icon

Otec na materskej, matka doma

biraska
20. jan 2018

Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!

daster333
21. mar 2019

@evittam ty to neoznamujes zamestnavatelovi ale v ZP to oznamujes aby si sa mohla nahlasit ako samoplatitel a oni ta nenahlasia ako samoplatitela ked vidi v systeme ze si predsa zamestnana. o toto ide podľa mňa. ja som názoru, že stačí keby v ZP je možnosť aby sa zaevidovalo niečo ako neplatená RD a pohode vybavené

daster333
21. mar 2019

@evittam prečo ti to mám ja vysvetľovať? vysvetli mi ty ako je to možné , ako to spravili ich zamestnávatelia ako ich majú v ZP a mile rada s tou možnosťou budem riešiť znova na ZP prečo sa to nedá takto. Ja píšem našu skúsenosť . Najviac sa mi páči, že ja mám veci podložiť zákonom ale ty už paragrafy na to ako sa teda vyhnúť tejto mojej skúsenosti nemáš? Patrím k ľudom ktorí fórum považujú za miesto kde by sme si mali poradiť a podeliť sa o skúsenosti a to aj robím. Tak nechápem prečo niekto len silou mocou chce dokázať že má pravdu ale pri tom sama nemáš osobnú skúsenosť ani zákonnú ktorou by pomohla ženám, ktoré toto riešia.

evittam
21. mar 2019

@daster333 Ale nahlásia. Ziadny problém-teda ako kde. Pisem realne skúsenosti. Nie že si niekto sam od seba plsti ZP lebo si zmyslel 😉

daster333
21. mar 2019

@evittam oka povedz mi ako ich nahlásili ako to majú u zamestnávateľa o čo sa oprieť a budem len rada

evittam
21. mar 2019

@daster333 Ale ja ti nemám co vysvetlovat. Ty tu 'operujes" niecim co nie je pravda. Podloz to zakonom. Bodka. RD nema nic s poberanim RP ty tvrdis opak. Nemas pravdu. Hadat sa s tebou nemienim.

evittam
21. mar 2019

@daster333 U zamestnavatela su nadalej na RD.

daster333
21. mar 2019

Ty podlož zákonom čo hovoríš že sa to dá aj bez toho a ja budem len rada

evittam
21. mar 2019

@daster333 Ja ti nemám co dokazovať. Rodičovská dovolenka nie je podmienena poberanim rodičovského príspevku-vid ZP.

daster333
21. mar 2019

@daster333 ja netvrdím opak, som názoru že to nesúvisí ale nemôžeme sa na to pozerať z pohľadu jedného zákona keďže tu ide aj o zákon o zdravotnom poistení a tam je RP rozhodujúci

daster333
21. mar 2019

a sme doma, z pohľadu Zakonníka práce áno, ale tu riešime odvody a z ich pohľadu sú odvody podmienené RP . a ako môže byť v ZP niekto samoplatiteľ a zároveň mať platiteľa poistného ? to mi povedz aký zákon to hovorí , aj keď aha prepáč, ty zákony už druhým nemusíš dokazovať.

evittam
21. mar 2019

@daster333 Naozaj?! A na neplatenej RD pobera matka aky RP? A je poistencom štátu bez problémov.
Z pohľadu zamestnavatela sa na to pozerám z pohľadu ZP.

evittam
21. mar 2019

@daster333 Jasne som ti odpovedala. Nie je zakon, ktory tvrdi co pises cize ti to ťažko dolozim zákonom. Ale v poriadku. Ty tvrdis opak a ja ti mam dolozit zakon? 😂😂😂Rieš ako myslis. Pekny vecer.

