icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
because
2. apr 2019

@danicaa24 toto iste chcem aj ja.

joannita
2. apr 2019

@ewka81 my sme to mali podobne. Ja som od 3.3 poziadala o odobratie rodicaku a manzel od 3.3 nastupil na matersku. Ja dostanem este davku aj za marec a muz dostane matersku uz od 3.3 cize v jednom mesiaci dostaneme jedno aj druhe.
Teta na upsvare ma ale presviedcala ze to nejde 🙂 samozrejme to ale ide.

evittam
2. apr 2019

@joannita Dala ti to pisomne?! Zamestnávateľovi je jedno či poberas alebo nepoberas RP. Ty si u neho na RD. Bodka.

ewka81
2. apr 2019

@joannita mňa presviedčali rovnako, rozhodnutie ktoré ste odkladali ku žiadosti o materské na sociálnej poisťovni bol uvedený aký dátum ukončenia poberania rodicevského príspevku? Totižto UPSvar vie vydať rozhodnutie len k 1 dňu v mesiaci, mňa tiež chceli presvedčiť aby som podala žiadosť o odobratie rodičovského k 1.4

ewka81
2. apr 2019

@danicaa24 co sa týka zdravotného poistenia, ostávaš v trvalom pracovnom pomere, len si hradiš samostatné zdravotné poistenie, zamestnávateľa o tom len treba upovedomiť. Volala som do zdravotnej poisťovne, viem to od kompetentnéj osoby

evkao
2. apr 2019

@ewka81 ja som ziadala o odnatie rodicaku 27.2, odnatie bolo k 3.3., muz isiel na MD od 4.3 - na SP doniesol manzel vsetky pozadovane dokumenty + prefotenu ziadost o odnatie rodicaku k 3.3., na SP s tym nemali ziaden problem, za dva tyzdne nam prislo rozhodnutie o priznani materskej pre muza, rozhodnutie od odobrati RP mi prislo vcera postou

evkao
2. apr 2019

@ewka81 a v rozhodnuti z UP je uvedene, ze mi odnimaju RP k 1.4.

extempore
2. apr 2019

@luliu nie, nemusí platiť, je poistencom štátu

luliu
2. apr 2019

@extempore áno musí ak má len jedno dieťa, od januára platí nový zakon

sasesoe
2. apr 2019

@joanitta ako citam tcoj dalsi prispevok, tak mi napadlo, ci ta zamestnavatel neeviduje stale ako na MD a nie na RD, ci si mu hlasila tento prechod, ked si prestala poberat MS zo SP a zacala RP z UPSVaR. Ak ano, tak potom uz fakt len pisomne na nich, lebo poberanie RP a byt na RD su dve rozdielne veci. RP mozes nepoberat aj preto, ze on po MD zabudnes poziadat.

luliu
2. apr 2019

@extempore obaja rodičia nemôžu byť s tým istým dieťaťom poistencom statu

milagros
2. apr 2019

@ewka81 nechapem preco koncis rodicak 2. A muz ide na matersku az 3 mozte v jeden den...toco pises by nemalo ovplyvnit ale teraz vymyslaju vselico

missy89
2. apr 2019

No a ja som teraz z toho uplny jelen 🤔 lebo ja som vravela nasej mzdarke, ze tento mesiac manzelovi konci MD na starsieho syna, lebo ma 3 roky a ze chceme sa prehodit aj s mladsim (ze on bude s mladsim MD a ja so starsim osoba starajuca sa o dieta do6rokov). Ale kedze mam zmluvu na dobu neurcitu vraj sa to neda, lebo oficialne som doma s dietatom starsim ako 3roky a to uz mi zamestnavatel nemusi akceptovat a mozem prist o miesto. Inak pytala som sa par dni dozadu na to aj tu v skupine, ale nikto mi neodpovedal.

majusqa77
2. apr 2019

@missy89 na zdravotke mozes byt na starsie dieta, ak chodi do skolky na menej ako 4 hodiny. V robote ostan na rd s mladsim

lavender21
2. apr 2019

@ewka81 my sme to riešili minulý rok v auguste tak, že manžel nastúpil na MD 2.8., dostali sme rodičák aj za august. V rozhodnutí bolo, že odnímajú od 1.9., nakoľko od 2.8. nastupuje manžel na materskú. Na sociálnej poisťovni a tým problém nemali... Doručili sme im to cca 2 týždne po žiadosti o materské...

