Existuje príspevok počas rizikoveho tehotenstva ak som na PN a som nezamestnaná?

zuzik198
17. nov 2018

Ahojte chcela by som sa opýtať. Som tehotná v 21tt a kvôli tomu že som epileptička a môj zdravotný stav sa zhoršil doktor mi odporučil PN lebo mam rizikové tehotenstvo pravdepodobne budem na PN až do pôrodu čo je 31.3.2019 lenže ja som na úrade práce takže nemám nárok na nemocenské od socialky. A chcela by som vedieť či existuje nejaký príspevok lebo nemôžem sedieť doma zadarmo až do marca. Za odpovede ďakujem.

evittam
17. nov 2018

@zuzik198 Nie. Kto by ti ho mal akoze platiť a z coho?
Jedine ak mas uzatvorenu komerčnu poistku kde mas pripoistenie PNa hlavne tehotenstva.

lula313
17. nov 2018

@zuzik198 a keby tá niekto pro forma zamestnal, aby si mala aktívne nemocenské poistenie? Prvých 10 dni by si mu preplatila Pn a potom by ti ju platila už socialka

pininka
17. nov 2018

Zažila som to tiež, bola som na PN skoro celé tehotenstvo ale keďže som predtým bola študentka nedostala som nič, až keď sa malý národil a dostala som rodičovský príspevok.

evittam
17. nov 2018

@pininka A co si chcela dostat?

pininka
17. nov 2018

@evittam joj, nič som nechcela, ja viem aký je systém, len ma to vtedy prekvapilo, že ak študentka otehotnie, tak ma vlastne smolu, musí ju živit manžel 😁

evittam
17. nov 2018

@pininka A? Nielen študentku. Asi vedela do coho ide ked otehotnela.😉
Cely system je na prd. Ja som napr.pred prvým tehu odvadzala vyse 10rokov nemale odvody a dane a len kvôli zmene ziv.situacie som dostala velke nic a nie MD. Az RP. A napr.taka tvoja študentka ak si privyraba napr.popri skole na zmluvu ci dohodu na pravidelný príjem a odvadza odvody len z 50Eur a splni podmienku nároku na MD este si môže zariadiť aj max.MD......

zuzik198
autor
17. nov 2018

@evittam prepáč ale ja som sa to pýtala normálne ja nechcem byť žiadny sociálny prípad že chcem aby ma štát dotoval ja som pracovala ale v máji mi skončila zmluva a otehotnela som až potom keď som to zistila začala som si robiť kozmetický kurz aby som si mohla privyrábať aspoň takto lenže okrem toho že sa zdravotný stav zhoršil mne zhoršil sa aj mojej školitelke a kurz sa načas zrušil pretože išla do nemocnice neviem Kedy v ňom budeme pokračovať ale počas PN mam tak ako každý vychadzky 2x do dňa a kurz trval časovo od 9:00 do cca 13:00+- Kedy ako. A nemôžem ponúkať kozmetické služby keď ho nemám dokončený. Takže preto sa to pýtam nie pre to žeby som okradala už dosť rozkradnutý štát. Takáto je moja terajšia situácia ale vidím že dokým ľuďom človek nenapíše všetko od A po Z budú ho súdiť. Preto si si mohla odpustiť ten arogantný tón ktorý som vycítila z tvojej odpovede.

whatever1
17. nov 2018

@zuzik198 Skus pomoc v hmotnej nudzi. Alebo sa zamestnat u niekoho znameho..Z UP ta do prace tehotnu nebudu posielat tak ti ta PN bude dobra len na to ze tam nebudes musiet chodit. A nebodaj by ti este poslali domov kontrolu..

zuzik198
autor
17. nov 2018

@whatever1 veď to že mi je zbytočná PN tak či tak ma tehotnú nezoberú do práce. Tak je jedno či ju budem mať či nie. ja som aj informovala tú pani na úrade že som tehotná ešte pred tým než som nastúpila na PN.

evittam
17. nov 2018

@zuzik198 Ja som ti normálne odpovedala. Tak ako to je. Nema ti kto a co platit pokial nemas aktivne NP. To,ze tebe sa to zdá arogantné je len tvoj problem.

zuzik198
autor
17. nov 2018

@lula313 ešte som čítala že keď máš zaplatené nemocenské 270 dni za posledné dva roky tak tam vzniká narok lenže to sa vzťahuje asi len na tých 7 dni kedy je človek krytý keď ho prepustia. Či nie?

evittam
17. nov 2018

@zuzik198 270dni NP je podmienkou naroku na MD nie na PN. Ochranna lehota po skončení PP je 7dni, pre tehotne 8mesiacov.Neviem kolko ti trval PP. Ty keby si sa zamestnala aj len na par dni tak nárok na PN budes mat a možno aj na MD.

pininka
17. nov 2018

@evittam ale figu som vedela, kto sa na výške zaujíma o takéto veci, ani v päte som to nemala. Ja som si po výške hľadala robotu, ale nič z toho nebolo, len smiešne brigády, tak sme sa dali na plodenie. Nie som.zrovna typ ktoa takéto veci preštudovane a má dieťa len vtedy keď sa jej to oplatí. Ale je fakt že systém je nahovno

evittam
17. nov 2018

@pininka Tak ale hadam ako vysokoškolsky vzdelana osoba si vedela,ze nedostanes materskú ak nemás z coho.😉 Tak som to myslela.

