icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lavender21
15. dec 2018

@zuzka56 no v tej diskusii riešia odvolanie práve preto, že im materské nevyplácajú, lebo to riešili ako vy... Vyplatili len za tie dni, kedy muž reálne prevzal starostlivosť o dieťa. Takže ak nastúpi na materskú 7.1. a 8.1. bude mať novú prácu na celý úväzok, tak dostanete materskú za ten jeden deň, 7.1.. Momentálne ešte nikto nemá odpoveď na odvolanie, takže je otázne ako takéto prípady dopadnú.... Ale všetko posudzujú individuálne, tak možno budete mať šťastie.

rudkocam
16. dec 2018

@ala_26 neviem, čo na to skúsené ženy tu...ale mne to tak vychadza, ze idealne je, aby chlap zacal pracovat na zivnost. V takom pripade by nemal byt s materskym problem.

katka8855
17. dec 2018

Takže ak som to správne pochopila, tak keď to spravíme takto: Muž by šiel na materskú od 1.1.2019 a od 2.1.2019 by mal novú zmluvu na skrátený úväzok v tej istej firme ale zmena názvu pozície, bude to ok?
A ešte ďalšia otázka, 6.7.bude mať starší 3 roky takže materskú stopnú, muž by hneď šiel na materskú s mladšou, z čoho sa bude počítať? Z príjmu v 2018 alebo z novej zmluvy počas materskej od 1.1.-6.7.2019. ďakujem

majusqa77
17. dec 2018

@katka8855 ak bude trvat povodny pp a vznikol pred 1.1.2018, tak z roku 2018

xenicka13
17. dec 2018

@majusqa77 prosím ta, ak muz nastupuje 7.1 do toho ročného priemeru ako zarátajú tu decembrovú výplatu, ak este vlastne ani nebude Dik

katka8855
17. dec 2018

@majusqa77 áno PP trvá už 10 rokov a bude trvať naďalej. Tým pádom by druhá materská mala byť rovnaká, však? A dátumovo to bude ok? 1.1. nástup na MD a od 2.1 nová zmluva?

majusqa77
17. dec 2018

@katka8855 ano, bude rovnaka.
A datumy sa nevyjadrujem

majusqa77
17. dec 2018

@xenicka13 pockaju na spracovanie vyplaty

kika1919
Autor odpoveď zmazal
aliby28
18. dec 2018

@majusqa77 dobry den. Potrebovala by som radu. Nesúvisí to s temou, ale hadam mi poradíte. Som na rodičovskej dovolenke, dôchodkove poistenie plati za mna stat. Mala by som mat pracu na dohodu, vtedy mi dôchodkové poistenie zanikne a plati zamestnávateľ? Dobre chápem? Mozw ma prihlásiť na dobu určitú? Potom sa musím znova prihlasit ja kedze som na rodičovskej? Ci to bude automaticky. . Ďakujem za vysvetlenie

majusqa77
18. dec 2018

@aliby28 automaticky, zamestnavatel spravi prihlasku/odhlasku

zuzka56
21. dec 2018

Ahojte, prosim Vas moze si muz k novej PZ vyplnit aj Vyhlasenie k zdaneniu prijmu FO? A moze si uplatnit danovy bonus na dieta aj ked je s tym dietatom na MD? Dakujem za odpoved.

majusqa77
21. dec 2018

@zuzka56 myslim, ze vyhlasenie moze mat podpisane iba u jedneho zamestnavatela. Takze pokial neskonci pp podla mna nie. a db - ano

zuzka56
21. dec 2018

@majusqa77
Dakujem pekne

premamu
21. dec 2018

Kedy môže matka i otec poberať dávku materské súbežne - zdroj: www.socpoist.sk - 20.12.2018

Jednou zo zmien, ktoré v systéme sociálneho poistenia prinesie rok 2019, je aj tzv. súbežné poberanie dávky materské matkou aj otcom v rovnakom období. Podmienkou však je, že každý z rodičov bude poskytovať starostlivosť inému dieťaťu.

