icon

Otec na materskej - kuriér

rakahaka
6. jan 2018

Baby presla som x tem a nic podobne som nenasla, resp kazdy rok sa nieco meni.
Chcem sa opytat co vsetko a kam vsadial musime ist.
Manzel ide na matersku. Teda myslim ze by sa to malo oplatit. Doposial viem ze by nemal platit odvody. Vysku materskej ako zistim plati tie najnizsie odvody socialka + zdravotka cca 200€.
Je potrebne riesit nieco u nich v praci? On len fakturuje firme vykonanu pracu.
Co so mnou? Kam sa mam nahlasit?
Nakolko mi zajtra konci materska kde na ktorom urade zacat? Velmi dakujem za kazdu odpoved ;) aj za tu ze som neschopna spravne guglovat :D

nmonika
7. jan 2018

Manzel minimalnu nema,zaraba viac.Takze bude to tým padim viac nez minimalna materska

evittam
7. jan 2018

@nmonika Ak nastúpi na MD tento rok tak VZ pre jeho MD bude hruby prijem za r.2017.

natalienka12
7. jan 2018

@nmonika Ja ti ešte doplním k tomu, čo si sa pýtala. Kľudne choď aj na ÚPSVaR sa evidovať ako nezamestnaná. Kým ťa zaevidujú a príde ti rozhodnutie o zaradení, uplynie pomaly mesiac. Ak ťa aj sprostredkovateľka niekam pošle a u potenciálneho zamestnávateľa povieš, že máš malé dieťa, o ktoré sa staráš, tak ťa nevezmú nikde. A po novom sa už nechodí hlásiť každý mesiac ale je to individuálne, aj raz za 2-3 mesiace. Takže tých 6 mesiacov prežiješ ako nič. A taká žiadosť sa napísať nedá, lebo uchádzačom o zamestnanie je ten, kto chce a môže pracovať. Ak máš malé dieťa do 3 rokov, tak asi ani nechceš ani nemôžeš.

nmonika
7. jan 2018

@evittam ano,tento rok,kedze v auguste uz bude mat drobec 3r

nmonika
7. jan 2018

@natalienka12
Ved tak,ano,zatial nechcem,nemozem,to budem riešiť na september 😉

natalienka12
7. jan 2018

@nmonika Tak sa rozhodni, môžeš byť len v evidencii ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov alebo nezamestnaná, v oboch prípadoch za teba zdravotku platí štát. V druhom prípade máš ešte tú výhodu o ktorej ti písala kamarátka.

emka23
7. jan 2018

Ja by som sa chcela spytat, muz mi chcel tiez ist na MD no popritom aj pracovat v rovnakom zamestnani, co ma preto spravit? Uzatvorit novu zmluvu na dohodu? Nevzniknu zamestnavatelovi vyssie naklady? Nerozumieme o co presne ma poziadat v praci, resp. Ako to vysvetlit o co ich ziada :D dakujem

evittam
8. jan 2018

@emka23 V praci nova zmluva na inú prac.poziciu. Napr.len na obdobie PN. Z pôvodnej bude na MD. Zamestnávateľ bude mat nizsie naklady,nakolko pocas MD neplati za zamestnanca odvody. Len GP a UP.

rakahaka
autor
8. jan 2018

@evittam este prosim k povodnemu nasmu pripadu: je mozne navysit muzovi matersku tym ze bude platit vyssiu socialku?

elizita
8. jan 2018

@evittam mozno sa cosi zmenilo uz teda, ked sme to my riesili v 2016, na socialke mi tak povedali, ze uz nie som poistenec stat.u... viac som to s nimi neriesila, kedze som v tom case mala dohodu tak ci tak...

evittam
8. jan 2018

@elizita Tak ked si mala dohodu tak uz si nebola poistencom statu.

evittam
8. jan 2018

@rakahaka No ale to by musel ist na MD az bud.rok

elizita
8. jan 2018

@evittam pytala sa ma vtedy, ci v dohode pokracujem, lebo ak nie, budem si musiet platit zdravotku alebo upsvr... tak to pisal v blogu aj mnohymi zatracovany mihal

evittam
8. jan 2018

@elizita Tak ta oklamala a aj Mihal. To on uz viacerých. Ak je otec na MD, matka moze zostat na RD bez naroku na RP, na ZP sa prihlási ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Ako to tu uz stale dookola piseme. Btw.dala ti to dana osoba pisomne? Ci ti to len povedala a ty si sa podla toho zariadila?

