icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

nivea777
12. jún 2018

@kaja01 uz sme aj vytlačené dali a nic..neviem ako dosiahnuť aby nestrhla a nikto mu to uz nevrati,ak som dobre pochopila

liduska12
12. jún 2018

@nivea777 skus sa na socialke informovat ako zaslat na nu kontrolu, kedze nerobi svoju pracu zrejme spravne 🙂

kaja01
12. jún 2018

@nivea777 Vrátiť by mu to mali, síce to bude sociálke dlhšie trvať, ale ona na to príde a potom vyzve zamestnávateľa na opravu výkazov spätne.

nivea777
12. jún 2018

@kaja01 len potom aj s danou by to nesedelo..uvidim tento mesiac na paske,ked strhne zas tak to poriesime

kaja01
12. jún 2018

@nivea777 Všetko by sedelo, keď sa robia opravy, opraví sa výkazy so poisťovní staré a rozdiely sa zúčtujú vo výplate za aktuálny mesiac (daň sa vyrovná v aktuálnom mesiaci)

nivea777
13. jún 2018

@kaja01 dakujem...uvidime tento mesiac na paske

nika_17
13. jún 2018

Ahojte,ako je to prosim?
Manzel ide od jula na matersku.Najprv na starsiu,potom na mladsiu.Ja ukoncujem RP,a potom ako dalej? Pred nastupom na 1.MD som pracovala,teraz po ukonceni RD musim dat vypoved a ist na urad? Alebo mozem zostat doma len tak? Po tom co manzel ukonci MD chcem ist znova na RP..

majusqa77
13. jún 2018

@nika_17 a preco ti konci rd? ty len koncis poberanie RP, nie?

nika_17
13. jún 2018

@majusqa77 ano,ukoncujem poberanie RP,kym muz bude na materskej..

majusqa77
13. jún 2018

@nika_17 na rd ostavas predsa dalej, nic neriesis v praci.. ...na zdravotke sa treba nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov

nika_17
13. jún 2018

@majusqa77 dakujem,som hned mudrejsia 🙂👍🏻

minkoo
15. jún 2018

ahojte, prosim Vas, ako to je s platenim odvodov ak ako otec budem zamestnaný na novu pracovnú zmluvu na TPP a zo starej si budem uplatnovat materskú. Co viem tak otec dieťaťa by mal byt oslobodený od platenia odvodo do SP počas MD, otazka znie: je od tých odvodov oslobodený aj novy zamestnávateľ, alebo ten má platiť za zamestnanca na materskej odvody normálne?

evittam
15. jún 2018

@minkoo Nie, neplatí len UP a GP.

bajka0112
19. jún 2018

Baby, najprv si mam ist zrusit RP a potom ma ist muz na SP ziadat materske? On chce pre istotu ist najprv na SP, ci mu schvalia matersku (zamestnany je v tej istej firme od 1.6.2016) od jula bude robit na novu zmluvu, zo starej by mal ist na matersku

nadula01
19. jún 2018

@bajka0112 bez papiere o zastaveni RP sa s tebou ani nebudu baviť na SP, pokiaľ splnate všetky podmienky, nie je dôvod, prečo by mu.ju.nedali

bajka0112
19. jún 2018

@nadula01 presne toto som mu povedala! A chodit 20km hore a 20km dole, lebo nemame papier z UPSVaR je na hlavu. Mali by sme to splnat, podla toho, co sme si tu obaja citali

nadula01
19. jún 2018

@bajka0112 tak nestresujte, normalne choď,pozastav si to..a ak to náhodou neklapne,aj keď klapne, tak si zasa obnovis RP.u nás to prebehlo uplne hladko

bajka0112
19. jún 2018

@nadula01 to moj drahy stresuje 😅a neveri mi, ale tak nemal by byt podla mna problem, len neviem ku ktoremu dnu zrusit RP alebo ho rusia ku koncu mesiaca?

nadula01
19. jún 2018

@bajka0112 ku ktoremu chceš, ja som si dala k 1.

nivea777
19. jún 2018

@bajka0112 ja som rusila k 4.dnu aby som dostala aj rodičák za ten mesiac.. mimochodom zrušenie rodicaku som riešila vo vrabloch a úplne bez problému mi to spravili, SP sme riešili v Moravciach tam trochu boli "problémy" ale to sa rýchlo vyriešilo

liduska12
19. jún 2018

@nivea777 a preslo ti to takto? Lebo podmienkou je, ze za ten mesiac co otec ziada materske, matka nesmie mat RP. To aj Mihal zdoraznoval, ze to treba na dvakrat spravit. Najprv dat odnat od 1.dna mesiaca a potom spatne poziadat o doplatenie RP (moj muz nastupoval 2.den v mesiaci).

majusqa77
19. jún 2018

@liduska12 kks, Mihal.. ..ten uz toho narozpraval 🙂

19katarina
19. jún 2018

Ahojte, manzel pobera matersku, ja nastupujem na matersku 22.6., cim zrusim poberanie tej manzelovej. Ako mame dat vediet jeho zamestnavatelovi, ze uz on poberat matersku nebude a teda by mal za neho zacat odvadzat vsetky odvody do SP? Staci ak prefotime moju ziadost o materske? Dakujem.

majusqa77
19. jún 2018

@19katarina nahlasi navrat do prace, ci?

bajka0112
19. jún 2018

@majusqa77 takze napr ja mozem zrusit RP k 1.7. (Nedela) a muz nastupi zo starej zmluvy 2.7. Na matersku? A kedy by mu mala zacat teda nova zmluva ? 1.7.? Vdaka

majusqa77
19. jún 2018

@bajka0112 najskor 2.7., idealne este neskor

bajka0112
19. jún 2018

@majusqa77 ta nova? Dakujem

majusqa77
19. jún 2018

@bajka0112 ved na tu si sa pytala, nie?

bajka0112
19. jún 2018

@majusqa77 anooo, len sa uistujem. Takze napr. 9.7. By bolo v poriadku? Ten tyzden medzi nastupom na MD a zaciatkom novej zmluvy treba nejak vykryt?

zdenulkam
19. jún 2018

Prosim uctovnicka z muzovej prace chce poslat ziadost do socialnej poistovni o ziadost na matersku, neda to muzovi do ruky.. ostatne doklady a papiere si mame zaniest sami do socialky, takto ste to už robili ?