Otec na materskej, matka doma. Aké povinnosti máme voči úradu práce?

pinqina
14. apr 2019

Ahojte damy, nikto z okolia mi nevie poradit tak som sa registrovala tu, snad mi pomozete. Poviem vam to cele od zaciatku. Takze .. som v 35tt na urade prace vdaka comu nemam narok na matersku. Ked sa ma teda pytali co a ako tak som povedala ze budem proste brat len rodicovsky prispevok a hotovo. Na urade prace mi teda dali termin po porode s tym ze pridem s vypisanym tlacivom na rodicovsky prispevok. No teraz sme to na poslednu chvilu zmenili a dohodli sa s priatelom, ze bude poberat matersku on , s tym ze bude normalne doma (dorobi domcek) a ja budem doma tiez starat sa o maleho. No a po skonceni jeho materskej zacnem ja poberat ten rodicak. Tolko k danej veci a teraz co sa tyka uradov a papierov. Co je moja povinnost ? Musim ist na zdravotnu poistovnu a nahlasit sa ako samoplatitel? Co dalej? Mam zajst gynekologovi a vypytat nejake papiere kvoli materskej pre partnera alebo to mu daju v praci? A co ten urad prace ? Mam tam ist skorej nech ma vyradia z evidencie ? Za vsetky rady vam vopred dakujem

evittam
14. apr 2019

@pinqina Vid uz zalozene diskusie:
Otec na materskej
Otec na materskej-zamietnute prípady.
Mas tam vsetko, nebolo treba zakladat duplicitnu diskusiu.
V skratke-otec dietata moze ist na MD az po 6tyzdnoch veku dietata, cize ty najskôr RP, potom odňať, a otec na MD. Ty ako samoplatca ZP.
A MD otca nema nič spoločné s tebou a tvojim gynekologom. Ziada on.

pinqina
autor
14. apr 2019

@evittam citala som nieco ale tam bola zena zamestnana a tam uz to je potom ine mam taky dojem. Ona sa len na zdravotke nahlasi ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Ci mylim sa ? Pardon ked nahodou tlapem hluposti, vobec sa v tom nevyznam. No a vidite, to ze muz moze ist na md az po 6 tyzdnoch som napriklad vobec ani len netusila, ani som sa to nedocitala. Super som mudrejsia o nieco. Ja teda poziadam normalne po porode o rodicak na urade prace s tym ze oni budem automaticky vyradena z evidencie a teda po siestich tyzdnoch si ho zrusim na socialke alebo kde ? A potrebuje priatel nejake papiere ohladom materskej od mojho gynekologa? ci kde si to on vybavuje? Respektive co k tomu potrebuje ?

pinqina
autor
14. apr 2019

@evittam hop omluvam sa , za toho gynekologa som citala neskor

evittam
14. apr 2019

@pinqina Ale nemusela si zakladat zbytocne dalsiu diskusiu o tom istom a spamovat to tu. Stačilo sa informovať uz v založenej.

evittam
14. apr 2019

@pinqina Nic sa nedeje automaticky. RP vyplaca tá inštitúcia ktoru on ziadas cize UPSVaR a nie SP. Ci žiadať budeš na jednej a rusit na druhej,ktora s tym nic nema?

evittam
14. apr 2019

@pinqina Mylis sa. Ak by si bola zamestnaná tiez si musis v tvojom pripade platit ZP. Stat uz neplati obom rodičom ZP ked su s jednym dietatom jeden na MD a druhý na RD.

pinqina
autor
14. apr 2019

@evittam vlastne hej, ved socialka nema nic spolocne s rodicakom🤦‍♀️ Takze uz tomu rozumiem, aspon myslim. V skratke .. ja pojdem po porode na upsvar s vyplnenou ziadostou na rodicovsky prispevok , ktory si na tom istom mieste necham odnat ked bude maly na svete 6 tyzdnov. A rovno pojdem na zdravotku a nahlasim sa ako samoplatitel. Spravne ?

