icon

Na ake penazne davky mam narok pocas tehotenstva?

monika6637
17. jan 2012

Dobry den, uz ani neviem ku ktorej teme to mam dat 🙂 som na stranke nova, tak prepacte 😉 chcela by som sa spytat.na ake penazne davky budem mat narok pocas tehotenstva alebo po porode, ak po ukonceni strednej skoli niesom ani zaevidovana na urade prace, cize neplatim ani zdravotne poistenie.na zdravotnej dlh nemam, no ked im tam predlozim doklad o ukonceni studia atd, tak mi ten dlh vypocitaju.myslite, ze ak by som to este vcas vsetko splatila a dala si to dokopy, uznaju mi to a budem mat narok na nejake peniaze???a ten prispevok pri prvom dietati?ake su tam podmienky aby som ho dostala???citala som to uz na vela strankach, ale nemozem sa z toho vysomarit 😖

Strana
z3
monika6637
autor
17. jan 2012

aha aha..cize vlastne je to jedno...teraz len cim skor dat dokopy urad prace a zdravotnu... 🙂

monika6637
autor
17. jan 2012

@anjelicek26 nie zato vsetko..o socialke sme sa bavili 😉

tunzal
17. jan 2012

@monika6637 presne tak !

monika6637
autor
17. jan 2012

tak dakujem za rady 😉 ja si to pojdem dat cim skor doporiadku.hned zajtra.

anjelicek26
17. jan 2012

@monika6637 - zaväzky ti voci socialnej poistovni nevznikaju, ak si dobrovolne nezamestnana pokial viem. Ale na matersku narok nemas, tych 270dni je dobre vymyslenych, proste dlhsie, ako trva tehotnost, aby maminky nezacali platit, ked najdu dve ciarky na teste 😝

tunzal
17. jan 2012

@anjelicek26 o záväzkoch v sociálke sme ani nehovorili, to vôbec nemá. len keby platila 270dni pred pôrodom alebo by bola zamestnaná tak by mala nárok na materskú. záväzky má len v zdravotnej poistovni ale ked ich riešiť nebude tak dostane učet od gynekologa a aj z nemocnice a to bude riadna suma.

anjelicek26
17. jan 2012

@tunzal - jj ja som prve tehu bola ako samoplatca a pod ciarou ma to vyslo 3500€ a to bolo Slovensko... takze doplatit nejakych 800-1000€ je jednoduchsie... ja som mala jednoduchy, bezproblemovy porod, ak by mala cisarsky, nasledne nejaku operaciu kvoli krvacaniu, tak to moze ist na desattisice 🙄

tunzal
17. jan 2012

@anjelicek26 ved preto som jej vravela aby išla na úrad práce a vybavila čo zatial zanedbala aby mala vporiadku zdravotné poistenie a nemusela platiť gynekologa a porod. asi si ma dobre nechápala.

martincca
17. jan 2012

takže malé zhrnutie 😀 😀 vidím že tu je riadny bordel, radšej som nečítala všetky príspevky 😝
rodičovský príspevok a prídavok na dieťa budeš dostávať od narodenia dieťaťa do jeho 3rokov (spolu 212,11e) je to štátna Sociálna dávka, zo zdravotnou poisťovňou to nemá absolútne nič spoločné
takisto dostaneš príspevok pri narodení dieťaťa - 151,37 ak sa dieťa dožije 28 dní máš nárok aj na príplatok k príspevku vo výške 678,49.
je to veľký rozdiel zdravotné a nemocenské poistenie... nemocenské nie je povinné, vyplácajú sa z neho dávky ako - materské, ošetrovné...
zdravotné je povinné, čiže musí platiť každý, pre dobrovoľne nezamestnanú osobu vo výške min. 14% z minimálnej mzdy, čiže cca 47,50 mesačne.
Treba sa nahlásiť v Zdravotnej a dohodnúť sa na splátkovom kalendári.
a ešte - počas poberania rodičovského príspevku (za predpokladu že sa pôjdeš prihlásiť) za teba platí odvody štát 🙂

lenusicek
19. feb 2014

Tak otázka k téme.. Keď ma z práce vyhodia pred materskou dovolenkou. Napr teraz je február a v auguste mi začína materská dovolenka. Ale teraz som na pn. Som na dobu určitú, a zmluva mi končí v júni( určite mi ju nepredlzia) nemocenské si riadne platím rok keďže som zamestnaná, ( aj dlhšie ako rok si ju platím. Budem mať aj tak nárok na mmaterskú dovolenku? 60% z platu?.. Alebo keby idem o mesiac skôr na materskú dovolenku, proste este pred tým ako mi maju predlžovať zmluvu a ked už budem na materskej a dôjde k predĺžení zmluvy a nepredlzia tak aj napriek tomu mi bude platených ešte 6 mesiacov materská dovolenka tých 60% z platu aj napriek tomu že už nebudem zamestnaná? A ešte ďalšia vec študujem individualné na strednej škole posledný maturantny ročník, lebo som mala odklad koli práci, má to nejaký vplyv na peňažné dávky? A sú možné nejaké peňažné dávky počas tehotenstva? Riadne pracujem už asi 4 roky, mám 21 rokov, žiadne dlhy nemám a ako každú mamičku má zaujíma ako vyťažiť z materstva čo najviac peňazí, lebo z tých 210€ ledva nájom sa dá zaplatiť. Ešte že máme tých tatinov, lebo keby som slobodná mamička tak to už neviem ako by som prežila. Už teraz mám z toho depresie a to mi začína len 3 mesiac. Prosím poraďte mi ak má niekto podobnú skúsenosť.

gretchenka
13. nov 2014

Dobrý deň chcela by som sa opýtať,momentálne som tehotná a som na PN pričom dostávam 5,50 eur od sociálne poisťovne každý mesiac...lenže nedá sa vyžiť s 5 eur...preto mám otázku či mám právo na nejaký príspevok pokým sa dieťatko narodí.Nejaký príspevok kedže som momentálne slobodná mamička.Poradte mi prosím Vás s nejakou alternatívou...pretože do práce ma už tiež nikto nechce prijať.Za pochopenie a vopred danú odpoved dakujem.Bartošová

Strana
z3