pininka
17. nov 2018

@evittam predstav si že nevedela, a ani moje spolužiačky. A načo ma to malo zaujímať, keď som s tým nikdy neprišla do kontaktu. Vysoká škola s tým nemá nič spoločné. O odvodoch a podobných veciach sa mi ani nesnívalo,načo aj? Myslím že aj dnes keby sa niekto opýtať dievčat na výške na tieto veci, väčšina nemá šajnu. Svedčia o tom aj témy ktoré sa tu zakladajú,dokonca od pracujúcich.

evittam
17. nov 2018

@pininka V poriadku. Ale si ani nic necakala. Ale tu mnohe pisu a cakaju a su prekvapene,ze nie a este sa rozculuju,ze preco a aky je tento stat hnusny,ze im nic neda. A ak dáš odpoveď este sa oduju.😁😉

pininka
17. nov 2018

@evittam ja viem, jasné že som ani nečakala, len som.zistovala aký je systém a žiaľ že som sa tomu nevenoval,lebo som si mohla platiť dobrovoľne a mať aspoň niečo. Moja chyba. Ja som ti vzdy.vdacna za radu.

catherinah
17. nov 2018

Tak su vacsinou dve skupiny. Mlade matky, ktore nevedia a starsie matky, ktore vedia, zabezpecia sa a su odsudzovane, ze NAČO čakali do takeho neskoreho veku 😁. Takze tak.

evittam
17. nov 2018

@catherinah Zabudla si na dalsiu-tie ktorým je to uplne jedno.

elizita
17. nov 2018

Na nic narok nemas. Zbytocne sa das vypisat na PN, len co ta to obmedzi vo volnom pohybe.

rajona
17. nov 2018

urob ako napisala whatever1, zisti ci nesplnas podmienky pre hmotnu nudzu...na zaklade info ktore tu su ti neviem povedat.... ak by si ju mala schvalenu mas narok na prispevok v HM, nemusela by si byt evidovana na urade a ak by si bola PN mas narok na ochranny prispevok myslem ze sa to vola 🙂 vela stastia 🙂
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

evittam
17. nov 2018

@rajona Nemôže vykonávať zo zdravotných dôvodov žiadnu prácu. Si preštuduj podmienky nároku na HN.😉
A kto za nu bude odvadzat odvody ak nebude registrovana? Nema na to aby bola bez príjmu a nie,ze si este bude platiť ZP.

rajona
17. nov 2018

@evittam podľa toho čo píše autorka príspevku sa posúdiť nedá či má alebo nemá nárok... nie sú tu všetky podstatné informácie...to že zo zdrav. dôvodov nemôže vykonávať prácu som ešte nepočula žeby mala byť prekážka pri poberaní HM...dokonca tí, ktorí ju poberajú často "vybavujú" papier od lekára, aby si nemuseli odpracovať dávku...žiadosť by som si podala ak autorka spĺňa podmienky

evittam
17. nov 2018

@rajona Aha. To som nevedela,ze aj takto to ludia obchádzaju. 😉 Dik za info.

evittam
17. nov 2018

@rajona Ale pokiaľ nebude registrovana ako uchádzač o zamestnanie tak si bude musieť platiť ZP.

rajona
17. nov 2018

@evittam bežne sa to bohužiaľ robí ....
nemusí...ak bude poberať dávku v HM platí za ňu štát...ďalšie verejné tajomstvo...pani na úrade jej to asi neprezradí ale je to tak... že v prípade ak je poderateľ dávky nemusí byť vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie...v pondelok si to môže overiť najlepšie priamo na UPSVaR 🙂 bežne som sa s tým stretávala v práci že to ľudia nevedeli 🙂

9lf9
17. nov 2018

poziadat o DvHN moze, len nepise podstatne info na posudenie ako pise @rajona, to ze nemoze vykonavat pracu nie je prekazka za PN by este ziskala aj ocr príspevok ale musi jej vychadzat narok, zalezi aj kolko ma rokov, s kym byva, ci je slobodna, ci je narok na podporu(co dedukujem ze asi nie)....atd

evittam
17. nov 2018

@9lf9 Skoncila jej zmluva v maji a otehotnela az potom. Cize ak sa neobnoví NP ziadny narok na PN platenu nema a ci spĺňa hlavnu podmienku naroku na MD tiez nevieme.😉

9lf9
17. nov 2018

@evittam ved ano malo info tazko radit

zuzik198
autor
18. nov 2018

Ja tú PN asi zrušim lebo to nemá význam len ma to obmedzuje a neľúbim také vybavovačky keď si niesom istá či sa mi podarí niečo vybaviť. Pravdepodobne nespĺňam podmienky na HN lebo kvôli môjmu zdrav stavu sme museli odísť z bytu a presťahovať sa k rodičom lebo snúbenec chodí do práce v noci a ja nesmiem byť v noci sama. A rodičia pracujú čiže pravdepodobne by som chodila po úradoch zbytočne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre