Otec na materskej - kuriér
Baby presla som x tem a nic podobne som nenasla, resp kazdy rok sa nieco meni.
Chcem sa opytat co vsetko a kam vsadial musime ist.
Manzel ide na matersku. Teda myslim ze by sa to malo oplatit. Doposial viem ze by nemal platit odvody. Vysku materskej ako zistim plati tie najnizsie odvody socialka + zdravotka cca 200€.
Je potrebne riesit nieco u nich v praci? On len fakturuje firme vykonanu pracu.
Co so mnou? Kam sa mam nahlasit?
Nakolko mi zajtra konci materska kde na ktorom urade zacat? Velmi dakujem za kazdu odpoved ;) aj za tu ze som neschopna spravne guglovat :D
@rakahaka medzi sebou musite spisat dohodu o tom, ze dieta zverujes do starostlivosti otcovi.S datumom nastupu na MD
@evittam Ahoj,prosim ta,poradis aj mne.. Uz som tolko citala,ale presny priklad nam som nenašla.... Syn bude mat 5.8. 3roky,ja som na RP,predtym nezamestnanana. Manzel pracuje a chce vyuzit možnosť otca na materskej.Prilepsit sa takto da 😉 On pojde na socialku,nahlasi sa.Ostane ale pracovat na inu zmluvu ako tu z ktorej mu pojde MD.Ja tym padom koncim RP a nahlasim sa na UPSVAR.Bojim sa ale ze mi ponuknu pracu...je mozne to nejak na tych 6 mesiacov obísť? Mozem dat nejaku žiadosť ci co v ZP ci na Upsvare ze sa staram o dieťa co nema 6r,nie je v skolke? Aj ked teda je manzel na MD ale pracuje? Stracam sa v tom a nemame uz vela času. Ďakujem
Treba nahlasit do zdravotnej poistovne a do socialnej poistovne ze sa stara o dieta di 6 rokov, staci dolozit rod.list. Nemusi nic platit, vsetko zaplati štát.
Netreba sa evidovat, lebo ta budu preháňat...staci nahlasit na tie urady co som napisala vyssie to ze sa staras o dieta do 6 rokov. Teraz som si to vybavovala aj ja, kedze na matersku isiel pomne twraz manzel.
@nmonika Je tu takych istych pripadov xy. Tak ako pise
@peggynuska Na ZP sa nahlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, na SP by si tak mala byt nahlásená ak si sa prihlásila pri nástupe na RD.
@peggynuska vazne? Vobec netreba riesit urad prace,spatne nebude problem, nebudu mi hadzat ze ved otec,manzel je na md tak preco ja sa staram?
@paladia aj ja by som potrebovala poradit. Manzel (szco)je od oktobra na MD a vystavil fakturu v decembri. Pozastavili sme platenie odvodov do zdravotky. Budem vediet zistit aj v priebehu roka ci mu vznika povinnost platit zdrav.poistenie? Dakujem
@majkafujavica nie ... ZP si svoje vyberie po vykonaní ročného zúčtovania .. takže môže ale nemusí výjsť nedoplatok, faktúrovať môže počas MD s kludom
@peggynuska
@evittam kocky velka vdaka,manzel nerozumie ako moze za oboch v takom pripade platit štát, proste nechceme nieco pokazit ale zaroven vyuzit co sa da ☺ A ano hlasila som sa pri prestupe na rodicak
@katarinka289 a este citam o twj dohode co spominas,teda plati to aj nam,je nejaka predloha,tlacivo co vypiseme?
@zalka a ten nedoplatok sa plati jednorazovo alebo zvysia mesacny preddavok?
@nmonika nie je ziadna predloha. V hlavicke tvoje meno a dresa, vpravo adresa soc.postovne. Vec:Dohoda o zvereni dietata do starostlivosti....Ja(tvoje meno)narodena, bytom...a manzel(jeho meno) narodený bytom tymto prehlasujeme, ze sme sa dohodli o zvereni nasho dietata (meno) narodeneho bytom.... do starostlivosti otca (jeho meno) odo dna( datum nastupu na MD)
@majkafujavica nedoplatok jednorazovo .. cca august september po vykonaní ročného zúčtovania to ZP vyčísli
@majkafujavica moj manzel bol ako szco na MD a Zdravotnu neplatil.Zacal vtedy, ed mi tu tiez niekto pisal, ze bude mat nedoplato.Pri vyuctovani mu vsetko vratili.Bol to preplatok.A to mal posledne danove pred nastupom na MD vyssie, takze nemal platit minimum
@majkafujavica ak by mu vznikol nedoplatok, moze poziadat o splatkovy kalendar.Nemusi to vyplatit naraz
@nmonika ale ked spocitas kolko pocas materskej dostane od statu plus zarobi, stale ste v pluse.
@nmonika ale ved 300€ je nic oproti tomu, co ziskate jeho materskou
@katarinka289 Lenze tu nejde o posledne daňové pred nástupom na MD ale o prijmy,ktore dosiahne pocas MD. To co mu vypočítali platiť podla posledneho DP je v poriadku-su to preddavky. Cize ak nedosiahol extra príjem je jasné,ze mu vysiel preplatok. Stále lepšie ako polroka nic neplatiť a potom doplácať.😉
@evittam aj keby mal narok na len mnimalnu matersku, tak sa to oplati viac nez 300€ dan z DU
@evittam ako SZCO si to vie urobit tak,aby vyfakturoval len obdobie mimo MD
@katarinka289 Preco to pises mne? Ja to viem. Napisala som len fakty. Ue ak niekto napise,ze to bolo u nich 300Eur,neznamena,ze je to tak u kazdeho. Pri minimalnej MD t.j.minimalnej mzde a uplatňovaní mesacneho DB na dieta by ani nevyslo vracať nejakú daň, nebolo by totiz aku.😉

@rakahaka Podla mňa určite, vychádza ti 731dni takže splnas podmienky nároku. Cize ty mozes požiadať o podporu po MD a otec bud poziada o MD alebo RP.