icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
23. feb 2018

@nivea777 Brat to môžeš ako len chces.

candies
23. feb 2018

@dasiacik tým Zrus rp k 1.4. Ak ide muž od 2.3. Nám materskú.. za ten jeden deň v marci máš narok na cely rodicak

grilazka
23. feb 2018

A na rodicovskej dovolenke si SZCO musi platit odvody,ked bude pracovat?
Ja by som bola na Zdravotke stale vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r,ale uz by som sa musela asi dat na starsiu,vsak?

dasiacik
23. feb 2018

@candies K 1.3.,nie?

candies
23. feb 2018

@dasiacik nie🙂 pretože muž ide až 2. Čiže toho 1. Samo dieta staráš ešte ty... a máš narok na cely rodicak pretože ten sa vypláca vždy cely.. čiže ak muž ide 2.3. Na materskú ty si dáš žiadosť od 1.4. 🙂 robila som to dva týždne dozadu moj šiel na md 9.2. A rp som si další odnat od 1.3.

dasiacik
23. feb 2018

@candies A nepotrebuje muz nejake potvrdenie z upsvar,ze v case ked on ziada o materske ja uz nemam rodicak?

dasiacik
23. feb 2018

@candies Aby si ma rozumela-ja pojdem vo stvrtok 1.3.na upsvar,ze ziadam o odnatie RP k 1.4.Nepovie mi "pridte az koncom mesiaca,prip.az toho 1.4.?".

evittam
23. feb 2018

@dasiacik Samozrejme

dasiacik
23. feb 2018

@evittam To "samozrejme" je odpoved na to,ze si mam dat odnat RP k 1.3.,ked muz nastupuje na MD 2.3.?Lebo
@candies mi radi nieco ine 🤔

nivea777
23. feb 2018

@dasiacik ja som dávala odňať k 4.2 lebo muž išiel od 5.2 na materskú..

evittam
23. feb 2018

@dasiacik Nie, k tomu, ci potrebuješ doklad pre SP,ze nepoberas RP.

dasiacik
23. feb 2018

@evittam Cize,odnat si ho mam dat k tomu 1.3. ako som mala v plane...

candies
23. feb 2018

@dasiacik :Dd pripravis sa o peniaze naozaj .... dobre ti Radim 🙂 a ak ti na upsvar povedia niečo iné spýtaj sa aj na sociálke .... ak ide muž od 2.3. Na maersku ty máš narok na cely rodicak za marec kvoli tomu jednému dnu.. funguje to aj spätne.. ak tvoje dieta bude mat 2.6. Tri roky dostaneš ešte v júli rodicak za cely jún!

candies
23. feb 2018

@dasiacik ty nápis žiadosť o odňatie vytlač si ju dvakrát na upsvar ti ju potvrdia jednu im necháš a druhu dáš na sociálke ... ver mi robila som to teraz vo febuari

candies
23. feb 2018

@dasiacik idem ti napísať správu pošlem ti fotku vyjadrenia z upsvar

dasiacik
24. feb 2018

@candies Ja chapem,ze za marec mozem dostat este RP.Ale,ved ked sa odhlasim k 1.3.,stale tam mam ten jeden den,ze som este na RD.Takze,aj takto dostanem RP za marec,nie?Ja som to z predoslych prispevkov pochopila takto.Ved keby si dam odnat RP k tomu 1.4.,tak muz moze nastupit na matersku az v aprili,ci?
@dasiacik

dasiacik
24. feb 2018

@evittam Chcela som oznacit teba,nie seba...

candies
24. feb 2018

@dasiacik nie keď dáš odnat od 1.3. Tak tam už ten deň sa neráta...

mytraja3
24. feb 2018

@candies prosim ta p radu muz ide o 2.4 na materskua ja si mam dat k akemu datumu odnatie rodicaku a kedy tam mam ist

evittam
24. feb 2018

@dasiacik Mas pravdu ak si dáš ziadost o odňatie RP az k 1.4. tak manzel nemôže ist na MD 2.3., nakoľko nie je možný súbeh RP a MD.
@candies

evittam
24. feb 2018

@mytraja3 Minimalne den pred nástupom na MD manzela ty musis zrusit poberanie RP. Ano su tam sviatky. Nech nastúpi neskor na MD aby si ty mala este RP za april. Cize napr.k 2.4.zrusit RP s 3.4.nech nastúpi na MD.

candies
24. feb 2018

@evittam zle jej radíš... ona dostane cely rodicak za jeden deň a to 1.3. ... ako Ok mne je to jedno ako si to poriešite :D chcela soˇ Vám len poradiť lebo som to riešila tento mesiac a mala som to naštudované plus som to riešila aj priamo na upsvar a sociálke ...

@mytraja3 od 1.5. 🙂

candies
24. feb 2018

@evittam odkiaľ máš tieto info? :D radíš babám zle...

evittam
24. feb 2018

@candies No ved ano, ale musi ukončiť poberanie RP skor nez manžel nastúpi na MD-nie je možný súbeh RP a MD.
@majusqa77 🤔

candies
24. feb 2018

@evittam tam žiadny súbeh nebude.. rodicak bude mat za 1.3. A muž materskú za obdobie 2.3.-31.3. ... naozaj neviem odkiaľ čerpáš informácie a ak si to ty takto urobila tak si dám pripravila p 217€

candies
24. feb 2018

@evittam a na socialku staci dať potvrdení žiadosť z upsvar o odňatie rodičovského nemusí to byt vyjadrenie lebo na to sa čaká aj mesiac

evittam
24. feb 2018

@candies Neradim zle. Nie je možný súbeh oboch. Cize ak manžel ide na MD 2.3. nemoze mat žena súčasne RP.

evittam
24. feb 2018

@candies Ano ale nie ako pises,ze moj muz žiada o MD 2.3. a ja dam potvrdenie, že žiadam o odnatie 1.4.

evittam
24. feb 2018

@zalka 🤔

candies
24. feb 2018

Ale žena bude mat rp za 1.3. Len za ten jeden deň a rodicak sa vždy vypláca cely aj keď len za jeden deň .. keď ti dieta bude mat tri roky 2. Deň v mesiaci dostaneš za ten mesiac tiež cely rodicak... alebo keď sa ti narodilo 30.11. Tak dostaneš za cely november

@evittam áno je to tak ako píšem ... pošlem ti papier z upsvar hej? Aby si mi verila 🙂 lebo má to nebaví dokola vysvetľovať