Otec na materskej - kuriér
Baby presla som x tem a nic podobne som nenasla, resp kazdy rok sa nieco meni.
Chcem sa opytat co vsetko a kam vsadial musime ist.
Manzel ide na matersku. Teda myslim ze by sa to malo oplatit. Doposial viem ze by nemal platit odvody. Vysku materskej ako zistim plati tie najnizsie odvody socialka + zdravotka cca 200€.
Je potrebne riesit nieco u nich v praci? On len fakturuje firme vykonanu pracu.
Co so mnou? Kam sa mam nahlasit?
Nakolko mi zajtra konci materska kde na ktorom urade zacat? Velmi dakujem za kazdu odpoved ;) aj za tu ze som neschopna spravne guglovat :D
@nmonika Ja ti ešte doplním k tomu, čo si sa pýtala. Kľudne choď aj na ÚPSVaR sa evidovať ako nezamestnaná. Kým ťa zaevidujú a príde ti rozhodnutie o zaradení, uplynie pomaly mesiac. Ak ťa aj sprostredkovateľka niekam pošle a u potenciálneho zamestnávateľa povieš, že máš malé dieťa, o ktoré sa staráš, tak ťa nevezmú nikde. A po novom sa už nechodí hlásiť každý mesiac ale je to individuálne, aj raz za 2-3 mesiace. Takže tých 6 mesiacov prežiješ ako nič. A taká žiadosť sa napísať nedá, lebo uchádzačom o zamestnanie je ten, kto chce a môže pracovať. Ak máš malé dieťa do 3 rokov, tak asi ani nechceš ani nemôžeš.
@natalienka12
Ved tak,ano,zatial nechcem,nemozem,to budem riešiť na september 😉
@nmonika Tak sa rozhodni, môžeš byť len v evidencii ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov alebo nezamestnaná, v oboch prípadoch za teba zdravotku platí štát. V druhom prípade máš ešte tú výhodu o ktorej ti písala kamarátka.
Ja by som sa chcela spytat, muz mi chcel tiez ist na MD no popritom aj pracovat v rovnakom zamestnani, co ma preto spravit? Uzatvorit novu zmluvu na dohodu? Nevzniknu zamestnavatelovi vyssie naklady? Nerozumieme o co presne ma poziadat v praci, resp. Ako to vysvetlit o co ich ziada :D dakujem
@elizita Tak ta oklamala a aj Mihal. To on uz viacerých. Ak je otec na MD, matka moze zostat na RD bez naroku na RP, na ZP sa prihlási ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Ako to tu uz stale dookola piseme. Btw.dala ti to dana osoba pisomne? Ci ti to len povedala a ty si sa podla toho zariadila?
@evittam assi nie su tety na upsavar dobre zaskolovane, lebo ani mne neporadila, ze mozem byt s tym istym dietatom doma do 6r., ale so starsou, ktora este chodila do skolky. Sestrin manzel tak skoro o MD prisie, lebo oni uz mali skolaka. Potom sa sa tu ale docitala, ako to je a sestra si to vydupala v soc.poistovni. Tety si to preverovali a prisli na to, zeda sa to
@katarinka289 Ony nie su povinne to podávat rady. Aj keby vedeli.
*ti
@katarinka289 tety a upsvar alebo inom urade neposkytuju pravne rady...co by bolo keby bolo, to si treba uvedomit..a ze sa mozete napr. hlasit do zdravotky...ked tak pridete ze sa idete zaradit tak vas zaradia ze chcete pracu. Ake mate moznosti si musi zistit kazdy sam a zvazit co je pre neho najvyhodnejsie.
@evittam ano vivat slovensko-socialny stat.To ze mozem byt s druhym dietatom doma mi vedela poradit? Mne bolo jedno ci budem s mladsou alebo so starsou.A sestre to popierali,ze by to islo.Az na tom trvala,tak si to overovali
@9lf9 ja som nechcela radu.Ja som sa jej spytala,ci sa musim ja vratit do prace pocas manzelovek MD alebo mam byt na UP ako nezamestnana.Na to mi ona odpovedala ze mozem byt doma so starsou
@katarinka289 Pozri, nie je ich povinnosťou radit, dokonca čo viem to maju zakazane. Bohužiaľ. Ako sa hovori "neznalost neospravedlňuje"... Ja som sa napr.nikdy nespoliehala na nejake "kecy" od uradnicok.😉
@katarinka289 A dokonca takéto veci ani nevedia. Mne keď nevedela odpovedat na velmi jednoduchú otázku tak sa najskôr všelijako "vykrucala" a potom mi "zadrela",ze chcem zneuzivat sociálny system. Skoro som si cvrkla.
Ahojte,dnes som mala cestu okolo soc.poistovni,a aj mamka volala nech zajdem teda osobne za jej znamou tam...tak mi poradila-potvrdila, ze sa nemam radsej hlasit na upsvare,lebo budem uchadzac o zamestnanie a to nechcem...ze ani osobitne riesit ZP a SP u nich,nadalej mi bude plynut ze sa staram o deti do 6 r.o tej nezdanitejnej casti presne nevedela,kolko by to bolo za tych 6 mes,ale ze moze mm opytat na mzdovom v robote....vdaka vam za kazdu radu tiez ;)

Manzel minimalnu nema,zaraba viac.Takze bude to tým padim viac nez minimalna materska