Neoprávnené čerpanie rodičovského príspevku: Ako reagovať?
Ak by ste sa dozvedeli, ze jedna známa pobera plny rd aj napriek tomu, ze dieta normálne navštevuje skolku, na celý den, nahlásili by ste to? Dozvedela som sa to úplnou náhodou. Ona je doma, obe deti ma v skole, skolke. Nechcem by udavacom, ale nie je to spravodlivé. V rodine mame mamičku s chorým synčekom, jej opakovane zamietaju predĺženie rodičovského príspevku (a dieta naozaj chore je) a táto známa sedí doma, deti v školskom zaradení a este s príjmom rd. Co by ste urobili?
@anonym_1a48fb ano, ale len keď je dieťa chore a ma dlhodobo nepriaznivý stav. To toto dieta nemá. Často sa v šatni chválila, ked bola v škôlke vysoká chorobnost, ze jej dieťa ma super imunitu, este ani atb nebralo.
@anonym_autor Ale chapes, ze ked jej to uz schvalili tak uz to ma schvalene a moze byt dieta cely den v skolke? Lekari dali odporucenie a schvalil posudkovy lekar, ze ma narok na predlzeny RP. Viac ludmi doktormi to bolo teda odporucene. Ty sa mozes akurat na hlavu postavit a bude poberat presne do kedy jej schvalili, mozno do 6 rokov.
@anonym_1a48fb ano, ale len keď je dieťa chore a ma dlhodobo nepriaznivý stav. To toto dieta nemá. Často sa v šatni chválila, ked bola v škôlke vysoká chorobnost, ze jej dieťa ma super imunitu, este ani atb nebralo.
@anonym_autor Aoe však to môže byt diagnoza o ktorej ani nevieš a nie je jasná. Hádam sa s ňou nebude chváliť pred každým. Najlepšie bude keď sa budeš starat o svoje dieťa a nezaoberať sa životmi iných. A ta údajne dobrá duša Fuu no neviem čo si mám myslieť ale musí to byť riadne zákerná osoba ktorá sa do všetkého stará a teba má tiež pod palcom keďže ba základe toho chce rovno riešiť že iná matka poberá rd…
@marhulka13 este raz. Dieta je zdravé, minuky rok koncom jari dovŕšilo 3 roky. Od septembra chodí normálne do skolky na celý den. A rd pobera dalej
@anonym_autor nezdá sa mi, že by jej len tak dali RD. A ak si to náhodou teda iba vybavila, tak udanie ti asi moc nepomôže. Ja mám napr.invalidny a tiež v práci nebývam PN. Čiže podľa teba ho tiež beriem neopravnene
A čo si ty nejaká právnička že sa ideš starať do druhých? Co ta trápi že tebe to neschválili? Alebo aký máš problém? Je to každého osobná vec co robí , čo má , a v čom je šikovný. Tvoja zbytočná starosť, a keď už ťa to tak trápi tak normálne chod za mamičkou a povedz jej ze ako to dokázala že malému není nič a furt poberá rodičak a budeš mat pokoj na duši.
Vy ste ale zla zavistliva zena, treba si vybavit ak viete aj vy a nebude vas to tolko zrat, niektore deti maju problemy s imunitou, to sle neznamena ze nemozu chodit do kolektivu, take dieta je ale viac doma ako v skolke
@anonym_autor normálne nechápem kolke tu idete obhajovať lenivu matku. Ani len trochu nepripustite ze to moze byt aj inak. Jej dieťa je 100% zdrave, to som ista a nikto ma nepresvedčí. Ked ju išla zapísať do skolky a potrebovala papier od lekara, karta toho dieťaťa mala asi 6 listov. Zhodou okolností sme sa tam stretli spolu, išla som so synom ma očkovanie. Dirta je zdravie. A nepísala by som to len tak. Môj starší syn ma 3 dysky, trapime sa spolu v skole, viem co je to mat "ine" dieta. Mozno nejako riaditeľka v škôlke jej dala tlačivo na čierno ze nie je miesto pre nu v skolke. Toez by som za to nedala ruku do ohňa. Nie raz som počula ako sa mamičky na ihrisku chválili, ze maju deti oficiálne len do obeda prihlásené, su na neplatenom rd, ale deri im tam aj spavaju. Ze im to riaditeľka tak urobila. A este sa smiali, načo by išli do roboty.
