Pandemický rodičák a škôlka
Je možné poberať pandemicky rodicak a dať dieťa do škôlky? Pani na úrade práce mi povedala, že áno, môže ísť do škôlky a nárok na tento rodicak nezaniká. Ale nie som si istá....dakujem
@esyco123 neviem.na co.narazas.
Ja.som reagovala na pani co.sa.rozculovala ze "co.tie matky robia kým maju dieťa v škôlke a do roboty nechodia"
Je x veci co robia a je to ich vec. Možno z toho majú príjem a možno nie. Ale nikoho do toho predsa nič. To je každého osobna vec.
Možno strávi pol dna na záhrade alebo opatruje leziacu starú mamu. Alebo sa učí. Alebo len chodí z pohovoru na pohovor lebo v tejto blbej koronadobe ju nikto nechce ako.matku zamestnať...tak doma pečie torty či hackuje...
Co nás do toho?
Dieťa je fajn dat do kolektívu socializovat sa a učiť sa bez ohľadu na to ci jeho rodičia pracujú alebo nie.
Tlak ma byt vyvíjaný na samosprávy /štát...aby bola.kapacita pre všetky deti.
@ckatka Nevieš čo kde píšeš?! Reagovala som na tvoj príspevok ako vlastne matky čo sú doma na pandemickom RP či OČR tak si to zaslúžia len preto lebo sa starajú a tie čo pracujeme a robíme to isté tak tie všetky máme "upratovačky a pestúnky" - asi podľa teba. Alebo to robíme aj bez toho aby sme mali tieto príspevky a skladáme sa na ne....
..."o robia matky kým majú dieťa v škôlke a sú doma? No napríklad sa starajú o mladšie dieťa. Alebo tehotné ležia lebo musia ako ja...alebo sa staraju o domácnosť, pretože nemaju na upratovačku a majú ďalšie deti a manžela, ktorým treba navariť, poprať a spraviť tých tisíc malých veci v domácnosti, ktoré sa "robia samé"....
@ckatka A či pečie torty alebo robí niečo iné a má z toho príjem - iných do toho nič?! No pozor ak má z toho príjem má to zdaňovať a platiť odvody ako každý slušný človek. Ak nie robí to načierno...A nie nezávidim im to len nech potom neplačú ak ich "natrie" milá suseda a nemajú pri pečení ani základnú hygienu či živnosť a oprávnenie. "Toď" vsio.
@ckatka Všetky tie veci, o ktorých píšeš robia aj matky-ženy čo pracujú a nerobia to len vtedy lebo majú pandemické dávky....Čiže dosť slabý argument na to prečo sú ženy na pandemických dávkach - lebo robia to čo aj tie čo ich nemajú, ale vlastne preto si tú dávku zaslúžia.....😀Ale pobavila si ma. Vďaka.😀😉
@esyco123 takže....ja nepoberam rodicak, ale ocr. Keďže poberám ocr, som zamestnanec. A keďže som zamestnanec ja si neplatim dane a odvody? Z čoho mi teraz asi tá ocr vychádza.
A druhá vec..nenávisť a zloba voči matkám na pandemickom rodicaku. Štát ho automaticky predĺžil(pokiaľ nemala matka žiadny príjem) čo ho maju teraz tie baby ísť vracať..normálne nech idú na úrad a povedať, že ho nechcú. Že kým si nájdu nejakú prácu oni nepotrebujú dostávať nic.....keby si sa ty dostala do tejto situácie a pripadol ti rodicak....vrátiš ho? Povies, že ho nechceš?
Áno, sú aj ľudia vo zneužívajú systém, ale netreba hádzať všetkých do jedného vreca.
@mishach Ja som nečítala všetko. Ak poberáš OČR tak ti skončil dňom 22.9.2020 - viď novela zákona. A nie počas OČR neplatíš dane ani odvody.
Ja nikde nie som nevraživá ani nenávistná. Písala som k veci. A robota je všade - len tie matky bohužiaľ radšej budú sedieť doma ako ísť vykladať tovar napr. do Tesco....
A áno ako píšeš - niekto systém zneužíva, niekto ho potrebuje....
Ktorá matka ak nenašla prácu lebo má malé dieťa a to sa nedostalo do škôlky - mimo Covid - má nejaký taký príspevok - o tom píšem! Treba aj čítať. Čiže nielen počas covid teda ale aj inokedy tie matky by si teda zaslúžili , či?!
@mishach A bola som v rovnakej situácii, len mi nič nedali....lebo nebol Covid...
Dokonca kedysi som si chcela privyrobiť ale keby som aj zarobila 10Eur tak mi vezmú RP - lebo tak bol zákon postavený (do 3 rokov dieťaťa). A nie nebola som ani nie som nevraživá a ani nikomu nič nezávidím a už vôbec nie podobné dávky - nakoľko nemám prečo.
@esyco123 neútočim na teba. Iba si ma označila, tak som ti odpovedala. Len som si všimla, že niektoré proste doslova nadávajú a urazaju....Chápem, že je nevýhoda aj pre tie matky, ktorym mali deti 3 roky do toho marca. A od marca zrazu zmena. Áno počas ocr nie, ale kým pracujem, tak áno....a nepracovala som rok, ale niekoľko a ani jeden raz som nebola pn, alebo ocr...nic....ale to je jedno. 22.9 skončilo iba deťom zapísaný do škôlky. Tie ktoré nikdy nenavštevovali a nie sú zapísané ocr platí naďalej....
@esyco123 nevravela som ale nič o pandemickej dávke 🤦♀️tam.sa niektorá rozčuľovala ze co robia ženy doma.ked majú dieťa v škôlke. Tak všeličo.
Ale zároveň samozrejme pokiaľ má žena dieťa v škôlke, pandemicky rodičak jej nepatrí. Patrí jej normálny rodičak.pokym dieťa nemá ešte 3 roky, tak ako napríklad som mala pol roka aj ja. Akurát že som už chodila aj do práce.
@chvostik1 Ale ja nie som nespokojná. Neviem kde si k tomu prišla. Len tu reagujem na to ako žena v situácii Covid má na to nárok lebo je Covid a robí vlastne čo robí doma aj keby to robila keby Covid nebol - len o tom píšem.
Ja som našťastie spokojná a zarábam sama na seba a na čo potrebujem a to prajem každej a každému.
@esyco123 do konca roka zevraj ma byt pandemicky rodicak. ktovie.
@bublinka1426 Aspoň tie " chúdata mamicky" možu zostať doma ...
Od 15.10. je pandemicky rodičovský zrušený
@martina772 mne teraz z úradu odpísali,ze este pokračuje.

@chvostik1 suhlasim, ale ... dat dieta do skolky a poberat pandemicku ocer ? Prace je dost, aj brigad.