Otec na materskej - zamietnuté prípady
@luliu dakujem, neviete mi este poradit, ak by podal vypoved,a vypovedna doba bude plynut od 1.4. do 31.5. moze pocas vypovednej doby nastupit na rodicovsku dovolenku 2,5.? plynula by mu vypovedna doba dalej bol by ukonceny pracovny pomer 31,5, aj napriek tomu ze by bol uz v tom case na rodicovskej dovolenke?
Manzelovi schvalili matersku na starsieho, ale ten bude mat o chvilu 3roky a zvazujeme co dalej. Ja mam zmluvu na dobu neurcitu. Ak by manzel siel na matersku s mladsim, ja musim nastupit do prace? Ci su aj ine moznosti? Dakujem za rady/skusenosti.
Baby, do kolkych dni sa musim nahlasit na up, ak mm nastupuje 2.4.na md? Rozhodla som sa,ze budem evidovana ako nezamestnana, nez si sama platit (hadam dobre rozhodnutie 😁)
Ahojte, ak si este pamatate tak uz davnejsie som vas informoval, ze k nam do prace SP poslala inspektorat prace a to len preto, ze jeden kolega poziadal o matersku a popritom pracuje. Pani z inspektoratu k nam osobne priniesla vsetky papiere, ktore predtym pozadovali a len nahnevanym hlasom odvrkla, ze vsetky papiere su v poriadku a ze coskoro sa uvidime opat, nokolko dalsi chalani poziadali o matersku a budu kontrolovat kazdeho jedneho!Co je na tom celom najsmutnejsie, ze SP stale nerozhodla o materskej, ale inspekciu poslali do dvoch tyzdnov od podania ziadosti o materske!
@barnes ano robia to uz automaticky ze posielaju kontrolu a preto to zamestnávatelia uz nechcu takto robit a ja sa im necudujem ...
Baby mozete poradit pls. Muzovi schvalili od 3.3 matersku a ja ostavam na RD (davku mi odnali k 31.3 na moje poziadanie) Dnes som bola v VsZP ze nahlasit sa ako samoplatca, resp. Informovat sa co mam priniest atd, a teta mi povedala, ze ja NIESOM uz na rodicovskej ked budem samoplatca, ale ze musim ist za zamestnavatelom, aby ma uz neevidoval ze som na rodicovskej. Ze nemozem byt aj samoplatca v zdravotke, aj na RD. Vysvetlovala som jej ze SOM nadalej na RD ale len bez rod. davky ale ona si mlela svoje ze ked neinformujem zamestnavatela o tom ze ma musi v VsZP nejak prehlasit. Inak vraj nasa mzdarka moze dostat nejaku pokutu.....
Viete pls co tym myslela? Nerada by som im v robote vesala na nos ze muz je na MD lebo by zacali spekulovat ze mi nemusia drzat miesto a podobne spakulacie..... Dakujem 🙏
@joannita ty nie si povinna poberat RP, nedavno riesila jedna mamka na fb, ze sa zabudla prehlasit z md na rd a poziadat o rp, jasne, ze o tie peniazky prisla,lebo vyplacaju len 6m dozadu... skusila by som bud inu pobocku alebo pisomne poslat ziadost, ci informovat sa mailom na ustredi zp.
@missy89 @sasesoe volala som do VsZP teraz a povedala mi to iste. Ze musim zamestnavatela informovat ze mi bola pozastavena davka, aby ma on mohol prehlasit (neviem ako prehlasit).
Tak neviem lebo si pamatam ze @evittam viac x pisala ze ja nemusim informovat v robote o tom ze nepoberam davku. Ako to ale potom urobit? Prosimta nevies poradit? 😳 Existuje aj nejaky iny dovod preco sa nepobera rodicak, ako ten ze muz je na materskej? (Ved v robote nemusia vediet ze muz je na materskej) Lebo ked poviem ze muz je na materskej, uz vidim jak zacnu spekulovat ze tym padom ja niesom na RD a preco mi nedrzat miesto.....
Ja som dnes vybavovala muzovi md, od zajtra bude a ja som evidovana vo vszp ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov s druhou dcerou..ale teda o ziadnom zamestnavatelovi a nahlasovani nehovorili..ale možno to je ine ked mame 2 deti..aj ked pochybujem
@joannita
@evkagardian ja som tak nahlasena teraz a nahlasena som s tym druhym dietatom. Viem, ze som musela aj meno dietata vypisovat. Tak ktovie, ci sa da nahlasit na dieta, pri ktorom si na socialke podpisovala papier, ze ho odovzdavas do starostlivosti otca.
@milagros ja riešim presne túto záležitosť aby som ešte dostala rodičák za mesiac apríl. Ku dnešnému dňu 2.4 som požiadala UPSvar o ukončenie vyplácania rodičovského prisdpevku a manžel ku dňu 3.4 požiada sociálnu poisťovňu o vyplácanie materského v ochrannej lehote. Ak mi UPSvar vydá rozhodnutie o ukončení poberania rodičovského príspevku k 1.5, nakoľko mi vznikol nárok na vyplatenie rodičovského za apríl, neovplyvní to manželove chvalenie materského a tým pádom vyplácanie materského za rok 2018? Podotýkam, že dal výpoveď v práci ku 1.4 a je v 7 dňovej ochrannej lehote.
@danicaa24 nie, rozhodnutie mi ešte nedali, odporúčali sa mi informovať na sociálnej poisťovni či to bude v poriadku, pretože práva ruka nevie čo robí ľavá. Zdravotná s tým nemá nič. Podľa smerníc by to malo byt v poriadku nakoľko sú dôležité dátumy na žiadosti o ukončení poberania rodičovského príspevku a žiadosti o vyplácanie materského. UPSvar vypláca dávky mesačne, sociálna poisťovňa denne, resp alikvotne, čiže by ju to podstate nemalo zaujímať, že mi vznikol nárok na celú dávku. Len si chcem byť istá
@ewka81 ďakujem, ja chcem toto iste o mesiac riešiť, manžel chce ísť na materskú od 3.5., len ma zmiatlo teraz co písali baby že zdravotke im robia problémy že to musia riešiť so zamestnávateľom, ja si chcem zdravotku platiť sama a pre zamestnávateľa chcem byť stále na rodičovskej

@danicaa24 keď zostane reálne doma, tak nie je žiaden problém a materskú mu schvalia