daster333
21. mar 2019

@evittam no ale tu podľa mňa zavádzaš, pretože na predĺženej RD môže matka ostať v prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa a v tedy poberá príspevok, čiže z pohľadu zákona o zdravotnom postení spĺňa podmienku na to aby bola poistencom štátu a pokiaľ chce žena ostať dobrovoľne na predĺženej RD (pretože dieťatko je zdravé) musí požiadať zamestnávateľa o neplatené voľno (nakoľko zo zákona má nárok na 3 roky roky) a tým pádom sa stáva samoplatiteľom

evittam
21. mar 2019

@daster333 Ale moze zostať aj na predlzenej neplatenej RD cize nepobera RP a je poistencom štátu. Aj v pripade ak PP trvá a zamestnavatel poskytne neplatené volno. Jedinou podmienkou je,ze dieťa nesmie chodiť do skolky na viac nez 4h. Skus si doštudovať. Ja nikde nezavádzam. Cize ma tu neociernuj a naštuduj si potrebnú problematiku.

daster333
21. mar 2019

@evittam ja ti iba hovorím že povedz mi podľa akého zákona môžeš byť samoplatiteľ v ZP a zároveň mať v evidencii platiteľa poistného - zamestnávateľa?aký zákon toto umožňuje? mám rada takéto mudrlantky ako ty, čo všetko vedia ale v konečnom dôsledku ide len o tvoj názor, ja nikoho nepresviedčam o svojej pravde, tiež si myslím že z pohľadu zdravotnej poisťovne to nie je úplne správny postup, nakoľko sa tu bije už len samotná podstata toho, že jeden zákon zamestnávateľovi udeľuje povinnosť umožniť 3 roky RD a zároveň iný túto povinnosť vyvracia.

evittam
21. mar 2019

@daster333 Este raz- zena ale aj muz moze byt na RD bez poberania RP ci sa ti to paci alebo ci tomu veris alebo nie. 😉

evittam
21. mar 2019

@daster333 Ty si tu udala,ze nemôže. Ty to vyvrat zakonom. Ja nepoznám zakon, ktory neumožnuje byt na RD bez poberania RP. Ty tvrdis ze ano.

daster333
21. mar 2019

@evittam takže si mi neodpovedala a to mi stačí 🙂 točíš tu svoje dookola ale pritom ignoruješ na čo sa pýtam

evittam
21. mar 2019

@daster333 Btw.ja som "mudrlantka?!" Sorry, ale ja som tu uz zopar desiatok zenam zariadila max.MD, podporu a inak odborne poradila. Cize sprosté poznámky si nechaj pre seba. Dakujem. Viac do mna neryp. Pekny večer este raz a naposledy.

daster333
21. mar 2019

@evittam ja neviem ale ty nevieš čítať? niekoľko krát som napísala že viem že RD nepodmieňuje RP ale ja riešim odvody do ZP !!!!!!!!!!!!!! to sú odlíííííšnééé veci ! aký zákon mi umožnuje byť samoplatiteľ a zároveň mať platiteľa poistného v evidencii ? toto mi povedz ako je toto možné keď poznáš ženy ktorým toto v ZP v pohode zapísali.

evittam
21. mar 2019

@daster333 Spytaj sa na ZP ako to "Hana" môže mat a prečo to "Zuza" nemôže. Zeby nevedeli co majú robiť? Jednoduche....S tym sa casto stretavam. Ony nič ani so zamestnávateľom neriesili, nemali prečo. Su na RD. Len z dôvodu poberania MD muzom na to iste dieta musia platiť ZP,nakolko obaja nemôžu byt poistencom štátu.
Vieš, je to o tom istom ako donedavna mohli byt obaja rodicia na to iste dieta poistencom štátu-co je podla mna väčší nezmysel.

