icon

Odchod do práce od dvoch detí - otec na rodičovskej

jajala
12. mar 2014

Ahojte, obraciam sa na vas, pretoze potrebujem poradit. Mam 2 deti /2r. a 1r. / a mame s manzelom dilemu ci mam odist do prace a on bude pri nich doma a zacne s podnikanim. Kvoli praci a podnikaniu sa budeme musiet stahovat a na deti budeme len my dvaja, cize pomyoc blizkych sa vylucuje uplne. Neviem ci je to vhodna volba, ci to manzel zvladne pretoze mladsia dcerka je velmi narocna a vyzaduje si tip top denny rezim a starostlivost aj pocas noci. Domacnost musim mat naporiadku uplne so vsetkym a aj deti, varim kazdy den a deti mam na to naucene a mam strach vzdat sa toho a prenechat stafetu manzelovi, obzvlast ked ide riesit biznis. Mate skusenost s chlapmi na materskej, kt. sa venuju aj praci ? Dokazu to? Je vobec vhodne odistt od takychto malinkych deti? Dakujem za odpovede 🙂

anatalia77
12. mar 2014

@jajala nesla by som.Jedine v takom pripade,ze by sa manzel stal vacsinovym vlastnikom Microsoftu.

lienkapp
12. mar 2014

Ja by som asi nešla. Keď vidím ako to chlapi zvládajú...

katarinka2010
12. mar 2014

Deti su male len raz...tiež by som neišla od deti... a maš velmi malinke deti...ja mam 1r a 4r....už ten 4ročny by bezomna nebol...viem že peniaze su tiež doležite...ale skor by som to riešila tym že sa uskromnit...napr. v oblasti byvania...menši byt... my mame 4i ale teda aj tak sme v 1 izbe...neskor poriešit vačšie byvanie.... alebo obratit sa na rodinu a preklenut obdobie.... popripade...my sme to tak určite obdobie mali...nech si muž najde dve prace a ty sa naplno venuj detom.... AK by v tvojom pripade islo o pracu trebarz na skrateny uvezok tak je to ok...babky možu postražit, nastriedačku s mužom....ale pri TPP by deti stradali...moj nazor

katarinka2010
12. mar 2014
tajka1986
12. mar 2014

@jajala veď neodchádzaš na koniec sveta, len budeš pracovať a tvoj muž sa o deti postará. Trošku zľavíš z náročnosti a uvidíš že to pôjde. Nemusíš mať domácnosť tip top každý deň, navariť stíhaš aj po večeroch. Ja v tom nevidím až taký problém. Chlap ako mama na materskej nemusí byť až taká katastrofa :D

mirjam82
12. mar 2014

Ja som zacala robit ked mali 1 a 2,5 roka - na polovicny uvazok, do prace chodim kazdy druhy tyzden. Zaciatky boli tazke pre mna aj pre deti, hlavne ked sa zobudili este kym som bola doma-to bolo placu...ale postupne si zvykli ...a mam pocit, ze manzela baby posluchaju viac nez mna 😀

mmaatt
12. mar 2014

Nuž ale práca je jedná vec a podnikanie druhá. Teraz manžel pracuje v práci a a ja pracujem doma a je to dobre o nervy keď je termínová práca. Treba zvážiť ako náročné bude to podnikanie, aby mal manžel čas na deti, závisí to od typu podnikania. Manžel projektuje a to sa dá, ale ak treba veľa telefonovať, vybavovať a pod., tak to je horšie. Deti nepochopia, že ma tatko prácu a musia mlčať. Ja mám papierovú robotu a keď sa nedá cez deň robiť teraz pri druhej dcére, tak robím v noci keď spia, tak do jednej, druhej a ráno vstávam o šiestej, aby som ich vychystala. Môj manžel išiel so synom na rodičovský a ja do práce, keď mal malý 8 mesiacov a zvládol to super, len netreba byť perfekcionistom. Bola som rada, že zvládol syna, postupom času sa naučil aj variť a či bolo upratané? AKo kedy, niekedy bolo, niekedy nebolo, však svet sa nezrútil. A deti sú prispôsobivé, im nevadí, že nie je všetko tip-top, to len my prežívame. A postupom času si začal brávať prácu domov (mal takú možnosť) a robil po večeroch. Treba zvážiť za a proti a či to nepočká ešte rok - dva, až bude aspoň jedno dieťa v škôlke.

sissik
12. mar 2014

popri detoch riesit aj biznis je narocne 😔 pre kazdeho, ci zenu alebo muza. u nas napr. ked ochoreju a je surna robota, ktoru musim urobit lebo terminy 😝 riesim opatrovanie. a to robim z domu a na skrateny uvazok. proste neda sa naraz venovat aj dietatu aj zakaznikovi, ktory si za sluzby plati a chce 100% vykon

maznacik007
12. mar 2014

zavisi aj od podnikania ...ci sa bude vediet starat popri tom o malinke deti ... rozbeh podnikania si vyzaduje cloveka na 150%
ak by ste sa len vystriedali tak ok ... ale to s tym podnikanim neviem ...

