Otec na materskej - zamietnuté prípady
@django449 momentálne sociálna poisťovňa zamieta materskú, pokiaľ ide o fiktívne prebratie dieťaťa do starostlivosti, teda otec má nový celý úväzok. Zatiaľ ľudia podávajú odvolanie, ale ešte sa poisťovňa ku žiadnemu odvolaniu nevyjadrila, takže je otázne ako to dopadne. Ak niekto má na novej zmluve len polovičný úväzok a nižší plat, tak to je ok a materská je schválena. Ale sociálna poisťovňa pristupuje ku každému prípadu individuálne.
Som zvedavy co prinesie novynrok 2019 hlavne v tomto mudele o ktorom sa bavime. Kedy daju onfo ak sa zmeni alebo doplni novy zakon co bude platny od 1.1.2019
Dakujem Vam 🙂
@lavender21 myslím si,že sociálke je veľké prd do toho,či má v novej zmluve nižší plat.ved aj tak,materská sa počíta zo starej zmluvy....a polovičný úväzok....nikde nie je napísané,že aj keby robí 6hodin dajme tomu,tak ich nerobí napríklad poobede alebo nočné....to je zase iba zámienka,aby mohli žiadosti namietať.....
@missy89 Pred zamestnávateľom je na rodičovskej dovolenke zo zákonníka práce. Ich nemusí zaujímať či mu schvália dávku materské v SP.
@paulinka1986 Nejde o to, ze nemoze, ale neodporuca sa to. my sme teraz uz davali ziadost na druhedieta. Ale ked siel v maji manzel s prvym, tak zadost daval k 17.5 a do prace nastupoval 22.5. mihal dokonca odporuca 2 tyzdne pockat s novou pracou...
@srnka700 tak to som nevedela že on odporúča 2tyzdne až....no nič....keď nám to zamietnu kvôli tomu dátumu,tak neviem či má vôbec význam sa odvolať.....
@paulinka1986 zmysel t urcite ma. Zakonom nikde nie je dana lehota na novu pracu.
Mám otázku.ako byť úspešný v takejto situácii.je logické že keď muž bude pracovať menej,tak by mal aj menej zarobiť.....čo v prípade,keď aj bude menej pracovať,ale menej nezarobí....jedna pani zo socialky(nie u nás) sa pýtala,keďže menej pracuje,tak či zarobí 200-300e.....to naozaj je všetko stratené,čo sa týka otca na MD?
@mamuska86 to je nejaka blbost ved povedali ze moze robit na pol.uvazok cize ked za plných 8hodin zarobil napr.1500e tak asi pri polovicnom nezarobi 300e...to bola nejaka mudra pani...ale vravim ze sa mi zda idealne otvorit si zivnost tam mozu akurat trt makovy...inak v podstate je to diskriminacia lebo zivnostnik moze robit aj 10hodin denne kopec takych poznam a zarobit aj 20000e mesacne zaujimave ze to im nevadi...ja ked som sa informovala na socialke tak vraj ide o to aby otecko menej pracoval kedze prebere starostlivost dietata aku dovtedy poskytovala matka a teda aj menej zarobil lebo ze materske je vlastne nahrada prijmu ....len zabudaju akosi na to ze vlastne to aj nahrada prijmu je-matkinho.... ved este zoberu aj rodicak
@lavender21 mm bol vcera po papiere na uradoch a tam mu povedali, ze ked si dam odnat RP napr. k 5.12., tak rodicak nedostanen, ale ak by som ho mala odnaty k prvemu, tak este rodicak za ten mesiac dostanem... mne to nedava logiku 😑 ved prave musim mat za prislusny mesiac aspon jeden den, aby som mohla ten rodicak dostat nie?
@milagros áno,presne....veď napríklad keby môj zarobil na novú zmluvu tých 200-300e,tak by nam to vyšlo aj s jeho MD o 200e viac ako keď by som brala rodičak.takto by sme mali viac.a zabúdajú na to,že kým sa oni rozhodnú,že zamietnu,tak koľko rodín musí zatiaľ vyžiť z jedného platu aj 4mesiace.....kým sa rozhýbu vôbec nejaké rozhodnutie poslať
Ja mam ešte otázku na tu skúsené...keď nám teraz zamietnu žiadosť,dá sa ešte požiadať o MD budúci rok?či sa dá požiadať iba raz? ďakujem
@mamuska86 a na socialke mu povedali: takze matersku chcete cerpat z XY spolocnosti a podavali mu jedno tlacivo... kedze moj muz este na par hodin mesacne robi pre dalsiu spolonost, tak im vravi: chcem cerpat MD z oboch spolocnosti... este dobre, ze sme sa doma o tom rozpravali, lebo keby nevedel, ze bude potrebovat dve tlaciva, tak oni ho normalne zblbnu...
@mamuska86 ale ved z jedneho platu zijes aj teraz...
jemine dievcata, ved vasi muzi dalej pracuju takze vam vlastne pokial nerozhodnu uteka len rodicak... oni predsa realne nesedia doma... ( a ten rodicak pokial by matersku nepriznali vam spatne doplatia...)
@milagros inak rodicak nie je nahrada prijmu, to je materska ( rodicak je len davka )... cize materska tvojho muza nie je nahrada tvojho prijmu ked si na rodicaku...ked je na materskej muz tak ty mozes ist do prace a pracovat ( ak by bol na materskej realne samozrejme, cize by si nepotrebovala nahradzovat stratu tvojho rodicaku... )
ako ja chapem ze sa rozculujete ze dlho cakate na rozhodnutia, ale rozculujete sa akoby vasi muzi naozaj doma plienky prebalovali a vy ste kvoli uradnikom boli ako Rodina bez prijmu... pritom pred rokom, dvoma moznost ktoru aktualne chcu vyuzit vasi muzi napriek tomu ze existovala nevyuzival viac menej nikto... cize vsetky rodiny prezili v pohode bez pridavneho prijmu z materskej otca...( ja teda mam 3tie dieta a nevyuzili sme tuto moznost pri ziadnom, a zijeme my aj nase deti...)
Tak dievcata nasa radost zo schvalenia netrvala dlho. Dnes nam prisiel papier ze nam ju k 2.10 rusia. Z dovodu noveho zamestnania. Takze po novom to budu robit zrejme takto. K 1.10 nam ju schvalili a k 2.10 nam ju zrusili. Poslali nam 45€ za jeden den a dovi dopo. Voci zruseniu nieje ani uvedeny datum k odvolaniu. Stalo sa Vam to niekomu?? :'(
@veronika240 a nové zamestnanie má na plný úväzok? Uz som o takých prípadoch čítala, len neviem či tu alebo u Mihála.
@bosorkabb ma ale vsetko vedeli uz pred schvalenim. Tak nechapem naco to schvalili a hned zrusili. Teda chapem, myslim si o tom ze to robia takto naschval a voci zruseniu sa neda odvolat. Prave preto
@veronika240 nedá sa odvolať? Vždy by sa malo dať odvolať na rozhodnutie úradov.
A nam dnes po niekolkych urgenciach pani zo socialky volala, ze nas nepotesi, ze vsetky tieto ziadosti preskuma inspektorat prace. Neviete, ako taka inspekcia prebieha?
@veronika240 Vsak ale nove zamestnanie nieje dovod na zrusenie/odnatie materskeho a kedze vam materske najprv schvalili, tak vlastne uznali dohodu o prevzati dietata do starostlivosti otca. matka tiez moze popri materskej pracovat...som zvedava co dalej....dala by som to na sud. Ja som zvedava ako dopadne nase odvolanie uz ho tam maju 2 tyzdne tak asi vymyslaju ako dalej pri odvolaniach. Vcera muz vravel, ze dalsim 2 kolegom schvalili materske, ale ked teraz citam ze tvojmu muzovi odnali, tak asi ani oni sa dlho radovat nebudu.
@veronika240 a este mi napadlo....ja by som mozno skusila podat novu ziadost, napr. v januari . ....minimalne nech ich picne z tolkych ziadosti.
@bosorkabb no vzdy byva na zadnej strane do kolkych dni sa da odvolat. Tu to nieje
@bosorkabb ja hlavne nechapem ked 19.11 bolo rozhodnutie o schvaleni kedy uz mali vsetky zmluvy aj papiere a 30.11 to zrusia kvoli praci. Tp je co za vyjeb toto kurva . Ze musim hresit

Ahojte. Vidim, ze v tomto vlakne je uz dost toho popisane... Viete mi niekto povedat aktualnu situaciu? Chcel by som poberat matersku dovolenku (som otec), ale zaroven by som chcel ostat aj pracovat. Da sa to este vybavit? Co vsetko je k tomu potrebne? Mam normalne zmluvu na dobu neurcitu v sucasnej robote. Potrebujem dostat nejaku novu zmluvu na dobu poberania materskej? Viete mi to niekto zhrnut? Dakujem velmi pekne 🙂