icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

zdena12345
autor
15. mar 2017

Tiez som hladala a nenasla.... My sme si napísali takéto, uznali to

DOHODA O PREVZATÍ STRAROSTLIVOSTI O DIEŤA

Matka : Meno a priezvisko:
Dátum narodenia:
Trvalé bydlisko:
RČ:
Štátna príslušnosť:

Otec: Meno a priezvisko:
Dátum narodenia:
Trvalé bydlisko:
RČ:
Štátna príslušnosť:

Dieťa: Meno a priezvisko:
Dátum narodenia:
Trvalé bydlisko:
RČ:
Štátna príslušnosť:

Matka , ......................., a otec, .................., sa týmto dohodli o prevzatí starostlivosti o dieťa, ..............., otcom odo dňa ............. . Túto dohodu obaja potvrdzujú svojím podpisom.

veronikazoja
15. mar 2017

@zdena12345 jéééj super, veľmi pekne ďakujem

alenka008
15. mar 2017

@kaja01 Kaji, prosim a to moze na to iste dieta manzel poberat matersku a ja sa on celodenne starat? To ide?

kaja01
15. mar 2017

@alenka008 Myslíš to, že on bude poberať materskú a ty budeš na zdravotne registrovaná ako osoba, ktorá sa celodenne a riadne stará o dieťa do 6 rokov?

katarinka289
15. mar 2017

@veronikazoja ja som to pisala az na pobocke na stojaka pri okienku...Dolupodpisani otec dietata .....a matka dieta ....tymto prehlasuju, ze o dieta ..... prebera dnom....do starostlivosti otec

franceskaga
15. mar 2017

@janjochmann
Ahoj,preoac,votriem sa do konverzacie...mame tuto istu situaciu (muz szco a ide na MD) len sa chcem spytat,ci nevies ako to budem mat vedene v praci.ja som si vybavovala neplatene volno,ale tym padom pridem o predchadzajuce max odvody,co za mna odvadzali pred MD.mozem ostat v praci vedena ako na RD,zrusim si prispevok a zaplatim si iba zdravotne poistenie?dik moc za ozrejmenie.

kaja01
15. mar 2017

@franceskaga Ak si zamestnaná, tak v práci budeš vedená na rodičovskej dovolenke.

janjochmann
15. mar 2017

@franceskaga Ahoj, áno, normálne zostaneš ďalej na rodičovskej dovolenke, zamestnávateľovi nič nemusíš ani oznamovať. Iba musíš požiadať úrad práce o odňatie rodičovského. Ani to zdravotné si nemusíš platiť, prečítaj si celú túto diskusiu - ako @kaja01 písala, v zdravotnej poisťovni sa prehlásiš z osoby poberajúcej rodičovský príspevok na osobu ktorá sa celodenne stará o dieťa do 6 rokov.

janjochmann
15. mar 2017

kaja01 má rýchlejšiu klávesnicu a internet 🙂

ayaska
16. mar 2017

@janjochmann to kde ai mam vybavit tu zmenu z roicaku na starostlivost o dieta do 6 rokov v zdravotnek poistovni ci na socialnej si na urade?

majusqa77
16. mar 2017

@ayaska na zdravotke

alenka008
16. mar 2017

@kaja01 ano, pytam sa ci sa to tak da

kaja01
16. mar 2017

@alenka008 áno, je to tak ako píšem aj keď niektoré ženy na MK majú iný názor podložený len informáciami uja googla. Ty budeš v práci vedená ako osoba na rodičovskej dovolenke a na zdravotnej sa preregistruješ na osobu, ktorá sa riadne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov veku dieťaťa (kód 1K). Ak by ti robili na zdravotnej problémy, tak povedz nech si to overia na ústredí.

