icon

Nárok na pandemickú OČR

rakahaka
18. okt 2022

Baby ktore sa vyznate.
Je to pripad kedy znama nedala dieta do skolky a je stale zamestnana v skolstve, na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6r , pomer stale trva. Dieta ma 3,5r
Ma narok na pandemicku ocr?
Na socialke bola pani ktora sa do toho moc nevyzna a povedala, ze na poberanie je potrebne byt nemocensky poistena 271dni. Kedze poberala aj matersku, neskor rodicak tuto podmienku urcite splnila nie, kedze naviac pracovny pomer stale trva.
Ma narok na pandemicku?

doriiis
18. okt 2022

@luuubik ...ano,mas pravdu.Ale tito ludia,co radsej budu chodit mesiace po uradoch,len aby dostali peniaze.A ked ich nazves soc.pripad este su urazeni.Nechapem tychto ludi

luuubik
18. okt 2022

@doriiis tam vidim zas rozdiel v tom, ci sa niekto moze v pohode vratit do prace a len nechce a ano, mas pravdu - spekuluje (jasne, ze je dost aj takych) - a medzi zenami, ktore by sa ozaj radi vratili pracovat, no dieta im do statnej skolky nevzali a nemaju ho kde dat ci s kym nechat (sukromne skolky su casto tak drahe, ze sa fakt ani do tej prace ist neoplati, ked das 3/4 platu len za skolku), cize tam je to viac-menej jedine logicke vychodisko, takato ocr... Je pravda, ze tento problem museli riesit mamicky aj pred pandemiou a vtedy ziadne pandemicke davky neboli... Cize ano, dnesne mamy maju v tomto "stastie". Ale takym zas hrozi, ze ked skonci pandemicka, zamestnavatel uz ich jednoducho spat do prace chciet nebude...

slavkadi
18. okt 2022

@rakahaka a ona v práci čerpá neplatené voľno či predĺžený rodicak? Keď je s 3,5r. dieťaťom doma. Pandemickú Očr by mohla poberať, ak by nastúpila do práce a škôlka do ktorej jej chodí dieťa by bola zavretá zriaďovateľom, riaditeľom, orgánom...čiže max počas školských prázdnin, keďže škôlky prázdniny nemajú, ale riaditeľ ich vtedy zvyčajne zavrie.

draik
18. okt 2022

@luuubik
Vaša úvaha má takú "drobnú chybu". Núdzový stav už dávno netrvá.

luuubik
18. okt 2022

@draik ok, oprava drobnej chyby - stav sa vola "krizova situacia" 😉 Okrem kozmetickej upravy nazvu, meni sa nieco na tom, ze tato situacia davno netrva a ze sa za netransparentnost s nou spojenu daju ukryt mnohe spinavosti?

draik
18. okt 2022

@luuubik
Počas nej je možné čo konkrétne?
Prosím nie JPP.....

luuubik
18. okt 2022

@draik ale no tak, nie ste nahodou pravnik? 😃 Nepytajte sa, ked viete a ked mate zalubu v skusani ludi, sup, v skolstve je miesta dost. Ked uz to teda viete lepsie nez ja - mozete JEDNOZNACNE POPRIET, ze krizova situacia patri medzi dovody, ked je mozne napr. zjednodusit, skratit verejne obstaravanie napriklad ci obstaravat napriamo? Ak to poriet nemozete, nie je o com dalej 🙂

slavkadi
18. okt 2022

@rakahaka ešte ak by jej dieťa nezobrali do škôlky z kapacitných dôvodov a ona ho nemá kam dať, tak aj na to bola pandemicka očr pre zamestnaných rodičov. Či to ešte stále platí, neviem, nech sa spýta na sociálke nadriadeného danej úradníčky ktorá jej poradila 271dni poistenia 😁

darkswan
18. okt 2022

toto fakt este funguje? no mila autorka tuto situaciu ze je nedostatok skolok, zle vychadzaju roky atd...matky riesili desatrocia... ako to fakt mame vsetci pracujuci dotovat vsetkych lenivcov dokedy? kym bude mat dieta 18, nechapem

tehula2016
18. okt 2022

@melanta ano presne tak je to ako pises..ja zakony nenastavujem, len radim. Zial vela zien tu neustale presviedca ostatne o svojej pravde, a pritom len zavadzaju..

tehula2016
18. okt 2022

@veronika3110 klasicka OCR max 14 dni, treba papier od pediatra..pand. OCR neobmedzeny pocet dni..

draik
18. okt 2022

@luuubik
Vy ste tvrdili, že je niečo možné a naznačovali, že to slúži na kradnutie. Tak uveďte presne, čo je za krížovej situácie možné pri verejnom obstarávaní. Nehovoriac o tom, že ste žiaden konkrétny príklad neuviedli. Typické šírenie hoaxov, vrátane "poučovania" tých, ktorí na to upozornia.