Od 1. januára 2019 budú môcť materské poberať obaja rodičia súčasne na dve rôzne deti. Podmienky nároku na materské sú pri oboch deťoch rovnaké: aj otec dieťaťa musí byť nemocensky poistený alebo mu ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti môže trvať sedemdňová ochranná lehota po zániku nemocenského poistenia. Rovnako musí byť splnená aj podmienka trvania jeho nemocenského poistenia 270 dní v priebehu dvoch rokov pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti. Prevzatie dieťaťa do starostlivosti je určené dňom, keď otec spíše s matkou dieťaťa dohodu o tom, že dieťa preberá do starostlivosti.

Otec dieťaťa si môže uplatniť nárok na materské najskôr šesť týždňov po pôrode a najneskôr do tretieho roku veku dieťaťa. Aj po zmene zákona naďalej platí, že matka dieťaťa tak ako doteraz nemôže poberať rodičovský príspevok z úradu práce v čase nároku na materské otca dieťaťa, aj keď ide o dve rôzne deti. Podmienkou zostáva aj absencia príjmu v čase nároku na materské z toho pracovného pomeru/nemocenského poistenia, z ktorého si poistenec (matka či otec) uplatnil nárok na materské.

Dokument bol revidovaný: 20.12.2018

premamu
21. dec 2018

@zuzka56 je síce pravda, čo píše @majusqa77, ale ja ešte doplním, že Vyhlásenie sa podpisuje vždy iba na rok, takže ho proste v januári u prvého zamestnávateľa nepodpíše a podpíše u nového.

zuzka56
22. dec 2018

@premamu
Muz zostal u toho isteho zamestnavatela. Bude to vyhlasenie podpisovat k povodnej ci novej PZ?

majusqa77
22. dec 2018

@zuzka56 u nas je vyhlasenie vzdy len jedno, aj ked je viac pp

premamu
22. dec 2018

@zuzka56 aha, Vyhlásenie u jedného zamestnávateľa sa vzťahuje na všetky PZ u neho. Ale byť na tvojom mieste tak napíšem na Daňový úrad žiadosť o vyjadrenie sa.
Podmienky na uplatnenie DB spĺňa, ja by som do vyhlásenia dala že DB sa uplatňuje a počkala na vyjadrenie DÚ.
Robím mzdy 20 rokov ale toto je nové. Tiež som teraz riešila pre tento istý prípad odvody, že sa platí iba zdravotné a úrazové ale program mi počítal všetky odvody, tak si aj na to dajte s mužom pozor.

zuzka56
23. dec 2018

@premamu
Dakujem, skontrolujem potom vyplatnu pasku za januar.

elly23
27. dec 2018

@bajka0112 aký zákon, kde to je? Toto ohľadom toho, že keď je muž na materskej tak ja nemôžem byť evidovaná ako starajúca sa o dieťa do 6 rokov, keď máme len 1 dieťa...

kaja01
27. dec 2018

@elly23 novela zákona o zdravotnom poistení platná od 30.12.2018.

evittam
27. dec 2018

@elly23 29.11.2018 bola v NRSR prijatá novela zákona o zdravotnom poistení. Novela je súčasťou novely zákona 581/2004 Z.z. o zdravotných poisťovniach (článok III novely) - parlamentná tlač 1139 :
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony...

Väčšina ustanovení nemá priamy dosah na oznamovacie povinnosti a platenie poistného poistencami, zamestnancami, zamestnávateľmi a szčo.
Zmeny týkajúce sa poistencov, zamestnancov, zamestnávateľov a szčo sú účinné od 30.12.2018. Najdôležitejšou zmenou z pohľadu platenia poistného je zrušenie možnosti byť poistencom štátu z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6 rokov, ak iná osoba na toto dieťa poberá materské alebo rodičovský príspevok. Táto možnosť sa v súčasnosti využíva predovšetkým v prípadoch, kedy na dieťa poberá materské otec a zároveň na to isté dieťa je poistencom štátu matka dieťaťa. Podľa tejto novely matka príde o poistenie štátom a stane sa samoplatiteľom (ak nemá iného platiteľa poistného).
Ak poistenec prestane byť poistencom štátu na zdravotné poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6 rokov, má povinnosť sa z tohoto poistenia odhlásiť do 8 dní po skončení poistenia štátom. V týchto prípadoch majú niektoré matky ešte možnosť byť poistencami štátu z dôvodu starostlivosti o iné (napr. staršie) dieťa do 6 rokov, sú ale povinné túto zmenu do ZP oznámiť. Dieťa nesmie navštevovať škôlku alebo jasle na viac ako 4 hodiny denne.

