icon

Oplatí sa zamestnať len kvôli materskej?

vanda969
19. aug 2015

Ahojte baby! Netuším, či mi vie niektorá z vás poradiť, ale nemám sa moc na koho ohladom tohto obrátiť:
Mám 20 rokov a s manželom plánujeme bábätko - tehotná ešte nie som, otehotnieť plánujem v novembri až vo februári (samozrejme, nemusí to vyjsť, ja viem, ale plány sú pekná vec 🙂 ). Nikdy som nebola zamestnaná, v súčasnosti za mňa platí ZP štát, pretože ešte študujem externe, SP neplatím. Zamýšľam sa nad tým, či by som nemala začať riešiť svoju materskú. Napadajú ma 3 možnosti, no nedokážem posúdiť, ktorá z nich je finančne výhodnejšia:
1. zamestnať sa v manželovej firme a platiť odvody v podstate zo spoločnej kasy
2. stať sa samoplatiteľom nemocenského poistenia
3. kašlať na to a spoliehať sa len na ten úbohý rodičovský príspevok

Najradšej by som mala čo najvyššiu materskú (samozrejme ako každá z vás), no nedokážem posúdiť, či sa do toho oplatí investovať, či sa nám tie financie potom v podobe tej materskej vrátia.

lilimoni
19. aug 2015

@natalym najom, hypo, prerabky, nakupy ... vsetko tahas? 😨

pribinak
19. aug 2015

Co si da raz do životopisu? Ze bola doma 10 rokov hneď po skončení výšky a nic nevie? V podstate študuje skoro zbytočne ;( ze vie deťom oprat a uvariť a upiecť? Tym asi žiadneho zamestnávateľa raz neohúri
Život prináša všeličo: muž môže od nej odísť, opustiť ju aj deti, ochorieť, zomrieť a co bude mat? Nic

Nech niečo odpracuje, naberie prax, dokončí školu a potom nech ma 10 deti a dvíha demografickú krivku ;)))

sandra551
19. aug 2015

@natalym Ono o výšku výplaty ani tak nejde, ak sa to kumuluje do vašej spoločnej "kasy". Mať firmu, ktorá prosperuje a otáčať peniaze je OMNOHO lepšie ako sa zamestnať a robiť na niekoho iného...

natalym
19. aug 2015

@lilimoni Tak zase všetko nie, ale toto nie je o mne. Ide o to, že sa nespolieham a ani sa nemôžem spoliehať.

meamak
19. aug 2015

@vanda969 naozaj by som sa hambila spytat sa taketo nieco... ja pracujem, popri oboch materských som pracovala, mam vlastnu firmu a nemozem si dovolit zostat len tak doma a nechat sa zivit ostatnými ludmi, ktori pracuju a platia poctivo odvody. Odo mna caka tento stat este aj uhradenie licencie, bez ohladu ci som na materskej alebo nie, ci moja spolocnost ma zisk, alebo nie, a potom pocujem niekoho ako si ty a fakt je mi z toho zle 😢

sandra551
19. aug 2015

@maemak Tiež mám firmu... a štát nás doslova zdiera, všetkých podnikateľov všakže... Ale ja to beriem tak, že niekto na tých slabších predsa len musí robiť 😀 🙄 No je to skôr na plač ako na smiech...

beatrixka77
19. aug 2015

Či si da do životopisu že bola s detmi doma 10 rokov alebo že robila džusy vo fresh bare je asi za jedno, ako zamestanavatelovi by mi to bolo jedno...
Je jasné, že ak nema dobru pracu teraz tak bud nenašla alebo nehladala. Ak nechce pracovat tak nech to necha tak, lebo ako pisali ženy predtým odvody su také vysoke, že ti to radšej može muž davat namiesto materskej. Ak chce pracovat, tak nech si niečo najde ale pre seba nie kvoli materskej.
A treba sa aj zamysliet nad tým čo externe študuješ a hladat v tej oblasti alebo zvažit či to externé študiem nie je strata času.
A neodsudzujte ludia hned každého, my tu mame susedou kde žena nikdy nerobila, starala sa o deti, dom, zahradu a psov a su stastní, muž ju mal na papieri zamestanu vo firme. nevidim v tom problem. je to len na nich dvoch.