katarinka289
8. jan 2018

@evittam assi nie su tety na upsavar dobre zaskolovane, lebo ani mne neporadila, ze mozem byt s tym istym dietatom doma do 6r., ale so starsou, ktora este chodila do skolky. Sestrin manzel tak skoro o MD prisie, lebo oni uz mali skolaka. Potom sa sa tu ale docitala, ako to je a sestra si to vydupala v soc.poistovni. Tety si to preverovali a prisli na to, zeda sa to

evittam
8. jan 2018

@katarinka289 Ony nie su povinne to podávat rady. Aj keby vedeli.

evittam
8. jan 2018

*ti

9lf9
8. jan 2018

@katarinka289 tety a upsvar alebo inom urade neposkytuju pravne rady...co by bolo keby bolo, to si treba uvedomit..a ze sa mozete napr. hlasit do zdravotky...ked tak pridete ze sa idete zaradit tak vas zaradia ze chcete pracu. Ake mate moznosti si musi zistit kazdy sam a zvazit co je pre neho najvyhodnejsie.

katarinka289
8. jan 2018

@evittam ano vivat slovensko-socialny stat.To ze mozem byt s druhym dietatom doma mi vedela poradit? Mne bolo jedno ci budem s mladsou alebo so starsou.A sestre to popierali,ze by to islo.Az na tom trvala,tak si to overovali

katarinka289
8. jan 2018

@9lf9 ja som nechcela radu.Ja som sa jej spytala,ci sa musim ja vratit do prace pocas manzelovek MD alebo mam byt na UP ako nezamestnana.Na to mi ona odpovedala ze mozem byt doma so starsou

evittam
8. jan 2018

@katarinka289 Pozri, nie je ich povinnosťou radit, dokonca čo viem to maju zakazane. Bohužiaľ. Ako sa hovori "neznalost neospravedlňuje"... Ja som sa napr.nikdy nespoliehala na nejake "kecy" od uradnicok.😉

evittam
8. jan 2018

@katarinka289 A dokonca takéto veci ani nevedia. Mne keď nevedela odpovedat na velmi jednoduchú otázku tak sa najskôr všelijako "vykrucala" a potom mi "zadrela",ze chcem zneuzivat sociálny system. Skoro som si cvrkla.

elizita
8. jan 2018

@evittam nedavam si podpisovat ziadne diskusie 🙂 a ja som si v tom case nemala co zariadovat kedze ako posem, uz som pracovala... ale dobre vediet do buducnosti..

evittam
8. jan 2018

@elizita Ja nikde nepisem o tom aby si si dávala podpisovať nejaké diskusie.

elizita
8. jan 2018

@evittam pytas sa, ci mi to dala pisomne, tak odpovedam

evittam
8. jan 2018

@elizita Nepochopila si ma. Nevadí

nmonika
8. jan 2018

Ahojte,dnes som mala cestu okolo soc.poistovni,a aj mamka volala nech zajdem teda osobne za jej znamou tam...tak mi poradila-potvrdila, ze sa nemam radsej hlasit na upsvare,lebo budem uchadzac o zamestnanie a to nechcem...ze ani osobitne riesit ZP a SP u nich,nadalej mi bude plynut ze sa staram o deti do 6 r.o tej nezdanitejnej casti presne nevedela,kolko by to bolo za tych 6 mes,ale ze moze mm opytat na mzdovom v robote....vdaka vam za kazdu radu tiez ;)

evittam
8. jan 2018

@nmonika To kolko by to "bolo na tej nezdaniteľnej casti" nemoze vediet nikto, pokiaľ nemá potvrdenie o príjme tvojho manzela za r.2018, za ktory si nebude moct uplatniť cely rok NCZD na teba.

evittam
8. jan 2018

@nmonika A na mzdovomv práci mozu len predpokladať,nakolko tiež nevedia co bude, aku bude mat mzdu, atď.

zuzka56
9. jan 2018

@evittam
Ahoj, mozem poprosit o radu. Muz - zamestnanec bude mat v 1Q 2018 zvysenie mzdy. Kedze uvazujeme o jeho materskej tak aby mal VZ z vyssej mzdy, staci ak bude 90 dni platit odvody z noveho VZ a z toho mu budu pocitat vysku materskej? Vdaka