liduska12
14. apr 2019

V prvom rade by bolo dobre, keby si si od gynekologa vypytala ziadost o materske, zaniesla ho na Socialku, aby ti prislo tlacivo o zamietnuti naroku na materske. To tlacivo potom dolozis na UPSVaR pri ziadosti o rodicovsky prispevok, ktory dostanes od dna narodenia dietata. Hned ako dieta dosiahne 6tyzdnov veku, moze tvoj priatel poziadat o materske. Tlacivo ziadosti o materske mu vydaju na Socialke. V praci vsak musi najmenej jeden mesiac pred terminom nastupu na rodicovsku dovolenku poziadat o poskytnutie RD a zaroven oznamit zamestnavatelovi termin nastupu na RD. Hned ako priatel zacne cerpat materske, ty sa zahlasis na zdravotke ako samoplatca a zaroven ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6rokov, musis to stihnut do 8 dni. Co sa tyka tvojej evidencii na urade prace tak mozes byt zaroven evidovana a poberat RP. Jedina nevyhoda toho je, ze ta budu volat na pracovne pohovory. Takze mozno by bolo vyhodnejsie sa dat vyradit z evidencie po narodeni dietata. Socialku nemusis riesit, lebo ta nie je povinna.

evittam
14. apr 2019

@pinqina Ano a este treba ziadost o MD na SP aj ked nemas narok. Potrebujes rozhodnutie od SP k žiadosti o MD.

pinqina
autor
14. apr 2019

@liduska12
@evittam
Dakujem vam velmi pekne damy, uz tomu rozumiem pomohli ste mi 🙏 prajem vam krasny den a nech sa na vas aj ☀️ usmeje 🙂

pinqina
autor
17. apr 2019

@liduska12
@evittam damy dnes som bola podat ziadost o materske na socialke a pani sa ma pytala ze preco ziadam ked nemam narok, tak hovorim ze potrebujem tlacivo o zamietnuti a pani mi povedala ze to mi vobec k nicomu neni. Vraj to nebudem potrebovat.

evittam
17. apr 2019

@pinqina Pani si mala povedat nech neriesi ked tomu nerozumie a spytat sa ci ti to da pisomne. Jej ulohou je prevziat žiadosť. A daj si potvrdit kopiu o prevzatí.
Btw.ako vedela,ze nemas narok?

pinqina
autor
18. apr 2019

@evittam pozerala sa na tu ziadost a videla tam nezamestnana, tak sa pytala od kedy. Ziadost si nechala ale ziadne rozhodnutie mi posielat domov nebudu. Skratka ze to nepotrebujem, ze este volakedy mozno to niekde pytali ale dnes uz si to matky nepytaju ked narok nemaju. 🤷🏼‍♀️

evittam
19. apr 2019

@pinqina Prepáč, ale mňa nejake nekvalifikované a nicim nepodložené "dristy" od nejakej tetusky za okienkom na SP nezaujimaju. Bohužiaľ dalsia co nema ani sajnu o com hovorí.
Este raz-mala si si to pýtať písomne. A rozhodnutie ti musí prist ak ziadost prevzala. Tvoja chyba ze si si nenechala potvrdiť kopiu o prevzatí. No a nabuduce jej povedz, ked je taka mudra, ze ty potrebuješ k žiadosti o RP potvrdenie ze nemáš narok na MD.
Všetko sme ti tu riadne vysvetlili.

liduska12
19. apr 2019

@pinqina pozri, pockaj nejake 2-3 tyzdne a uvidis ci ti to pride. Ak nie, zisti si, ktora ta spravuje a kontaktuj ju. Maju to rozdelene podla zaciatocnych pismen priezviska. Normalne si vyziadaj pisomne potvrdenie o tom, ze nemas narok na materske.

