Nezamestnaná a tehotná po skončení štúdia

merith
12. okt 2016

Ahojte. Tento rok som ukončila štúdium na VŠ. Aktuálne nezamestnaná a tehotná 🙂 (a šťastne vydatá). Keďže som ešte nič neodpracovala, mám nárok iba na rodičovský príspevok? Myslíte, že ak by som si našla prácu, príp. brigádu, dokážem tým ešte niečo ovplyvniť? (okrem toho, že by som si momentálne finančne pomohla...) či proste musím mať odpracovaných tých 270, aby bola materská?

mishicca
12. okt 2016

Ja som mala detto...len rodicovsky prispevok

mishicca
12. okt 2016

Ale manzel si ta ved moze odratat z dani...a brigady ti nepomozu... 😒

natalienka12
12. okt 2016

Len rodičovský príspevok. Nárok na materskú už mať nebudeš.

merith
autor
12. okt 2016

@mishicca a ako dlho sa vypláca rodičovský príspevok?

nyusika
12. okt 2016

narok mas len na RP.
Ale najst si pracu nie je zly napad, urcite si neco usetris a po materskej sa mas kam vratit 🙂

zuzadula
12. okt 2016

ahoj.. ako píšu dievčatá.. nárok budeš mať len ma rodičovský príspevok, ktorý sa vypláca odo dňa narodenia dieťaťa. Doba vyplácania je 3 roky.

janickacrazy
12. okt 2016

@merith Rodičovský dostaneš až po porode a budeš ho dostávať do 3 rokov dieťatka. Plus budeš dostávať prídavok na dieťa 23eur.

merith
autor
12. okt 2016

Super žienky, ďakujem za objasnenie. :*

quaxi
12. okt 2016

@merith nebola si aspon na nejakych brigadach tento alebo minuly rok? Za brigady sa uz tiez plati poistne. Musi ti vyjst 270 dni poistenia za posledne 2 roky, to je 9 mesiacov takze teraz to uz nestihnes, ale ak si napr. 4 mesiace brigadovala, tak by si to do porodu este stihla.
Ak nemas narok na matersku, tak budes dostavat rodicovsky 200E mesacne do 3 rokov dietata + 20E mesacne detske pridavky (to az kym dieta neskonci skoly), tvoj manzel si moze odpisat danovy bonus na dieta 20E mesacne a ak poda danove priznanie, kde ta uvedie ako manzelku bez prijmu, tak mu raz rocne vratia preplatok na daniach. Okrem toho dostanes 830E jednorazovy prispevok ku narodeniu dietata a mozno este mas sancu ziskat nejaky jednorazovy prispevok od obce, alebo manzel od zamestnavatela - to uz zalezi od konkretnych podmienok takze si to treba zistit.
Dufam ze si evidovana na urade prace, lebo inac za teba teraz nikto neplati zdravotne odvody a vznikol by ti nedoplatok, ani manzel by si ta za toto obdobie potom nemohol odratat z dani.

merith
autor
12. okt 2016

@quaxi áno, áno, evidovaná som hneď ako sa po skončení školy dalo, aby som nemala nejaké nedoplatky a aj kvôli tomu odpočtu na daniach kvôli manželovi. To sme si zisťovali už vtedy, keď nám to nechceli vyplatiť kým som bola ešte študent (riadna somarina!)
Len s tými brigádami je to horšie. Privyrábala som si len tak u známych, to sa mi vôbec neráta. Ale čo už. Nie som prvá ani posledná. Skúsim hľadať ešte nejaké brigády.
A BTW, nevieš či svoj stav MUSÍM ohlásiť svojej pracovníčke na úrade práce? Normálne sa jej to bojím povedať, lebo tá teta je fakt nepríjemná...

evittam
12. okt 2016

@quaxi Nie zo všetkých dohôd sa platí nemocenské poistenie - aj ak pracovala na dohodu tak ako študentka predpokladám, že skôr pracovala na dohodu o brig.práci študenta - kde sa neodvádzajú odvody na nemocenské poistenie - teda jedine, že by zarobila vyššiu sumu, taktiež s neplatí nemocenské poistenie z dohôd na nepravidelný príjem. 😉

natalienka12
12. okt 2016

@merith sorry, že budem sarkastická, ale ak chceš, môžeš aj do obecného rozhlasu zahlásiť, že si tehotná

natalienka12
12. okt 2016

@merith Píšeš, že si vyštudovala VŠ a myslím, že by to malo patriť k všeobecnému rozhľadu takú vec vedieť. Žena v zmysle právneho poriadku NIE JE povinná nikomu oznamovať svoje tehotenstvo. Je to jej súkromná vec. A pracovníčke na úrade je to sedem, že ty si šťastne vydatá a tehotná. 😀 Sorry, ale nedalo sa mi inak.

