Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@katarinka289 Zmluvu, z ktorej bude na MD zrusit nemusi, len musi mat novu zmluvu na nove prac.zaradenie.
Ahojte, aj my s muzom by sme to chceli urobit tak ze by siel na md k synovi. Len sa chcem opytat ked mu skonci ta jeho md. Viem sa ja potom znovu vratit na rd. Nakolko sa z nej musim odhlasit a do prace este nejdem syn ma len 10 mes. A muz podnika takze on pri nom ralne nemoze byt. Dik za info ak niekto vie.
@3petka ano mozes.Ale otazka je...ako budes vedena ty? Ja som bola pocas jeho MD vedena ako na prdlzenej RD so starsou 4,5rocnou...Teda ak momentalne nie si zamestnana, tak mozes byt nezamestnana, alebo dobrovolne nezamestnana, ale ak ti zamestnanie trva, tak neviem
Zamestnana nie som. Nakolko zamestnavatelovi zrusili prevadzku kde som robila teda sa zrusilo moje miesto. Teda by som si platila odvody sama kym by som teda znovu nenastupila na rd.
@katarinka289 A prečo by sa nemohla?
Lebo pri nastupe manzela na MD spisuju dohodu, ze matka zveruje dieta do starostlivosti otca...tak mi to pride nelogicke, ze sa vzapati pojde nahlasit, ze sa on stara ona
@katarinka289 To, že je to tebe nelogické, to nie je môj problém. Ak máš pochybnosti naštuduj si Zákonník práce a Zákon o zdravotnom poistení.
@draik tu MD by si uplatňoval zo zmluvy... Či to sa v prípade keď začne pracovať na živnosť nedá? Áno u toho istého zamestnávateľa bude pracovať...
@katarinka289 Pozor,podmienka je mat 270dni NP, nie platene odvody.😉
Nasla som info.. len neviem ci to všetko si správne vysvetlujem...
Manžel by šiel na MD z práce... Žiadne ukončenie PZ,(žiadna zmena PZ),ani práca na dohodu.... Ale počas MD si môže otvoriť živnosť a pracovať u toho istého zamestnávateľa... Toto by sa dalo sa?
K 1.5. nástup na MD..
Ja do práce
A k 2.5. si otvoril živnosť a ďalej pracuje..
Hádam to pochopite..🙂 tak by to šlo? Počas živnosti neplatí ani Zp tam by bol zahlaseny ako poberateľ MD... A hneď po skončení MD ukončí živnosť a pokračuje v práci na zmluvu...
@casperka1980 dalo. Ale pocitajte s tym, ze zdravotka sa plati z prijmu, takze ked nebude platit preddavky, vyjde mu v rocnom zuctovani nedoplatok
@majusqa77 Vďaka za odpoveď... To som rada že sa to takto dá poriešiť...
@majusqa77 čiže je jednoduchšie platiť preddavky... Vyjde to na rovnaké €.. ale je to menej bolestivé ako naraz... A tym že bude platiť preddavky tak si moze znížiť základ dane pri rzd za 2017... a v prípade že nebude platiť? Keď rz zp sa robí za rok 2017 v roku 2018... a vtedy už nebud živnostník.. nedoplatok zaplatí... Ale základ dane si zníži až v roku 2019? Už som z toho magor...😀
@evittam Tak som to myslela.Zle som sa vyjadrila
@majusqa77 preddavky do ZP myslis? To nemusi. Ved pocas MD zanho plati stat
@katarinka289 preddavky platit nemusi, ale bude mat potom nedoplatok na rocnom zuctovani. pri prijme dajme tomu 1000eur mesacne to za cas materskej vyjde celkom slusna palka
@majusqa77 Aha. No ja som to brala z mojho pohladu, ze mm pocas MD faktury nevyda. Stat vlastne plati odvody z minima a on musi potom doplatit ten zvysok?
@katarinka289 ja viem tak, ze on musi z celeho prijmu
Baby a viete mi poradit ak muz pojde na matersku a ja este nie do prace, musim prerusit rodicak a cos odvodmi? Som zamestnana ale nechcem naspat zatial do prace. Musim si odvody zdravotne a socialne sama platit pocas muzo ej materskej? Alebo sa mozem zamestnat v novej praci na stvrtinovy uvazok a zaplatia mi oni odvody s tym ale ze v starej nedam vypoved aby som sa tam mohla potom vratit. Mamz toho gulas
ahoj, ano musis prerusit rodicovsku pocas muzovej materskej a bud sa vratit do prace, alebo dat vypoved a ist na urad prace, ak by si nenastupila do prace, tak by si mala absenciu...
@ayaska ahoj, nie, nemusíš sa vrátiť do práce, môžeš byť naďalej na rodičovskej dovolenke, ale nesmieš poberať rodičovský príspevok (musíš požiadať o jeho odňatie) a musíš si zaplatiť zdravotné odvody za seba (ak nepôjdeš na úrad práce).
Nutnosť platiť zdravotné odvody v tejto situácii si prever vo svojej zdravotnej poisťovni.
Sociálne odvody si platiť nemusíš.
@janjochmann nemôže byť otec súčasne na materskej a matka na rodičovskej
@sandey môže, len nesmie poverať rodičovský príspevok 🙂

@sandey a ano ako pise draik. Musi to byt 270 dni platene