icon

Otec na materskej - kuriér

rakahaka
6. jan 2018

Baby presla som x tem a nic podobne som nenasla, resp kazdy rok sa nieco meni.
Chcem sa opytat co vsetko a kam vsadial musime ist.
Manzel ide na matersku. Teda myslim ze by sa to malo oplatit. Doposial viem ze by nemal platit odvody. Vysku materskej ako zistim plati tie najnizsie odvody socialka + zdravotka cca 200€.
Je potrebne riesit nieco u nich v praci? On len fakturuje firme vykonanu pracu.
Co so mnou? Kam sa mam nahlasit?
Nakolko mi zajtra konci materska kde na ktorom urade zacat? Velmi dakujem za kazdu odpoved ;) aj za tu ze som neschopna spravne guglovat :D

Strana
z6
katarinka289
5. apr 2018

@evittam
@peponka moj manzel za to obdobie nevydaval faturu, tak preto mal ZP v poriadku aj bez platenia

evittam
5. apr 2018

@katarinka289 Tak to je logicke.

evka160516
5. apr 2018

Ešte raz ak správne chápem, týka sa to len mužov, ktorí sú SZČO?

evittam
6. apr 2018

@evka160516 Co sa ich tyka?

zuzka9983
1. júl 2018

Babule prosim, ak sa niektora vyznate... ak si muz szco v tomto roku zaplati odvody najvyssie a o matersku poziada az v r. 2019 dostane maximalnu? A staci tento rok zaplatit len 90 dni tie maxim. odvody?

evittam
1. júl 2018

@zuzka9983 Nie, minimálne 26tyzdnov musi trvat max.VZ, platiť nemusí, moze byt PN.

saxana000
1. júl 2018

@katarinka289 ahoj chcem sa spytat ako si potom riesil danove priznanie? Dolozil iba faktury za mesiace kedy pracoval?

zuzka9983
1. júl 2018

@evittam kokos, tak to by som musela ist vybavit hned zajtra, ako ratam tak ratam, posledny mozny den mi to vychadza....
Dakujem za info 😊

evittam
1. júl 2018

@zuzka9983 Len pozor pocas PN síce nemusí platit odvody ale ani nemôže pracovať.

saxana000
1. júl 2018

@nmonika on nie je na materskej on pobera materske. Tu ide iba o financie. Na rodicovskej dovolenke ostavas stale ty bez naroku na peniazky.

zuzka9983
1. júl 2018

@evittam to mi je jasne, pn neprichadza do uvahy...

evittam
1. júl 2018

@zuzka9983 Tak to sa potom tie max.odvody neoplatia

vanda2012
1. júl 2018

takže ak to správne chápem, tak otec SZČO- by mohol platiť max. DNPO---o par dni sa hodiť na PN- ku a o 26 tt. mať max. matersku?

katarinka289
1. júl 2018
katarinka289
1. júl 2018

@vanda2012 nie. Ved davky sa vyplacaju z predchadzajuceho danoveho. Vyssie davky by mal az po dalsom danovom

evittam
1. júl 2018

@katarinka289 Davky NP sa nevyplácajú z DP ale z VZ, z ktoreho dotycny plati NP.

katarinka289
1. júl 2018

@evittam ved ano.Nezalezi na zom, ci ma na danovom 20000 prijem, zalezi z akej sumy odvadza. Ak by aj teraz zacal odvadzat z vyssej sumy, odrazi sa to az na buduci rok nie?

evittam
1. júl 2018

@katarinka289 Ano, tak ako píšeš.

saxana000
1. júl 2018

@katarinka289 a tie mesiace na materskej ako dokladoval do danoveho? Neakym papierom zo socialky?

katarinka289
1. júl 2018

@saxana000 ano.Od kedy do kedy bol na MD

saxana000
12. sep 2018

@elizita co ak by za obdobie ktore pobera materske faktury nevystavoval? Proste by bol iba doma a popripade robil dajme tomu nacierno vsetko na ruku?prijem by priznal iba za pol roka pred nastupom na matersku a za to obdobie by si platil aj odvody myslis ze aj vtedy by vznikol nedoplatok?

elizita
12. sep 2018

@saxana000 ahoj, odvody sa vypocitavaju z prijmov,nie mesiacov

saxana000
12. sep 2018

@elizita som to myslela tak ze vykaze prijem iba za tych 6 mesiacov ktore by pracoval a za ktore by mal faktury. Cize prijem by bol oproti predoslemu roku iba polovicny vlastne aj zaplatene odvody iba polovicne ze ci tam potom nevide aj ten preddavok na tie mesiace ktore bol doma polovicny alebo teda ci nebude od neho oslobodeny.. Ale mozno len ja zle uvazujem..

evittam
12. sep 2018

@saxana000 Minimalne odvody do ZP sa platia vždy ked si SZCO je jedno,ze dosiahnes "polovičný príjem".

saxana000
12. sep 2018

@katarinka289 ahoj nemas nahodou niekde kopiu manzeloveho danoveho za tej rok co bol na materskej? Aky mal zaklad dane prijem a tak..? Chceli sme to aj my tak urobit ze by si manzel pol roka nefakturoval teda by ani nemusel platit zdravotne odvody
@evittam ako je potom mozne ze manzel @katarinka289 obdobie co bol doma nefakturoval a zdravotne odvody mu vratili? Ako ja chapem ze je lepsie to platit mesacne a ked tak aby sa to potom vratilo v zuctovani ale chcela by som vediet podla coho to rataju.

evittam
12. sep 2018

@saxana000 No podľa CZD ak je mensi a nevyslo by platenie minima tak platis minimum. Ako som uz napisala. Ak mu vrátili tak len preto lebo mal preplatok.

bba
Autor odpoveď zmazal
Strana
z6