icon

Pandemický rodičák a škôlka

mishach
1. sep 2020

Je možné poberať pandemicky rodicak a dať dieťa do škôlky? Pani na úrade práce mi povedala, že áno, môže ísť do škôlky a nárok na tento rodicak nezaniká. Ale nie som si istá....dakujem

ferihegy
27. sep 2020

@chvostik1 suhlasim, ale ... dat dieta do skolky a poberat pandemicku ocer ? Prace je dost, aj brigad.

mishach
autor
27. sep 2020

@ferihegy nemôžeš poberať ocr a mať dieťa v škôlke. To je sprostost. Ocr je celodenná starostlivosť...

ckatka
27. sep 2020

@esyco123 neviem.na co.narazas.
Ja.som reagovala na pani co.sa.rozculovala ze "co.tie matky robia kým maju dieťa v škôlke a do roboty nechodia"
Je x veci co robia a je to ich vec. Možno z toho majú príjem a možno nie. Ale nikoho do toho predsa nič. To je každého osobna vec.
Možno strávi pol dna na záhrade alebo opatruje leziacu starú mamu. Alebo sa učí. Alebo len chodí z pohovoru na pohovor lebo v tejto blbej koronadobe ju nikto nechce ako.matku zamestnať...tak doma pečie torty či hackuje...
Co nás do toho?

Dieťa je fajn dat do kolektívu socializovat sa a učiť sa bez ohľadu na to ci jeho rodičia pracujú alebo nie.

Tlak ma byt vyvíjaný na samosprávy /štát...aby bola.kapacita pre všetky deti.

esyco123
27. sep 2020

@ckatka Nevieš čo kde píšeš?! Reagovala som na tvoj príspevok ako vlastne matky čo sú doma na pandemickom RP či OČR tak si to zaslúžia len preto lebo sa starajú a tie čo pracujeme a robíme to isté tak tie všetky máme "upratovačky a pestúnky" - asi podľa teba. Alebo to robíme aj bez toho aby sme mali tieto príspevky a skladáme sa na ne....
..."o robia matky kým majú dieťa v škôlke a sú doma? No napríklad sa starajú o mladšie dieťa. Alebo tehotné ležia lebo musia ako ja...alebo sa staraju o domácnosť, pretože nemaju na upratovačku a majú ďalšie deti a manžela, ktorým treba navariť, poprať a spraviť tých tisíc malých veci v domácnosti, ktoré sa "robia samé"....

esyco123
27. sep 2020

@ckatka A či pečie torty alebo robí niečo iné a má z toho príjem - iných do toho nič?! No pozor ak má z toho príjem má to zdaňovať a platiť odvody ako každý slušný človek. Ak nie robí to načierno...A nie nezávidim im to len nech potom neplačú ak ich "natrie" milá suseda a nemajú pri pečení ani základnú hygienu či živnosť a oprávnenie. "Toď" vsio.

esyco123
27. sep 2020

@ckatka Všetky tie veci, o ktorých píšeš robia aj matky-ženy čo pracujú a nerobia to len vtedy lebo majú pandemické dávky....Čiže dosť slabý argument na to prečo sú ženy na pandemických dávkach - lebo robia to čo aj tie čo ich nemajú, ale vlastne preto si tú dávku zaslúžia.....😀Ale pobavila si ma. Vďaka.😀😉

mishach
autor
27. sep 2020

@esyco123 takže....ja nepoberam rodicak, ale ocr. Keďže poberám ocr, som zamestnanec. A keďže som zamestnanec ja si neplatim dane a odvody? Z čoho mi teraz asi tá ocr vychádza.

A druhá vec..nenávisť a zloba voči matkám na pandemickom rodicaku. Štát ho automaticky predĺžil(pokiaľ nemala matka žiadny príjem) čo ho maju teraz tie baby ísť vracať..normálne nech idú na úrad a povedať, že ho nechcú. Že kým si nájdu nejakú prácu oni nepotrebujú dostávať nic.....keby si sa ty dostala do tejto situácie a pripadol ti rodicak....vrátiš ho? Povies, že ho nechceš?

Áno, sú aj ľudia vo zneužívajú systém, ale netreba hádzať všetkých do jedného vreca.

esyco123
27. sep 2020

@mishach Ja som nečítala všetko. Ak poberáš OČR tak ti skončil dňom 22.9.2020 - viď novela zákona. A nie počas OČR neplatíš dane ani odvody.
Ja nikde nie som nevraživá ani nenávistná. Písala som k veci. A robota je všade - len tie matky bohužiaľ radšej budú sedieť doma ako ísť vykladať tovar napr. do Tesco....
A áno ako píšeš - niekto systém zneužíva, niekto ho potrebuje....
Ktorá matka ak nenašla prácu lebo má malé dieťa a to sa nedostalo do škôlky - mimo Covid - má nejaký taký príspevok - o tom píšem! Treba aj čítať. Čiže nielen počas covid teda ale aj inokedy tie matky by si teda zaslúžili , či?!