daster333
21. mar 2019

@evittam nevyriešime to. napísala som našu skúsenosť ak dostanem nejaké vyjadrenia zo ZP určite prihodím do diskusie, prípadne budem rada, keď nejaká mamička ktorú zapísali v ZP ako samoplatiteľku a so zamestnávateľom nič neriešila či poskytne svoju skúsenosť. Ono najviac mi ide o to, že podľa postupu ktorý bol povedaný nám by sa mohlo stať, že zamestnávateľ neplatené voľno neposkytne a čo potom ? Z tohoto dôvodu by som veľmi rada našla reálne riešenie o ktoré sa človek môže oprieť. Osobne tiež by som zamestnávateľovi nič nenahlasovala keďže nemám povinnosť, ale keby ma vrátia zo ZP (ako spomínali aj v diskusii vyššie) tak potom neviem a už nastáva len riešiť to tak ako sme my, že sme to konzultovali priamo so ZP.

majusqa77
21. mar 2019

@daster333 tak matka vie v tychto pripadoch, ze ma byt samoplatca. Tak miesto platenua mesacne si odlozim do pomozky

daster333
21. mar 2019

@evittam zrejme to bude tak, ako sme v tejto krajine zvyknutí a teda v jednom meste sa to dá, lebo ju evidujú ako samoplatiteľku, v inom sa to nedá lebo niekde v systéme vidí zamestnávateľa a tak ju pošlú tam....snáď sa to nejako ujednotí.

laurika26
21. mar 2019

@daster333 takže, pokiaľ po materskej žena nastúpi na RD - poistné je hradené štátom, nie zamestnávateľom. A keďže zo zákona na to isté dieťa štát nebude platiť obom rodičom poistné, tak jeden sa stáva samoplatca. Druhá vec, zákon nikde nehovorí, že nárok RD na to isté dieťa nemôžu požiadať aj muž aj žena. Môžu, každý u svojho zamestnávateľa požiada o RD, napr. do 3 rokov, do 6 rokov a ver, že zamestnávateľ sa nepýta, či už pri tom dieťati nie je matka doma. Jedno je rodičovská dovolenka a druhé je rodičovský príspevok a odvody do ZP. Toto fakt zamestnávateľa vôbec netrápi, či ty si na platenej rodičovskej alebo neplatenej ...

daster333
21. mar 2019

@laurika26 všetky tieto veci viem a pýtala som sa na to aj v ZP že na základe čoho musí oznamovať že nepoberá RP keď neoznamuje ani jeho začatie, tiež som upozorňovala na ten zák.práce že nárok majú obaja rodičia a bla bla všetko toto čo všetky vieme čo máme ten istý názor. ja nehovorím že nesúhlasím, ja len hovorím že v zdravotke sa k tomu postavili takto. a vidís zamestnávateľa to predsa len trápilo lebo učtovníkom a mzdárom sa nezdalo, že ostane na RD bez platiteľa poistného a že ako sa nahlási ako samoplatca....ja som názoru, že nemusí nič riešiť u zamestnáv. je na RD ide do ZP povie že si ide platiť a hotovo. ale čo má robiť keď ju pošlú za zamestnávateľom ako spomínali aj dámy tu vyššie? toto by som ja chcela vedieť že čím sa ozvať v ZP že nie že nič so zamestnávateľom riešiť nemusím lebo ......

ivu80
21. mar 2019

Pridám svoju skúsenosť.... Požiadala som o odňatie RP, keďže manžel nastúpil na MD, išla som sa nahlásiť do ZP ako samoplatca.. To je všetko.. Som naďalej v PP, zamestnávateľovi som nič nehlásila, som predsa naďalej na RD.

daster333
21. mar 2019

@ivu80 mozem sa opytat trosku podrobnejsie islo o nahlasenie uz tento rok po tej zmene? a este dotaz ale osobny takze respektujem ked neodpovies ale aky okres a zp? nerozumiem tomuto.skoda ze aj my sme sa nestretli s takyto postupom.....

ivu80
21. mar 2019

@daster333 áno, tento rok, Union poisťovňa Trenčín

peppita
22. mar 2019

@ivu80 prosim ta a ked si sla na zdravotnú,potrebovala si nejaky papier?