@janka_266 to dieta nie je chore. Pochopte to uz konečne, stretávali sme sa s detmi na ihrisku ked este do skolky nechodili. Vždy patrilo medzi šikovnejšie deti, vo všetkom. Mame v rodine postihnutie, aj autistu, mentálne postihnutie, viem co to je. Ale tento chlapček je uplne zdravý.
@anonym_autor moje dieťa ma stomiu, kde nosí stomicky sáčok. Ma to pod oblečením, nikto okrem rodiny to nevie... Susedovci, rodičia na ihriskách. Recituje básničky, lieta po ihrisku, robí kotrmelce. Tiež by ste povedali, že dieťa je zdravé a nemám ako matka nárok ani na rodičovský? Verte, že jeho diagnózu by ste nechceli mat.
@anonym_autor veď predĺžený RP môže mať aj na "na pohľad" neviditeľné diagnózy ako napr. celiakia, diabetes.. to nijak neovplyvní jeho recitovanie. Osobne by som namiesto matky o ktorej vieš veľké hovno udala toho čo ti preposiela úradné dokumenty tretích osôb.
@anonym_autor normálne nechápem kolke tu idete obhajovať lenivu matku. Ani len trochu nepripustite ze to moze byt aj inak. Jej dieťa je 100% zdrave, to som ista a nikto ma nepresvedčí. Ked ju išla zapísať do skolky a potrebovala papier od lekara, karta toho dieťaťa mala asi 6 listov. Zhodou okolností sme sa tam stretli spolu, išla som so synom ma očkovanie. Dirta je zdravie. A nepísala by som to len tak. Môj starší syn ma 3 dysky, trapime sa spolu v skole, viem co je to mat "ine" dieta. Mozno nejako riaditeľka v škôlke jej dala tlačivo na čierno ze nie je miesto pre nu v skolke. Toez by som za to nedala ruku do ohňa. Nie raz som počula ako sa mamičky na ihrisku chválili, ze maju deti oficiálne len do obeda prihlásené, su na neplatenom rd, ale deri im tam aj spavaju. Ze im to riaditeľka tak urobila. A este sa smiali, načo by išli do roboty.
@anonym_autor Pozri sa, ked chces, hlas to. Nma vsetkym je to jedno, len sa mi nezda, ze pobera RD len tak mirnix dirnix. Ja o dg mojej dcery nikomu nehovorim, par priatelom a rozhodne to nemali odkial vediet ani ine mamicky na ihrisku, ani v skolke rodicia a uz vobec nic by sa o nej nedozvedel nikto v cakarni u lekara... a leniva som nebola... od jej 2 -4 rokov som robila 2 dni v tyzdni a ked som videla, ze skolku zvlada ako ine deti, tak som sa v 4 rokoch zamestnala na TPP. Normalne plat + rodicovsky. Tiez ma mozno niekto zavistlivy mohol nahlasir, ale nerobila som nic protizakonne. Kedykolvek sa jej stav mohol zhorsit a muslea by som z prace odist a byt jej k dispozicii. Nastastie sa to nestalo... ale este raz pisem, nikto, keby vedel o aku diagnozu ide, by si to vymenit nechcel.
