Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
A na rodicovskej dovolenke si SZCO musi platit odvody,ked bude pracovat?
Ja by som bola na Zdravotke stale vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r,ale uz by som sa musela asi dat na starsiu,vsak?
@dasiacik nie🙂 pretože muž ide až 2. Čiže toho 1. Samo dieta staráš ešte ty... a máš narok na cely rodicak pretože ten sa vypláca vždy cely.. čiže ak muž ide 2.3. Na materskú ty si dáš žiadosť od 1.4. 🙂 robila som to dva týždne dozadu moj šiel na md 9.2. A rp som si další odnat od 1.3.
@dasiacik :Dd pripravis sa o peniaze naozaj .... dobre ti Radim 🙂 a ak ti na upsvar povedia niečo iné spýtaj sa aj na sociálke .... ak ide muž od 2.3. Na maersku ty máš narok na cely rodicak za marec kvoli tomu jednému dnu.. funguje to aj spätne.. ak tvoje dieta bude mat 2.6. Tri roky dostaneš ešte v júli rodicak za cely jún!
@candies Ja chapem,ze za marec mozem dostat este RP.Ale,ved ked sa odhlasim k 1.3.,stale tam mam ten jeden den,ze som este na RD.Takze,aj takto dostanem RP za marec,nie?Ja som to z predoslych prispevkov pochopila takto.Ved keby si dam odnat RP k tomu 1.4.,tak muz moze nastupit na matersku az v aprili,ci?
@dasiacik
Ale žena bude mat rp za 1.3. Len za ten jeden deň a rodicak sa vždy vypláca cely aj keď len za jeden deň .. keď ti dieta bude mat tri roky 2. Deň v mesiaci dostaneš za ten mesiac tiež cely rodicak... alebo keď sa ti narodilo 30.11. Tak dostaneš za cely november
@evittam áno je to tak ako píšem ... pošlem ti papier z upsvar hej? Aby si mi verila 🙂 lebo má to nebaví dokola vysvetľovať

@nivea777 Brat to môžeš ako len chces.