janickacrazy
19. aug 2015

@vanda969 Nato, aby si dostala vobec nejakú materskú, musíš mať odpracovaných minimálne 270 dní. Takže ak sa ti podarí rýchlo otehotnieť, tak sa ti zamestnať veľmi neoplatí, lebo aj tak žiadnu materskú nedostaneš. Lenže kedže nie sme jasnovidci, tak nevieme, kedy sa ti podarí otehu. Mám viaceré kamošky, ktoré mali problémy aj niekoľko rokov sa nedarilo, takže na tvojom mieste by som sa zamestnala, ved práca ešte nikomu neublížila. 😉

meamak
19. aug 2015

@beatrixka77 vidim to inak, dvadsatrocna dama, ktora studuje dialkovo a nema ziadne zavazky a nema ziadnu snahu pracovat, nech nepracuje ale nech necaka ze na sa nu vsetci poskladame ani na jej matersku. Osobne mam dve dievcatka a dufam ze mi v dvadsiatich nebudu vydate, studovat dialkovo a sediet doma cely den bez prace a cakat kedy ich oplodnia 😖 To ze nema vobec snahu nieco robit je pre mna jasny signal o postoji k zivotu, praci...

meamak
19. aug 2015

@sandra551 tebe sa zda slabsim niekto kto ma dvadsat, studuje dialkovo a necha sa zivit rodicmi a manzelom??? toto volas slabsim?????????????? co ju robi slabsou, preco nemoze pracovat?

sandra551
19. aug 2015

@maemak Veď práve, je to strašne smutné, že zdraví, mladí ľudia neprinášajú hodnoty, keď môžu a sú plní sily. Už keď nie pre spoločnosť, tak aspoň pre seba. Na Slovensku ale pracuje pomaly len štvrtina obyvateľov... A všetko zaťaženie sa presúva na tých, ktorí tvoria pracovné miesta... 🙄

meamak
19. aug 2015

@sandra551 nevolajme ale takychto ludi slabsimi... volajme ich lenivcami... 😀

lilimoni
19. aug 2015

@meamak mozno su slabi na mozog 😀

sandra551
19. aug 2015

@meamak @lilimoni Nechcem sa nikoho dotknúť výrazom slabší... aby ste ma nepochopili inak ako som to myslela 🙂 Sú aj takí, ktorí naozaj pomoc od štátu potrebujú a to je samozrejme úplne iný prípad a to rešpektujem, aj na to rada moje dane odvediem.

fokuska
19. aug 2015

Akoze pardon ale nikdy si nepracovala a snazis sa dostat maximum. Na to treba aj nieco robit a zasluzit si to. Myslis ze kto to zaplati? Ludia ktori platia odvody takze ano zamestnaj sa pracuj plat odvody a potom mas pravo dostat matersku. Najlepsie je spekulovat ako obabrat system a za nic dostat vela. Ten rodicovsky je prispevok z toho nemas vyzit (ani sa samozrejme neda) to ti ma prispiet do spolocnej kasy.

lilimoni
19. aug 2015

@sandra551 isto, ja mam dcerku ztp. Ja tych 300 eur opatrovak nepotrebujem, tak si uz ziadost nedavam. Nikto by nepovedal pol slova, keby tu bol iny problem ako lenivost.

cica869
19. aug 2015

poniektore ste tu riadne mudre akoze,ale autorka sa pyta na nazor a nie aby ste ju tu ukamenovali za to ze chce dieta akazdy ma pravo na matersku/rodicovsky a kazdy chce dostavat co najviac penazi ci uz matersku alebo celkovo aj plat vseobecne neviem co sa tu rozculujete poniektore vy ste peniaze ziadne nedostavali?

