zo SK nieco dostat...