Otec SZČO na materskej?
Ahojte, rada by som sa poinformovala ako je to keď ide otec na matersku, či s tým máte niekto skúsenosti.
Muž je szčo, od oktobra platí odvody aj do soc. poistovne. Čiže by splnil povinnosť platit 9 mesiacov aby mohol nastupiť na matersku? Z čoho sa potom počíta vyška?
Ja som poberala materskú, pred porodom som bola zamestnaná. Teraz poberám rodičovský príspevok.
Ide o to, že som sa dočítala, že ked otec prejde ako szčo na materskú, nemusí platit odvody do soc. poistovne. plati to aj na odvody do zdravotnej poistovne? Ušetrilo by nám to tým pádom 200 e v rozpočte, čo nie je mala suma. Dcera ma 10 mesiacov.
A čo potom ja? Nadalej by som chcela zostat doma, pracovný pomer mi sice trva ale po porode som sa prestahovala a určite sa už do prace do ba nevratim. Musela by som teda ukončit prac. pomer a nahlasiť sa napriklad na urad prace aby som si nemusela platit odvody do zdrav. poistovne? Možem poberat aj davky v nezamestanosti ked som si ich nikdy nečerpala?
Ak by mi to niekto vedel po lopate vysvetliť bola by som vdačna dakujem krasne 🙂
@niba0717 my sme mali podobnú situáciu
Mne zrušili prac miesto a tak som sa nahlásila na UP ako nezamestná zrušila RD a čerpala podporu a odvody za mna platil stat
Muž ako SZCO išiel na MD odvod do SP neplatí ale zdravotku by si mal platiť lebo mu príde nedoplatok ako môjmu a naraz zaplatiť 500ezr nieje sranda radšej si každý mes platiť ZP
Suma sumárum muž neplatí SP dostáva materskú ale platí ZP
Ty sa nahlásis na úrad poberať podporu socialku a zdravotku za teba platí stat
A výšku materskej mu vypočítajú z odvodov ktoré odvádzal do SP môj neplatíte velke odvody a materskú mu vyrátali 360eur čiže sa to oplatilo využiť inak by prepadla buď podpora ale materská statu
Ahojte, momentálne som na RD. Uvažujeme ale, že manžel SZČO by išiel na materskú pred zimou, nakoľko pracuje v stavebníctve a cez zimu nerobí. Čo však so mnou cez toto obdobie, keď by bol na MD on? Po ukončení jeho MD by som chcela opäť poberať RD. Je to vôbec možné? (Som štátny zamestnanec, zamestnávateľ mi drží miesto 3roky, dcérka má 1,5 roka.)
@stanka_s keď bude muž na md vy si odhlásite Rd a pôjdete sa nahlásiť na úrad stat za vás zaplatí zp keď muž skončí md vy sa odhlásite z up a nahlasite opäť poberanie Rd tu dobu čo poberať rd nik nebude tu Vám nik nevráti ale ako bonus muž nebude platiť do sp odvody zp by som platila na jeho mieste i keď oni uvádzajú že sa nemusí platiť lenže plotom príde rz a príde mu pravdepodobne nedoplatok lebo oni vychádzajú z daňového kt. Je za cely rok ako príjem
@evittam jasné, to som sa pomýlila, viem že RD sa nepoberá, poberá sa RP.
Toto by mi vyhovovalo, ostať na RD ale bez poberania RP. (Druhé dieťa má 12 rokov 😊.)
Čiže ísť sa opýtať na ÚP? Ja tam tak nerada chodím, tiež mám pocit, že tie panie vedia menej ako vy tu.
Zdravotnú by som si platila, to by nebol problém.
Ak by manžel neplatil zdravotnú, tak by mu potom vyskočil nedoplatok, tak to by som sa išla poinformovat do ZP, lebo ma príjmy z DP, takže isto bude musieť platiť.
@evittam Rd či Rp reagovala som ako to bolo napísané v príspevku myslím, že všetci chápu ☺️Takze len aby pani skratky pochopila ďalej
Na up sa nahlási ako nezamestnaná ak nechce platiť odvody ako samoplatiteľ len na ten čas čo muž poberá md si ona pozastaví RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK to platí v prípade že jej pracovný pomer netrvá resp ho zruší 😉

@niba0717
@majusqa77
@evittam
ahojte, akurat to ideme riešiť aj my, takže je to takto?
1.ja sa na ÚPSVaR odhlásim z poberania RP
2.treba aj nejako špeciálne nahlásiť, že zostávam na RD?
3. potom pôjdeme na SP, tam manžel (SZČO) vyplní žiadosť o materské
4. má manžel na SP aj nejako odhlasovať platenie odvodov do SP?
5. a potom pôjdem ešte na ZP a tam im oznámim, že sa starám o dieťa do 6 rokov, nech za mňa naďalej platia odvody?
6. manžel si bude aj naďalej platiť odvody do ZP, keďže bude mať príjem zo živnosti
7. a na SP a ZP treba ísť v mieste bydliska? alebo sa dá isť aj na inú pobočku (máme rôzne trvalá bydliská, tak či musíme chodiť na každú zvlášť), prípadne sa to dá aj poštou?
Chápem to dobre? Ďakujem