loginexistuje
18. okt 2022

ano jasne moze poberat ak nema rozhodnutie o prijati dietat do ms a ma aktivne np

loginexistuje
18. okt 2022

moze poberat kym sa nezrusi

luuubik
18. okt 2022

@draik ohooo, tak pozor, pozor mily pane. Pytala som sa vas ako pravnika, citujem: "mozete JEDNOZNACNE POPRIET, ze krizova situacia patri medzi dovody, ked je mozne napr. zjednodusit, skratit verejne obstaravanie napriklad ci obstaravat napriamo? " Na to stacilo napisat - ano jednoznacne vase tvrdenie popieram. Ak to vsak nepopierate (nic take ste totiz nenapisali) , je to mozne. Cize ziadny hoax. A ked sa tu chcete ohanat tym, ze ked je nieco mozne, ale nie je to dokazane, je to automaticky hoax, tak potom je hoax aj co ja viem... Tych prikladov je mnoho. Napriklad vyjadrenie, ze Fico je zlodej. Mozne to je, ale nie dokazane! (Cize JPP). Aj toto by ste oznacili za hoax? Toto je velmi tenky lad a pre mna ako pre obcana je automaticky podozrive (a tak je to spravne!) kazde konanie statu, ktore moze potlacat iste, za normalnych okolnosti bezne prava ludi v prospech statneho aparatu (co je pocas krizovej situacie pripustne). Takze si ten svoj hoax mozete viet co 😎 Uz vselico dnes oznacia za hoax, ale tvrdit, ze politici kradnu napriec spektom je hoax... To chce silny zaludok.

draik
18. okt 2022

@luuubik
Problém týchto Vašich hoaxových úvah je v tom, že Vy len ani netušíte, čo tvrdíte resp. šírite resp. svoju "praudu" šírite zámerne. A od druhých chcete, aby Vaše tvrdenia popieral a vysvetľoval. Pritom Vy ani nemáte šajn, čo súčasný režim znamená. Lepšie by bolo navštevovať niektoré fb skupiny, kde dostanete nejaký ten páčik aj za bludy.

luuubik
18. okt 2022

@draik aaaa, uz viem, vy budete urcite clenom nejakej zo sucasnych vladnych stran 😀 To by bolo potom vcelku logicke, obhajovat krizovu situaciu teraz, ked uz dlheeee mesiace nikto o pandemii ani netusi. Obhajovat "krizovu situaciu" este dnes (?!?!), neodpovedat (ako odbornik vraj) na jednoduchu otazku a este tu pritom nelogicky urazat ludi, ktory len poukazuju na nezmyselnost sucasneho stavu... Nebolo by ovela jednoduchsie a kultivovanejsie mi jednoducho povedat, ze krizova situacia v dnesnej dobe je plne opodstatnena (ale to nepoviete zamerne, lebo viete, ze je to hlupost 😀 ) a ze vobec ale vobec nesuvisi s podmienkami verejneho obstaravania? (tak suvisi ci nesuvisi ?) Dve jednoduche vyjadrenia, ale vy tu namiesto toho budete radsej splietat sprostosti o hoaxoch, pacikoch, facebooku a ine odveci somariny 🤔😂 Ste cisto na smiech 😅

draik
18. okt 2022

@luuubik
Veď už napíšte konkrétny príklad kradnutia, o ktorom tu básnite. Ste niečo tvrdili, tak to konečne niečím podložte, namiesto toho, aby ste tu tliachali hlúposti a navážali sa do druhých, ktorí na to upozornia.
Inak by som sa zameral tiež na to, na čo sa vlastne mimoriadna situácia využíva a či náhodou nie je vyhlásená tiež pre utečeneckú vlnu.
Znovu odporúčam hlavne "správne" stránky na fb, tam páčikov nazbierate.

nikaeli
18. okt 2022

@draik páči sa mi slovo 'páčik' 🙃 mimo tému, ale musela som 😉

aurora33
18. okt 2022

@rakahaka k otázke odpovedať neviem, ale ostala som zaskočená, že ešte sa tu riesi korona a všetky tieto trapne pandemicke veci. Ved skoly škôlky normalne fungujú. Ak je teda fakt, že my pracujúci dotujeme matky sediace viac ako 3 roky doma, tak mi je z toho normalne smutno. A potom že všade chýbajú peniaze keď sa míňajú na takéto sprostosti.

luuubik
18. okt 2022

@draik preco ziadate vy konkretne odpovede odo mna, ked ja sa vas uz 3x pytam (znova podotykam ako odbornika) totalne zasadnu otazku na ktorej vsetko stoji, ci suvisi alebo nesuvisi verejne obstaravanie s krizovou situaciou? Ta zostava bez odpovede. Resp. v com vidite dnes opodstatnenost krizoveho stavu? Ak nejaka situacia vytvara podmienky pre mensiu transparentnost, je nieco cudne na tom, ze je obcan voci tomu podozrievavy? Ci je nieco divne na tom, po vyse 30 rocnom vyvoji politiky a pri sucasnom zlozeni nam vladnucich "osobnosti" obcan rata z radov politikov len s tym najhorsim? Toto su akoze hluposti? Tak dajte nejake mudrosti teda... O tom, ako je tu vsetko v poriadku a este nejake rozpravky z ruzoveho sveta kvietkov a motylikov...