missy89
2. apr 2019

@majusqa77 nebude problem s tym, ze na socialke bude podpisany papier, ze starostlivost za mladsieho som odovzdala manzelovi? Myslim v praci samozrejme. A dakujem za radu 😊

majusqa77
2. apr 2019

@missy89 a odkial to v praci budu vediet?

missy89
2. apr 2019

@majusqa77 neviem, zo zdravotky? Asi som uz paranoidna. Len nechcem spravit nieco nezakonne (ci ako to nazvat) a prist o pracu.

ewka81
2. apr 2019

@milagros volala som na ústredie sociálnej poisťovne a bolo mi povedané, že musím ukončiť, respektíve požiadať o ukončenie vyplacania rodičovského príspevku minimálne jeden deň od podania žiadosti otca o materské

joannita
2. apr 2019

@evittam jasne som na RD (aj ked teta tvrdi ze nie 🙈) ale zaujima ma, ci ma naozaj musi zamestnavatel "prehlasit" v ZP, ze uz nebudem poistenec statu ale samoplatca. Vraj to mam preto oznamit v robite ze nebudem poberat RP aby ma mohol prehlasit inak mzdarka dostane pokutu
...

ewka81
2. apr 2019

@evkao ďakujem veľmi pekne

milagros
3. apr 2019

@ewka81 tak to je sranda....muz sa hlasil na matersku 21.,ja som si davala odnat RP od 21. a dokonca sme boli na uradoch 21. a ziaden problem

ewka81
3. apr 2019

@milagros v každom meste iný zákon 🤣, ale túto informáciu som naozaj obdržala na infolinke sociálnej poisťovne preto sme tak aj urobili ako nám bolo odporúčané

lucia245
13. apr 2019

Je tu niekto kto už vie výsledok po odvolani voči zamietnutiu? Aký bol výsledok? Prípadne niekto kto sa súdil? Dakujem

cmuuuuk99
14. apr 2019

@lucia245 zamietnute aj odvolanie

lucia245
14. apr 2019

@cmuuuuk99 ďakujem za odpoved. A súd ste riešili potom či už nie? Ako dlho sa to ťahalo?

gerlachovka
14. apr 2019

@lucia245 my sme podali zalobu pred viac ako mesiacom, cakame co dalej. toto moze trvat rok a viac. predpokladam, ze prve zaloby sa posielali az v tomto roku, takze to este potrva kym padne nejaky rozsudok a navyse co kraj, co sudca to iny rozsudok moze byt.

danula.ch
10. máj 2019

Prosím o radu. Drobec má rok. Manzel prišiel koncom novembra 2018 o prácu, tak šiel na materskú, ja na neplateny rodicak. Od 1.1.2019 sa zamestnal na plný úväzok, za január a február mu ešte bola vyplatená materská. V apríli prišlo rozhodnutie zo soc.poisťovne v Galante, že mu materskú odnimaju k 1.3.2019, takže za marec už nedostane vyplatené. Teraz mu poslali opravu, dátum odnatia upravujú na 1.1.2019 s tým, že voči nemu začínajú konanie. Myslite, že je možné, že budú požadovať vrátiť vyplatenu materskú za január a február? Druhá vec je, že či sa môžem spatne nahlásiť na platený rodicak, či mi ho potom spatne vyplatia a či mi zdravotná poisťovňa vyplatí naspäť poistné. Máte niekto podobnú situáciu, viete mi prosím poradiť, ako postupovať?

cmuuuuk99
10. máj 2019

@lucia245 nie nechali sme to tak ja som sa vratila na matersku a muz do prace....nedalo sa nic ro it

joannita
10. máj 2019

@danula.ch ano rodicak ti daju spatne 6 mesiacov dozadu takze chod rychlo na upsvr poziadat lebo ked chces RP od januara tak uz mas len par dni na to. ZP ti tiez vrati spat peniaze ale tiez musis im vsetko zdokladovat a poziadat o to.
Ano matersku bude musiet vratit.