Možnosti predĺženia rodičovského príspevku na leto
Ahojte,
možno tu je niekde podobná diskusia, a možno prostá otázka, ale predsa 🙂
Syn dovŕši 3 roky v júni 2026,
prihlášku do spádovej škôlky budeme podávať máj 2026 (máj 2025 nevyhoveli z kapacitných dôvodov).
Povedzme, že máj 2026 syna prijmú do škôlky, s nástupom od septembra.
Moja otázka je, je možnosť podania žiadosti o predĺženie rodičovského na obdobie júl a august, teda do začiatku nástupu do škôlky, keď 3 roky dovŕši v júni a do spádovej škôlky ho prijmú od septembra ?
Všade čítam možnosť predĺženia, lebo = neprijmú dieťa do škôlky, zo zdravotných dôvodov a pod. No o preklenutí takéhoto obdobia, resp. situácia, ktorú popisujem tak nikde nič.
Mám prvé dieťa, takže celkom sa v tom nevyznám a už teraz s mužom riešime, ako "zmanažovať" situáciu...mne teda rodičovský oficiálne padne asi júnom, on má nárok na materskú/rodičovský príspevok rovnako do 3. roku syna, či proste ja pôjdem do práce na plný (zarobím viac) a ostane v lete doma bez nároku na nejaký príspevok, atď...
Ďakujem vopred za každú odpoveď.
Nie
Aby som to upresnila. Ak nepôjdeš hneď do práce, môžeš sa evidovať vo svojej zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Bez príspevku, ale aspoň nebudeš musieť sama platiť zdravotné poistenie, čo je mesačne cez 100 eur. Alebo pôjdeš do práce a dieťaťu zaplatíš súkromnú škôlku či opatrovateľku. Muž môže ostať doma, ale tiež nie na rodičovskej. Rodičovský dostaneš posledný v júli za jún, dostaneš ho v plnej výške. Pripraviť sa na túto situáciu ste mali 3 roky.
Samozrejme, aj je dieťa vážne choré, má diagnózy, je sledované u odborných lekárov, môžeš podať žiadosť o platený predĺžený rodičovský.
Nie, ak ti dieta vezmu do skolky od septembra 2026, nemas narok na predlzeny rodicovsky prispevok vobec, ak by ho aj nevzali ani po odvolani, narok na predlzeny prispevok by vznikol aj tak az od 9/2026.
Cize posledny rodicovsky dostanes 7/2026 za 6/2026.
A ostatne presne ako pise Melanta 🙂.
Ďakujem. Asi pre rok 2025 som čítala, že bolo niečo také možné, teraz je to už iné...dali ste mi vecné odpovede, ešte raz vďaka, manželovi oznámim, že leto strávi doma 😁
Ešte 1 otázka, zvažujem návrat do práce už od marca, a teda muž by šiel na rodičovskú/materskú...ja poberám rodičovský cca 470e, ak pôjde manžel, tak výška rodičovského sa prepočítava alebo by mal nárok na rovnakú výšku ?
Vyčítala som, že nárok na rodičovský máš v prípade, ak si predtým poberala(l), materské ... trochu ma to pletie
Ak manzel nepoberal matersku (ze ste sa nejako prestriedali) alebo otcovske (tie dva tyzdne po narodeni), tak bude mat narok len na nizsi rodicovsky prispevok.
Cize idealne ak by manzel stihol matersku do 3 rokov dietata, ak ma na nu narok 🙂. To bude mat tych 70% vymeriavacieho zakladu.
@ petamich - ďakujem, poberal otcovské 2 týždne v roku 2023, odvtedy nič. Takže teoreticky by mohol mať vyšší rodičovský ? Ide mi o to, či sa jemu zase skôr oplatí rodičovský viac možno, nakoľko papierovo má minimálnu mzdu a tak nejak zhruba mi vychádza, že jemu by vyšla materská asi nižšia ako rodičovský 🤔 na SP sa to dá zistiť informatívne +/-, celkom ochotné sú tu na pobočke u nás ...
@ petamich - ďakujem, poberal otcovské 2 týždne v roku 2023, odvtedy nič. Takže teoreticky by mohol mať vyšší rodičovský ? Ide mi o to, či sa jemu zase skôr oplatí rodičovský viac možno, nakoľko papierovo má minimálnu mzdu a tak nejak zhruba mi vychádza, že jemu by vyšla materská asi nižšia ako rodičovský 🤔 na SP sa to dá zistiť informatívne +/-, celkom ochotné sú tu na pobočke u nás ...
@kristina210 papierovo minimalka 🤦 no do vyssieho rodicaku by mu doplatili.
ved ty môžeš poberat rodicak aj vyplatu do 3 rokov
@kristina210 nie, v tomto pripade nemas narok na tie dva mesiace mat nejaky prispevok ci “predlzeny rodicak” , nevyhoda tychto deti
ved ty môžeš poberat rodicak aj vyplatu do 3 rokov
@katkaseiner pyta sa na jul august ked dieta uz bude mat 3 roky ale do
Skolky pojde az v septembri
Neexistuje dovod preco by mala dostat rodicak do septembra kym nastupi dieta, nevyhoda takto narodenych deti
@katkaseiner pyta sa na jul august ked dieta uz bude mat 3 roky ale do
Skolky pojde az v septembri
Neexistuje dovod preco by mala dostat rodicak do septembra kym nastupi dieta, nevyhoda takto narodenych deti
@anonym_4c7e35 pise ze chce prehodit rodicak na muza a ze bude dostavat ten znizeny. Na to jej pisem ze ho moze dostavat ona aj ked bude pracovat. K julu a augustu som sa nevyjadrila, jasne ze nic nedostane...preco aj, ved ide do roboty (teda tuto moznost spomina tak netuším preco sa pyta na jul a august

Aby som bola presná, či existuje možnosť poberať rodičovský príspevok júl a august, kým nastúpi do škôlky