Otec na materskej
Ahojte mamicky. Viete mi poradit, ako to je v pripade ak po mne nastupi otec dietata na matersku? Vieme, ze ju moze cerpat 28 tyzdnov. Hlavna otazka je - A co potom, ked mu skonci - mozem po nom nastupit na rodicovsku?
@mima510 myslim ze moze ist ale su tam ine podmienky.riesili sme matersku vojaka a dalo sa,len matka musi mat potvrdenie od lekara ze nieje schopna sa starat o dieta napriklad.asi to maju podobne aj policajti,nemozu ist len tak bezdovodne ako bezny zamestnanec.
A teraz ...aka je vaša skúsenosť v zvládani otca na "rodičovskej dovolenej" teda v zmene zamestnavateľa zo šefa na dieta??? Ďskujeeem🙏
@rudolfzajac poznam len takych otcov, co boli sice oficialne doma s dietatom ale cisteho casu boli sami s dietatom len par hodin tyzdenne. takze tazko mne hodnotit. ale ti co boli na materskej zvladli tych par hodin, ci dni myslim pekne a chvalihodne
my mame dvojicky a muz by si netrufol byt sam cele dni. povedal, ze by sa radsej obesil ako byt stale s nimi mno 😬
@rudolfzajac nas to zvladol v pohode. Dvakrat do tyzdna chodili plavat, dvakrat cvicit. Bol doma rok, menili sme sa po mojej materskej
@rudolfzajac poznám pár otcov, čo boli a ešte aj sú na MD, zvládajú to super, nie sú tak úskostlivými, ako mamičky, sú to samozrejme muži, ktorí majú k deťom skvelý vzťah, na MD išli radi.
Rozhodli sme sa tak lebo moj prijem na paske je o vela vyzsi ako zaklad mojej partnerky.Takze sa budem urcite striedat...ale kedy tak to ani srnky netusia....😀
@martinoocka dakujem...a to potvrdenie vam doktor vystavil? Co tam napisal?
@havana_frost Dobrý deň, ja by som tiež potrebovala poradiť ohľadne "otca na materskej" ale je to dosť výnimočný prípad, skôr ohľadne nároku zo SP, ak by som mohla poprosiť tak do súkromnej správy. Ďakujem Katka
@mima510 píšem IP
radi tu niekto fundovane ohladom otca na materskej? mozem poprosit o malu pomoc?
Tiez sme riesili matersku.... postup bol taky ze som oficialne napisala ze sa z dovodu cerpania materskej odhlasujem z rodicovskej. Na moje poziadanie na UP mi vydali potvrdenie o odnati rodicovskej ten som odniesla na Socialku... podotykam ze sme museli mat z UP doklad ze ani manzel nepobera rodicovsky. Na zaklade týchto tlaciv z UP mi dali na socialke tlacivo na poziadanie materskej na otca... Mne socialka vydala rozhodnutie do dvoch tyzdnov takze sme neboli ani mesiac bez prijmu. Su viacere moznosti co mamicka bez rodicaku... viem ze niektore boli dobrovolne nemzamestnane takze za zaevidovali na UP a mali pokryte odvody len treba chodit tam pravidelne, viem ze su zeny ktore si predlzili neplateny rodicak so starsim dietatom, alebo si platit dobrovolne odvody 😉
Neviete náhodou či aj otecko môže ísť na materskú Z ochrannej lehoty... Momentálne je PN
@ellison333 ochranna lehota u chlapa po skonceni pp je 7 dni..takze ak to stihne,moze
@majusqa77
matka zamestnana, TPP, momentalne na RD. moze sa zamestnat na dohodu kvoli privyrobeniu u ineho zamestnavatela?
ak ano, nasledne by muz isiel na MD, ona by sa odhlasila z RD a bola len na dohode. po ukonceni MD otca, prechod na RD alebo priamo do povodnej prace (podla dohody s povodnym zamestnavatelom)
otazka, je to mozne?
@majusqa77 Pokiaľ je na RD, tak zamestnávateľ za ňu nič neodvádza a zo zdravotky/socialky má takú zamestnakyňu odhlásenú dávno (alebo mal by mať), tak mi príde scestné oznamovať mu, že nie je poistenec štátu. Z môjho pohľadu zamestnávateľa do toho nič (ak neberieme do úvahy konkurenčnú doložku).
@evinkah Isto 🙂 všetci môžete IP, neni problem. Možno odpíšem až za pár dní, ale odpíšem.
@rudolfzajac Ja som síce bola po celý čas RD otca doma (pracujem z domu), ale gro starostlivosti bolo na ňom a to začínal s 6-týždňovým bábom. Z môjho pohľadu to veľmi posilnilo ich vzťah, taký si otec-dieťa nevybudujú ak otec chodí full time do práce a prvé tri roky sú na to puto najdôležitejšie.
Ale mal samozrejme celý servis vo mne, upratovanie, varenie, pranie a podobné domáce nevyhnutnosti.
@majusqa77
@lija22 Môj názor je rovnaký ako píše majusqa77, odhlásiš čerpanie RP (aj tak potrvdenie o tom je príloha k žiadosti o mužovo materské) a v práci nič neoznamuješ. Iba sa odhlásiš z dôchodkového poistenia v SP a nahlásiš sa v zdravotke ako samoplatca, na tých 28 týždňov. Určite by som si nebrala neplatené voľno, lebo ti nielenže môžu dať výpoveď, ale aj sa prerušujú všetky poistné vzťahy a tú zdravotku by si si aj tak musela platiť sama.
@havana_frost Dakujem, odpoved uz citam 🙂 Ak som sa teda po matetskej na dochodkove (zatial) neprihlasovala, tak sa logicky nemusim ani odhlasovat, vsak? A pocas tych 28t ani ziadne ine odvody platit, okrem zdravotky, vsak?
@evinkah ano, všetko správne.
@havana_frost Dakujem 😉
@havana_frost ale pokial viem, tak pod inym kodom. A nieje mozny subeh stat/zamestnavatel
@majusqa77 áno, súhlasím. Ale však zamestnávateľ za ňu na RD nič neplatí, a bude pokračovať nič neplatiť naďalej. nie je tam žiadna zmena. či myslíš niečo iné?

@majusqa77 nemôže ona zostat na RD ked bude muž na MD.