pinqina
autor
19. apr 2019

@evittam preco odpovedas tymto stylom? Nerozumiem.. ja ti nehovorim ze sa mylis ani nic podobne , ja ti len pisem co mi bolo povedane na SP. Chcela som len pocut vas nazor na to a nie citat koho je co chyba. A inak na upsvar mi nekazali priniest k ziadosti o RP ziadny papier o zamietnuti , kazali mi priniest len rodny list

pinqina
autor
19. apr 2019

@liduska12 ok pockam uvidim, dakujem

evittam
19. apr 2019

@pinqina Odpovedám normálne. Na zaklade vlastných skúseností ze tetusky na úrade vedia vacsinou este menej ako ty. Bohužiaľ a cest výnimkám. Takze aj na UPSVaR ti povedala zle. K žiadosti o RP potrebujes vypisanu ziadost, kopiu RL, kopiu potvrdenia o tom ze nemas narok na MD a tvoj OP.

pinqina
autor
19. apr 2019

@evittam akoze to je totalne v prdeli!.. clovek ktory sa tomu absolutne nerozumie caka, ze mu na danom mieste poradia (musia, je to ich povinnost) a nakoniec este poradia zle. Tak na co tam do pekla su? Ach ach

evittam
19. apr 2019

@pinqina Nic nemusia. Ak aj vedia maju dokonca zakázané radit.

pinqina
autor
19. apr 2019

@evittam jaj tak clovek mal padnut z neba uceny.. zabudla som 🙂

evittam
19. apr 2019

@pinqina Nie z neba určite nie.😉 Ja napríklad nechodím na urady pre informacie ja uz idem informovaná a len vybavím. Nespolieham sa na to,ze mi nejaka tetuska poradí nakoľko skúsenosti ma naucili ze je to zbytocne cakat. Este skor zavádzajú ako aj teba.

pinqina
autor
19. apr 2019

@evittam no lenze ja nemam ist odkial informovana , gynekolog ti to nepovie tomu to moze byt uplne jedno, na upsvar mi taktiez nepovedali. Jedine ze mi niekto povie nieco na modrom koniku ale to je take vies ..mali by ta skratka poucit na upsvar, co treba dolozit , ked prides bez toho tak je to ich chyba , nikto ma na to neupozornil.

evittam
19. apr 2019

@pinqina No vidíš tak uz si informovana. 😉 A tu na MK su aj kvalifikovane zeny co vedia o com hovoria. Ako si sama mohla na to prísť.
Btw.neboj ak prídeš bez niečoho co potrebuju tak ta otocia vo dverach😉, pripadne neposlu peniaze a ked budes riesit preco tak este dostaneš "zdrba"ze si nedolozila co treba....

liduska12
19. apr 2019

@pinqina tu som ti nasla info na stranke socialky: https://www.socpoist.sk/aktuality-potvrdenie-o-...

liduska12
19. apr 2019

@pinqina a este by som ti poradila, ze ak nemas elektronicky podpis k OP, aby si si ho vybavila. Mozes si tak o rodicak poziadat online cez slovensko.sk a nemusis sa trepat s pardnovym babom na upsvar. Funguje to, mame to odskusane.

sashik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michalkam
24. jún 2019

@evittam ahoj, chcela som ťa poprosit, nakoľko som si už dávno všimla aj v iných diskusiách a príspevkoch, že si veľmi znala danej problematiky. Manžel je na MD a chcel by ju zrušiť skôr ako by mu oficiálne skončila. Ja chcem ešte na pár dní využiť čerpanie RP, kým bude mať dcéra 3 roky
Dnes sme boli v sociálke, že ako postupovať, ale teda také neisté informácie poskytla pani úradníčka, vyzerala, že sama moc nevie. Hľadám, hľadám na nete, ale zatiaľ som nenašla.
Ak by si mala čas, bola by som ti veľmi vďačná.
Ďakujem za prečítanie

evittam
25. jún 2019

@michalkam A co chces poradit? No normálne zruší poberanie MD a ty zase poziadas o RP