PN po skončení materskej
Ahojte. Chcela by som sa opytat, ako je to aktualne v zakone. Stale je to tak, ze po skonceni materskej mozem ist na PN a zaroven poberat rodicovsky prispevok? Zaroven moja druha otazka: ak mi materska konci v sobotu, k lekarovi pojdem v pondelok alebo utorok a ten ma vypise na PN, musi ma vypisat od tej nedele alebo staci od pondelka/utorka? Alebo mam ist k lekarovi este pred skoncenim materskej a PN by mi dal odo dna skoncenia MD? Nechcem to pokaslat nejakou hlupostou, kvoli ktorej by som potom nemala narok na PN. Ked uz si to furt platim a v zivote som na ziadnej nebola...
@cuttina Tak niekto si očividne mysli,ze ak to on spravil tak a tak tak je to určite správne a ked mu to niekto iny co tomu rozumie vyvráti tak uz je zle. 😎😉 A este bude rozdavat "zaručene rady"...No ale tu uz som si na to zvykla- "za dobrotu na zobrotu"...
Inak staci poslat co mas a prípadne zavolať mzdarke a riešiť. Ona ak si zavola na SP tak jej povedia presne dátumy a aj pripadne ako opraviť co treba.😉
Ahoj. Chcem si potvrdit spravnost postupu a niektorych detailov, ktore tu mozno neboli uplne vysvetlene. V sobotu 29.6. mi konci MD, moj PP trva, som zamestnana u kamarata, takze maximalny VZ a dostupne vsetky moznosti do buducna. Zamer Je co najskor PN a neskor po skonceni podpora v nezamestnanosti. Je nasledujuci postup spravny:
1. Od 30.6. (nedela) ziadost o rodicovsky prispevok zo strany manzela/otca. Neskor sa to stopne, ked pojde aj otec na matersku. Zda sa mi to aspon na oko lepsie, ako by mala RP poberat matka
2. Oznamit zamestnavatelovi mesiac vopred, ze matka nastupuje od 30.6. na rodicovsku dovolenku.
3. V ochrannej lehote do 7 dni po skonceni MD, nastupit na PN. Tu vyplaca od prveho dna socialna poistovna.
4. Po skonceni PN, nastup do zamestnania, vyplatenie dovolenky a vzapati Urad prace.
Je toto najlepsia mozna varianta alebo treba nieco menit?
A teraz doplnujuce otazky:
1. Aky status a v akom rezime u zamestnavatela a v socialnej poistovni sa nachadza matka pocas dni od skoncenia MD az po nastup na PN (v ochrannej lehote 7 dni)?
2. Co by sa stalo ak by zena neposlala oznamenie o nastupe na RD, ale by po MD nastupila do zamestnania ale v OL 7 dni od jej skoncenia by nastupila na PN? Bolo by to to iste ako v tom navrhovanom postupe?
3. Ak si chce zena zlepsit vymeriavaci zaklad oproti MD, je potrebne aj pri MD aj pri zamestnani, nastupit na PN az po ochrannej lehote 7 dni?
Dakujem vopred za vsetky postrehy, nazory, vysvetlenia a vylepsenia.
@majusqa77 Tak predsa mi to nedalo a skusala som este raz preverit ci moze najprv otec poberat rodicovsky prispevok a potom poberat matersku. Vysledok je ten, ze podla mna moze. Socialna poistovna mu totiz vyda Potvrdenie o naroku na materske. V nom vsak pri nom ako pri ziadatelovi nezaskrtne ani policko ze ma narok na materske, ani ze nema narok na materske - kedze doteraz o neho nepoziadal. Zaskrtne vsak policko - neuplatnil si narok na materske. To by mu malo do buducna davat moznost po poberani rodicovskeho prispevku, poziadat a dostat materske ...
@majusqa77
@evittam
ja sa nechcem hadat, ale zaroven by to chcelo nejaky dokaz, kto ma pravdu, aby to nezostalo len v rovine tvrdenia proti tvrdeniu. Kde v zakone je napisane ze sa otec pri RP vzda naroku na MD? Existuje tu niekto kto si tym neuspesne presiel resp. kde sa o tom pise (lebo sa to tu spominalo)? skusim tiez napisat na socialku, ze co napisu ... ide mi iba o nespochybnitelne fakty a argumenty, az potom je mozne hovorit o pochopeni. myslim to v dobrom. zatial dakujem
@miobaspe Ale my sa nehadame. No vzdá sa nakoľko ak ma na MD narok a žiada potvrdenie ze ju nechce-nepobera tak sa jej vzdal. Chces najnovší "dokaz"?! Kamarát nedávno ziadal-bol na RP kym bola matka na podpore, potom dali dieťa do jasli tak žiadali o prispevok na starostlivosť -keby mal len ten narok na MD ma ale poberal aj RP tak bohužiaľ.
Vies my tu radíme nielen v nejakej podla teba teoretickej rovine. Mame bohate vedomosti aj skúsenosti.
Takze mam to definitivne potvrdene zo SP. Otec moze najprv poberat rodicovsky prispevok a potom nastupit na rodicovsku dovolenku a poberat materske. V ziadosti o rodicovsky prispevok bude uvedene, ze si neuplatnil narok na materske. Narok na materske si moze otec uplatnit do buducna opakovane. Ak niektoremu otcovi, zamietli po poberani rodicovskeho prispevku narok na materske, predchadzajuce poberanie rodicovskeho prispevku nebol dovod zamietnutia. Cize by mu materske nepriznali, aj ked by rodicovsky prispevok nepoberal.
@majusqa77 Otec moze ziadat o materske do 3 rokov veku dietata kolko krat chce. Ked si pri ziadosti o rodicovsky prispevok neuplatni narok na materske (nie ze nema narok na materske), to vobec neznamena, ze sa ho do buducna vzdava a nemoze si ho uplatnit neskor. Aj keby tam zaskrtli, ze nama narok na materske tak je to to iste, lebo to plati v danom case a situacia sa neskor moze zmenit. Pri ziadosti o rodicovsky prispevok samozrejme realne neprevezme dieta do osobnej starostlivosti. Ak tak urobi neskor a splni aj ostatne podmienky, tak mu materske priznaju.

@kiara0666 Ale mňa to vôbec netrapi a ostatným pomoze. Mne je to srdečne jedno. 😂😉 Pekny vecer.