Slovač 🤦🏻♀️
@evazhoufova nikdy sa nebudeme mat v tomto štáte dobre, ked budeme akceptovať takéto veci. Sa nemôžeme čudovať akým smerom sa Slovensko ubera, ked človek, ktorý poukáže na nelegálnosť, je zvozený pod čiernu zem a vinník je obeťou. Sa pamätám aké diskusie sa tu viedli, ked schválili predĺženie príspevku ked doeta nezoberú do skolky ako si mamičky vybavia falošné potvrdenie. A deje sa to. Len vy sa tvárite ze take neexistuje. Normálne nechápem ako vam to moze byt jedno. Choré detičky nespomínam, tam klobúk dole pred všetkými rodičmi, pretoze viem kolko odriekania a starostlivosti to obnása
@evazhoufova nikdy sa nebudeme mat v tomto štáte dobre, ked budeme akceptovať takéto veci. Sa nemôžeme čudovať akým smerom sa Slovensko ubera, ked človek, ktorý poukáže na nelegálnosť, je zvozený pod čiernu zem a vinník je obeťou. Sa pamätám aké diskusie sa tu viedli, ked schválili predĺženie príspevku ked doeta nezoberú do skolky ako si mamičky vybavia falošné potvrdenie. A deje sa to. Len vy sa tvárite ze take neexistuje. Normálne nechápem ako vam to moze byt jedno. Choré detičky nespomínam, tam klobúk dole pred všetkými rodičmi, pretoze viem kolko odriekania a starostlivosti to obnása
@anonym_autor ved ale ty nevieš čo tomu dietatu je...to ze je šikovné, ešte neznamená ze je zdravé...ja mam tiež dieťa s dg, a chodil do skolky, bolo mu to dokonca odporúčane...a keby si ho videla, tak nevieš čo mu je...všetky dg nemusia byť viditelne
@anonym_autor nezdá sa mi, že by jej len tak dali RD. A ak si to náhodou teda iba vybavila, tak udanie ti asi moc nepomôže. Ja mám napr.invalidny a tiež v práci nebývam PN. Čiže podľa teba ho tiež beriem neopravnene
@marhulka13 hej, aj my mame znameho, ma problemy so srdcom, tazku cukrovku, ale normalne chodi do roboty, a ma velmi dobry prijem, a aj plny ID. A este ako schudol, tak je taky fesak a kondicne je na tom asi aj lepsie ako ja a teraz ako co? Mame mu zavidiet ten ID?
@anonym_autor Este dobre, ze ty si tu jedina spravna a vidis co my nie. A chces bojovat podla teba za spravodlivost. Myslim to ironicky a teraz vazne. Co si myslis, ze dajme tomu 3 lekari doporucili predlzeny zo zdravotnych dovodov a posudkovy to schvalil. A teraz sa objavis ty hviezda, co zavidis peniaze 🤦♀️. Tak sa pride na to, ze lekari podvodne napisali lekarske spravy. Vsetci ta budu obdivovat, ze si zachranila a spasila svet. A mamicke odoberu rodicak. Ci o co okrem zavisti ti ide?
Nejdem ju obhajovat, ale toto je uz prepojene so socialkou, ak skolka nahlasila dieta celodenne tak by jej zastavili rodicak a musela by ho vratit.
Tiez nechapem castu chorobnost preclz.rodicak a dieta v skolke. Ved preto ma rodicak aby piplala dieta doma s chorob.
Nejdem ju obhajovat, ale toto je uz prepojene so socialkou, ak skolka nahlasila dieta celodenne tak by jej zastavili rodicak a musela by ho vratit.
@natalka13 Pri platenom zo zdravotnych dovodov dieta moze byt v skolke cely den.
