Nárok na materskú
Ahojte, veľmi rada by som poprosila o radu …
Keďže mi chýba do nároku na materské 40 dní, tak som si našla dohodu o pracovnej činnosti na 1 rok (aj keď tam budem len reálne tých 40 dni) s tým že môžem odrobiť 10 hodín maximálne. Avšak nie som si istá či mi budú platiť zdravotné za všetky dni počas tých 40 dni či si nebudem musieť doplatiť tie dni ktoré som nepracovala na zdravotnej poisťovni.
Budú sa mi tie dni aj tak rátať do materskej alebo reálne len odpracované dni? :( už som zúfalá naozaj
Tak som bojovala aby som našla tu prácu a teraz ak by sa to nerátalo neviem ako stihnem nazbierať tých 40 dni …
Veľmi pekne ďakujem za odpoved.
@papillon_noir áno rozumiem 90 dni to určite nebude … čiže samozrejme na ZP si to zaplatím všetko čo treba ale verím že do materskej sa mi tie dni všetky z nemocenského budú rátať ….
Len sa pýtam preto či má s tým niekto skúsenosť.
@papillon_noir Ďalšia otázka znie ak sa popri tej dohode prihlásim na úrad prace a úrad zaplatí tie dni budú sa mi rátať do materskej? Tých 40 dni by som úplne stíhala
@adrianarelo Ak sa prihlasis na urade prace, tak mas vyriesene zdravotne poistenie.
Na matersku potrebujes nemocenske, to je nieco uplne ine, to to urad "neplati" cize sa ti to ani nema ako ratat.
@adrianarelo na toto ti neviem s istotou odpovedať, to myslíš tak že štát ti zaplati zdravotné odvody a popritom budeš poberať podporu a pritom mať aj dohodu? To sa spytaj priam na UPSVaR,viem že je možné byť evidovaný ako nezamestnaný a pritom mať nejakú dohodu ale je to limitované zarobkom a aj počtom odprac.dní. väčšinou sa jedná o dohodu o vykonaní práce a z tej sa neodvádza NP, ak sa teda nemynemylim
@papillon_noir v poriadku ďakujem pekne, podporu už mam vyčerpanú 🙂 čisto sa mi jedna o tých 40 dni kvôli materskej lebo v práci mi už končila zmluva musela som to vymyslieť že ísť na dohodu - pôjdem a opýtam sa, možno by to lepšie vychádzalo že budem na úrade a nemusím platiť zdravotné. Ak sa mi to teda bude rátať do materskej.
Podmienky ohľadom koľko dni a aký príjem popri úrade viem to spĺňam.
Ak ti chýbajú dni poistenia na nárok na materské tak ti evidencia na UP nepomôže - tam ti zaplatia len ZP, nie nemocenské poistenie do SP. Ak budeš mať dohodu o pracovnej činnosti a budeš tam robiť napr. pondelok a piatok + dva dni voľno, budeš mať za ten čas pokryté aj zdravotné poistenie. Ak by si robila len napr. každý pondelok a utorok, zvyšné dni si doplácaš ZP sama.
Môžeš byť súbežne s dohodou evidovaná na ÚP a oni ti tie zvyšné dni ZP vykryjú. Problém pri evidencii na UP a dohode súčasne je, že musíš dodržať 40 kalendárnych dní v roku, takže sa zamestnanec prihlási na 40 dní naraz alebo len na tie dni, kedy pracuje - tam je však vždy urobená nová dohoda na nepravidelný príjem a z nej nejdú odvody na nemocenské poistenie.
@adrianarelo Halo, pleties zdravotne a nemocenske poistenie.
Evidencia na urade ti vyriesi len zdravotne poistenie a to absolutne nijak nesuvisi s materskou, chapes?
Co sa tyka materskej a dostatocneho poctu dni, tak s tym nema evidencia ziadny suvis. Pozor na to, neplet si to.
@nafka0483 mám pocit že ona to myslí tak, že tú dohodu chce preto, že jej chýba 40 dni NP do nároku na materskú ale popri tej dohode chce byť aj evidovaná na ÚP kvôli tomu aby mala pokryté zdravotné poistenie za všetky dni počas trvania dphody
@papillon_noir No ale pise:
"ak sa popri tej dohode prihlásim na úrad prace a úrad zaplatí tie dni budú sa mi rátať do materskej?"
a
"možno by to lepšie vychádzalo že budem na úrade a nemusím platiť zdravotné. Ak sa mi to teda bude rátať do materskej."
Cize mysli si ze evidencia na UP jej pokryje zdravotku a zarata sa jej to do tych chybajucich dni na matersku. Nerozlisuje zdravotne a nemocenske.
@nafka0483 achhhhh rozlišujem preboha je mi úplne jasne čo je zdravotné a nemocenske ach ……… ja sa len pýtam či náhodou zase tu nie je nejaký háčik a nebudú sa mi tie 40 dni ratat nakoniec do materskej keďže budem aj evidovaná na úrad že či tam nie je nejaký zadrhel
Tu mi hore písali že nemocenske mi platí pekne zamestnávateľ a áno mam zmluvu na pravidelný príjem to viem ale predsa keďže si nebudem musieť doplácať dni na zdravotné kvôli tomu že budem na UP prečo sa nezaevidovat ???! :/
@nafka0483 myslím si, že nie je nič zle na tom a práve preto sa tu pýtam tieto veci, že má niekto skúsenosť aj s touto alternatívou
Samozrejme že po uplynutí dohody pôjdem pre istotu na sociálnu poisťovňu teda či mi to bolo zarátané…. Ale myslím si že nič zle sa tu nepytam. V dnešnej dobe každá korunka je dobrá …..
@adrianarelo Ved ha nehovorim ze sa pytas nieco zle. Treba sa opytat radsej ako si zmarit narok. Len si to pisala tak divne - evidencia na UP a zdravotka neovplyvnuju nemocenske poistenie.
@nafka0483 super tak ja skočím pre istotu ešte na sociálnu poisťovňu opýtať sa ale ďakujem aj tak za radu.

Ak je to dohoda o pracovnej činnosti tak by to vo výkazoch malo byť za celý mesiac a z tejto dohody sa platí aj NP. Takže tieto dni by sa ti mali rátať do materskej,potom pozor aby si tam nebola 90 dni- dohodu včas ukonči inak sa ti bude rátať materska z nej. Čo sa týka zdravotných odvodov,tak pri dohodách zamestnávateľ odvádza odvody len za odpracované dni,tak ak nemáš popri dhode aj TPP, tak ti môže vzniknúť v ZP nedoplatok...