icon

Nárok na jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa

mishelik
16. jan 2010

Moja svagrina pracovala v zahranici (Irsko) a tam aj porodila dieta a dostava materske ale nic podobne ako jednorazovy prispevok pri narodeni nedostala. Ona ma trvaly pobyt na SR.Ma teda narok na tento prispevok?Niekde som citala ze narok mas ked ma trvaly pobyt a zije v clenskom state EU, a niekde ze musi byt minimalne rok zdravotne poistena, co ona nieje.Tak ako to vlastne je?

Strana
z3
belgium
20. nov 2012

stanka 77777, klobuk dole, tie linky co si tu dala su velmi dobre a najdes tam ozaj vsetky informacie ktore su potrebne... dakujem pekne 🙂

indiankaindi
22. nov 2012

Ahojte, chcem vás poprosiť o vyplnenie jedného dotazníka, ktorý by veľmi pomohol jednej študentke.
Link pre maminy zo Slovenska: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

Link pre maminy z Čiech: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

Ďakujem 🙂 a ak by sa dalo, prepošlite to prosím aj každej mamine, ktorú poznáte

andrejusa
19. feb 2013

ahojte, chcela by som sa opýtať... nebudem mať problem na narok prispevku pre dieťa ked mi moja dr. odložila kontrolu o 2 týždne z dôvodu jej PN? myslím že tam nebudu 4 týždňove cyklusy poradne... bude to 6 týždňov čo nebudem pod kontrolou dr., nekontroluju to tak dôkladne, alebo ide len o počet kontrol v tehotenstve. dakujem za info

hradnapani
19. feb 2013

@andrejusa urcite sa nemusis trapit s tymto 🙂 nic sa nedeje... ide o to, ze tvoja lekarka ti po porode potvrdi tlacivo, ze si k nej pravidelne chodila a ziadne datumy poradni tam pisat nebude

andrejusa
19. feb 2013

@hradnapani dakujem, budem pokojnejšie spať

adka388
27. mar 2013

ahojte,neviete niekto ci sa daju niekde najst tie formulare v nemcine?

renata1011
31. mar 2013

chcem sa opytat ten jednorazovy prispevok si vybavujem na matrike v tom meste kde sa narodi dieta

cawes
31. mar 2013

@adka388 nedaju

cawes
31. mar 2013

@renata1011 to sa nevybavuje na matrike ale na upsvare tak pod ktory patris

renata1011
1. apr 2013

myslela si na urade prace

cawes
1. apr 2013

@cawes nie upsvar ma aj socialku a rodinu tak asi tam

adka388
2. apr 2013

takze asi si to musim dat prelozit,lebo pochybujem,ze mi potvrdia v slovencine....

zoja2011
20. aug 2013

nechapem preco sa s takymito otazkami neobraciate na dane urady,ja som rodila druhe dieta v irsku a tu sa jednorazovy prispevok nevyplaca tak som napisala na usvar a dostala som odpoved ...ze nato mam narok lebo mam trvale bydlisko na sk.treba ale dosniet papiere,ze dieta sa dozilo 28 dni a ze si chodila na prehliadky.....to co tu uz asi pisane bolo,treba tak urobit do 6 mesiacov od narodenia dietata...
kedze na sk su uradnici velmi ,,napomocni,, aspon podaktory ,a kazdy ti povie nieco uplne ine,treba si napisat na urad v tvojom bydlisku akonzultovat tuto vec priamo s tym co ti daval odpovad,,,a ak by nahodou tvrdil nieco ine aspon mas mail ,ze ti pisal predtym daco ine..

nefertiti7
20. aug 2013

presne, všetko treba doniesť, obvolať, niekto je ochotný iný nie....ale aj pri druhom dieťati je príspevok rovnaký ako pri prvom 🙂

nia77
26. aug 2014

@janetty : ja som rodila v Egypte. 2011. Zaslala som potrebnu dokumentaciu na specialnu matriku v Blave, vyrobili mi rodny list syna, teda ma aj slovenske rodne cislo, s tymto dokumentom a s potvrdenim ze sa dozil 28 dni zivota od jeho pediatra som sa obratila na UPSVAR a vyplnila potrebne tlacivo, a ziskala som jednorazovy prispevok. Treaz cakam babo v Irsku (jednoducho odmietam rodit u nas) , a urobim rovnaky postup, manzel je stale poisteny u nas, platime, mozem na jeho meno uplatnit tento narok, eventuelne, lebo ako citam v ziadosti, matka/otec by mali byt poisteni v SR 12 mesiacov suvisle pred narodenim dietata, co manzel aj je, tak sa ide na vec. Je dobre sa spojit s prislusnym uradom, poradit sa, ci mate dokumentaciu v poriadku, myslim, ze treba aj slovenske preklady, co sa da zariadit, je to par eur navyse, ale tak mame narok na prispevok !!!
Pozor, treba tiez napisat nieco ako vyhlasenie, ze podobny prispevok ste v danej krajine narodenia, alebo poberania inych prispevkom nedostali !!!
Myslim, ze ak dieta prihlasime v SR cez specialnu matriku opat, automaticky ziskava moju adresu trvaleho pobytu, teda dalsia podmienka na ziskanie prispevku splnena.

fidorka7
31. aug 2014

@nia77 nuž veľmi sa mýliš, dieťa síce bude mať TP na slovensku, ale od 01.01.2014 sa zmenila legislatíva a teda TP už nie je podmienkou nároku - touto je okrem iného bydlisko! - t.j. miesto, kde sa zdržiavaš, kde máš sústredené najdôležitejšie záujmy (lekár, škôlka, škola u starších detí, zamestnanie a pod). Čiže veľa šťastia ak si myslíš, že máš nárok a bude to také jednoduché ako pri prvom.

fidorka7
31. aug 2014

@nia77 a ešte som zabudla, otec môže o tento príspevok požiadať, len ak matka dieťaťa zomrela alebo bolo po nej vyhlásené pátranie, takže nie, nemôže žiadať on, a podmienky budeš musieť splniť ty ako oprávnená osoba, takže jeho poistenie na slovensku je v tomto prípade pasé...

nia77
31. aug 2014

to vsetko viem, ale predsa poziadam, lebo ziadat treba aj keby neviem co, a ak by to nevyslo, dobra sprava, maminky, tu, kde sme, mi nezrusia child benefit po 3 rokoch, a teda so SK pripadne moze nechat ten jednorazovy pre ciganov

morandia
9. jan 2018

@kisska kedy sa podava ziadost ?dakujem

Strana
z3