esyco123
27. sep 2020

@mishach A bola som v rovnakej situácii, len mi nič nedali....lebo nebol Covid...
Dokonca kedysi som si chcela privyrobiť ale keby som aj zarobila 10Eur tak mi vezmú RP - lebo tak bol zákon postavený (do 3 rokov dieťaťa). A nie nebola som ani nie som nevraživá a ani nikomu nič nezávidím a už vôbec nie podobné dávky - nakoľko nemám prečo.

mishach
autor
27. sep 2020

@esyco123 neútočim na teba. Iba si ma označila, tak som ti odpovedala. Len som si všimla, že niektoré proste doslova nadávajú a urazaju....Chápem, že je nevýhoda aj pre tie matky, ktorym mali deti 3 roky do toho marca. A od marca zrazu zmena. Áno počas ocr nie, ale kým pracujem, tak áno....a nepracovala som rok, ale niekoľko a ani jeden raz som nebola pn, alebo ocr...nic....ale to je jedno. 22.9 skončilo iba deťom zapísaný do škôlky. Tie ktoré nikdy nenavštevovali a nie sú zapísané ocr platí naďalej....

ckatka
27. sep 2020

@esyco123 nevravela som ale nič o pandemickej dávke 🤦‍♀️tam.sa niektorá rozčuľovala ze co robia ženy doma.ked majú dieťa v škôlke. Tak všeličo.
Ale zároveň samozrejme pokiaľ má žena dieťa v škôlke, pandemicky rodičak jej nepatrí. Patrí jej normálny rodičak.pokym dieťa nemá ešte 3 roky, tak ako napríklad som mala pol roka aj ja. Akurát že som už chodila aj do práce.

chvostik1
27. sep 2020

@esyco123 No keby nebola korona, nie je pandémia a ani mimoriadna situácia. Čiže ani "mimoriadne" dávky. Neviem čo ti mám k tomu viac povedat aby si bola spokojná. Ja chápem tvoju nespokojnosť ale ja ani nikto z nás tu na MK túto situáciu nevyrieši.

esyco123
27. sep 2020

@chvostik1 Ale ja nie som nespokojná. Neviem kde si k tomu prišla. Len tu reagujem na to ako žena v situácii Covid má na to nárok lebo je Covid a robí vlastne čo robí doma aj keby to robila keby Covid nebol - len o tom píšem.
Ja som našťastie spokojná a zarábam sama na seba a na čo potrebujem a to prajem každej a každému.

esyco123
27. sep 2020

@ckatka No veď presne tak. Ale ty si písala ako sa tá žena stará o všetko a vlastne má na to nárok nie ja.....

chvostik1
27. sep 2020

@ferihegy pri OCR nemôžeš mať dieťa v škôlke lebo na ocr si práve preto, že sa staráš o dieťa, ktoré nemôže byť v skolke.

Pri pandemickom rodicovskom môže byť dieťa v škôlke. Ale to prečo je to možné je už otázka na vladu.

chvostik1
27. sep 2020

@esyco123 Covid teraz najviac nahral do kariet tým, ktoré si robili deti s cieľom aby nemuseli ísť do práce.... Sprostí majú jednoducho šťastie......

esyco123
27. sep 2020

@chvostik1 Pekne vystihnuté..

chvostik1
27. sep 2020

@esyco123 a tie, ktoré prišli kvôli covidu o pracu, majú aspoň na čas "náplasť" za stratu miesta....

esyco123
27. sep 2020

@chvostik1 Iste, lenže práce je dosť len treba chcieť robiť a nie si povedať - mám dávku od štátu tak na čo pôjdem robiť...

esyco123
27. sep 2020

@chvostik1 A dúfam že nie na dlho-už to začali rušiť...našťastie

bublinka1426
27. sep 2020

@esyco123 do konca roka zevraj ma byt pandemicky rodicak. ktovie.

esyco123
27. sep 2020

@bublinka1426 Aspoň tie " chúdata mamicky" možu zostať doma ...

chvostik1
27. sep 2020

@esyco123 tie "pracuchtive" určite skáču od radosti ako im to teraz dobre vyšlo....

adriana89
29. sep 2020
chvostik1
30. sep 2020

Od 15.10. je pandemicky rodičovský zrušený

adriana89
30. sep 2020

@chvostik1 inac to tam znelo tak nepresne..kde mas tuto info presnu??

sofia1
30. sep 2020

@adriana89 nikde to ešte nie je presne napisane

sofia1
30. sep 2020

@martina772 mne teraz z úradu odpísali,ze este pokračuje.

adriana89
30. sep 2020

@sofia1 aj kamoske dnes povedali ze to stale pokracuje