majusqa77
16. mar 2017

@kaja01 len zdravotka taketo veci robit nechce a pozaduju, aby to spravil zamestnavatel

kaja01
16. mar 2017

@majusqa77 To je blbosť, to zamestnávateľ ani spraviť nemôže, zamestnávateľ pri žene, ktorá končí materskú a pokračuje v čerpaní rodičovskej dovolenky, odhlasuje zamestnanca zo zdravotnej poisťovne. Zamestnankyňa, keď končí materskú a začína poberať rodičovský príspevok sa sama musí prihlásiť na ZP ako osoba, ktorá poberá rodičovský príspevok (kód 1C) a preto ak ukončí poberanie rodičovského príspevku, tak zas sa sama musí odhlásiť. Zamestnávateľ ju zas bude prihlasovať ako zamestnanca, až keď sa vráti naspäť do zamestnania.

katarinka289
16. mar 2017
alenka008
16. mar 2017

@kaja01 Dakujem Kaji. A prosim neviete ci muz moze ist na materskuaj ked nema ziaden prac pomer? Muz dostal vypoved z organizacnych dovodov a tak zvazujeme ze od 1.4 by sa neevidoval ako ezamestnany, ale siel by na matersku s nasou 2,5 rocnou dcerkou.

kaja01
16. mar 2017

@alenka008 Ale pracovný pomer mu bude trvať do 31.3? Lebo ochranná lehota je 7 dní po skončení pracovného pomeru (v niektorých prípadoch môže byť iná, ale to sa vás netýka), tak ak pracovný pomer skončí 31.3. a 1.4 nastúpi na materskú tak je to OK.

alenka008
16. mar 2017

@kaja01 Ano konci 31.3. Rozumiem tomu dobre, ze po ukonceni ochrannej lehoty uz na matersku ist nemoze?

kaja01
16. mar 2017

@alenka008 áno

alenka008
16. mar 2017

@kaja01 Kocky a kolko sa plati to zdravotne poistenie, pripadne dochodkove poistenie, co si musim sama platit? Moze dieta chodit do skolky, ked budem v zdravotke evidovana akoze sa celodenne staram o deta do 6 rokov?

kaja01
16. mar 2017

@alenka008 Žiadne zdravotné poistenie si platiť nebudeš, len sa preregistruješ na zdravotnej poisťovni a zdravotné poistenie bude za teba platiť štát.

havana_frost
16. mar 2017

@alenka008 dieťa môže chodiť do škôlky max 4 hodinny denne

alenka008
16. mar 2017

@kaja01
@havana_frost dakujem kocky!

sandey
16. mar 2017

@havana_frost určite? Ja keď som bola na Rd a potom aj na predĺženej Rd chodil Normálne na Celý deň do škôlky

havana_frost
16. mar 2017

@sandey Pri predlženej RD zo zdravotných dôvodov dieťaťa môže byť celý deň. Otázka však znela na tzn. "neplatenú predlženú RD", bez zdravotných dôvodov dieťaťa. Aspoň sa domnievam, pôvodná otázka je asi veľmi ďaleko.

lucildo
18. mar 2017

@kaja01 mozem sa opytat? Som na RD s druhym synom,chceme aby isiel manzel na MD,je szco. Viem ze je to mozne,aj nadalej moze vykonavat cinnost,ale otazka,ja kedze sa vzdam rodicaku na toho maleho,a aby som sa nemusela,vratit do prace,mozem byt doma s tym dietatom,na ktore manzel bude brat matersku davku? Lebo mame aj starsieho ale ten ma o 2 tyzdne 6,takze u toho mi to nevyjde. Ďakujem za upresnenie.

haannka
18. mar 2017

Ahojte. Viem ze to tu rozpisujete na 8 stranach, ale nejak som sa v tom stratila. Takze ak bude mat niekto chut mi to znova vysvetlit dakujem. Priklad:
Na MD by som nastupila v decembri 2017, MD by trvala 34 tyzdnov cize cca do polovice augusta 2018. Manzel by ma po ukonceni mohol hned vymenit na 27 tyzdnov, cize do cca marca 2019? A po vycerpani MD by som zacala poberat do 3 rokov dietata RD aj popri zamestnani?
Dakujem za info.

majusqa77
18. mar 2017

@haannka manzel 28 tyzdnov, ostatne ano

haannka
18. mar 2017

@majusqa77 wau...tak to sa mi paci 😉...dakujem krasne za rychlu odpoved. Konecne trochu pozitivneho...