quaxi
12. okt 2016

@merith stav hlasit nemusis, ale je to v tvojom zaujme - oni totiz musia zohladnit tvoj stav a davat ti len take ponuky prace, ktore ho zohladnuju. Vacsinou su skusenosti take, ze akonahle je zena tehotna tak je cele chodenie na urad len formalitou, lebo kazdemu je jasne, ze uz do porodu robit nebude. Mozes potom aj vsetky ponuky prace odmietat s tym ze pre tehotnu by boli rizikove, alebo si nechat od lekara vypisat ze si PN a nemozes chodit na tie stretnutia na urade.
Ak by si sa teraz zamestnala, staci na kratko, ako tehotnej ti potom vznikne ochranna lehota na poistenie a pri akejkolvek komplikacii keby ta lekar vypisal na PN, aj ked by si uz nepracovala, dostavala by si aspon nemocenske davky az do porodu, takze aj preto sa ti oplati sa zamestnat.

merith
autor
12. okt 2016

@natalienka12 áno, to som vedela. Skôr som asi narážala na osobnú skúsenosť. Ale chápem.

natalienka12
12. okt 2016

@merith Nechcela som sa ťa dotknúť, sorry, ale takúto vec nevedieť, no

merith
autor
12. okt 2016

@natalienka12 ok, ja viem, všetko toto čo som sa tu pýtala som si mohla vygoogliť. Ale radšej som sa chcela o tom baviť. Nemusíš mi odpovedať.

janickacrazy
12. okt 2016

@quaxi Len tehotnú ženu asi nikto nezamestná, to je ten malý detail, max. fakt nejaká brigáda, takže o ochrannej lehote može tak snívať.

majusqa77
12. okt 2016

@natalienka12 vidis, a podla mna by to mala nahlasit. aj ked zalezi potom na pracovnicke, ale teoreticky jej nemusi uz ponukat robotu a posielat ju na pohovory..

marfikchov
12. okt 2016

@merith tiež si myslím, že už to môže byť problém zamestnať sa či už len na brigádu ako tehotná.. ak si ešte kdesi na začiatku a vidieť to nie je, no nech, ale zas ak by šlo o fyzicky náročnú prácu, musela by si to zamestnávateľovi povedať vo vlastnom záujme... Ja som na úrade nenahlasovala že som tehotná, ked som sa išla zaevidovať, no my sme to mali v tom komplikované, že som sa hlásila na úrade trvalého bydliska, ale samozrejme že som sa zdržovala na mieste prechodného, čo je 250 km. Tak až pri opätovnom hlásení sa, som sa len spýtala, či sa dá hlásiť aj na úrade prechodného bydliska... jasne že to ide, len vybavíš pár papierov... len pre mňa horšie, že o mesiac na to som už išla na materskú, tak keby som im to povedala, tak som to nemusela ani vybavovať a nejako by to uhrali... to len na margo skúsenosti... ale v princípe tehotenstvo nemusíš hlásiť nikomu, pokiaľ by nebolo prekážkou v práci...

natalienka12
12. okt 2016

@majusqa77 z akého ustanovenia zákona to vyplýva?

janickacrazy
12. okt 2016

@natalienka12 zo žiadneho, právaže ťa budú posielať aj tak dalej na pohovory, ale možno vynechajú nejakú nočnú alebo fyzicky namáhavú prácu

natalienka12
12. okt 2016

@janickacrazy netýka sa to mňa

mishicca
12. okt 2016

@merith prvy dostanes ked sa male narodi ale HLAVNE stihni to do konca mesiaca vybavit podla moznosti aby si dostala uz hned v najblizsi mesiac prispevok. Uz ta nikto nezamestna ani keby si si platila dobrovolne to nevychadza..necitaj tu bludy... manzel nech si ta odratava z dani a to budete mat plus peniazky...brigady ani nemaju moc zmysel- vsade ludi vystavuju a neohrozuj zbytocne babatko...uzivaj si klud prazdniny kym mozes 🙂 ja sa prave kvoli tomuto nechystam hned na druhu matersku. Vo februari mi konci odrobim si potrebne a sup na dalsiu ;)

merith
autor
12. okt 2016

@mishicca jéé, ďakujem ti za peknú radu, aby som si užívala posledné prázdniny 🙂 popravde ich budem mať stále také "pracovné". Dorábam si posledný rok pedagogického minima. Musím napísať záverečnú prácu, odpraxovať hodiny na škole a vo febr. štátnice. S bruškom. Teším sa na toto zaujímavé obdobie.
A vďaka ešte raz za ostatné rady...