rakahaka
autor
18. okt 2022

@aurora33 ja ako nechapem ako jedna zena/mozno matka je schopna zavidiet inej zene ze jej nevzali dieta do skolky, ze ho nema kam dat, ze nemoze preto pracovat, obetuje sa a ostane doma. Z neistotu o to ci nebude prva na rane ked sa bude vyhadzovat. A to aby ta dana matka neostala o chlebe a vode si dovoli ziadat nahradu mzdy 55% cistej mzdy. Kusok cez polovicu. To vam nevadi ake spinavosti sa robia v state? Kolko sa kradne tam? Vy idete jednej matke po cely jeden rok kym jej dieta nevezmu do skolky zavidiet pandemicku ocr? Fuj
Kam tento svet speje 🙏🏻

rakahaka
autor
18. okt 2022

@darkswan koho prosim ta dotujes???
Mne je vazne zle z takychto ludi. Zavidiet tazku zivotnu situaciu inym ak maju narok na peniaze nejake. Polovica platu dokonca, za to ze clovek nemoze do prace lebo nema kam dat dieta.
Matky riesili 10rocia aj to ze na materskej sa bolo pol roka. Ziadna rodicovska, aj to ti vadi? Nikto pred rokom 2004 myslim nemal prispevok pri narodeni dietata. Ty ak si rodila si ho mala? Nefackala ta hanba ak si on ziadala?
Teraz su aj tehotenske davky dokonca! Verim ze zaspis z tychto info lebo schvalili aj 14ty dochodok. Snad ti nebude chybat rano na rozky. Ak ano napis mi

darkswan
18. okt 2022

@rakahaka myslim, ze kazdemu logicky uvazujucemu cloveku dojde, ze hovorime o matkach ktorym sa proste robit nechce a vyuziju vsetko do posledneho centa…a potom prave zial nie je na pomoc ludom ktori by to realne potrebovali…navyse keby si mala aspon zakladne ekonomicke povedomie vedela by si ze takyto system davok bez rozmyslu je proste neudrzatelny…prekvapenie, peniaze sa negeneruju;)

draik
18. okt 2022

@luuubik
Na začiatku ste tvrdili, že sa to využíva na kradnutie, konkrétne sa "lepsie kradne......Vsak vieme". Tak už po niekoľký krát Vás žiadam o nejaký príklad, keď sa to tak stalo. A stále nič, namiesto toho tvrdíte, že ja mám niečo dokazovať a potvrdzovať. Klasický postup hoaxerov - otočiť svoje dojmy a pojmy proti inému.

luuubik
18. okt 2022

@draik a? Nechapem. A nekradne sa lepsie politikom v krizovej situacii ako za normalneho stavu? Ved isteze. Pravda je hoax? No moj ty Orwell 😀 A teda ked vy ma po niekolky krat ziadate, podme pinpongovat: ja vas takisto po niekolky krat ziadam o informaciu, ci krizova situacia ma alebo nema vplyv na verejne obstaravanie. Ked zodpoviete
ano/nie potom otravujte dalej, mozno sa budeme mat o com bavit Pan HOAXER 😂 Moderne slovo, este sa ho tak naucit vhodne pouzivat, nie ho trepnut vsade, lebo je to in 😉

aurora33
19. okt 2022

@rakahaka po prvé nezávidím, a po druhé treba sa vyjadrovať jasnejšie. V otázke nie je napísané že dieťa matke nevzali, ale že ona ho NEDALA do škôlky a to je obrovský rozdiel.

rakahaka
autor
19. okt 2022

@aurora33 a keby ho nedala napriklad len preto ze je citovo nezrele? (Uprimne to nie je asi ziadne dieta v 3rokoch) vtedy by si tiez zavidela?

bublinka1426
19. okt 2022

@rakahaka nezrele je asi kazde druhe dieta ....minimalne psychologovia radi davaju za mastne peniaze krasopisne posudky pre uspvar, premyslam ze keby sme kazda z nas chodili s 3r dietatom ku psychologom, asi by sme kazda z nas pomaly boli na predlzenom rodicaku len preto ze dieta nie je zrele na skolku. takze zavidiet nezrelost je zly vyraz. lebo to je, ako si napisala, velmi casty jav takze zavidiet nie je co.legislativa vsak povoluje a ma diery v zakone,co mnohe matky vyuzivaju. zial ked nefunguje system, asi nie je co k tomu dodat. detto fiasko s pandemickymi rodicakmi, ktore mnohe zeny cerpali pomaly dva roky..

doriiis
19. okt 2022

Zial...tato tema je dalsim dokazom toho,ze ked niekto chce sediet doma na zadku a cucat stat tak si sposob najde.A stat mu to dovoli.