anatalia77
12. mar 2014

@maznacik007 presne tak,som za to,aby sa maama vratila do roboty ked sa to da,ale to rozbiehanie biznisu je trosku riskantne

bernusca
12. mar 2014

ahoj,rozbiehanie podnikania,sice neviem akeho,ale ako to tu pisali,je velmi tazke.To len chlapi si myslia,ze zena v domacnosti pri dvoch malych detoch nema co na robote.Nepoznam tvojho chlapa,ale moj by to urcite nezvladol.Ale ked si to chlap vyskusa na vlastnej kozi,asi si zacne svoju zenu viac vazit za nadpriemerny vykon.

livka299
12. mar 2014

Záleží od chlapa. Ja som išla do práce od pol roka malej. Priateľ robil nočné, ja denné. Zmákli sme to. Ešte mi ju aj nosil do roboty nakojiť. Teraz pracujeme na smeny obaja a či zvládame: Je to o držku, ale zvládame. Keď som v práci priateľ sa s chlapcom naučí, pospratuje, navarí. Ty ho musíš poznať...

bayuska
12. mar 2014

tak ja opatrujem maleho chlapceka momentalne. Mama isla naspat do prace v jeho 6 mesiacoch na 6 hodin denne. Tato pracoval vacsinou z domu. O par tyzdnov bude mat maly 1 rok a teda mama ide na 8 hodin do prace a aj tato zacal viac podnikat. Upratane maju v ramci moznosti...Tato to celkom zvlada doma 🙂 ja mam na starosti len maleho a nestiham sa ani napit pokial nespi...(teda zo zaciatku... teraz je to uz lepsie, uz si na mna zvykol, predtym s nikym cudzim nebol) Ja osobne by som si nasla nejaku spolahlivu studentku sem tam na vypomoc... Casom tato bude musiet ist na prac. stretnutia a tak, ale inak myslim, ze by to mohol zvladnut 🙂 MM by to zvladol na 100% sice by asi malo dieta pancuchy naopak a body royopnute... ale zvladol by to 🙂

lulu_lu
12. mar 2014

ja by som ensla od deti, keby nie som prinutena, matersku mas len raz pri dietati a do konca zivota sa este narobis,

sissik
13. mar 2014

@bayuska svojim prispevkom potvrdzujes to, ze ak mas pracovat, tak pomoc treba😉 a clanky, kde pisu o tom, ako si podnikatelka berie dieta na stretnutie a to sedi na zemi a na deke su tak trochu utopia pre "obycajne"zeny. neverim tomu, ze podnikatelka sa venuje 100% dietatu aj biznisu 😔 ked je vypomoc a pracuje povedzme 6-8 denne, tak ano, da sa to zvladnut

bbbarunka
13. mar 2014

@jajala ahoj. Ja som sa do prace vratila, ked mal syn 14 mesiacov.nastupila som na pol uvazku,manzel vtedy pracoval od 17:30 do 02:00 rano. Cez den bol so synom on a zvladal to vynikajuco.vo vareni sme sa striedali.manzel to mal tazke, ale tvrdi,ze to stalo za to.

zalka
13. mar 2014

@jajala tvoj manžel je zamestnaný? Platí si odvody do SP? Má splnenú podmienku 270 dní poistenia? Ak áno tak potom je výhodnejšie aby si požiadal o materské, najprv na staršie dieťa, potom na mladšie. RP je cca 203 eur ... ale materské je 65% z hrubej mzdy, čo môže byť podstatne viac ako RP.

melisssaa
13. mar 2014

@jajala Ahoj, pisem ti moju skusenost. Mam 3 rocnu dceru a rocneho syna, som na RD a pracujem z domu na ZL, prekladam. Preklady som obmedzila len na objednavky od stalych vernych klientov. Praca ma bavi, ale nemozem si ju "uzivat", ked pritom stale musim striehnut na dve deti. Navyse je to praca, ktora vyzaduje velke sustredenie, takze ked je toho viac, prekladam po veceroch a nociach, na ukor spanku. Manzel je od rana do vecera v praci, splacame hypoteku... Zijeme daleko od jeho aj mojej rodiny. Som super zorganizovana, vsetky domace prace robim kozmickou rychlostou. Napriek tomu, ked mam preklad, citim, ze som na deti nervoznejsia (z coho mam potom obrovske vycitky), chodime menej von, menej varim. Moj manzel je - podla mojho skromneho ususdku - naozaj schopny muz, ktory v pripade potreby dokaze urobit v domacnosti aj okolo deti uplne vsetko (okrem zehlenia 🙂 ), tiez podnika. No starostlivost o dve male deti A podnikanie k tomu by ROZHODNE NEZVLADOL. V jeho pripade by to ani neslo, v priebehu celeho dna ma rozne stretnutia s klientmi aj dodavatelmi a kto by sa v tom case staral o deti, keby som aj ja bola v praci? Myslim, ze by ste to minimalne z casu na cas museli riesit opatrovatelkou.

luvika
13. mar 2014

@jajala ak si doma s detmi a takymi malymi, mas cely den co robit, hoci si na MD. Myslis, ze tvoj muz zvladne toto a este sa venovat aj podnikaniu, ktore planuje este len rozbehnut? na zaciatku, ak clovek zacina, musi riadne makat a obavam sa, ze bud bude a doplatia na to deti, alebo sa bude venovat detom a podnikanie ako rychlo zacne, tak aj rychlo skonci. Nie zeby som chlapov podcenovala, ale toto by nezvladla ani zena, nie to muz 😀