@natalka13 ale dieta môže byt cely den v skolke, ak rodic na neho poberá predlzeny RP zo zdravotných dôvodov...tam časové obmedzenie nie je
@anonym_autor takze sa "problem" vyriesil. Podnet na prešetrenie poda priamo ta osoba, ktorá mi tutuo informáciu poslala. Robi na sociálke (síce na nemocenskom, nie úrade rodinných veci) . Akurát mi voalala, ze si to prezistila a o dieťati nie je evidovaný žiadny nepriaznivý stav. Takze podnet podá priamo ona. Vedela som, ze to doeta je úplne zdrave a matka pobera rodičovský neoprávnene. Mgskum ze tam bude mat problem aj nasa riaditelka skolky. Teraz mi k tomu môžete napísať. Zlietli ste sa to na mňa ako supy
@anonym_autor Este dobre, ze ty si tu jedina spravna a vidis co my nie. A chces bojovat podla teba za spravodlivost. Myslim to ironicky a teraz vazne. Co si myslis, ze dajme tomu 3 lekari doporucili predlzeny zo zdravotnych dovodov a posudkovy to schvalil. A teraz sa objavis ty hviezda, co zavidis peniaze 🤦♀️. Tak sa pride na to, ze lekari podvodne napisali lekarske spravy. Vsetci ta budu obdivovat, ze si zachranila a spasila svet. A mamicke odoberu rodicak. Ci o co okrem zavisti ti ide?
@anonym_1a48fb nezávidím peniaze, ja zarábam aj manžel, nie sme odkázaní na dávky. Vadí mi vychcanost ľudí a ze ostatní na nu doplácajú. Som normálne v šoku ze vam to nevadí a ste s tým toľké ok
@anonym_autor takze sa "problem" vyriesil. Podnet na prešetrenie poda priamo ta osoba, ktorá mi tutuo informáciu poslala. Robi na sociálke (síce na nemocenskom, nie úrade rodinných veci) . Akurát mi voalala, ze si to prezistila a o dieťati nie je evidovaný žiadny nepriaznivý stav. Takze podnet podá priamo ona. Vedela som, ze to doeta je úplne zdrave a matka pobera rodičovský neoprávnene. Mgskum ze tam bude mat problem aj nasa riaditelka skolky. Teraz mi k tomu môžete napísať. Zlietli ste sa to na mňa ako supy
@anonym_autor ak by na urade prace nemali posudok na základe ktorého jej vyplácajú RP, tak by jej ho automaticky ukončili v mesiacu kedy malo dieta tri toky...takze si nevymyslel nezmysli
@anonym_autor Trepes piate cez deviate. Ak o dietati nie su zdravotne zaznamy na zaklade coho by jej schvalili predlzeny rodicak? Ked este aj tlaciva o schvaleni plateneho rodicaku si vraj videla. A za druhe co s tym ma riaditelka skolky? Ak ma ta mamicka schvaleny rodicak dieta moze byt v skolke cely den.
@anonym_1a48fb nezávidím peniaze, ja zarábam aj manžel, nie sme odkázaní na dávky. Vadí mi vychcanost ľudí a ze ostatní na nu doplácajú. Som normálne v šoku ze vam to nevadí a ste s tým toľké ok
@anonym_autor na druhej strane zamestnanec sociálnej poisťovne ti posielal informácie o tretej osobe aj s lekárskymi správami. A tak si tu žijeme.
@anonym_17644c to dieta chodi do skolky s mojim synom. Tomu dietatu absolútne nič nie je. Recituje na besiedkach, chodi do tanečného krúžku... vidím ho v skolke dennodenne. Prečo hneď obhajuje tu matku, ze na nu "utocim" neprávom? To naozaj ideme zatvárať oci pred takými co obchadzaju zákony a okrádajú štát? Tak potom nenadavajme ani na politikoch, vsak mame taku mentalitu.
@anonym_autor aj moj syn recitoval basnicky a chodil na besiedky, v skolke vonku lietal behal hojdal sa preliezal vesal sa na stromy. A mala som predlzeny RP do 6 rokov lebo je silny alergik. Ma 15rokov a stale ke silny alergik, ale keby si ho stretla vonku nepovedala by si to na neho. Je na liekoch, ktore to tlmia. Dnes sme napriklad boli na prechadzku v prirode a skoro si vykýchal pľúca. Vačšinu roka je v pohode, keď bol malý bol o trošicku viac doma než zdravé deti. Napriek tomu nám priznali predĺžený RP, chodili sme na ORL, alergológiu, jedného času mal aj spreje. Ty nemôžeš vedieť, čo tomu chlapcovi je, ak nie si jeho ošetrujúci lekár. Predĺžený RP nepriznajú len tak “známosti”. Tam sa dávajú mnohé správy z vyšetrení a vyjadrenia lekárov.
