icon

Nástup na PN v tehotenstve

anucianik
7. jan 2019

Ahojte prosím Vás čakám prvé dieťa. Som zamestnaná od 1.12.2018 na TPP. Pani na socialke mi povedala že materskú mi budú počítať zo mzdy ak odpracujem 90dní. Ale zo zdrav.d. musím ísť na PN. Ak nastúpim na PN bude platiť stále to že budú počítať MD zo mzdy ? Ďakujem..

evittam
7. jan 2019

@anucianik Mas splnenú hlavnu podmienku nároku na MD? Čo bolo pred 1.12.2018?

anucianik
autor
7. jan 2019

Všetky tri podmienky mám splnené

evittam
7. jan 2019

@anucianik Tak sa ti bude pocitat MD z HM zo zamestnania pred 1.12.2018. A nie z nového zamestnania. Z nového len ak by si odpracovala 90dni bez PN a OCR.
Btw.ake 3 podmienky?

anucianik
autor
7. jan 2019

Ďakujem ..

alantroj
8. jan 2019

@anucianik berie sa prijem z predchadzajuceho kalendárneho roka ako je rok ked nastupis na MD. cize ak nastupis 2019, berie sa co mas v priznani za rok 2018. Z toho sa vypocita MD.

zuzana_stet
27. jan 2019

@alantroj prosim o radu. Ak bola matka na rodicaku az do 31/12/18-k tomuto dnu aj ukoncila prac.pomer+od1/1/19 ma novu prac.zmluvu, ako sa v tomto pripade vypocita materska? Ma narok?

alantroj
28. jan 2019

@zuzana_stet neviem ti povedat z coho sa pocita. Ak by presla rovno na MD bolo by to z predpokladanej mzdy, teda z poslednej znamej, teda z takej aku mala pred nástupom na prvu matersku. Kedze teraz ma inu mzdu mala by si zavolat na soc poistovnu z coho sa to bude ratat.
Na stranke maju toto uvedene ako podmienky naroku:

najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom ◦započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
◦započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok