Otec na materskej - zamietnuté prípady
@pallacinka Tu dieru urcite velmi rychlo a skoro záplataju a spôsobom ako som uz napísala.😉
@kianka5 Pre teba tiež platí príspevok hore- a muž nemá sedieť doma, ale ma sa starať o dieťa, kým žena pracuje (v ideálnom svete).
@evittam Tiež si to myslím, je to len otázka času.
@pallacinka no pre mňa platí práve tá zmena odklepnutá od 1.1.2019. Takže ja budem doma tak či tak...
@pallacinka len tak do pléna...ani žene na materskej nie je zakázané pracovať... Môže mať prácu v inej firme ako z tej ktorej poberá materské...
Podľa môjho názoru xy zákonov v praxi funguje inak ako boli mienené...a čo teraz. Sklopiť ušká a riadiť sa internými predpismi SP...kde sa k nim dostanem na preštudovanie...hmm...zákon si vie naštudovať každý a robí tak ako to jemu vyhovuje....
@pallacinka muzi len vyuzivaju to, co je dovolene aj zene. Pracovat popri md.
@evittam tak na tuto neochotu sp asi robi interne skolenia. Strasna neochota podat informacie. A ked uz ide clovek naisto, ma pozrety zakon, len chce pocut, ze to spravne chape a kladie im cielene otazky typu ano-nie, tak sa osivaju ako mozu.
@evittam áno... Aj keď povedzme zo svojho pohľadu by sa popri materskej nemalo pracovat... Ani matka a ani otec... Materská je prakticky vo výške mzdy .. takže všetko naviac a toto je naviac je zákonom omylom dovolené kradnutie peňazí z našich daní a odvodov... Ale zas u nás funguje: štát okráda nás vo veľkom tak my ukradneme aspoň v malom čo sa dá ... Nech sa nám zlodejina aspoň trochu vráti...keď sa tak na to pozrieme... Asi by sme ozaj mali v prvom rade začať od seba...
@moonlight1210 No bohuzial oni sa vo vacsine prípadov osivaju hlavne preto lebo odpoved nevedia. Cest vynimkam. Vlastná skúsenosť.😉
@evittam dobre...ja budem sledovať teda ako sa to vyvinie...neviem čím sa teda riadi SP keď zamieta tie žiadosti. Uvidím ako posúdia našu žiadosť a potom uvidíme čo ďalej...
Ostatným žienkam a ich mužom držím palce aby sa ich situácia vyriešila k ich spokojnosti...otvorene napísané...finančnej spokojnosti.
Vám ostatným pokoj na duši a pekný polopracovný týždeň 😉
@evittam oficiálne to nie je zlodejina ale morálne... Hmmmm.... Materská je dávka pre rodiča pretože sa stará o dieťa a preto nemôže pracovať.... Lenže doma o dietA sa stará ďalej matka a otec je na materskej len aby zvýšil príjem rodiny.... Takže z morálneho hľadiska je to zlodejina... A okrem toho ešte je okradnute aj dieťa a aj otec... Kým nezostane s dieťaťom doma sám ako matka nikdy nevybuduje taký vzťah s dieťaťom ako keď doma s ním bude.... Poznám prípady aj z jednej strany aj z druhej... Nechápem, prečo sa otcovia nechajú olupit o ten čas s dieťaťom ktorý s ním môžu stráviť... A nechápem matky, že sa cítia pre dieťa tak dôležité, že odopru túto možnosť otcovi dať... Jediný dôvod by podľa mňa mal byť existencny...ale myslím že v týchto prípadoch sa to netýka 95% rodín... Áno je to len využitie dier v zákone....aj vahostav len zákonné nevyplatil živnostníkov... Bastrnak tiež len obišiel nejaký ten zákon, dva... To že nám zákon dovolí kradnúť, ešte neznamená že je to aj morálne správne...
@evittam ano... Ale tak ako iné dávky NP by sme si ich nemali vyberať len tak... To ako teraz, keď odsúhlasili, že materskú môžu obaja rodičia poberať naraz... Zoberie si materskú otec, matka, a ešte obaja budú môcť aj pracovať.... Neviem či sa to bude dať zákonné zakázať... Keďže čisto teoreticky môžem mať kľudne aj 2 prác. Pomery na 40 hod. Týždenne ale na materskú pôjdem a aj o materské požiadam len z jedného z nich... Štát nemá právo mi zakázať druhu prácu... ja sa naozaj len divím, že sa oteckovia takto nechajú doslova okradnúť o čas a vzťah s dieťaťom... A ešte mamičky sa vyjadrujú... Mám právo na tie peniaze... Ani si nespomenul na pravo ocina na tú materskú akú majú aj ony... Obdobie vzdoru, plienky, domácnosť, plač, a lásku... Nekonečné stastie... Len si rodičia vypočítajú na koľko peňazí majú nárok a chcú ich silou mocou ... Ešte za majú tolky zamestnávatelia pochopenie pre týchto akože oteckov... A sú ochotný dávať nové zmluvy ... konečne majú možnosť oteckovia byt s deťmi na materskej a nevyužili ju to... Je mi z toho doslova smutno...
@willino1tak si prosím Ťa založ novú tému a moralizuj tam....nechaj ostatných aby diskutovsli k téme....veľmi pekne ďakujem za pochopenie
@evittam chapem ta. ja som pracovala 8 rokov , odvadzala dane a odvody, este sa aj 2x stahovala za pracou do ineho mesta aby som nebola na tarchu statu a ked som prisla o pracu lebo zamestnavatel rusil prevadzku a otehotnela, tak som dostala prd makovy, lebo som nemala aktivne nemocenske poistenie. a uz som sa nestihla zamestnat. a navyse by som aj klamala zamestnavatela, tak by tu potom niekto tiez moralizoval....takze suhlasim, mali by sa zmenit a upravit kriteria naroku na MD.
@willino1 vies co by sa stalo, keby moj manzel prisiel za zamestnavatelom, ze ide na 28t na MD? Na jeho veduci post by museli prijat niekoho ineho. Kam by sa potom podla teba vratil? Po MD by dostal 2mesacne odstupne a siel by kade lahsie. V SR nie su podmienky aby bol otec realne na MD, mozno niekde vo vyrobe v kii 😀
@jvlo ale prosim ta 🙂 pracujem na veducej pozicii a zatial som sa po materskej 2x na veducu poziciu vratila... predstav si ze to islo🙂 teraz som opat na materskej a zamestnavatela priebezne informujem ci este zostavam... akurat zeby tvoj muz bol riaditel sveta a bez neho by sa svet rozpadol - inak ver, ze je ako kazdy iny nahraditelni a ako tisicky zien na veducej pozicii po materskej aj on ak je taky schopny by si opat pracu na veducej pozicii nasiel...
@willino1 suhlasim s tebou...
@jvlo takisto to je aj ked ide zena na MD,nie?

@gerlachovka Som rada, že to vidíme podobne. Je to príklad “diery” v zákone, pochybujem, že sa na takúto možnosť myslelo, keď sa zákon prijímal. Prvotný zámer bol určite dobrý, zrovnoprávniť mužov a ženy v tom zmysle, že muž ma priestor angažovať sa ako otec a žena zasa kariérne. Či to už človek využije alebo nie záleží na morálnych limitoch každého z nás. Podľa mna sú v tomto podmienky na Slovensku dosť štedré aj bez využitia tejto možnosti. Každopádne vítam, že sa konečne niečo deje, aby sa táto diera “zaplatala”- aj keď opakujem, ta forma a spôsob by mohli byt iné.