Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
ahoj zienky, asi to tu celkom nepatri, ale potrebovala by som poradit ako sa pocita pravdepodobny zarobok. Na materskej / rodicovskej som bola skoro 3 roky. Neodpracovala som pocas tohto obdobia nic a teda zamestnavatel by mal pravdepodobny zarobok pocitat ako zarobok, ktory by som pravdepodobne dosiahla v predoslom kvartali. On zobral hrubu mzdu navysenu o dovolenkovy priemer a pod. , ale nezapocital mi tam odmeny, ktore su vyplacane raz rocne za cely rok. Tie odmeny su vykonnostne, cize viazane na dosiahnutie urcitych vopred stanovenych cielov a zamestnavatel tvrdi, ze nje je dokazane, ci by som ich dosiahla. Dovtedy som tieto odmeny vzdy dostavala, kedze ciele som si plnila. Mal mi teda zamestnavatel zohladnit v pravdepodobnom zarobku aj tieto vykonnostne odmeny? Dakujem.
@evittam ahhoj.... chcela by som poprosit o radu....mm nastupi na MD 4.12., ostava nadalej pracovat..... bude mu zmenena pracovna napln a pozicia v novej zmluve.....aky datum treba dat na novu zmluvu? Na SP nam povedala dnes, ze moze byt uz aj 4.12.....alebo je lepsie dat 5.12? Dakujem
Kocky, ak som v ZP vedena ako matka starajuca sa o dieta do 6 rokov - ako vie poistovna zistit, ci dieta chodi do skolky na pol dna alebo na cely?
Ahojte dievcata, rada by som poprosila o radu..objasnim situaciu, som momentalne na RD, dnes som si dala ziadost o zrusenie RP od 1.1.2018, muz chce poberat MD od 29.12.2017 s tym ze k 28.12.2017 ma podpisanu vypoved dohodou a od 1.1.2018 bude zamestnancom inde, pani povedala ze mame prist najskor zo ziadostou az ked budem mat papier ze mi je zruseny RP, to je cca mesiac...ale neviem co mozme potom urobit, ake mame moznosti co sa tyka dochodkoveho a mojej osoby, ako budem toho polroka evidovana v zdravotke, mam aj druhe dieta ale uz 7rocne. Mozem byt v ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r ci nie? A co to dochodkove? Musis sa odhlasit? Prosim aky je dalsi postup?
@michalka91 my to ideme riešiť už teraz v decembri. Na odporúčanie UPSVaR ja ukončujem poberanie k 1.12. (tak dostanem ešte RP za december kvôli tomu jednému dňu), od 2.12. som zamestnaná a manžel nastupuje na MD k 2.12., zároveň som sa musela k 1.12.odhlásiť z dôchodkového poistenia na SP. Inak, nemalo by byť, aby jeden z rodičov poberal RP a druhý zároveň poberal materské, čo i len na jeden deň.
Žiaľ, UPSVaR vydá potvrdenie o ukončení poberania RP až po jeho reálnom ukončení, teda v mojom prípade niekedy v polovici decembra. Manžel si zároveň musel ísť na UPSVaR požiadať o potvrdenie, že ani on aktuálne nepoberá RP. Potvrdenie o ukončení dodáme dodatočne, lebo inak to procesne nie je možné. A síce ja budem mať pracovnú zmluvu a teda budem zdravotne, aj dôchodkovo poistená, ale ty sa budeš musieť ísť pravdepodobne zaevidovať na úrad práce ako nezamestnaná.
@gab1sol a teraz som sa v tom uplne stratila...mam ist zajtra naspat na UPSVaR nech mi zmenia datum zrusenia rodicaku na 28.12.2017? ona mi tam automaticky nakazala pisat od 1.1. , lebo ze rodicak sa nedeli, a mam narok v decembri nan na cely aj ked muz bude od 29.12. na MD ...mozu to zamietnut koli tomu ? tie pani na uradoch boli ozaj neochotne a nevedeli ani co riesim :-/ a o tom ze aj muz musi mat potvrdenie ze neberie rodicak som nevedela , tiez sa nato caka tak dlho ? ja vobec momentalne neviem co mam dalej robit ..mam si ist zmenit ten datum? a kedy prist s tou ziadostou o MD ? tak ako povedala ? az ked budem mat v ruke rozhodnute z UPSVaR-u? mne povedala ze do 30dni...ked mi to pride az v januari tak co ? aj tak az vtedy ziadat o MD ? spatna k 29.12.?
