Nepracujúca matka a dieťa v jasliach

miilada
15. okt 2015

Ahojte. Chcem sa opytat ohladom nasledovnej veci. Dieta som dala do statnych jasli (aby som zistila, ako a ci si zvykne), zatial som sa do prace nevratila. Docitala som sa (no neviem uz najst tu stranku), ze ak je dieta v jasliach na viac ako 4h denne a ja nepracujem, len poberam rodicovsky prispevok, musim si sama platit zdravotne odvody. Ked som sa vsak bola v poistovni informovat, uradnicka sa tvarila, ze o nicom takom nevie. (Mam uz 1 skusenost z minulosti, ked uradnik zle vvedel a potom mal poistenec problem. Mna totiz nevedomost uradnikov neospravedlnuje). Rada by som vidiet nejaky zakon, ktory o tom hovori, alebo aspon vase skusenosti, ak ste v rovnakej situacii. Pytala som sa pre istotu aj v jasliach, tam opat riaditelka netusila, o com hovorim. Povedala, ze nas hlasila na mestsky urad, kde nespecifikovala, na kolko hodin je dieta v ich zariadeni. Cize dokopy - vobec neviem, kde je pravda. Dakujem za rady.

monicm
15. okt 2015

@miilada Skús sa popýtať na porada.sk. Vedia veľmi dobre poradiť, sú tam ľudia, ktorý pracujú aj so zákonmi, aspoň mne vždy dobre poradili.

darina1952
15. okt 2015

@miilada ahoj, na rodicovskej dovolenke si plne do 3 rokov veku detata a ako sa on staras, ci je s tebou doma alebo v jasliach na pol dna ci cely den je len na tebe - ziadne platby poistovni neplatis. A ak by si presla z rodicovskeho prispevku na prispevok na starostlivost o dieta na uhradu nakladov v jasliach do 230€/mesiac tak tiez ti trva rodicovska do 3 rokov veku dietata akurat ze budes brat inu davku🙂 a samozrejme urad nezaujima ci mas jasle mestske alebo sukromne 🙂

9lf9
15. okt 2015

@miilada kym si na RP tak zdravotne za teba palti stat, cize do 3r veku dietata pripadne max. do 6r ak ma dieta DNZS
to o com pises ty je myslim pripad: ked dieta dovrsi 3r veku, atka nepracuje a nejde do evidencie moez sa nahlasit na zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (tzv. neplateny rodicovsky) a tam je podmienka ze dieta nemoze byt v skolke na viac ako 4hod denne.