@anonym_autor ak by na urade prace nemali posudok na základe ktorého jej vyplácajú RP, tak by jej ho automaticky ukončili v mesiacu kedy malo dieta tri toky...takze si nevymyslel nezmysli
@rachel36a dieta malo 3 roky minuly rok v júni a vyplácaný rodičovský ma mat tento rok este za jún, teda posledná dávka v júli. Prečo? Pravdepodobne falošné potvrdenie o neprijati do škôlky.
@anonym_autor na druhej strane zamestnanec sociálnej poisťovne ti posielal informácie o tretej osobe aj s lekárskymi správami. A tak si tu žijeme.
@bomba36 mne poslala len tlačivo o poberania rd. Žiadne lekárske správy, kde som take niečo pisala. Nemám najmenší dôvod vymýšľať si. Ale som rada, ze sa to ide riesit
@rachel36a dieta malo 3 roky minuly rok v júni a vyplácaný rodičovský ma mat tento rok este za jún, teda posledná dávka v júli. Prečo? Pravdepodobne falošné potvrdenie o neprijati do škôlky.
@anonym_autor Boze ty si tak neuveritelne divna osoba. Doteraz si tu riesila, ze klame o zdravi dietata a dostava davky. A teraz vraj pobera rodicak, lebo neprijali do skolky.
@anonym_autor Trepes piate cez deviate. Ak o dietati nie su zdravotne zaznamy na zaklade coho by jej schvalili predlzeny rodicak? Ked este aj tlaciva o schvaleni plateneho rodicaku si vraj videla. A za druhe co s tym ma riaditelka skolky? Ak ma ta mamicka schvaleny rodicak dieta moze byt v skolke cely den.
@anonym_1a48fb videla som tlačivo - potvrdenie o poberania rd (to ktoré sa prikladá napr. k danovemu). Nie o schválení rodičovského. Prosim, nepíšte sprostosti a a veci ktoré nepíšem
@anonym_autor Boze ty si tak neuveritelne divna osoba. Doteraz si tu riesila, ze klame o zdravi dietata a dostava davky. A teraz vraj pobera rodicak, lebo neprijali do skolky.
@anonym_1a48fb kde som písala ze klame o zdraví dieťaťa. Pravze som písala ako sa chváli ze jej doeta ma super imunitu a dobre zdravie. Ja len riešim, prečo pobrra rd, ked ma doeta v skolke. Nepíšte mi tvrdenia, co som nepísala a netvrdila

@anonym_autor Strašný sudca sa v tebe ozýva. Nedopraješ a pritom nič nevieš o tej osobe a ani o jej dieťati. Aj tvoja kamarátka so synčekom nech je šikovnejšia a nech chodí a vybavuje opakovane, kým jej to neodklepnú. Keď má chorého synčeka, treba za neho bojovať a nie cudzím ľuďom nazierať do súkromia. Ozaj nevieš ako to má tá mamička. Z teba by bola vzorná ŠTB agentka.
A čo keď sa chválila, tak sa asi úprimne tešila, že jej dieťa sa drží a nemusí brať atb.
Moja dcéra je zťp a nikto to na nej nevidí. A konečne prvý rok sa teším z toho, že nevymeškala veľa v škole. Sú rôzne ochorenia, ktoré na prvý pohľad nevidieť. Mala by si sa zamyslieť nad tým, čo tu vypisuješ o druhých a že sa to môže dotknúť veľa ľudí, ktorí si denne prechádzajú s dieťaťom rôzne patálie s chorobami.