Pandemický rodičák a škôlka
Je možné poberať pandemicky rodicak a dať dieťa do škôlky? Pani na úrade práce mi povedala, že áno, môže ísť do škôlky a nárok na tento rodicak nezaniká. Ale nie som si istá....dakujem
Baby ale to, že ste sa zaevidovali nemá vplyv na vyplácanie pandemickeho. Kým vám príde čestné, kým to prehodnotia, kým vám ho schvália nejaký čas trvá. Dokonca sa nevylučuje evidencia na ÚP a poberanie pandemickeho RP zároveň.
@chvostik1 ja som aj musela ísť pre cestné. Mne ho nikto neposlal a mi povedal že z Čadce (kde patrim), ani nič neposielajú. Proste ak sa nepostras, nemás. Mne veru povedala, že nemôžem byť evidovaná a zároveň poberať. Presnejšie evidovaná áno, ale nemôže vzniknúť nárok na davku
@mishach dnes mi pani na urade ani nic nepovesala,,,,vobecx ze takato moznost existuje ...fakt zavisi od uradnicky
@mishach takže evidovaná ako nezamestnaná byť môžeš. Netreba tu baby zbytočne motat.... Respektíve musíš sa evidovat keď nechces byť kvázi samoplatca. Podmienka je, ze nesmieš mať žiadny príjem ak chceš nárok na pandemicky.
Čo sa týka cestných. Ono je to od úradu k úradu. Niekde ti to povedia už pri evidencii, niekde pošlú papier rovno domov a niekde sa jednoducho tvária, že o ničom nevedia.
@adriana89 mne povedali ze dieta moze chodit do skolky pocas pandemicaku ale nesmie poberat ziaden prijem.
to znamena ze musi byt zena bez prace.
@bublinka1426 ved ano to viem
@adriana89 mala by si mať. To je ako predĺžena neplatena rodicovska dovolenka (tá pôvodná, nie pandemicka).
Pri pandemickom je podmienka nemať žiadny príjem (žiadne dohody, tpp, ocr, pn, podpora v nezamestnanosti....).
Ale celkom ma zarazilo, že ti napísala, že sa nemusíš evidovať. Nemusíš. Pre nich menej papierovaciek. Ale môžeš sa evidovať keď chceš aby si napr mohla mať dieťa v škôlke celý deň. V tom ti nemôžu brániť...
Ono nejaký čas trvá kým ten pandemicky schvália (ak vôbec) a celkovo kým požiadajú matku o cestné vyhlásenie, že nemá príjem... Po dovŕšení 3r máš 7dni na to aby si sa zaevidovala na Up alebo išla na predĺženu RD. Ale aj tak musíš ísť na Up lebo im treba dať info o tom, kde a s kým je dieťa po dovŕšení 3r... Posledný rodicak chodi mesiac po skončení RD a ty nemáš odkiaľ vedieť, či ti pandemicky uznajú alebo nie. A keď ti ho náhodou neuznajú, a ty sa nenahlasis napr ani na tu predĺženú, tak si budeš musieť tie dni kým sa zaevidujes, doplatit na zdravotke sama.
Ucitelka v skolke povedala, ze davaju zoznamy deti, ktore chodia do skolky, takze nie je mozne podvadzat. Nerozumiem, koho taketo nieco vobec moze napadnut, ze da dieta do skolky a pobera pandemicku ocr..
@chvostik1 TERAZ SI TO TRAFILA PO HLAVICKE. presne. oni davaju az pri poslednej vyplate ( psoledno rodicaku) vediet ze mas narok na pandemicky. a dovtedy akoze co. mne nik nepovedal ze mam vobec na to narok a zesa mam registrovat na zdravotke. vacsina zien sa teda automaticky zaregistruje na urade s podporou a tympadom pandemikcy nemaju narok. ( resp neviem kolko trva cely tento schvalovaci proces) a je teda aj mozne ze pandemicky zamietnu? to takej variante som nepocula
@halci pandemicka OCR neni mozna, pandemicky rodicak poberat je vsak mozne.
Aky je rozdiel medzi normalnym a pandemickym rodicakom? Myslela som ze existuje len jeden rodicak. Rodicak sa pobera do dovrsenia 3r dietata, ak sa nemylim.
@halci pandemicky je kvoli korone. je to ine - rodic nesmie pracovat mat ziaden prijem, pri klasika RP je mozne robit, tunak nie. ....dieta moze nadalej chodit do skolky.
@halci rodic nesmie mat ziaden Pracovny pomer.
@bublinka1426 ok dakujem za vysvetlenie.
@halci tiez som sa to dnes vsetko dozvedela. zial.
@bublinka1426 zamietnu ak máš nejakú formu prijmu. Prípadne môžu pandemicky RP zrušiť (akože pominie núdzovy stav).
Ku vsetkej ucte ku kazdej, mne sa chce uz grcat z tohto pandemickeho rodicaku a veci podobnych ! Keby nie je pandemia tak robite co ????? A este ma niekto tu drzost poberat pandemicky rodicak a dieta supnut do skolky. Majte uz Boha pri sebe zeny, matky !!!!!
@ferihegy keby nebola pandémia, tak je veľa matiek v práci pretože by kvôli pandemii nemuseli firmy redukovať počty zamestnancov. Netvrdím ale, že nie sú aj také, ktorym tento stav vyhovuje (nerobiť lebo sa im nechce a popritom "zarábať"). Sú a určite ich nie je málo. Ale ver, že každá normalna matka, ktorá pred tehotenstvom pracovala, by bola teraz radšej naspäť v práci ako na pandemickom RP. A to, že má možnosť dať dieťa do škôlky, to už sú veci, na ktoré sa môžeš sťažovať tym čo tie podmienky vymýšľali.
@mishach Ale týka. Platíme to z daní a odvodov pracujúcich čiže sa nás to týka všetkých čo pracujeme.
@ckatka Ja nemám ani upratovačku ani rodinu čo sa mi postará a si predstav, že sa sama starám o domácnosť aj dve deti. Nakoľko muž pracuje mimo SVK. Tieto ženy máme robiť čo?! Či tiež žiadať o OČR lebo treba upratať a postarať sa o domácnosť?😂😂😂

@ave17
@bublinka1426 mne povedala na úrade. Neevidujte sa ako nezamestnaná. Ak skončí RP, automaticky pokračuje po vypísaní cestného prehlásenie pandemicky RP. (Samozrejme, ak vzniká nárok. )Ak sa ale evidujem na úrade ako nezamestnaná, už sa to vrátiť nedá. Proste plynule prebehnes na pandemicky.