icon

Odňatie rodičovského príspevku

luculiksz
11. apr 2016

Ahojte, chcela by som sa spýtať na jednu záležitosť, chcem si požiadať o odňatie rodičovského príspevku, nakoľko manžel nastúpi od nasledujúceho mesiaca na materskú. Za koľko mi cca príde rozhodnutie o odňatí? a kde by som naň našla tlačivo? Lebo na stránke ÚPSVaR som našla len žiadosť o rodičovský príspevok, ale nie o jeho odňatie. Ďakujem za rady.

mar333
13. dec 2017

☺ chapem

majuska53
13. dec 2017

@tulky Ja sa idem hlasit na UP odo dna od ktoreho som ziadala odnatie RP,lebo moj manzel je SZCO,a ked si bude chciet na mna uplatnit tu odpocitatelnu polozku za to obdobie co bude on poberat matersku a ja nic, tak nestaci mi byt len v ZP evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov,ale podla nového zakona musim byt bud na UP,zamestnana,na marodke ...

evittam
13. dec 2017

@majuska53 To nie je podla ziadneho "nového zakona". Pokial si chce manzel uplatnit na manzelku NCZD ci uz ako SZCO alebo zamestnanec tak manzelka musi byt na platenej RD alebo evidovana na UPSVaR.

evittam
13. dec 2017

@majuska53 Keby si bola na platenej PN tak prijem za PN sa od NCZD na manzelku odpocitava.

renka181
5. jan 2018

@sorciera24 ahoj prosím ťa a nebol problém potom keď muž nastúpil na materskú 6.2? bola mu priznania k tomu dátum?

sorciera24
5. jan 2018

@renka181 ziaden problem, ano bola mu priznana....preco by mal byt problem?....vsetko rpebehlo ok...

renka181
5. jan 2018

@sorciera24
ja len tak že keď úrad práce to eviduje do konca mesiaca či náhodou nebol problém potom s materskou. lebo akurát to isté riešim.

sorciera24
5. jan 2018

@renka181 ja som poziadala o ukoncenie RP k 5.2., prave rpeto, ze muz nastupoval na matersku od 6.2......to, ze oni musia ukoncitku koncu, je uz ich problem...ale na potvrdeni som mala, ze som pozaidala odobrat k 5.2. a odobraty mi bude k 1.3......tkaze dolezity je datum, ekdy ty poziadas, potom nie je problem s materskou....ty si aj tak vlastne voli muz, ekdy cche nastupit....

renka181
5. jan 2018

@sorciera24 ďakujem akurát čakám to potvrdenie lebo tiež tak končím 4.1 a muž nastupuje 5.1

opica
7. jan 2018

ahojte.
nemate skusenost s tym, ze muz bol.na materskej len mesiac a potpm ste opat ziadali o rodicovsku? ide o to,ze by som to najradsej vybavila nataz. papiere na matersku uz mam nachystane,ale chcem dat zaroven rovno aj ziadost o rodicovsku po tom mesiaci,co bude muz. ako to funguje,neviete nahodou ( muz sa zabudol v sp spytat). lebo ideme prec a vratime sa az na konci toho mesiaca,ked bude poberat matersku,nech o stihnem

dakujem

renka181
7. jan 2018

@opica ahoj a prečo bude muž len mesiac?

opica
7. jan 2018

@renka181 pretoze ideme na mesiac prec a nechce si brat neplatene volni,kedze tolko dofce by ani nemal a predsalen dostane peniaze. inak by ten mesiac nemal ziaden prijem. ja pracujem,cize nemusim riesit dochodok atd.

evittam
7. jan 2018

Čo hovoríte na toto @zalka, @majusqa77, myslíte ze je to možné 🤔

renka181
7. jan 2018

@opica nooo tak toto neviem či je možné musel by dostať výpoveď alebo sa mu zmeniť pracovná zmluva aby mu vznikol nárok na matersku

majusqa77
7. jan 2018

@evittam podla mna je.
@renka181 co??? :D ved realne ostane doma s dietatom

renka181
7. jan 2018
majusqa77
7. jan 2018
luliu
7. jan 2018

@renka181 nechapem co tým chceš povedať. On bude Nór ale na materskej. On nechce pracovať popri materskej

luliu
7. jan 2018

*Nór = normalne

renka181
7. jan 2018

však uvidíte čo vám povedia na SP.

majusqa77
7. jan 2018

@luliu ale samozrejme, ze to ide. Tak, ako ostava doma zena, ostane aj tvoj muz

luliu
7. jan 2018

@majusqa77 ja viem, presne to som pisala
@renka181

opica
7. jan 2018

@renka181 ale on nebude ten mesiac pracovat,ale bude to len mesiac. cize potom uz matersku poberat nechce a nebude,ja pojdem naspat na rodicak

opica
7. jan 2018

@renka181 ale on nebude ten mesiac pracovat,ale bude to len mesiac. cize potom uz matersku poberat nechce a nebude,ja pojdem naspat na rodicak

majusqa77
7. jan 2018

@luliu sorry, ro malo renke

lenkaadanc
9. feb 2018

Dobry vecer. Mam taku otazocku. Momentalne som na RD. Dcerka dovrsi 3roky zaciatkom novembra. Ja som opat teh. Termin mi vychadza na september. Je mozne aby RP poberalitec dietata kym dcerka nedovrsi 3 roky s tym, ze ja budem poberat matersku ? Niekde som citala, ze treba napisat ziadost o odnatie rod. prispevku ? Dakujem

luliu
9. feb 2018

@lenkaadanc nemôže niekto poberať RP aj materskú. Musíš požiadať o odňatie RP na upsvar

maria584
9. feb 2018

@lenkaadanc nie nemôže poberať rodičovský príspevok..ty si poziadas o odňatie RP a budeš poberať materskú.

lenkaadanc
9. feb 2018

@maria584. Svagrina mi nieco take spominala, ze sa niekde docitala, ze ked prechadzam z RD na MD, ze mozem napisat ziadost kde ziadam aby RP poberal otec dietata a nemusim vraj ani udat dovod preco to chcem. Zas pracovnicky na UP vam o takej moznosti nepovedia.

luliu
9. feb 2018

@lenkaadanc nie nemôže poberať RP keď ty poberas materskú. Tie dve dávky sa nemôžu poberať v rodine sucasne