vanda969
autor
19. aug 2015

@natalym @sandra551 @pribinak @maslenka47 @moni244 @meamak @fokuska @pietra baby, prosím vás, prečo sa do mňa púšťate, ked dokopy nič o mojom živote neviete? To vám mám normálne rozpisovať svoju dennú rutinu, aby ste ma tu neurážali a neosočovali tým, že len sedím na zadku a nič nerobím? Naozaj je pravda, že sa mamičiek na modrom koníku treba báť!!!
Nemôžem sa normálne zamestnať, pretože 2 roky v podstate pomáham 24/7 v manželovej firme, len to nie je na papieri, kedže, pochopiteľne, ked z tej firmy žijeme, je pre nás výhodné mať čo najnižšie náklady . Tá firma je náš život, študujem odbor, ktorý sa ho týka, bývame v sídle firmy, na dovolenke sme ešte nikdy neboli.
Denno denne riešim hlavne účtovníctvo, objednávky, reklamácie, no pod všetko sa podpisuje môj manžel.... Okrem jeho firmy účtujem externe ešte dvom drobným živnostníkom, ale samozrejme ani jeden z nich mi nechce platiť na papieri. Každý deň varím na 5 zamestnancov + na nás a starám sa o manželovu chorú mamu (opatrovateľský príspevok sme nikdy neriešili), ktorá žije s nami. Ledva sa stíham učiť aj na skúšky do školy. Okrem toho máme veľkú záhradu, ktorá si tiež vyžaduje veľa času. A o klasických starostiach okolo upratovania a tak ani nehovorím.
Takže vám dakujem pekne, dozvedela som sa o sebe, že sa priživujem na manželovi, chceme sa priživiť aj na štáte, pritom môj manžel odviedol na daniach a odvodoch habadej.
Nabudúce si rozmyslite, čo napíšete a sľubujem, aj ja si to rozmyslím, pretože som si nemyslela, že zrovna tu sa stretnem s toľkou nenávisťou.

fokuska
19. aug 2015

@cica869 kym som bola na skole rozmyslala som podobne ale este pocas nej som nastupila do prace a ked vidim kazdy mesiac na vyplatnej paske kolko odvadzam statu tak preco mam mat ja po x odpracovanych rokoch a x odvedenych penazi taku istu matersku ako niekto kto nikdy nepracoval a nic neodviedol iba obabral sustem- to je fer?

fokuska
19. aug 2015

@vanda969 sorry mohla si na uvod napisat ako to je inak vidis ako to znelo a ako sme si to vysvetlili. Mrzi ma to ak pracujes ale nemas to oficialne tak ano zamestnaj sa oficialne vo firme nech idu odvody a budes dostavat matersku podla toho. Mysli na to ze ide o dochodok odpracovane roky atd - podla mna treba mat zmluvu kvoli buducnosti

beatrixka77
19. aug 2015

@meamak prečo spomínaš mna vo svojom príspevku?
ja si ale teda nemyslim, že žena ktorá zostane doma sa starat o deti a domacnost, že je lenivá. Je to jej volba, zijeme zatial v slobodnej krajine tak prečo nie...
a táto konkrétna pani.... nevieme čo za tým je, nenapísala konkrétne prečo nepracuje, tak nebudem sudit
mam vo svojom okolí dievča čo studuje externe už 10 rokov, nepracuje, brigaduje trochu ale ma svoje velké problémy, ktoré nebudem konkretizovat, takže niekedy je dovod o ktorom nemusíme vsetci vediet
a ak je leniva a chce sa nechat živit mužom a statom tak nech, je to jej vec.

vanda969
autor
19. aug 2015

@fokuska Samozrejme, určite máš pravdu, že je lepšie mať všetko oficiálne, lenže ked sa na to pozrieš z druhej strany, ak by som mala na papieri len minimálnu mzdu, čiže v hrubom 380eur, štátu by sme zaplatili (ZP,SP, daň) 136,67 eur. KAZDY MESIAC! a z toho by som nemala matersku ani na úrovni rodičovského príspevku. A to radšej ani nepíšem, koľko by boli mesačne odvody pri 1000 eurovom plate. Takže ked sa na to pozriem z tohto uhľa, radšej si tých 136,67 eur odložím bokom, ked mi to k materskej aj tak nepomôže.

