Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte,ako je to prosim?
Manzel ide od jula na matersku.Najprv na starsiu,potom na mladsiu.Ja ukoncujem RP,a potom ako dalej? Pred nastupom na 1.MD som pracovala,teraz po ukonceni RD musim dat vypoved a ist na urad? Alebo mozem zostat doma len tak? Po tom co manzel ukonci MD chcem ist znova na RP..
ahojte, prosim Vas, ako to je s platenim odvodov ak ako otec budem zamestnaný na novu pracovnú zmluvu na TPP a zo starej si budem uplatnovat materskú. Co viem tak otec dieťaťa by mal byt oslobodený od platenia odvodo do SP počas MD, otazka znie: je od tých odvodov oslobodený aj novy zamestnávateľ, alebo ten má platiť za zamestnanca na materskej odvody normálne?
Baby, najprv si mam ist zrusit RP a potom ma ist muz na SP ziadat materske? On chce pre istotu ist najprv na SP, ci mu schvalia matersku (zamestnany je v tej istej firme od 1.6.2016) od jula bude robit na novu zmluvu, zo starej by mal ist na matersku
@nivea777 a preslo ti to takto? Lebo podmienkou je, ze za ten mesiac co otec ziada materske, matka nesmie mat RP. To aj Mihal zdoraznoval, ze to treba na dvakrat spravit. Najprv dat odnat od 1.dna mesiaca a potom spatne poziadat o doplatenie RP (moj muz nastupoval 2.den v mesiaci).
Ahojte, manzel pobera matersku, ja nastupujem na matersku 22.6., cim zrusim poberanie tej manzelovej. Ako mame dat vediet jeho zamestnavatelovi, ze uz on poberat matersku nebude a teda by mal za neho zacat odvadzat vsetky odvody do SP? Staci ak prefotime moju ziadost o materske? Dakujem.
@19katarina nahlasi navrat do prace, ci?
Prosim uctovnicka z muzovej prace chce poslat ziadost do socialnej poistovni o ziadost na matersku, neda to muzovi do ruky.. ostatne doklady a papiere si mame zaniest sami do socialky, takto ste to už robili ?

@kaja01 uz sme aj vytlačené dali a nic..neviem ako dosiahnuť aby nestrhla a nikto mu to uz nevrati,ak som dobre pochopila