Poistenec, ktorý nie je považovaný za zamestnanca, szčo alebo poistenca štátu podľa Zákona o zdravotnom poistení, je samoplatiteľom. Samoplatiteľ má povinnosť sa prihásiť do ZP ako platiteľ poistného podľa § 11 ods. 2 zákona (samoplatiteľ) a to do 8 dní. Samoplatiteľ je povinný platiť preddavky na zdravotné poistenie a to vo výške určenej sadzbou poistného 14% (prípadne 7% držiteľ preukazu ZŤP) z vymeriavacieho základu, ktorý si určil v prihláške, najmenej však mesačne z minimálneho základu. Minimálny základ samoplatiteľa je
- v roku 2018 456 € mesačne
- v roku 2019 477 € mesačne

Preddavky na poistné sú splatné do 8. dňa nasledujúceho mesiaca.
Keďže novela je účinná od 30.12.2018, v "aktuálnych" prípadoch otcov poberajúcich materské sa matky stanú samoplatiteľmi od 30.12.2018, a sú povinné
- do 8 dní odhlásiť sa z poistenia štátom a prihlásiť sa ako samoplatiteľ
- za 2 dni r. 2018 zaplatiť poistné z určeného vymeriavacieho základu, najmenej z pomernej časti minimálneho základu za 2 dni poistenia, čo je vymeriavací základ 456/31x 2 = 29,41 € a poistné 14 % = 4,11 €.
Minimálna výška predddavku na zdravotné poistenie samoplatiteľa pri sadzbe 14 % je v r. 2019 66,78 € mesačne.

elly23
27. dec 2018

@evittam no a ako to teda je, ja som zamestnaná normalme v práci a na rodičovskej, keď pôjde manzel na materskú ja budem samoplatca?

luliu
Autor odpoveď zmazal
evittam
27. dec 2018

@elly23 A pracujes? Ci si doma na RD? Ak si doma na RD tak áno musíš si sama platiť ZP. A je to tak ako to tu pisem dookola-staci čítať.

moncicici
27. dec 2018

@evittam prosím ťa, kebyže sa prehlásim na staršiu v ZP, ale ona chodí do škôlky, či treba aj nejak dokladovať, že chodí do škôlky len na 4 hod., momentálne chodí na celý deň, či to mám skúsiť, alebo kašlať nato, manželovi trvá MD do marca, ďakujem

luliu
27. dec 2018

@moncicici môžeš prehlásiť na staršiu, ale v škôlke môže byť max 4 hod

sasesoe
29. dec 2018

@evittam ahoj, citam diskusiu aj zamietnute pripady. Pls, mohla by si mi poradit, ci uvazujem dobre. Mame 2 deti, starsia bude mat 4r v lete, mladsi bude mat 2r v lete. Starsia nechodi vobec do MS (od seprembra 2019 snad zacne). Chceli by sme, aby manzel siel na MD s mladsim od februara do augusta 2019. (Min rok bol so starsou a v praci ok, i ked mali kontrolu zo SP, ale to bolo este pred tymto hromadnym zamietanim. Casto robi z domu, IT sfera.)
- Cize, ak by sme mali stastie a vyhoveli by mu zase, mozem byt ja v ZP nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r so starsim dietatom?
-Nahlasujem sa do ZP kedy- az ked mu schvalia MD, alebo ked budem rusit RP?
-A zrejme by som sa mala prihlasit aj do SP na dochodkove poistenie pocas tohto obdobia,ci?
- Pls este tvoj osobny pocit, ci do toho vobec ist- vzhladom k situacii v SP. Vdaka

evittam
29. dec 2018

@sasesoe Ano mozes byt nahlasena na starsie. Podla mna od vtedy kedy zrusis poberanie RP, na SP si nahlasena na dochodkovom. Ci do toho ísť vôbec netuším-to musíš vedieť sama. Ja nesledujem situáciu v SP, nemam na to čas a ani ma to nezaujíma.