fokuska
19. aug 2015

@vanda969 este mi napadlo ked uz si vysvetlila ako to je a nemala by si ani do buducna zmluvu tak mysli na setrenie - pre pripad materskej, tvojej alebo manzelovej PN a koniec koncov tomu dochodku. Ak za teba nie su ziadne odvody tak potom ani od statu nic nedostanes.

fokuska
19. aug 2015

@vanda969 ano presne tak som to myslela ze si to davak bokom a mas tie peniaze iste a prepac este raz ten prvy komentar mala som o situacii uplne iny obraz

vanda969
autor
19. aug 2015

@fokuska dakujem 🙂

pietra
19. aug 2015

@vanda969 ja som nikde nenapisala, ze si leniva. Ale zas je to o rozhodnuti. Pracujes neoficialne, aby sa statu nemuseli odviest peniaze. Ale potom nemozes ocakavat, ze stat tebe da peniaze. Vzdy ma vsetko svoje plusy a minusy.
Nevyznam sa velmi v tejto problematike. Ale na matersku moze ist aj otec dietata. Ak on za seba normalne odvody plati, na materske by mal narok. A v tom case by sa jeho vyplata mohla vo firme napisat na teba. Mozno tu je niektora z bab, co sa v tom vyzna a vedela by presnejsie povedat, co a ako

beatrixka77
19. aug 2015

@vanda969 big like, presne toto som myslela ked som písala, že o tebe nič nevedia. Pozorujem to tu už dlho, že mnohé ženy na konovi nič nevedia a z dvoch viet odsudia človeka, a asi sa velmi nudia, ked maju čas vypisovat svoje hejty.

zibi
19. aug 2015

baby, vy ste take konspiratorky..ja to zacinam zboznovat toho konaaaa 😀
z jednej nevinnej otazky obycajneho mladeho dievcata spravite prizivnicku pomaly ... je to studujuci mlady perspektivny clovek, ktory chce rodit deti kedy ma rodit, t.j. v mladom veku, dokonci si vysoku skolu ,mozno pojde este na jednu, porodi novych produktivnych clenov pre nasu spolocnost a aj obcanov, ktori budu pracovat aj na nase dochodky.... vsetko jej ide presne tak ako ma... a pracovat bude urcite minimalne 40 rokov ... takze si vsetko to vase podla vas prizivnictvo poctivo odpracuje 😉 treba klud a pianko.nie z kazdeho prispevku urobit konspiracnu teoriu , priam detektivku ..ze mlada nevie o com je zivot, nechce sa jej robit, zivi ju muz, mozno si najde milenku, mozno jej dieta umrie a co ona chudina bude robit..?? jemine, aka hypoteza .. 😝 😅 treba zvolnit tempo baby

pamaja1
19. aug 2015

@vanda969 zamestnaj sa u manžela na dohodu, kľudne s príjmom 20 e na mesiac, alebo na 1/4 úväzok /2 hod denne/to nebudú veľké náklady pre Vás a budeš nemocensky celý mesiac poistená. Keď otehotnieš potom budeš riešiť čo ďalej, podľa toho či budeš splnať podmienku 270 dni poistenia, a poďľa toho aká bude pre tebafinnačná možnosť navýšiť poistné

cica869
19. aug 2015

@vanda969 vobec sa netrap vystvetlovanim co, kde kedy a kolko robis nejakym sprostym zenskam tych je tu habej a je lepsie rodit mlada zdrava 20 rocna zenna ako 40rocna a mat problemy pomaly....ak chces mat najvyssiu matersku tak musis zarobit v hrubom myslim nad 1200 eur a pracovat aspon rok ale kedze robis u muza tak asi taky plat predpokladam neberes a mate spolocnu kasu cize tazko radit alebo ber rodicak ked muz vie zabezpecit a popri rodicaku mozes pracovat alebo vypomahat muzovi prip. nejakym sukromnikom robit uctovnictvo a ked naberes prax a skoncis skolu tak mozes aj sama podnikat aj ked mas dieta vsetko sa da.kamoska tiez robia s muzom uctovnictvo je na materskej a vypomaha muzovi ak sa da....ja som rodila v 22 rokoch ale materska mi sice vysla ale extra nespasila ale mala som kusok viac ako rodicak 😉