@michalka91 my sme mali mať pôvodne ukončenie RD k 30.11. a nástup na MD k 1.12., ale boli sme to zmeniť, lebo nám povedali, že aj za ten jeden deň, teda 1.12. môžem dostať RD za celý december (ako píšeš, nedelí sa to), ale preto sa musí aj manželov nástup na MD posunúť, aby sme nemali súbeh príspevkov na jedno dieťa, ani na jeden, jediný deň. Potvrdenie, že manžel nepoberá RP mu vystavili na počkanie (aspoň v Žiline), k nástupu na MD bude stále dátum 2.12., to bude odovzdávať zamestnávateľ na SP už teraz, nebudeme čakať na potvrdenie, pravdepodobne budú žiadať doloženie môjho potvrdenia o ukončení RP (teda určite), takže síce bude poberateľom materského, ale vyplácanie mu bude pravdepodobne pozastavené, kým nepredložíme to moje potvrdenie. Vyplatiť môžu aj spätne. Žiaľ, UPSVaR nevie potvrdiť ukončenie poberania RP skôr, keď reálne k ukončeniu dôjde až v decembri.
@gab1sol to pojdem v piatok zmenit ten rodicak od 29.12., dakujem za upozornenie...nam povedala ze to nemame davat zamestnavatelovi ked je vo vypovednej, ze bude cerpat v ochrannej dobe...a som zvedava kedy pride to potvrdenie...aby mohol konecne poziadat o md a potom zas cakat na rozhodnutie...dakujem za rady 🙂 .
Mna by este zaujimalo ako je to s tou zdravotkou, nechcem sa evidovat, neviem ako to funguje, este som to neabsolvovala a bojim sa ze budu zas neochotni. Nevie niekto prosim? ja v reale doma a muz na md zo starej zmluvy a pracujuci na novu? a to dochodkove ako? Odhlasit sa musim?
@michalka91 No na ZP sa bud prihlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a ZP bude platit za teba stat alebo sa prihlásis ako samoplatca. Co sa tyka dôchodkoveho bud zostanes prihlasena a doba MD tvojho manzela sa ti bude zapocitavat do dôchodku. Alebo sa odhlasis a prihlasi sa manzel a bude sa to zapocitavat jemu.
@michalka91 ja sa nebudem na SP odhlasovat.....odhlasim sa az po nastupe do prace...
@michalka91
@jeinabe čo sa týka dôchodkového poistenia (a v podstate aj zdravotného poistenia), odporúčam si to overiť, aspoň zavolať na SP/zdravotnú poisťovňu.
"Pri úvahe o výhodnosti poberania materského zo strany otca treba zvážiť, že rodina v tom čase nebude môcť súčasne poberať rodičovský príspevok (v roku 2017 je rodičovský príspevok suma 203,20 eura mesačne, od 1.5.2017 suma 213,20 eura mesačne). Ďalší problém je, že za matku v tom čase štát nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie ani poistenie na zdravotné poistenie. Pokiaľ sa matka nevráti do zamestnania bude si musieť v tom čase platiť zdravotné poistenie sama. Istou možnosťou je, aby sa matka v tom čase prihlásila do evidencie nezamestnaných na úrade práce (ak nie je zamestnaná a nie je ani SZČO) - v takom prípade bude za ňu štát platiť zdravotné poistenie naďalej."
@gab1sol ano ako pise @evittam....na ZP som volala, mam sa prehlasit na osobu starajucu sa o dieta do 6r....a na SP som sa tiez pytala....ze mozem ostat nahlasena, mam tam zapisane ministerstvo/stat (tiez platia do 6r), ale ja sa odhlasim po nastupe do prace.....a co sa tyka mm, ze vsetko bude mat v poriadku, tak ja uz neviem.....
@evittam
@jeinabe lenže @michalka91 písala, že druhé dieťa už má 7 rokov, teda, neplatí, že sa stará o dieťa do 6 rokov...
@majusqa77 áno, lebo priamo na SP to je dosť nešťastne napísané...

@ifankah 90 dni bez pn a ocr v inej praci